начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

В момента все още не се знае дали съм разведена или вдовица

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

В момента все още не се знае дали съм разведена или вдовица

Мнениеот monika12 » 11 Сеп 2008, 16:03

Ще разкажа на кратко:минаха бракоразводните дела,решението излезе на 01.07.2008г,а влиза в сила на 30.07.2008г,но пък на 22.07.2008г.съпругът ми почина.В момента все още не се знае дали съм разведена или вдовица.Съпругът ми има заем 4000лв..Имаме син на 6г.В момента свекървата и девера ми прредлагат следното:ще поемат заема,но в замяна искат да подпиша,че сина ми се отказва от всичко,което му се полага от баща му,според тях става дума за една шеста от къща и 3 декара земя.Имам ли право да вземам решение вместо сина си,защото това искат те.Има и кола,чиито наследник се явява също сина ми.Мога ли да прехвърля колата като дарение на чичото?И те след като имат такива претенции,в даден момент могат ли да го лишат и от пенсията,която му се полага по право от баща му.Благодаря Ви!
monika12
Нов потребител

Мнениеот neopina » 11 Сеп 2008, 21:21

Като лаик бих ви посъветвала да не лишавате детето си от наследство.
Според мен свекърва ви и девер ви ви манипулират в момента,тъй като единствено детето ви е негов наследник/може би и вие,но нали не е изяснен въпроса с развода/а вие до навършване на пълнолетие сте негов пълномощтник,извадете удостоверение за наследници от което ще е видно кой го надледява и ако е само детето приемете пасивите и активите/не е трудно да изплатите 4000лв. при положение,че това ,което детето получава е доста повече/.
Най-добре е да се консултирайте с адвокат.
Успех!
neopina
Нов потребител

Re: Моля за помощ...

Мнениеот donna » 04 Окт 2008, 09:45

Госпожо съжелявам за случилото се ,съпруга ви е починал тка да се каже по време на брак тъй като развода не е влязъл в сила ,спрямо него няма как да влез в сила и въпреки ,че делото е било на фаза изчакване да изтече законния срок за вл. на решението в сила ,това не е станало предвид смъртта .

Не зная дали сте били по реда на стария ГПК или по реда на новия ,но
по реда на стария ГПК
Това решение в случая няма да породи желаният правен ефект . Трябваше да представите едно удостоверение за наследници по делото и ако съпруга ви ебил ответник Чл. 268. При смърт на ответника продължаването на делото от неговите наследници е възможно само ако предявеният иск е във връзка с чл. 13 и 131, ал. 2 от Семейния кодекс и ищецът е недобросъвестна страна при сключване на брака.- Което значи ,че едва ли сте в тия хипотези и делото ще се прекрати .

Ако съпруга ви е бил ищец Когато съпругът-ищец умре и искът за развод се основава на вината на преживелия съпруг, съдът дава двуседмичен срок на наследниците да заявят дали желаят да продължат делото; същото важи и при иск за унищожаване на брака, ако преживелият съпруг е бил недобросъвестен. Ако в дадения им срок никой от наследниците не заяви, че желае да продължи делото, то се прекратява. Същото се прекратява и ако искът за развод не се основава на вината на преживелия съпруг или ако последният - при иск за унищожаване на брака - е бил добросъвестен.

По реда на новия ГПК е същото

Ако съпруга ви е бил ответник -Чл. 328. При смърт на ответника продължаването на делото от лицата по чл. 327 е възможно, ако предявеният иск е във връзка с чл. 13 от Семейния кодекс и ищецът е недобросъвестна страна при сключване на брака.

Ако съпруга ви е бил ищец чл.327 Когато съпругът ищец умре и искът за развод се основава на вината на преживелия го съпруг, съдът дава двуседмичен срок на призованите към наследяване низходящи или възходящи да заявят дали желаят да продължат делото. Това правило се прилага и при иск за унищожаване на брака, ако преживелият съпруг е бил недобросъвестен.

(2) Ако в дадения срок никой не заяви, че желае да продължи делото, то се прекратява. Делото се прекратява и ако искът за развод не се основава на вината на преживелия съпруг или ако той при иск за унищожаване на брака е бил добросъвестен.

(3) При продължаване на делото съдът се произнася само по посоченото от починалия съпруг като основание за прекратяване на брака виновно поведение на преживелия

В случая :"призованите към наследяване низходящи или възходящи да заявят дали желаят да продължат делото "-това е само детето ви.

Така ,че идете в съда представете по делото едно удостоверение за наследници и да ви се ерше проблема.

Така или инъче както го чета ще си останете вдовица и вие както и детето ще наследите съпруга си.

Вие можете да направите отказ от наследство ,но не и за детето ,направите ли отказ вие вс.ще наследи само синът , а от там натам трябва да знаете ,че за малолетните приемането на наследството е по опис , преди да е прието наследството не ми се вярва банката да наложи някви запори ,но дори и да го напарви /често се случва/ може да обжалвате действията на съдебния изпълнител в тая насока.

Това в най общи линии ,тъй като един господ знае кво ще се случва икак ще се развият нещата с кредита .
donna
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 04 Окт 2008, 10:02

Само ще добавя, че предложението на свекъра и свекървата е малко трудно осъществимо на практика и носи някои рискове. Да "поемат" дълга може да означава две неща
1/ да встъпят в дълга на основание чл. 102 ЗЗД - тогава обаче трябва съгласие и на банката
2/ да изплатят те дълга - но тогава остават неясни взаимоотношенията между тях и вас - какво споразумение ще подпишете помежу си и ще бъде ли то изряно от законова гледна точка? Ако е само устна уговорка, какво ще гарантира спазването й? Освен това ако родителите на съпруга Ви изплатят дълга, после ще могат да претендират от вас това, което са платили, на основание чл. 74 ЗЗД.
Цялата схема ми се вижда прекалено сложна и рискована.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот monika12 » 07 Окт 2008, 23:53

Много Ви благодаря за изчерпателните отговори и за времето,което ми отделихте.Няма да им се дам в никакъв случай!Благодаря за подкрепата!
monika12
Нов потребител

Мнениеот narina » 08 Окт 2008, 15:10

Г-жо, съветвам Ви да проверите още нещо, свързано конкретно с дълга към банката.
Сумата, която посочвате е малка, така че вероятността /за измъкване от проблема с роднините/е още по-малка, но не пречи да проверите все пак.
В определени случаи банките правят застраховка "ЖИВОТ" на кредитополучателите си.
При евентуалната им смърт банката покрива кредита от застрахователната сума. Ако Вашият съпруг е имал такава застраховка - ще си спестите доста главоболия и най-малкото изнудване от страна на роднини.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 09 Окт 2008, 16:17

Според мен в името на доброто на детето, не се доверявайте на свекърва Ви и девера Ви.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот monika12 » 14 Окт 2008, 20:16

Проверих в банката,но моя случай е по-друг,понеже при самоубийство това с отмяната на кредита не важи дори и да има застраховка.
monika12
Нов потребител

Re: В момента все още не се знае дали съм разведена или вдовица

Мнениеот monika12 » 15 Окт 2008, 13:30

Извинявам се,ако съм обидила някого!!!
monika12
Нов потребител

Назад към Семейни казуси