начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Национална електронна картотека на магистратите

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Национална електронна картотека на магистратите

Мнениеот kalahan2008 » 06 Дек 2008, 02:42

plamen_penev написа:Не е нужно да ги броиш kalahan2008. Поне не в този форум...

Така ли? На мен пък ми се стори, че всъщност Вие първи ги изброихте...в този форум :roll: (между другото...изобщо не съм засягал темата за неврозите, те пък как се появиха тук :roll:) Букварчетата си ги имам, по МКБ-10 психопатиите са 8 (осем), а не 14 (четиринадесет), по DSM-4 не ми се отваря сега, там наистина бяха повечко, но ако сте запознат какво точно е DSM-4, сигурно знаете, че тамошната класификация не се прилага по нашите географски ширини...Със знания в областта на психиатрията първи Вие се опитахте да блеснете, аз се включих малко да поспамя, да поразводня темата и така да насоча негативната енергия на темата към себе си, защото не обичам негативните емоции, а и малко да понапомня на неспециалистите да не се опитват да боравят с чужда тям терминология и понятиен апарат. Все едно неюрист да дава правни съвети-не че в областта на данъчното, осигурителното и трудовото право счетоводителите не са доста по-навътре от някои юристи, но като цяло неюрист трудно разбира от правна материя...както и непсихиатър/непсихолог-от подобна тясно специализирана материя.
Няма повече да Ви спамя в тази иначе толкова "юридическа" тема. Благодаря за вниманието.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Дек 2008, 12:28

Няма проблем, почитаеми kalahan2008! Не съм тънкообиден.
Воден, обаче, от желанието да защитя "честта, достойнството и доброто си име" (виждате, че аз не се крия зад прякори), ми се ще да отбележа, че не аз въведох психопатологията в темата на господин Керелов. За пръв път това направи, с очевидното желание да ме засегне system ( 05 Дек 2008 05:44 pm). В този си пост той Ви ПРИЗОВАВА да се присъедините не по темата - срещу мен, именно като психиатър и Вие откликнахте практически веднага. Забележете: без да кажете и дума по темата на господин Керелов, под която пишете. Следващия, развил психиатричната тематика беше dideto (05 Дек 2008 05:49 pm), като ме определя като параноик (заради стремежа ми да защитавам правата си в съдебни процедури). Веднага след като Ви препоръчах да направите справката в учебниците, която Вие очевидно сте направил, се намеси и "бота", някой си lutman, който ме заплаши с блокиране, въпреки, че аз съм един от всичко двамата, които взеха някакво отношение по същността на темата на господин Керелов... Когато опитах да се защитя пред него - ме заплаши с "последно предупреждение"...
Искам да изкажа извиненията си пред господин Керелов за гдето се поддадох на неколцината тук, които изпитват към него очевидна ненавист и участвах по този начин в "премачкването" на предложената от него дискусия. Съжалявам! Темата наистина е по важна от моите незначителни "чест, достойнство и добро си име". В случай, че lutman не изтрие този пост, аз съм на plamen_penev@gbg.bg. Ще съдействам!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Дек 2008, 13:38

plamen_penev, моето включване няма нищо общо с призива на system. Моите мнения не са насочени към никого конкретно, не знам защо решихте, че имам лично отношение към Вас.
По подобни теми, свързани със съдебната власт, аз не вземам отношение. Имам противоречиво становище към българската съдебна система. Не съм съгласен с крайните мнения на GeorgiKerelov и kostadin_iordanov, но не съм съгласен и да се пестят критиките към съдебната система, най-малкото защото такива са изказвани неведнъж и от авторитетни чуждестранни институции. Смятам обаче, че всяка дискусия трябва да се води в спокоен и умерен тон, без излишни негативни емоции и като се представят логични и обосновани аргументи, а не просто "да се намираме на пазара". Липсата на сериозен и аргументиран анализ и на "чуваемост" по повод на проблемите на съдебната система ( и не само там!) вреди и на двете страни в спора, а и на всички останали.
Сигурно не знаете, аз съм го казвал и друг път във форума,че аз два пъти съм кандидатствал за младши съдия и двата пъти резулатите ми не бяха добри. В един момент се отказах, защото видях, че няма смисъл, а сега и не съжалявам.
п.п. не съм психиатър, втората ми специалност е психология.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 06 Дек 2008, 14:12

Драги kalahan2008, много жалко, че такива умерени юристи като Вас, дори и не смеят да се обадят по проблемите с подбора и израстването на кадрите и качеството на правосъдието в България. Предполагам, че истеричните реакции на "пазителите на храма", които изплуваха тук в раздела за съдебната власт, напълно ги обезкуражават да го правят - както видяхте, за нормален диалог място не се отвори, а постоянно се откриваха престрелки в клюкарско-махленски стил с дребнави заяждания, които хич не отиват на големите иначе претенции на заяждащите се (освен ако те страдат от психични заболявания, които познавате явно по-добре от мен).

