начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Право на ползване- давност

Казуси за недвижими имоти

Право на ползване- давност

Мнениеот torri_vt » 21 Авг 2008, 17:06

Имам един казус- и много ще се радвам да чуя и Вашето мнение.

Пенчо продава недвижим имот на Алейдин 1992 год. , кото купува в полза на непълнолетния си син Сунай с право на ползване върху имота докато е жив. След като става пълнолетен Сунай 1996 год. продава въпросния недвижим имот на Иван. В новия нотариален акт не е записано право на ползване, но и при съставянето му , Алайдин не подписва декларация , че се отказва от правото на ползване.
Въпросът ми е мога ли да купя недвижимия имот от Иван и има ли право на позване
Благодаря предварително
torri_vt
Нов потребител

Мнениеот law_master » 21 Авг 2008, 17:27

Може да купите имота, за това пр. на ползване не ви влияе. Иначе правото на ползване е intuitu personae и ако не ви е изрично учредено не може да се прехвърли с транслативна сделка заедно със собствеността на имота която във вашия случай май се оказва гола, тъй като ПП е вещно право и следва веща.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот abstract » 21 Авг 2008, 17:28

правото на ползване е пожизнено и не може се погаси по давност. По-добре не купувайте, защото ще си купите имот, който ползвателя има пълно право да живее в него. Това свое право той може да упражни когато си поиска.
abstract
Потребител

Право на ползване-давност

Мнениеот torri_vt » 21 Авг 2008, 19:26

напълно съм съгласна с Вас, но защо все още се намират адвокати които лъжат хората и вземат и пари за това. Считам ,че трябва въпросния Алайдин да подпише декларация че се отказва от правото си , да я впишем при съдия по вписване и вече ...................... :lol: :D мога да купувам. Нали така :?: :?: :?:
torri_vt
Нов потребител

Мнениеот law_master » 21 Авг 2008, 23:03

да попитам за bona fides emptoris ли става въпрос че така сте го замаскирали че и аз неможах да схвана. Иначе аз се сещам за нещо което в конкретния случай и при тези обстоятелства ми се струва че би могло да се докаже и да се реши проблема но всичко е въпрос на време :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2008, 23:07

law_master написа:да попитам за bona fides emptoris ли става въпрос че така сте го замаскирали че и аз неможах да схвана. Иначе аз се сещам за нещо което в конкретния случай и при тези обстоятелства ми се струва че би могло да се докаже и да се реши проблема но всичко е въпрос на време :wink:

Не. Няма нищо за доказване, без значение периода!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот law_master » 21 Авг 2008, 23:19

Дали ще може да ми кажете на Лични за какво става дума щото ми стана интересно а не мога да се сетя. Обещавам да не го разгласявам.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот kolman » 21 Авг 2008, 23:50

Май е във връзка с това ПП /което аз си мисля, че е, ама може и да не е това, което аз си мисля, че е, но не виждам като, кое друго ще да е :D :D :D / но отново пак опираме до темата :
..... докато е жив ....

Все пак, ако е сериозно , важно за питащия донякъде е това : .... кото купува в полза на непълнолетния си син Сунай с право на ползване върху имота докато е жив....
Ама нали няма да казваме на питащия ? :D :D :D :D
Обаче тук не мога да намеря ПП, не мога и другаде, в смисъла, който влагам аз де.... не в дугия, може би. :D [/b]
kolman
Потребител

Мнениеот kolman » 22 Авг 2008, 10:13

Извинете ме, за последно влизам в тази тема.
Обаче, в така зададения въпрос, ми направи впечатление друго, което ме насочи в съвсем друга насока. Пак цитирам питащия : .... кото купува в полза на непълнолетния си син Сунай с право на ползване върху имота докато е жив....
Оттук си зададох въпроса, кой има право на ползване - Бащата на Сунай или неговия Продавач. Ако отговора е за първия, становището по казуса е едно. Ако е за втория - становището е друго. Предполагам, че след като питащия задава въпроса, като е озаглавил темата за право на ползване по давност /или нещо такова/, става дума за ползване и понастоящем на имота /а пък друг е въпроса какъв е може би имота/. НО АЗ ЛИЧНО НЕ РАЗБИРАМ КОЙ ГО ПОЛЗВА.
Станаха вече много въпроси, предположения и т.н. и т.н. Така че, нито питащия ще се оправи, нито ние в тази тема. Изхода - при адвокат, на когото трябва да се плати сериозна цифра, въпреки, че отговора му може да е с две изречения.
ПП. Продължавам обаче да твърдя, че ал. 3 на чл. 59 е неконтролируама по отношение на риска,от купувача на утежнен с право на ползване имот. И невъзможна за изпълнение ако имота е апартамент.
kolman
Потребител

Мнениеот torri_vt » 29 Авг 2008, 17:20

Благодаря на всички , които се отзоваха на молбата ми помощ. Уточнението е : Бащата на Сунай има право на ползване , това става в периода 1992-1996 год. След като Сунай продава през 1996 год. на Иван - в новия нотариален акт това право на ползване изчезва- но доколкото знам / с моите все пак бегли познания по вещното право/ - :oops: правото на ползване следва недвижимия имот и ако бащата на Сунай се е отказал с декларация - тя трябва да е била вписана при РС Съдия по вписванията в книгите през 1996 год. Затова и ми беше въпроса за давността- именно в този чл.59 - 3 от ЗС. Весел уикенд
torri_vt
Нов потребител

Мнениеот totomanov » 02 Сеп 2008, 20:27

abstract написа:правото на ползване е пожизнено и не може се погаси по давност. По-добре не купувайте, защото ще си купите имот, който ползвателя има пълно право да живее в него. Това свое право той може да упражни когато си поиска.

ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА
------------------------
Чл. 59. Правото на ползуване се погасява със смъртта на ползувателя, ако то не е учредено за по-кратък срок.
......Правото на ползуване, учредено в полза на юридическо лице, се погасява с прекратяването му, ако не е установен по-кратък срок.
......Правото на ползуване се погасява и с погиването на вещта, а също и ако не се упражнява в продължение на 5 години.
totomanov
Младши потребител

Назад към Имотни казуси