начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

съпруга ми отказва развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съпруга ми отказва развод

Мнениеот ani_ni » 15 Окт 2008, 10:54

Омъжена съм от 17 години. Става дума за страхотен психически (с прерастване във физически) тормоз на тема ревност. Той отказва развод. Страхувам се от него! Заплатата ми е малка и не мога да се изнеса на квартира. Какви са правата ми? Имаме ли право с децата (14 и 16 години)да останем в семейното жилище(придобито след брака), а да го принудим той да се изнесе? Трябва ли да изчакам да ме пребие и тогава да тичам до полиция и за медицинско, защото трябвали доказателства. Какво мога да направя?
Благодаря предварително!
ani_ni
Нов потребител

Re: съпруга ми отказва развод

Мнениеот REVOLUTION » 15 Окт 2008, 10:56

Консултирайте се с адвокат.Може да предявите иск за развод и едновременно да искате защита по закона за защита срещу домашно насилие(не съм сигурен дали го цитирам точно).Основание по последния може да бъде и психически тормоз.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот valya77 » 15 Окт 2008, 11:06

Както Ви посъветва колегата и аз така ще Ви посъветвам.
Заведедете дело по Закона за защита срещу домашното насилие съдът може да приложе мерки съпругът ви да не ви доближава да се изнесе от жилището да не посещава местата на които вие обикновено ходите- работа и др. Впоследствие след като Съдът се произнесе да заведете дело за развод по негова вина.
valya77
Младши потребител

Мнениеот punisher » 15 Окт 2008, 11:10

Трябва ли да изчакам да ме пребие и тогава да тичам до полиция и за медицинско, защото трябвали доказателства.

Какво значи да чакате???Действайте ,без да чакате повече!!!
Колегите са ви насочили,намерете адвокат с напред.
punisher
Потребител

Мнениеот ani_ni » 15 Окт 2008, 13:21

Консултирах се с адвокат-трябвало да подсигуря свидетели и медицинско, за да се заведе дело за домашно насилие или развод по негова вина. Но сега, когато вече повдигнах въпроса за развод, той много внимава да не ме удря така, че да си личи и вече не посяга пред децата(не че те могат да свидетелстват де!). Ако не докажа физическия тормоз не мога ли да се разведа, при положение, че той не желае?!
ani_ni
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 15 Окт 2008, 13:35

Според мен можете да си водите и двете дела успешно. Идеята на колегите е следната- ако проведете успешно онова по ЗЗДН, постановената Заповед можете да ползвате като доказателство в брачното дело... и ето ти и вината.
По ЗЗДН не винаги е необходимо медицинско :!: за остатъчни белези от физ. тормоз- не винаги иде реч за бой..., виж гласни доказателства ще са нужни- няма как/ съседи, приятелки по кафе, роднини.../. Мен ако питате децата ще ви помогнат доста/ тук обаче има един деликатен проблем... стреса, който ще изживеят- вие взимате решението/
Пък за прекратяване на брака- депозирате си искова молба в съда... и времето ще ви бъде приятел.
Успех!
Не чакайте времето да излекува ставащото, следващия път може и да е с летален изход...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 15 Окт 2008, 15:14

ani_ni, не знам с кой адвокат сте се консултирали и дали изобщо сте се консултирали /простете мнителността ми, но ми звучите недостоверно/, но това изобщо не е вярно- за дело с предмет домашно носилие НЕ са ви нужни нито медицински, нито свидетели.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 15 Окт 2008, 16:29

Колега Различна, споделям част от написаното!, но ако иде реч за физически тормоз? то тогава....
А, свидетели са нужни- декларацията не е достатъчна!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 15 Окт 2008, 16:36

:D Ами по повод горното се сещам за един случай ,висим само на декларация , делото започва ...да се даде ход ...в залата връхлита съпругът и заявява веднага ..... набих я нали е жена :D :D :D та познайте кво следва.
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Окт 2008, 16:41

Това си е чист късмет, но отново повтарям само на база декларация не става. Най-малкото и гласни ще се събират.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vassilev » 15 Окт 2008, 16:41

Адвокатът му счупи монитора на съдията в главата на съпруга... :D
Нали е мъж... :D
vassilev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Окт 2008, 16:43

В повечето случаи просто не може да има свидетели, защото тормоза обичайно не се налага на мегдана. Имах такъв случай и го завърших успешно. Мислех да не споделям подробности във форума, но насоката на Дона е точна. И не става дума за късмет. Повечето насилници- съпрузи не приемат такива дела насериозно и в самонадеяността си не търсят адвокат. Тогава- разпит по стария чл. 114 ГПК, сега не помня новия кой беше.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот donna » 15 Окт 2008, 16:44

:D :D :D :D Нямаше адвокат ,човека просто нахлу.....
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 15 Окт 2008, 16:48

:D И в интерес на истината ние след това вс. му вземахме и движимо и недвижимо ,оставихме му една селска къща и то там имаше ид. част да не ни се мота из краката ...тъй де с неговите камъни по неговата глава :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Окт 2008, 16:51

При нас пък в повечето случаи са с проц представител. Ами тогава?
Иначе за мъжкото его ... разбирам ви.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 15 Окт 2008, 17:06

Абе, с представител, без представител, искай си разпит- той си е доказателство. В разпита ще намериш начин да го накараш да си признае, че ударил един шамар, ама той не бил много силен, примерно. От там нататък ще разплетеш чорапа. Най- важното е съда да добие вътрешно убеждение, че действителното положение е било такова, каквото се твърди.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот rexlegis » 17 Окт 2008, 16:58

Тука май женската аудотирия се включва по-често по темата. :D Иначе, което си е така - така е! Домашното насилие се доказва трудно - все пак става без външни свидетели. Но гласни ДС винаги могат да се издействат. По реда на Закона за закрила на детето и Закона за лицата и семейството също могат да се съберат свидетелски показания от децата. Все пак имат навършени 10г.
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот Гост. » 17 Окт 2008, 17:26

:roll: :lol: Благодаря, че ни санкционира един мъжкар.... но защо поста ти лъха на дискриминация? 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rexlegis » 17 Окт 2008, 17:42

Домашно насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство или които обитават едно жилище - по чл.2 от ЗЗДН. Законът признава не само физическото, но и психическото насилие, като в допълнение и опититът за извършване на подобни деяния. Защита може да търси всяко лице пострадало от съпруг или бивш съпруг - чл.3, т.1 от ЗЗДН. Чл.5 от същия закон определя и мерките, които могат да бъдат предприети срещу насилника. Конкретно в случая може да се наложи на насилника отстраняване от съвместното жилище за период определен от съда - чл.5,ал.1, т.2 отЗЗДН. Производството по налагане на ограничителна заповед заповед се образува по молба на пострадалото лице - чл.8, т.1. Гласни доказателствени средства могат да бъдат показанията на децата - чл.15, ал.1 и ал.2. По евентуалното производство по развод може да се използват разпоредбите на ЗЗДет. Дори и децата да не са обект на домашно насилие, самата опасност от такова е основание за предприемане на мерки. Освен това ЗЗДет предвижда, че среда, която не е подходяща за умственото, физическото и емоционалното развитие на децата е предпоставка за предприемане на мерки. В тези случаи децата се ползват от специална закрила - чл.5, ал.1, т.1.

Във всички случаи Г-жо ani_ni (не знам името ви) ще е необходимо да се обърнете към правоспособен юрист. Освен това мога да ви кажа още, че ако нямате финансови средства може да се обърнете към Националното бюро за правна помощ и ако отговаряте на условията по чл.22 от ЗПП, ще ви бъде назначен адвокат и всички разноски по делата ще бъдат заплатени от бюрото.
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот rexlegis » 17 Окт 2008, 17:46

от poli_g на 17 Окт 2008 04:26 pm

Благодаря, че ни санкционира един мъжкар.... но защо поста ти лъха на дискриминация?

:D :D :D Това беше просто една малка шега. Дано не го приемате лично-трагично. :D :D :D

P.S.: Иначе приемам темата сериозно! Виж предния пост.
Аватар
rexlegis
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси