- Дата и час: 24 Ное 2024, 06:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Национална електронна картотека на магистратите
|
|
Re: Национална електронна картотека на магистратите
ВОЙНАТА НА ТОГИТЕ В ИТАЛИЯ
дописка на Филип Риде във в-к Монд от 7.12.2008 г.
Дори той не разбира нищо. Джиорджио Наполитано, президент на Италианската република, не се поколеба, като гарант на институциите, да поиска от прокуратурите на Катанзаро (Калабрия) и Салерно (Кампания) "всяко полезно обяснение за възникването на една безпрецедентна ситуация."
Сряда, 3 декември, прокуратурата на Салерно нарежда претърсване на своите колеги в Катанзаро. На следващия ден, прокуратурата в Катанзаро образува наказателно производство срещу шест от прокурорите в Салерно. И всичко това се развива с прибягването на услугите на карабиниерите ...
Тази "война на тогите," както я нарече пресата, започва през миналия януари. По това време прокурорът на Катанзаро, Луиджи ди Маджистрис, който разследва отклоняването на 800 милиона евро от фондовете на ЕС за околната среда, е преместен в Неапол по молба на неговите началници от тогавашния министър на правосъдието, Мастрела Клементе. Причина: издаване на следствена тайна по прокурорски преписки.
В своето разследване, бившият прокурор на Катанзаро беше установил, чрез използване на телефонни подслушвания, връзки между местните предприемачи, политици от ляво и дясно, съдии, масонски ложи, църковно сдружение, и самия бивш министър на правосъдието, та чак и бившия министър-председател Романо Проди и някои негови роднини.
Преместен в Неапол, ди Маджистрис подава тъжба до прокуратурата на Салерно. Неочаквана последица, прокурорите в Кампания вземат присърце случая на преместения си колега и заподозират прокурорите в Базиликате, че са действали с цел да опетнят репутацията на техния колега и да го отстранят от разследване, което е трябвало да забуксува.
Г-н ди Маджистрис е бил изненадан да научи впоследствие, че претърсванията, които е бил разпоредил през май 2005 г., са били огласени предварително на разследваните лица, което им е позволило да укрият своевременно съответните компрометиращи ги доказателства. Две години по-късно част от делата му са били прехвърлени на друг прокурор. Според него, по този начин се е целяло да му се попречи да установи определени връзки между лица и факти от значение за разкриването и доказването на разследваните от него престъпления.
Този случай може да бъде една мечтана възможност за г-н Берлускони да ореже правомощията на магистратите, каквото той отдавна желае да направи. Той възнамерява да реформира състава на Висшия съвет на магистратурата - чийто заместник-председател, и бивш председател на Сената, също е цитиран в разследването на г-н ди Маджистрис - и да ограничи използването на телефонните подслушвания в наказателното производство.
На фона на тази атмосфера на канибализъм на съдебната система и на всеобщо подозрение, Аголино Алфано, министърът на правосъдието, заяви: "Ние изживяваме срива на една система, на една структура, която не само се превърна в отделна власт, но и която претендира, че властта й е безгранична." Той прикани ляво-центристките партии по-бързо да гласуват съдебната реформа.
http://www.lemonde.fr/europe/article/20 ... id=1108513
дописка на Филип Риде във в-к Монд от 7.12.2008 г.
Дори той не разбира нищо. Джиорджио Наполитано, президент на Италианската република, не се поколеба, като гарант на институциите, да поиска от прокуратурите на Катанзаро (Калабрия) и Салерно (Кампания) "всяко полезно обяснение за възникването на една безпрецедентна ситуация."
Сряда, 3 декември, прокуратурата на Салерно нарежда претърсване на своите колеги в Катанзаро. На следващия ден, прокуратурата в Катанзаро образува наказателно производство срещу шест от прокурорите в Салерно. И всичко това се развива с прибягването на услугите на карабиниерите ...
Тази "война на тогите," както я нарече пресата, започва през миналия януари. По това време прокурорът на Катанзаро, Луиджи ди Маджистрис, който разследва отклоняването на 800 милиона евро от фондовете на ЕС за околната среда, е преместен в Неапол по молба на неговите началници от тогавашния министър на правосъдието, Мастрела Клементе. Причина: издаване на следствена тайна по прокурорски преписки.