Досега се въздържах да открия тема за психичните проблеми на съдебната власт, но май натам вървят нещата. :D Все си мисля, че входен психо-тест няма да е съвсем излишен, разбира се не само за заемане на магистратски длъжности ..... :lol:
Последна промяна GeorgiKERELOV на 06 Дек 2008, 15:00, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Дек 2008, 14:46

Аз лично съм против психотестовете при подбор и по-точно да се използват само и единствено психотестове. Тестовете винаги са само пощощно средство за изследване, което дава насоки. Има много аргументи за това, но едва ли е мястото тук да ги обсъждаме.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Дек 2008, 15:04

Моите уважения kalahan2008! Ще приема, че наистина не сте започнат с хулите по-горе срещу мен, към които станахте съпричастен. Още повече, че мнението ми за съда съвпада в голяма степен с Вашето и това се вижда от постовете ми дори в тази тема.
За дискусията: тя наистина трябва да се води със спокоен и умерен тон! Няма спор, че някои от темите тук са наистина болезнени, но нима не е болезнена ситуацията в нашия съд? А и това съвсем не значи, че трябва да се обявяват за ... болни участниците с друго мнение. Наистина се надявам да видя тук едно противно на моето (и на господин Керелов) мнение без "гьонсурати" и други обидни квалификации към автора или участници в обсъждането. Наистина ми се иска да видя и сериозни аргументи за противното становище.
Много се надявам да прочета какво мислите точно Вие за идеята да се създаде едно място в нета, в което да могат да се прочетат с доказателствен материал действията на съдии, които превърнаха съдебната ни система в това, което е в момента. Казвам точно Вие, защото както разбрах сте психолог по образование и можете да направите качествен психологичен анализ на идеята. За ползите/вредите за гражданите и гражданското общество да четат изцепките на отделни съдии (пак казвам - в съда има всякакви съдии!), както и ползите/вредите от идеята като отношение към съда като базова за държавата институция. Моля Ви да го направите!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Дек 2008, 16:12

