- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нотариален акт, Скица- несъответствия?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Нотариален акт, Скица- несъответствия?
Парцел по Нотариален акт- 510 кв.м., по Скица- 465 кв.м., плащани Данъци върху- 510 кв.м
Кой от двата документа има по-голяма правна сила?
Каква е процедурата по отстраняване несъответствието?
Допълнителна информация:
Парцелът е в регулация и е придбит чрез Нотариален акт за Дарение, където е отбелязана площ-510 кв.м. Впоследствие като си изкарвам Скица там е отбелязана площ- 465 кв.м.- тази промяна става при приемане на нов кадастрален план.
На Скицата между моя и съседния парцел е очертан триъгалник с размери отговарящи на несъответствието.
Съседа вдига нова ограда и иска да пресвои въпросната разлика(изпратил е овидомително писмо).
Какво мога да предприема?
Допълнителна информация:
Парцелът е в регулация и е придбит чрез Нотариален акт за Дарение, където е отбелязана площ-510 кв.м. Впоследствие като си изкарвам Скица там е отбелязана площ- 465 кв.м.- тази промяна става при приемане на нов кадастрален план.
На Скицата между моя и съседния парцел е очертан триъгалник с размери отговарящи на несъответствието.
Съседа вдига нова ограда и иска да пресвои въпросната разлика(изпратил е овидомително писмо).
- foron
- Нов потребител
Глеми сте сладури ей ...
И как предлагате тук във форума да Ви се даде отговор ???
Та Вие цитирахте 3-4 документа, а има още 2 пъти по толкова по казуса ... без да се видят няма как да стане ...
Иначе конкретно несъответствие м/у НА и скица има доста често заради регулациите ... скицата е меродавна !
Но ако считате, че някой се опитва да Ви "краде/завземе" Х кв.м. от имота - с документите и при адвокат (обясних вече защо тук не може да се даде отговор) ...
И как предлагате тук във форума да Ви се даде отговор ???
Та Вие цитирахте 3-4 документа, а има още 2 пъти по толкова по казуса ... без да се видят няма как да стане ...
Иначе конкретно несъответствие м/у НА и скица има доста често заради регулациите ... скицата е меродавна !
Но ако считате, че някой се опитва да Ви "краде/завземе" Х кв.м. от имота - с документите и при адвокат (обясних вече защо тук не може да се даде отговор) ...
- inspectora
- Активен потребител
Да не говорим какво става,когато пък има и влязла в сила кадастрална карта към Агенцията по Геодезия , Картография и кадастър.Там пък какви разлики се явяват и как се обяснява на хората :"Защо от Общината имам една скица с УПИ, а тук некав друг номер и площ?" А ако е имало придаваеми части -бонбон. Сто пъкти да обясниш,те пак не разбират и псуват.
- sunrise
- Активен потребител
Разбирам, че въпросът ми е специфичен, затова моля за принципен отговор.
И все пак, каква е силата на Нотариалния акт в този случай; Какаво е значението на факта,че плащам данък над 20 години върху това, което е записано като площ в Нот. акт.
Елементарната логика е да изискваш това, което си получил по Нот. акт(съответно Скицата към него)- каква е гаранцията, че след време ще имам изобщо имот, както е тръгнало да го орязват от ТСУ.
Както в много случаи в тази държава, държавните органи създава грешки и неуредици, а после пострадалия е вкаран в позицията на ''молещ''.
И все пак, каква е силата на Нотариалния акт в този случай; Какаво е значението на факта,че плащам данък над 20 години върху това, което е записано като площ в Нот. акт.
Елементарната логика е да изискваш това, което си получил по Нот. акт(съответно Скицата към него)- каква е гаранцията, че след време ще имам изобщо имот, както е тръгнало да го орязват от ТСУ.
Както в много случаи в тази държава, държавните органи създава грешки и неуредици, а после пострадалия е вкаран в позицията на ''молещ''.
- foron
- Нов потребител
Това е проблемът ,че няма как да се даде принципен отговор, защото незнаем поради каква причина е орязан имота. Ако имате възможност поне да пуснете скицата, иначе ще Ви заблудим , без да желаем това.
- sunrise
- Активен потребител
Вече Ви беше отговорено - меродавна е скицата. Представете си, какво щяхте да правите, в случай, че в НА площта на имота не беше 510 кв.м. ами 5010 кв.м. - от кого щяхте да търсите разликата? Разликите в площта могат да се дължат и на грешки в предходните измервания...А това, че сте плащали 20г. данъци - няма никакво значение. Давам пример /макар и не толкова подходящ/ декларирайте на свое име сградата на Народното събрание и плащайте за това 10г. данъци. Ще станете ли собственик на 11-та година? Надявам се да съм бил ясен.
- ch3oh
- Активен потребител
foron,въпросът, който повдигате е много сериозен и проблемен.Без да се видят скиците от кой план,одобрен по кой закон и коя година-нищо не може да се отговори,което да ви бъде от полза.От значение е дали имотът ви е с трайно материализирани граници на място и дали е с площ ,каквато е по нотариален акт.Ако скицата от регулационния план на съответната община отговаря по траници и площ на тези по нотар.акт,може да поискате от съответната служба по кадастъра да поправи евентуално допусната грешка в кадастралния план/карта/.това е на този етап.Без адвокат-няма да се ориентирате да предприемете точното действие.Успех!
- kasidi
- Потребител
foron написа:Разбирам, че въпросът ми е специфичен, затова моля за принципен отговор.