В своето разследване, бившият прокурор на Катанзаро беше установил, чрез използване на телефонни подслушвания, връзки между местните предприемачи, политици от ляво и дясно, съдии, масонски ложи, църковно сдружение, и самия бивш министър на правосъдието, та чак и бившия министър-председател Романо Проди и някои негови роднини.
Преместен в Неапол, ди Маджистрис подава тъжба до прокуратурата на Салерно. Неочаквана последица, прокурорите в Кампания вземат присърце случая на преместения си колега и заподозират прокурорите в Базиликате, че са действали с цел да опетнят репутацията на техния колега и да го отстранят от разследване, което е трябвало да забуксува.
Г-н ди Маджистрис е бил изненадан да научи впоследствие, че претърсванията, които е бил разпоредил през май 2005 г., са били огласени предварително на разследваните лица, което им е позволило да укрият своевременно съответните компрометиращи ги доказателства. Две години по-късно част от делата му са били прехвърлени на друг прокурор. Според него, по този начин се е целяло да му се попречи да установи определени връзки между лица и факти от значение за разкриването и доказването на разследваните от него престъпления.
Този случай може да бъде една мечтана възможност за г-н Берлускони да ореже правомощията на магистратите, каквото той отдавна желае да направи. Той възнамерява да реформира състава на Висшия съвет на магистратурата - чийто заместник-председател, и бивш председател на Сената, също е цитиран в разследването на г-н ди Маджистрис - и да ограничи използването на телефонните подслушвания в наказателното производство.
На фона на тази атмосфера на канибализъм на съдебната система и на всеобщо подозрение, Аголино Алфано, министърът на правосъдието, заяви: "Ние изживяваме срива на една система, на една структура, която не само се превърна в отделна власт, но и която претендира, че властта й е безгранична." Той прикани ляво-центристките партии по-бързо да гласуват съдебната реформа.
http://www.lemonde.fr/europe/article/20 ... id=1108513
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Да cerera! Чувал съм го. Но нали Вие не искате да кажете, че не сте чували за реакцията "правя се на разсеян"?
- plamen_penev
- Активен потребител
И аз мисля, че роднинството не означава непременно връзкарство.
По-скоро повод за клюкарщини и интриги.
Но проблемите остават, а основният проблем на съдебната система си е корупцията. Не знам какво имаше предвид karlson по отношение на некомпетентността на новоназначените съдии.
По-скоро повод за клюкарщини и интриги.
Но проблемите остават, а основният проблем на съдебната система си е корупцията. Не знам какво имаше предвид karlson по отношение на некомпетентността на новоназначените съдии.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Статистиката показва, че от 1989 г. досега не е осъден нито един съдия, от прокурорите с влязла в сила присъда е само един, а следователите са седем. По данни на прокуратурата за миналата година има 17 разследвания срещу обвинители, 9 срещу следователи и пет срещу съдии. В съда има още десетина дела срещу магистрати.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=596743
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=596743
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Не знам какво имаше предвид karlson по отношение на некомпетентността на новоназначените съдии.
И аз не разбирам. Допреди 7-8 години, ако не греша, назначаването на съдия се предлагаше от председателя на съответния съд (не ми се търси да видя точно така ли е) и конкурси не се провеждаха. Едва ли Karlson иска да каже, че личната преценка на председателя на съда пресява компетентните по-точно от подбора чрез конкурс.
Употребената дума е "новопостъпили", а не "новопостъпилиТЕ".
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Точно по въпроса - преди да започна работа преди N брой години, след стажа 3 месеца работих в прокуратурата без да съм назначен на щат и без да получавам заплата, докато се появи възможност да бъда назначен.През това време написах доста актове, които после окръжният прокурор проверяваше, коригирахме и влизаха в съда.След като бях назначен, имах представа какво да правя.Подбора на кадрите се правеше по време на стажа, когато стажантите наистина работеха, така го правих подбора и аз след време.Определено, тогава в системата влизаха по-качествени кадри, отколкото сега, с тези конкурси.Знанията на идващите от НИП определено са на сравнително ниско равнище/поне тези, които съм видял/.На тях не им стигнаха и две години за да разберат какво се иска.Не знам на какво ги учат в НИП, но определено не на това, да станат свестни магистрати.