Моето мнение е, че нещата започват още от университета, имам доста колеги, които още по време на следването прекъснаха и отидоха да учат в Испания, Германия и Великобритания, и то пак право. Някои ходиха на обмен в Дания, Франция и Естония. Всеобщото мнение е, че начинът, по който се преподава право в България, е тотално сбъркан и остарял. Но няма никаква чуваемост за това, защото именно професорите и доцентите станаха впоследствие министри, депутати и главни прокурори. Голяма част от хората в съдебната система са в нея още от времето на стария режим, особено прокурорите. За мнозина има съмнения, че са били част от репресивния апарат на Държавна сигурност. Няма желание системата да бъде изчистена от опетнените от миналото кадри, с аргумента, че политическата принадлежност не определя професионалните качества. В България комунизмът все още не си е отишъл, все още на власт са хората от преди 10-ти ноември, във всяка от трите власти. Те държат страната и политически, и икономически, а и правната система. Всеки опит да се бори човек за някоя справедлива кауза, да се намали влиянието на държавата (съответно на тези, които се крият зад нея и я използват) се погазва и се смачква в зародиш.
На теория в България действа континенталната система, където има върховенство на закона, а практиката на Върховния съд е винаги на второ място, за разлика от англосаксонската система, където върховенство има становището на Върховния съд. На практика обаче ЗСВ задължава съдиите да следват становището, което е възприел съответният Върховен съд (ВКС или ВАС) в дадено тълкувателно решение, все едно то е закон, като неспазването на ТР е основание за отмяна на съответното съдебно решение и за лоша атестация. Липсва я реално свободата съдията да се произнесе по вътрешено убеждение, освен в случаите, когато все още няма твърдо установена практика на ВС. Точно там е проблемът-голяма част от практиката на ВС, към която съдилищата се придържат, е остаряла и не отговаря на съвременните обществени отношения, вкл. и на съвременните научни достижения. С тази цел се създават нови кодекси, но без да се променя философията и същността на закона. Липсва цялостна концепция при постоянните законодателни изменения, а се работи "на парче" и после винаги се налага законът да се кърпи, което е срамно.
За мен например текстът от ЗСВ, който изисква успех от държавните изпити при кандидатстване за магистрат, е противоконституционен, излагал съм и аргументи в тази насока, като например това, че в студентските си години може да си имал някои лични проблеми и затова да не си се добрал до заветните отлични оценки (да не говорим че на единия ми държавен изпит липсваше единият от членовете на комисията, изобщо не дойде, а на другия ме изпитва само един човек, другите бяха навън да пушат и да пият кафе), но нищо не пречи след това в практиката това да се промени. При жестоката конкуренция обаче за магистратски места на практика оценката от конкурса има същата тежест, както оценката, която ти е поставил на държавния изпит някой професор, а това ти затръшва вратите вовеки веков.
Винаги се говори как всичко е наред, няма корупция, няма проблеми, или че те са малко, че всичко се преувеличавало и нямало доказателства, а не се отчита простичкият факт, че за такива неща много трудно се събират доказателства, че самите доказателства се събират по точно определен начин от следствените органи и всяка грешка при събирането им води до процесуален порок на разследването срещу съмнителни магистрати. Невинаги има желание да се събират такива доказателства от прокуратурата, заради това, че някои личности са с протекции. Всички тези неща ги виждат не само хората извън съдебната система, но и самите магистрати, които за разлика от посочените до тук примери са честни, съвестни и отговорни (а такива има, и то много). Все пак от вътре нещата се виждат много по-ясно. Но е много трудно да говориш срещу някой, който е от същата система като теб, независимо дали става дума за съдия, прокурор, следовател, дознател, съдебен изпълнител, нотариус или държавен служител. Много е трудно да кажеш истините, които виждаш всеки ден и те се разиграват пред очите ти, защото все още липсва докрай свободата да кажеш смело това, което мислиш, на висок глас, под страха от санкция утре да се озовеш на улицата или дори нещо по-лошо. Лесно е да си бунтар и свободомислещ в интернет пространството, както и когато си извън системата, много по-трудно е в реалния живот и когато си вътре в системата.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 06 Дек 2008, 21:38

Значи все пак не сме били на много различни вълни с kalahan2008. В края на краищата все стигаме до проблема с кадрите, защото всъщност от тях в последна сметка зависи законите да се приложат.

Кадровият проблем на правосъдието в България аз обаче го поставям на две плоскости. Първо, кои протежета, как и защо влизат в правораздавателните органи, като пререждат всички останали. Второ, като вече са влезли тези протежета, какви гаранции има обществото, че те вършат добре работата, която им се полага да вършат - това е въпросът, за така наречената отчетност на магистратите, която някои наричат - отговорност.

Преди нямаше конкурси за постъпване на работа в съдебната система и вестниците постоянно ни заливаха с роднинските и други съмнителни назначения на висшия съдебен съвет. Сега конкурси има (и то с триста зора и след безкрай калесвания от европейския съюз), но всички видяха, че те са кьорави и фалшиви. Това не е приемливо за гражданите, но хайде, на първо време може да се преглътне - ощетени ще останат само прередените участници в конкурсите.

Втората страна на кадровия проблем, която е много по-важна за клиентите на правосъдието, е тези наши протежета да носят реална дисциплинарна отговорност за професионалните си грешки (дори когато става въпрос и за "умишлени" грешки - при взет подкуп :lol: ). И по тази точка гражданите пак са изиграни - в момента магистратите не носят абсолютно никаква дисциплинарна отговорност за грубите си професионални грешки (както казах вече, и най-некадърните между тях са "обречени" да изкарат до пенсия като съдии и прокурори - за следователите не говоря, защото те са застрашен вид пред изчезване). Оттам и идеята за създаването на картотеката - така поне на обществото ще му стане известно кое име стои зад всяка магария на съдебната ни власт и всички тези "герои" няма да потъват в анонимност и да чакат спокойно пенсионирането си, както досега, а ще бъдат обществено опозорявани. Мисля, че ако тази картотека добие наистина национални мащаби, ще стане вече обществено неудобно дори в най-затънтените градчета на България тези наши "герои" да продължават да си карат кефа необезпокоявани, като че ли всичко им е наред и са си съвсем на мястото. Освен това, всяко едно тяхно повишение (на място - в ранг, или направо в по-горна инстанция) от висшия съдебен съвет ще се превръща в поредния обществен скандал (а такива ще има в изобилие, "вервайте ми" :lol: ) - така да се каже, медиите ще има от къде да черпят КОНКРЕТНА, достоверна и качествена информация, за да "плюят" мощно по висшия съдебен съвет, ако не всяка седмица, то поне през седмица. И тогава този висш съдебен съвет или ще взезе в крак, или ще бъде чисто и просто изритан, не без помощта и на евро-институциите, разбира се. :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 07 Дек 2008, 11:27