Елементарната логика е да изискваш това, което си получил по Нот. акт (съответно Скицата към него) - каква е гаранцията, че след време ще имам изобщо имот, както е тръгнало да го орязват от ТСУ.
1.Принципен отговор няма - зависи от случая Ви (а без документи няма как да стане)!
2.Елементарната логика НЕ изисква да се възмущавате от държавата ни тук във форума, тъй като по този начин няма да постигнете никакъв ефект (освен евентуално съчувствие).
3.Ние (четящите/пишещите във форума) нямаме никаква вина за това, че
foron написа:държавните органи създава грешки и неуредици, а после пострадалия е вкаран в позицията на ''молещ''.
- inspectora
- Активен потребител
Не мисля като теб. Когато не си съгласен с нещо изразявай позицията си. Аз не съм вещ по проблема и затова пиша тук- нямам нужда от размахване на показалец и набиване на канчето колко грешно се изказвам. Кво толкоз те дразни, че съм се вазмутил с едно изречение- хора сме? Кой казва, че някой има вина- защо се засягаш?!
При положение, че се прокламира,че частната собственост е неприкосновенна, кой нормален човек не би се възмутил като открие, че официално са му отнели земя, която съвсем законно е притежавал той и неговите деди?!
Принцепен отговор има и той ми стана ясен, за което наистина блгодаря на всички взели участие- а той е: когато притежаваш имот, който наследяваш по Нотариален акт с определен размер, а в последствие този размер се изменя в следствие на нови кадастрални планове, то тогава той(н.акт)губи своята давност за сметка на актуалната Скица.
При положение, че се прокламира,че частната собственост е неприкосновенна, кой нормален човек не би се възмутил като открие, че официално са му отнели земя, която съвсем законно е притежавал той и неговите деди?!
Принцепен отговор има и той ми стана ясен, за което наистина блгодаря на всички взели участие- а той е: когато притежаваш имот, който наследяваш по Нотариален акт с определен размер, а в последствие този размер се изменя в следствие на нови кадастрални планове, то тогава той(н.акт)губи своята давност за сметка на актуалната Скица.
- foron
- Нов потребител
Re: Нотариален акт, Скица- несъответствия?
foron написа:Парцел по Нотариален акт- 510 кв.м., по Скица- 465 кв.м., плащани Данъци върху- 510 кв.м
Допълнителна информация:
Да сте обжалвали кадастъра ,никой не ви е виновен , сега със скицата в местни данъци и такси при общинаат и една корегираща декларация ,с оглед да плащате за реалната квадратура .
- donna
- Старши потребител
Колеги, очарован съм от вашата дебилност и некомпетентост. Господ да спаси клиентите ти Ви от Вас. Господине, отидете при свестен адвокат, дано да имате късмет. Не търсете помощ тук, тъй като от евтиното по скъпо няма.
Мир Вам.
Мир Вам.
- solar_angel
- Нов потребител
foron, наистина повдигаш много въпроси за които тук не можеш да намериш отговор защото никой от нас не разполага с пълната картина от документи и планове КК, ако имва такива, но едно е сигурно титула на собствменост е нотариалният ти акт и докато той успешно не бъде оспорен винаги имаш право да търсиш разликите за които говориш. Друг е въпроса какви действия следва да предприемеш за да се защитиш. Дори и тук да публикуваш всичките си документи и планове , защо си мислиш, че някой ще се впусне да ти помага безплатно.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Господ явно е помогнал на foron, след като от август 2008 г. не е участвал в дискусията.
- magodeoz
- Активен потребител
Зависи. Площите и в нотариалните актове и в скиците са изчислявани графично от плана. Нормално е да има разлики. Двама човека да седнат да мерят и смятат - различна площ ще изчислят за един и същ имот. Има силно субективни фактори. Това е и един от проблемите, които се стреми да реши кадастралната карта. Дали площта в нотариалният акт е вярната или тази в скицата, аз ще кажа, че и двете може да не са вярни.
- petko_a
- Потребител
Не е съвсем така, petko_a. Може площите, посочени в нотариалния акт и скицата на един заграден имот и двете да не са верни от техническа гледна точка, но меродавно е онова, което е посочено в документите за собственост. Другото са само потенциални ползи / загуби.
- magodeoz
- Активен потребител
И вследствие на тези потенциални ползи/загуби, човек има ли точно толкова площ колкото е описаната в нотариалният акт или няма? Или това е само на хартия и за прехвърлителни сделки пак само на хартия.
- petko_a
- Потребител
Човек има толкова квадратни метри, за колкото е платил, или получил чрез дарение, или по давностно владение, и т. н. Другото е потенциал със знак "+" или "-", но нищо повече.
- magodeoz
- Активен потребител
petko_a , едва ли днес може да бъде оспорен нтариалния акт, с искане основаващо се на доказване на недопустими спрямо графичната тоност (мисля така се казваше някога) прилагана по време на сделката. Това е извънредно трудно, като се има предвид, че и оргиналните регулационни планове на инж. платно са вече на дълбока възраст, освен ако се стъпи на съществуващо от онова време координирана опорна мрежа и координирани осови кръстовища и се намерят протоколи от дадени линии за ограда - грамотно направени, както ги правят по селата на провинцията, а не както ги правят в ДАГ - бившето УАГ,УАБ и к,во ли не беше още.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ок, няма да оспорваме нотариалният акт. Човека просто си иска площта описана в нотариалният акт, материализирана в имотни граници на място. И откъде ще му вземем тогава "+"-те?
- petko_a
- Потребител
Оказа се че и ДАГ е вече бивше. Вече било НАГ.
- petko_a
- Потребител
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|