начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Родителски права и предаване на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Родителски права и предаване на дете

Мнениеот elkaad » 12 Яну 2009, 13:34

С решение на Районен съд са присъдени родителските права на майката, а на бащата е определен режим на лични контакти с детето. Обжалвано е решението от бащата пред Окръжен съд. С решение на Окръжен съд е оставено в сила Решението на Районния съд. От бащата е обжалвано решението на Окр.съд пред ВКС. Майката след решението на въззивната инстанция поиска издаване на изпълнителен лист за предаването на детето, но съда е отказал. Въпроса ми е: Правилно ли е това и какво може да стори сега , за да си вземе детето?
Предварително Ви БЛАГОДАРЯ!!!!
elkaad
Младши потребител

Re: Родителски права и предаване на дете

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Яну 2009, 14:43

Струва ми се абсурдно, още повече, че решенията за развод влизат в сила веднага, могли сте още на първа инстанция да вземете изпълнителен лист.
Въззивните решения подлежат на принудително изпълнение, без разлика в предмета им, щом имат осъдителен диспозитив.
Обжалвайте разпореждането, с което съда е отказал издаването на изпълнителен лист, защото във времето ще се проточи поне още една година във ВКС.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот brymm » 12 Яну 2009, 15:02

...решенията за развод влизат в сила веднага...

:?: :?: :!:
Кое влиза в сила веднага и кога е това "веднага"?
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот brymm » 12 Яну 2009, 15:53

Е, в частта за въззивните осъдителни решения е вярно.
brymm
Потребител

Мнениеот elkaad » 12 Яну 2009, 15:54

Родителите на детето са живяли на съпружески начала. Извинявам се, че не уточних това.
elkaad
Младши потребител

Мнениеот jiji2 » 12 Яну 2009, 23:28

Смятам, че по новия ГПК решението на окръжен съд не подлежи на принудително изпълнение. То не е "осъдително", за да попада в разпоредбите на чл.404 т.1 от ГПК. Не може да искате и предварително изпълнение - не попада и в чл.242. Пропуснали се възможността по чл.323 ГПК за привременни мерки относно грижата за децата и тяхната издръжка (при все, че делото не е било за развод и разглеждане на съединен иск за родитески права). Може би, да пробвате да поискате от ВКС спешно произнасяне по привременни мерки, с мотива, че това не брачен процес, а за детето е от особена важност да живее с майка си?!? Но дали ще го приемат за разглеждане... и кога ще се произнесет... Може да стане и едновременно с решението... Май няма много полезни ходове, освен да се чака последното решение.
jiji2
Потребител

Мнениеот iskrec » 13 Яну 2009, 01:32

Чети моито момиче. Говориш в 3 л.ед.ч Не си потребител а, недоказана адвокат с/у 1500лв. исккаш са те се реши казуса наготово. Това е живота нямя на готово! Плати си сметката!
:x
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот elkaad » 13 Яну 2009, 15:47

iskrec, научи се първо да не допускаш правописни грешки, пък после се прави на интересен. Имай предвид, че това е форум ....
elkaad
Младши потребител

Мнениеот imhotep » 02 Фев 2009, 01:37

Жалба пред КЗД по случай на полова дискриминация срещу баща от страна на
Окръжен съд – Бургас и на Върховния касационен съд. Жалбоподателят сам е
отгледал сина си до 3-годишната му възраст, но е лишен от родителските права върху него в полза на майката единствено на основание мъжкия си пол.
Съдилищата в решенията си изрично приемат, че жената е по-годна от мъжа да отглежда дете. Делото е висящо пред КЗД

Нямам нищо против майките, но все пак интересите на детето са приоритет и ако то има повече възможности при баща си незнам на какво основание все на майки се присъждат родителските права ???? Явно съдебната система е на автопилот от тоталитарно време ?!?
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот brymm » 02 Фев 2009, 14:04

Смятам, че по новия ГПК решението на окръжен съд не подлежи на принудително изпълнение. То не е "осъдително"...

И аз смятам, че това решение не е осъдително, макар че води до "предаване на дете"; впрочем и по стария ГПК е същото.
Горе коментирах само изказването на ivan_lawyer, а нещо между двете ми мнения е изтрито. Нямам спомен изтритото да е било нещо обидно, но вероятно е било творение на бай Лютко.
brymm
Потребител

Мнениеот krassi661 » 03 Фев 2009, 22:48

Здравейте, имам подобен проблем:
дъщеря ми е на 5г. в развитието си има малък говорен проблем. за това сме ходили при специалисти които са ни насочили за решаване на проблема към специализирано детско заведение. Жена ми под давление на родителите си реши преди месец да се развежда с мен. Взе децата без мое знание и замина при родителите си в гр. Кубрат /за незнаещите ще поясня че е град на име а инак си е едно голямо село без никой да се обижда де/. Сега дъщеря ми е лишена от възможноста да посещава специализираното детско заведение към което е насочена от специалистите. може ли някой да ми даде съвет как да получа детето за да не прекъсваме терапията му.
Много благодаря за отговора.
krassi661
Нов потребител

Мнениеот nora74 » 04 Фев 2009, 00:46

и аз смятам , че след решението всичко това ще приключи
но бих попитала , ако майката живее с друг човек , детето е присъдено на нея , и самото дете не иска да живее с майката докато тя не остане сама , какво е решението и дали бащата може да използва това с/у нея и да вземе детето
nora74
Нов потребител

Назад към Семейни казуси