Напълно съм съгласен с Керелов по въпроса с кадрите в съдебната система. Те са, които с действията си формират мнението на гражданското общество (данъкоплатците) и нашите европартньори за съда, а от там и за Държавата. Така както преди 10-ти в основата на Държавата стоеше една партия с нейната номенклатура, така днес Държавата се "представлява" не толкова от президента или правителството (които също имат своите функции, разбира се!), а точно от съдебната система с нейните съдии. Конкретният съдия или прокурор е този, който има задачата да спре или да подпомогне престъпната форма на съществуване на Държавата. И ако твърде много конкретни съдии и прокурори са некачествени по причините посочени от kalahan2008 или други, то ясно е, се получава това, което наблюдаваме...
Харесва ми идеята на Керелов по следната причина: в момента свободната воля на съдията е издигната в ранг "обожествена недосегаемост и пълна безотговорност" и това се защитава по всякакви начини от хора, които не осъзнават важността на съдийската професия за Държавата. Верно - след 2003 г. това формално не е точно така, но на практика няма кой да контролира действията или бездействията на съдебната магистратура. Не е права по-горе donna, като смята, че наличието на сайт на съда е вече достатъчно. В примера, който дадох в началото (преди неколцина тук да се нахвърлят върху мен с хулни думи) със съдебното решение, съдържащо по съществен за самото решение начин неистина, конструирана от съдията, опита да бъде подложено на компетентен законов анализ това му действие се оказа съществено неуспешен и в прокуратурата и в министерството. В същото време засегнатото от измислиците на съдията лице няма законно право да заведе частно наказателно дело поради известните причини... И кръгът се затваря. Вместо оспорвания съдия да бъде отстранен от системата за да не й вреди, скоро след това беше издигнат в йерархията и от раьонен се превърна в окръжен съдия, пълзейки нагоре по служебната стълба... Утре може да го видим и като председател на съд, а защо не и на върховен!?
Какво ни остава на нас данъкоплатците, освен да вземем контрола върху нашите служители в свои ръце? Колкото и да е неефективен този контрол - все е по-добре от сегашното нищо.
Затова подкрепям идеята на господин Керелов!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 07 Дек 2008, 11:43

Според мен няма законова основа на определени личности на определени длъжности да се разкриват публично части от личния живот, а на останалите - не. Аз ако бях съдия или прокурор, никак нямаше да ми е приятно името ми да стои в интернет и всеки да може да гледа на кой съм кум, на кой съм сват. Идеята не ми допада.
И тъй като тук се изказват все мнения без грам конкретика, ще дам един конкретен пример с въпрос:
Какъв е срокът, в който трябва да приключи едно производство по несъстоятелност? Какъв е срокът, в който един съдия трябва да премине към втората фаза на производството, като дружеството, срещу което вече е открито производство по несъстоятелност (с временен синдик), бъде обявено в несъстоятелност (с постоянен синдик)?
10 години малко или много са едно дружество да стои в открито производство, без да бъде обявено в несъстоятелност? (да не говорим още колко години след това ще трае осребряването на имуществото) Защото има такъв случай. Миналата година дори беше убит един от предшните временни синдици на дружеството, което едва ли има нещо общо с несъстоятелността, но срокът от 10 г. според мен е твърде голям. И вината за това е единствено на съдията, и всички в СГС знаят за кой съдия става дума, и никой нищо не може да му/й направи.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 07 Дек 2008, 12:01

kalahan2008 написа:Според мен няма законова основа на определени личности на определени длъжности да се разкриват публично части от личния живот, а на останалите - не. Аз ако бях съдия или прокурор, никак нямаше да ми е приятно името ми да стои в интернет и всеки да може да гледа на кой съм кум, на кой съм сват. Идеята не ми допада.

