Уважаеми колеги,
как мога да изчисля /за справка/с колко е превишена квотата за гъстотата на построените в дворно място производствени и търговски помещения около жилищна сграда, ако парцела е от 934 кв. м., а застроената в имота площ е надвишила максимално допустимите изисквания за гъстота на постройките в селото, като се има предвид, че квотите за градовете са по-високи.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Квота за гъстота на производствени сгради в населено място
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Квота за гъстота на производствени сгради в населено място
Уважаеми колега, аз всъщност не съм ви колежка, а съм архитект и ви отговарям, понеже този въпрос е по специалността ми.
В ЗУТ съществуват показателите:
-плътност на застрояване /измерва се в %/ и
-коефициент на интензивност - К.инт.
Плътност на застрояване означава ЗП/застр- площ /отнесена към площта на УПИ, или при парцел с площ от 1000м2 и постройка от 400 м2 имаме 40% плътност.
Коефициент на интензивност означава РЗП/разгъната застр. площ=сбора от ЗП на всички надземни етажи/ отнесена към площта на парцела или при парцел/УПИ/ с площ от 1000м2 и постройка от 400 м2 на 2 етажа имаме 800/1000 или К. инт.=0,8
Тези устройствени показатели са определени в ЗУЗСО и са различни за различните райони на София, така както са различни и видовете устройствени зони за отделните квартали. За провинцията тези показатели се решават обикновено от местната община.
Специално за вашия случай мисля, че трябва да проверите първо вида на устройствената зона и какви производствени постройки се допускат
В ЗУТ съществуват показателите:
-плътност на застрояване /измерва се в %/ и
-коефициент на интензивност - К.инт.
Плътност на застрояване означава ЗП/застр- площ /отнесена към площта на УПИ, или при парцел с площ от 1000м2 и постройка от 400 м2 имаме 40% плътност.
Коефициент на интензивност означава РЗП/разгъната застр. площ=сбора от ЗП на всички надземни етажи/ отнесена към площта на парцела или при парцел/УПИ/ с площ от 1000м2 и постройка от 400 м2 на 2 етажа имаме 800/1000 или К. инт.=0,8
Тези устройствени показатели са определени в ЗУЗСО и са различни за различните райони на София, така както са различни и видовете устройствени зони за отделните квартали. За провинцията тези показатели се решават обикновено от местната община.
Специално за вашия случай мисля, че трябва да проверите първо вида на устройствената зона и какви производствени постройки се допускат
- lili575
- Младши потребител
Изказвам искрена благодарност на lili 575, за проявената точност, разбиране и коректност при предоставяне на нужната информация съпътстваща вида на запитването ми!
Благодаря!
Благодаря!
- leonardos
- Потребител
За пореден път се убеждавам, че винаги можеш да получиш компетентно мнение от архитект по прилагане на ЗУТ .Аз ще акцентирам на последния абзац, защото ако сте юрист може и да не сте го разбрал напълно.
Така като чета разбирам, че в селския двор сте си построили /или клиента/ "производствени помещения".Ако е така всички сгради с друго предназначение освен жилищно и стопанско /разбирай лятни кухни, сайванти и пр./се ползват в нарушение на ЗУТ.Ако пък УПИ-то не е за жилищно строителсто, а е за производство /примерно/, тогава горното важи за жилищната сграда.
Така като чета разбирам, че в селския двор сте си построили /или клиента/ "производствени помещения".Ако е така всички сгради с друго предназначение освен жилищно и стопанско /разбирай лятни кухни, сайванти и пр./се ползват в нарушение на ЗУТ.Ако пък УПИ-то не е за жилищно строителсто, а е за производство /примерно/, тогава горното важи за жилищната сграда.
- georgi07
- Потребител
Наложено е становище, че въпросната територия се нуждае от допълнителна квадратура именно поради факта, че съществуващите вече постройки представляват видимо несъответствие с изискванията съгласно упоменатата квота, и санкциите предвидени в ЗУТ са приложими за този случай. Показателно остава мнението на компетентното лице произнесло се за разрешаване случая в полза на ищеца, като за целта бе използвана техническа експертиза съответстваща на видимата денивелация в квартала.
- leonardos
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|