- 1968
- Потребител
Питайте колегите адвокати, които се явяват в административните съдилища, те ще ви обяснят за компетентността...
- karlson
- Потребител
До 1968,
Колега не си ли давате сметка че е изключително некоректно да обиждате младите постъпили в системата.Сигурна съм че и бегла представа нямате за НИП и обучението там.Отдавам изявлението Ви на синдрома на средната възраст,който се характеризира с отричане на новостите,на всичко произхождащо от младите,че поколението им е пошло и некадърно и т.н.Първо ако сте започнали 90-те години пълен абсурд е да твърдите че тогава са влизали качествени кадри в системата.Тогава качествените кадри я напускаха.Ако някой качествен влезеше,след година, най-много две ,ставаше адвокат.
Конкурсното начало е най-добрия начин за кадровия подбор.Дори и да твърдите че без конкурс са били подбирани старателните и отдадени на работа стажанти,това сега е абсолютно неприложимо.Просто тогава интереса към работа в съдебната система беше малък,да не казвам клонящ към нула.
Дори и сега при наличието на добросъвестен стажант,ще се появят 10 други недобросъвестни ,но успяващи да укажат по един или друг начин влияние на местно ниво.При това положение добросъвестния просто става последна дупка на кавала.
Ако твърдите че и сега има шанс от опорочаване на някой конкурс,съм съгласна но той е в пъти по-малък когато е централизиран и зависи от много малка група хора,който са висши магистрати и хабилитирани преподаватели по право и до тях достъпа е много труден.
Не искам да правя некоректни сравнения между стари и нови кадри,но това най-добре се вижда от потвърдените актове от горните инстанции.Личните си наблюдения и статистически данни няма да цитирам.
Колега не си ли давате сметка че е изключително некоректно да обиждате младите постъпили в системата.Сигурна съм че и бегла представа нямате за НИП и обучението там.Отдавам изявлението Ви на синдрома на средната възраст,който се характеризира с отричане на новостите,на всичко произхождащо от младите,че поколението им е пошло и некадърно и т.н.Първо ако сте започнали 90-те години пълен абсурд е да твърдите че тогава са влизали качествени кадри в системата.Тогава качествените кадри я напускаха.Ако някой качествен влезеше,след година, най-много две ,ставаше адвокат.
Конкурсното начало е най-добрия начин за кадровия подбор.Дори и да твърдите че без конкурс са били подбирани старателните и отдадени на работа стажанти,това сега е абсолютно неприложимо.Просто тогава интереса към работа в съдебната система беше малък,да не казвам клонящ към нула.
Дори и сега при наличието на добросъвестен стажант,ще се появят 10 други недобросъвестни ,но успяващи да укажат по един или друг начин влияние на местно ниво.При това положение добросъвестния просто става последна дупка на кавала.
Ако твърдите че и сега има шанс от опорочаване на някой конкурс,съм съгласна но той е в пъти по-малък когато е централизиран и зависи от много малка група хора,който са висши магистрати и хабилитирани преподаватели по право и до тях достъпа е много труден.
Не искам да правя некоректни сравнения между стари и нови кадри,но това най-добре се вижда от потвърдените актове от горните инстанции.Личните си наблюдения и статистически данни няма да цитирам.
- plamena26
- Потребител
Вероятно уважаения 1968 има по-общ и статистически достоверен поглед върху кадрите в прокуратурата. Аз също съм видял някои "наброски" в прокуратурата. Но за мен, назначавания без конкурс (имам предвид почтен конкурс, разбира се!) съвсем не е гаранция за "качество" на съдебния магистрат. Един такъв (няма да спомена името му във форум с прякори), назначен по старата схема, ми представи постановление, в което отказва да образува досъдебно производство (за декларация с невярно съдържание пред съд!) защото разследваното за лъжа лице, било КАЗАЛО пред дознателя че ... не лъже. Това му е основният мотив. Другото е общоизвестни обяснения свързани със задълженията на съдията в делото, които, разбира се, нямат нищо общо с неговото разследване... Не мисля, че в НИП или някъде другаде са го учили този господин да се позовава при наличие на документи на думите на разследваното именно за лъжа лице... В това дело двама прокурори се възпротивиха и единия дори свърши работата на "гения", като събра нужните доказателства но... мнозина от висшестоящите му го подкрепиха и доказатлствата се поизгубиха някъде, а събралият ги прокурор беше отстранен от преписката на "финалната права"... историята е дълга. Толкова за "старата" технология без конкурси!