Актовете по гражданското състояние са публични, а в тях фигурират и кумувете. Така че тук няма непозволена намеса в личния живот на никого.

Същевременно се замислям, дали в картотеката да не се залагат и данни за случаите, в които съответният магистрат има близки и роднини адвокати, упражняващи в същия съдебен район - в някои страни със закон е забранено на адвокатите да упражняват в района на съпругите/съпрузите им.

А пък по делото за несъстоятелност, което описвате, не съм се замислял за срока, в който следва да приключи. Но май нещата намирисват на голяма далавера, украсена и със съмнения за убийство с користна цел, което никой няма да разследва като такова, разбира се ... :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 07 Дек 2008, 12:25

Няма спор, че идеята лансирана от господин Керелов, трябва да бъде добре огледана. Мисля, че и за това той я предлага именно тук, където се събират юристи, разчитайки на компетентни мнения и становища.
Лично аз, физика, знам твърде малко за правото, за да бъда полезен, но съществуват и обикновени логически схеми. Аз също като kalahan2008 не мисля, че една пълна частна информация е добре да бъде публикувана в нета. Но мисля, че информация, свързана по някакъв начин с потенциални съдебни спорове трябва и може да бъде публикувана, разбира се при съобразяване със ЗЛД. Господин Керелов е посочил по-горе един такъв пример по действителни събития. Аз ще посоча още един от моята практика: административено дело срещу главна прокуратура за мълчалив отказ ... Съдията по делото носи името "Ситнилска". Зам. главен прокурор, вероятно отговорен за "мълчаливия отказ"(?), носи също името "Ситнилски". За жалбоподателя възниква естествения въпрос: в роднински връзки ли са съдия и ответник или става дума за случайно съвпадение? Ако са роднини - разумно е да се поиска отвод на съдията и той да бъде сменен с друг съдия. Такива връзки мисля трябва да бъдат обявявани в публичното пространство и не се сещам за законова причина да не бъдат. Верно! Закона задължава съдията да си направи отвод в такива случаи... но това е друга и доста дълга тема.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 07 Дек 2008, 12:45

GeorgiKERELOV написа:
Актовете по гражданското състояние са публични, а в тях фигурират и кумувете. Така че тук няма непозволена намеса в личния живот на никого.
.........
А пък по делото за несъстоятелност, което описвате, не съм се замислял за срока, в който следва да приключи. Но май нещата намирисват на голяма далавера, украсена и със съмнения за убийство с користна цел, което никой няма да разследва като такова, разбира се ... :D

Не знаех, че АГС са публични.
Чл. 88. (1) От регистрите за гражданско състояние справки могат да се правят на лицата, за които се отнасят съставените актове, на изрично упълномощени от тях други лица или по реда на Гражданския процесуален кодекс и на Наказателно-процесуалния кодекс. На тези лица може да се издават преписи от актове и дубликати на удостоверенията, както и удостоверения, че липсва съставен акт за гражданско състояние.
(2) Дубликати на удостоверения и преписи от актове може да се издават и изпращат при служебно писмено поискване от общината по постоянен адрес на заинтересуваните лица или от други държавни органи, когато това е свързано с административното обслужване на лицата, вписани в акта.
А в случая с несъстоятелността става дума за съвсем други неща, не за далавери, а за...определени личностови особености на съдията.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 07 Дек 2008, 13:25

Известен ми е този абсурд на закона, в сегашния му вид - ако искате да заведете гражданско дело срещу родителите на непълнолетно дете за причинени от него имуществени вреди (примерно счупило ви с камък на улицата предното стъкло на автомобила), трябва първо да си подадете исковата молба в съда и с нея да поискате съдебно удостоверение, с което да идете в службата по гражданско състояние, за да ви дадат препис от актовете за раждане на детето и за гражданския брак на родителите, та да можете въз основа на тези документи да си докажете претенцията срещу майката и бащата на детето, като граждански отговорни за неговите действия... А как да отгатнете точните имена на родителите, за да ги заложите в исковата молба, като от службата по гражданско състояние ви отказват първоначален достъп до тази информация, без да им дадете удостоверение от съда, че тези имена ви трябват за водене на гражданско дело... :shock:

И още по-голям абсурд е, че гражданските бракове се сключват публично от кметовете на общини (или овластени от тях общ. чиновници), но публиката после не може да наднича свободно в книгите с актовета за сключените граждански бракове. :lol: Доколкото ми е известно, делата за развод също са публични, освен ако съдът реши да ги засекрети при много пищни детайли .... :D За публичността на погребенията мисля, че не е нужно да говорим ... :cry:

Не знам още колко време ще продължи този абсурд с официалното "укриване" (някои ще кажат опазване :D ) на публичните актове за гражданско състояние, като това всъщност препятства участниците в гражданския оборот да се уверят ПРЕДВАРИТЕЛНО (преди например да са платили някакви пари на някой самозванец, който дори не фигурира в тези актове под имената, които ползва) чрез справка в тези актове, че лицата, с които сключват договори, съществуват и имат семейна връзка с други - знаете например, че недвижим имот придобит с общи средства по време на брака, семейна имуществена общност, може да е записан само на името на единия съпруг, и нищо няма да му попречи да го продаде и сам (като направи пред пред нотариуса една декларация, че не е в граждански брак с друго лице .... :roll: ) После законната съпруга като обяви продажбата за нищожна, вие ходете си търсете от съпруга й парите, които сте му платили .... :lol:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот karlson » 07 Дек 2008, 20:38

Добре де - аз нещо не схванах
значи щом като имаш роднина магистрат значи по презумция си тъп и некомпетентен, така ли?
И нямаш никакво право да припарваш до съдебната система (дори и адвокат по вашата логика не можеш да стнанеш, щото имаш някакви протекции)?
Просто заради такива безсмислени спорове се изместват действителните проблеми на съдебната система - не че ги няма.
Още повече, че в самата системя се роптае срещу тоталната и въпиюща некомпетентност на новопостъпили колеги.
karlson
Потребител

Мнениеот system » 08 Дек 2008, 09:46

Точно така - никакви роднинства в съдебната "система"
:evil: . В този връзка, май и аз трябва да подавам оставка - на моя шурей жена му е юрист, нейната зълва също е юрист, а мъжът й (на зълвата на жената на моя шурей) е в съдебната система. Край ! Компрометирах се.
system
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Дек 2008, 11:27

В моя род до девето коляно няма юристи, обаче Керелов пак не ме одобрява. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот listi » 08 Дек 2008, 11:27

Няма що, ако и всички други роднински назначения в органите на съдебната власт бяха с такова високо ниво на интелигентност, България изобщо нямаше да има проблеми с правосъдието си ...... :D
listi
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 08 Дек 2008, 12:42

Аз не схващам идеята на господин Керелов (или на съдията, който я е предложил?) по този начин karlson. Не мисля, че някъде в нея се съдържа презумпцията за "тъпота" или "некомпетентност" по причина роднински връзки с други юристи. Наистина не разбирам къде го видя това? Такива връзки биха имали значение, ако страна по делото установи конфликт на интереси или при конкурси се проявява някаква форма на непотизъм вътре в конкретно дело или в системата, а не изобщо. Няма лошо цялата ти рода да е от съдии, прокурори и адвокати! Това дори би било много добре, защото ще намеква за априорна юридическа грамотност на лицето. Но ако съпругът на съдия по дело е адвокат по това дело, мисля, ясно е, че този факт трябва да е под контрола на всички заинтересовани страни. По-горе съм дал пример от моята практика, който ако се обедини с резултатите до момента по това дело (неспоменати защото делото е висящо!), ще стане съвсем ясна необходимостта от подобна информация. Но дори това, да са посочени роднинските връзки (което аз за себе си се колебая дали е добра идея), пак остава по-важното: да се публикуват порочни практики на онези съдии, които си позволяват да ги допускат, независимо дали са го направили по причина рушвет или поради известна неграмотност... Това мисля, че е идеята - "по делата им ще ги познаете". А това е полза не само за системата като цяло, а и за конкретните съдии, които уважават професията си. Прав ли съм?
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот cerera » 08 Дек 2008, 16:32

Penew - "Но ако съпругът на съдия по дело е адвокат по това дело, мисля, ясно е, че този факт трябва да е под контрола на всички заинтересовани страни" Da ste chuwali termina "otwod"?
cerera
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт