начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

въпрос отностно наследничество след втори брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос отностно наследничество след втори брак

Мнениеот rumenof » 22 Ное 2008, 13:00

Здравейте!
Въпроса ми е следния. Дядо ми почива '82, половината част от апартамента остава на съпругата, сина и дъщерята (в моя случай), а останалата половина си е на съпругата още в момента на купуване. Баба ми се жени втори път през '84 (бездетни от втория брак). През 1990 купуват апартамент на тяхно име. Тази година баба ми почина и възниква следния казус.
Получава ли някакъв дял от наследствения апартамент и ако получава има ли начин да му се отнемат частите, защото след неговата смърт дъщеря му ще наследи част от имот който няма нищо общо с него. За втория апартамент спор няма полагат му се 4/6. Дано да съм написал писмото така, че да ме разберете.
Благодаря ви сърдечно още от сега, много ще са ми от полза отговорите, за да знам какви мерки да предприемам. Поздрави!
rumenof
Нов потребител

Re: въпрос отностно наследничество след втори брак

Мнениеот rumenof » 22 Ное 2008, 17:29

За вдовеца става въпрос. Все пак се явява доведен баща и дядо и дали по закон има право за дял от наследсвен апартамент. Знам за някаква промяна на закона след '85-та, но не съм сигурен.
rumenof
Нов потребител

Мнениеот dimist » 22 Ное 2008, 19:49

Няма нищо неясно. Баба ви приживе е имала определена собственост- независимо в какви дялове и от какви имоти.При смърта и наследяват съпругът и децата/нейните/.
Апропо, не знам кой ви е изчислявал квотите, но видно от поста ви, не сте съвсем наясно, а и когото сте питали има твърде повърхностни познания в наследственото право. Ха да видим кой първи ще се сети къде е грешката?
dimist
Потребител

Мнениеот rumenof » 23 Ное 2008, 16:09

Значи в крайна сметка трябва да търся адвокат, макар да не исках това :)
Квотите съм ги смятал аз и не мисля че имам грешки в това ;)
Получават се 7/18, 7/18 и 4/18 за наследсвения апартамент и 1/6 , 1/6 и 4/6 за втория апартамент.
rumenof
Нов потребител

Мнениеот portokal » 24 Ное 2008, 13:39

Получава ли някакъв дял от наследствения апартамент и ако получава има ли начин да му се отнемат частите, защото след неговата смърт дъщеря му ще наследи част от имот който няма нищо общо с него.

Много интересно разсъждение. :)
Как "няма нищо общо с него"? Бил е на жена му. Или и тя няма нищо общо с него? ;-)
Законът дава на съпрузите право да се наследяват. Добър или лош закон - такъв е.
Ама не го е купувал той апартамента. И внукът не е купувал апартамента на баба си, но ще го наследи. Наследяването далеч не е само между съсобственици. 8)
А квотите в първия апартамент не са тези, както са Ви казали колегите. Мааалко по във Ваша полза са.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот rumenof » 24 Ное 2008, 16:25

Правилно, един прост счетоводител съм, но се пак имам някаква представа за наследствено право, ясно е че ще давам пари за вещо лице, нотариус, адвокат ... просто изграждах някаква представа по моя проблем, а не че сам ще правя всичко това.
portokal .. относно това "няма нищо общо с него" питах просто дали вдовеца има дял в наследствен апартамент от първия съпруг, което по моя логика не трябва да е така(сега сигурно ще ме оборите че е има част.. ). След време дъщеря му ще присъства в разпределението на двата апартамента и едва ли не може да вземе единия. Исках помощ и съвети, а не да се "присмивате". Поздрави. :wink:
rumenof
Нов потребител

Мнениеот dimist » 26 Ное 2008, 11:50

Да дам жокер- дядото е починал през 1982 година, имота е бил семейно жилище. Не се ли досети някой , че има нормативен акт който се явява специален по отношение на Закона за наследството.
Руменов- специално за тебе- ако си извадил сам зъба си, значи той е бил готов да падне. Дали си прост счетоводител, зависи от отношението ти към работата и клиентите, които аз не познавам. Предполагам си наясно, за действието на данъчните закони и други нормативни актове по време. И с наследственото право е така, но за да имаш пълна представа, не става само с четене на ЗН, там има много неща, но не всички.
dimist
Потребител

Мнениеот rumenof » 26 Ное 2008, 12:19

dimist.. точно се надявах на такъв жокер :) ... и дам прав си не споря :)
rumenof
Нов потребител

Назад към Семейни казуси