- plamen_penev
- Активен потребител
Стига де ... И ние от 90-те години поназнайвахме нещичко. А и работехме в много по-трудни условия от сега. Вече съм го споменавал, но имаше време, когато нямахме хартия за протоколите и актовете си и ги пишехме на амбалажна хартия. За компютри да не говорим. Апис, Сиела - боже, скъсваш се да търсиш по сборниците.
Еееех, млади хора !
Еееех, млади хора !
- system
- Активен потребител
Това мнение беше предназначено за plamena26
- system
- Активен потребител
1968 написа: преди да започна работа преди N брой години, след стажа 3 месеца работих в прокуратурата без да съм назначен на щат и без да получавам заплата, докато се появи възможност да бъда назначен.През това време написах доста актове, които после окръжният прокурор проверяваше, коригирахме и влизаха в съда.
Че това, което ни описвате, е абсолютно незаконно, явно не Ви е направило голямо впечатление, а дори му давате и положителна оценка - разбира се, вината не е Ваша, а на "окръжния прокурор". Но като че ли манталитетът в прокуратурата си е останал същият още от времето на развития социализъм .....
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
plamena26, ако обърна внимание казах, че правя сравнение с тези новоназначени от конкурсите, които аз съм виждал.Не правя 100% заключение за разликата стари-нови.Естествено, че и от едните и от другите има добре подготвени и зле подготвени.Казах, че преди бе по-лесно да си подбереш свестни хора, отколкото сега.Това, че една читанка има 6 и 6 на двата изпита не го прави магистрат.Мога да дам заключение, че един става или не става, когато поработи при мен 6 месеца и покаже знания и умения, а не да ми идват някакви, които изобщо не знаят защо са дошли /когато ги запитам защо са тук, преобладава отговора, че било престижно/.
- 1968
- Потребител
Така ли, кое му е незаконното КЕРЕЛОВ.Нали знаеш, че тнвоите мнения за мен са без значение /както и журналистическите, които непрекъснато цитираш/.
- 1968
- Потребител
Впрочем, КЕРЕЛОВ, ти карал ли си стаж.Ако бе карал, щеше да знаеш, какво правеха стажантите тогава, или ако си карал, си бил от тези, които само събираха подписи.
- 1968
- Потребител
1968 написа:Така ли, кое му е незаконното КЕРЕЛОВ.Нали знаеш, че тнвоите мнения за мен са без значение /както и журналистическите, които непрекъснато цитираш/.
Сега и действащите прокурори ли трябва да ги учим на право ? И всъщност какво значение ще има за тях правото в работата им ?
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Пак ли започваш с общите приказки.Поне се аргументирай.
- 1968
- Потребител
"когато поработи при мен ..." -това много ме впечатли... Изглежда така както би казал моя шеф, които притежава фирмата... но нали прокуратурата не е частна фирма? Вярвам че 1968 е допуснал неволна грешка, разбира се, а не че смята прокуратурата, в която работи за "негова"...
Иначе и аз се питам, как така в тази държавна институция могат да работят и получават достъп до най-различни много секретни данни (правих опит да чета дело, инициирано по моя жалба и не успях!), хора, които ... не работят е тази институция... май се оплетох!
Иначе и аз се питам, как така в тази държавна институция могат да работят и получават достъп до най-различни много секретни данни (правих опит да чета дело, инициирано по моя жалба и не успях!), хора, които ... не работят е тази институция... май се оплетох!
- plamen_penev
- Активен потребител
Благодаря на plamen_penev за юридическата аргументация. Не е лошо да иде да им изнесе някоя и друга лекция по право на прокурорите....
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Образно казано.Имах предвид, когато мога да видя постановените от него актове.Нали не мислите, че младите колеги са оставени безконтролни.Освен това си имат и обучители, но това е друга тема.Естествено, че подбираха делата, които ми даваха, не мислете, че съм имал пълен достъп до всичко.
- 1968
- Потребител
|
|