начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

помощ относно чл.99/4/ от семейния кодекс

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помощ относно чл.99/4/ от семейния кодекс

Мнениеот gergana_33 » 04 Ное 2008, 17:10

Здравейте! Търся помощ наред и ви моля да ме извините, ако на някого от вас написаното е познато:
Мъж с извънбрачно припознато дете на 14г.иска развод от жена си, с която имат дете на 21г. Тя отказва категорично. Какво да прави мъжа? Ваш колега го е обезсърчил-трябвало да се разбере с нея с добро, да стане по взаимно съгласие, в противен случай щяла да му вземе ВСИЧКО и да го остави гол и бос без нищо! Аз/майката на 14г. му дете/ знам, че взаимно съгласие не може да стане. Изключено е също да се доказва нейно виновно поведение...Моля Ви, помогнете ми със съвет. Тя е толкова зла, че детето ми не вижда баща си от една година-правим го скришом и за кратко-някакво безумие! Какъв е тоя безумен закон - да не можеш да се разведеш ако решиш? Истина ли е това, че виновния за развода не може да получи развод, ако "невинния" не иска развод? Никакво значение ли няма за съда нуждата на детето да живее с двамата си родители в семейство? Какво би станало, ако той заживее с нас? Това може ли да е обективна причина за прекратяване на брака? Помогнете ми , моля Ви, защото полудяваме-и аз и детето ми! Много Ви благодаря предварително за добрината!

чл.99(4):

"(4) Развод не се допуска, ако разстройството на брака се дължи само на виновното поведение на ищеца, а другият съпруг настоява да се запази бракът, освен ако важни обстоятелства налагат да се допусне разводът."

Какви са тези "важни обстоятелства"? Моля ви, дайте ми идея как да реша проблема - ТАТКОТО СЕ Е ПОБЪРКАЛ ОТ ПЕРЕСПЕКТИВАТА И СЕ Е ПОЧТИ ОТКАЗАЛ ДА СЕ БОРИ, ЗАЩОТО НЕ ВИЖДА ИЗХОД - ПОМОГНЕТЕ МИ!!!
gergana_33
Нов потребител

Re: помощ относно чл.99/4/ от семейния кодекс

Мнениеот octavia » 04 Ное 2008, 18:36

Чак всичко да му вземе не ми се струва реално. Детето им е голямо за издръжка, а за имуществото си има ред - това, което си е негово лично имущество (на съпруга), съпругата няма как да му вземе. За 99/4 от СК - един добър адвокат би убедил съда, че детето от друга жена е важно обстоятелство (детето Ви е непълнолетно, за разлика от другото, има нужда от баща и т.н.). Не виждам от какво толкова е притеснен този съпруг, да си потърси друг адвокат и да започне да се развежда. И да го разведат по негова вина, какво толкова, в затвора няма да го вкарат. А дори съдът да приеме, че не допуска развод, поне ще знае, че е опитал.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот gergana_33 » 04 Ное 2008, 19:12

Наистина съм благодарна, оценявам труда Ви и добронамереността Ви...
Изчетох горното, но това не е нашият случай, защото те не живеят отделно.
И на мен ми се струва, че би трябвало интереса на моето дете да е "важно обстоятелство", но от ваши колеги разбрах, че закона изобщо не мисли така и като едното нищо ще откажат развод!
Горещата ми молба е да ми подскажете - аз разсъждавам като обикновен човек, а вие сте умни и опитни - видяли сте доста, разсъждавате другояче...
Моля ви - подскажете, а че ще е нужен друг адвокат - стана ми ясно...
Мисля си, какво би значело за съда, ако мъжа се премести да живее при нас - това "важно обстоятелство" ли ще е и ще натежи ли, или отново ще е важен инатът на "невинния" в този развод?
gergana_33
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 04 Ное 2008, 20:30

Ех, не познавам двойка, при която единия да е искал и да не е прекратен брака. Дори нямам идея, защо са ви наплашили толкова с ал.4- тя Е преодолима. Освен ако вие не сте съпругата- легалната, де. 8)
Казуса не е сложен.
Фактическата раздяла е важно обстоятелство!
Друг е въпроса дали?... бащата на детето ви има намерения за действие...
Искова молба по ал.3 на 99 - после всичко е възможно...
Параметрите на имуществените и лични отношения се договарят!

п.п. и отмина отдавна времето, когато брака бе "основна клетка на обществото"...пък и невиновния съпруг да шантажира по този нелеп начин 'другия"!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 05 Ное 2008, 10:11

Според мен , просто бащата нещо се скатава, а не му е виновен законът или съпругата му. Начини има,както казват колегите. Според мен , в случая желание липсва.
А ако съпругата , наистина е чак толкова зла, това би могло да обоснове развод по нейна вина/психологически тормоз например/.
И въпреки, че почти изключвам вероятността, колега да е казал ,че ще му вземе всичко, явно "всичкото" му е по мило от интересите на детето.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот gergana_33 » 09 Ное 2008, 10:00

МНОГО, МНОГО, МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!
Благодаря на всички ви, бях се отчаяла! (благодарение на некомпетентен ваш колега)
Благодаря, че го има този форум, благодаря на вас за отзивчивостта!
gergana_33
Нов потребител

Назад към Семейни казуси