начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Нуждая се от съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нуждая се от съвет

Мнениеот alloma » 18 Яну 2009, 19:37

Добър вечер.За съжаление имам огромен проблем.Става дума за баща ми.От около 7-8 години той е вечно пиян и вечно готов за бой.Многократно е бил мен,майка ми и сестра ми.Живеем в ад.Гонени сме,заплашвани и наричани с най-обидните думи.При опит за развод от страна на майка ми и казаха,че ще загуби и в крайна сметка той ще си живее мирно и спокойно за наша сметка.Аз мислех като пълнолетна да заведа дело срещу него за домашно насилие,защото ми писнаха неговите кризи.Питахме адвокати,но те освен да си измият рацете друго не направиха.не получихме и едно смислено решение на проблема ни.Искам да махна този човек от живота си и от този на семейството си,но не искам да го оставя безнаказан за всичко,което ни е сторил,за всичките нерви и бой.Викали сме полиция,подавали сме жалби,обадихме се и в Агенция за защита на детето(сестра ми е под 18).Приемам всякакви съвети и насоки как да действам занапред.Благодаря.
alloma
Нов потребител

Re: Нуждая се от съвет

Мнениеот Гост. » 18 Яну 2009, 22:32

Толкова много неща могат да се направят.
Кажете от кой град сте, за да може да ви упътим към колега.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот alloma » 19 Яну 2009, 18:16

От София съм
alloma
Нов потребител

Мнениеот ralica333 » 24 Яну 2009, 01:58

Здравейте,искам да попитам някои с опит да ми даде съвет какво да правя.Съпругът ми има дъщеря от предишен брак,разведоха се с бившата му жена по взаимно съгласие и се разбраха детето да остане при нея и тя обеща че ще му позволява да се среща с детето когато пожелае.Съда определи по закон той да се среща с детето първата и последната неделя от месеца за 8 часа на ден!Но с течение на времето тя започна да отказва понякога свийданията и не пуска детето.Честа причина се оказва,че са излезли на разходка или нешо друго което не е наложително и основателно за отлагане на свиждането и по този начин се опитва да отдалечи детето от нас.Често казва на детето че ние не се интересуваме от нея и не я търсим.Въпроса ми е подлежи ли тя на наказание заради тези свои постъпки,особени когато не ни дава да виждаме детето в продължение на 1-2 месеца и какви са наказанията?Хте бъда благодрна ако ми даде някои съвет какво да правим :cry: :?:
ralica333
Нов потребител

Мнениеот iuli_radeva » 26 Яну 2009, 19:50

Добър вечер,
Имам голям проблем,отнася се за децата ми.Омъжена съм втори път и имам детенце на 10месеца.Съпруга ми иска децата да са при нас и да се грижим за тях.От първия си брак имам две деца.Момиченце се казва Ани и е на 8години,а момченцето се казва Костадин и е на 6години.Живеех с бившия си съпруг в дома на неговите родители.Те са много възрастни.Бившата ми свекърва е на 74години,а свекъра е на 69години.При бракоразводното дело съда присъди и двете деца на него.Аз бях започнала работа в един супермаркет,където втората смяна продължаваще до 21ч.Излязоха с това че съм сама и с това работно време не мога да се грижа за децата си.Присъдиха ми режим кога да ги виждам-първата събота от 9ч. до 18ч. и третата събота от 9ч. до 18ч.в неделя.Косито има проблеми с говора.Преди развода го водихме в София да му изследват слуха.Изследването излези,че всичко е нормално.Доцентката ни каза,че това е наследствено.Баща му е проговорил в 1клас.Те го водиха на телк и го изкараха,че е с аутизъм и му дадоха 80% намалена трудоспособност.Откакто е минало бракоразводното дело водим дела постоянно за децата.Започнаха да ни се обаждат предната вечер,преди деня когато трябва да ги вземат и казват,че са болни и няма да ги вземаме.Аз в момента съм по майчинство.Прехвърлих се от една фирма в друга и имам малко забавяне на майчинството.Същевременно забавят и месечните издръжки,но това не е умишлено.Незнам след като не изпълняват редовно съдебното решение,имам ли право да спорят за издръжката?Вече стигнахме и до София.Там ми е надеждата.Надявам се там да са хора и да не се поддават на подкупи.Анито тъй като е по-голяма и вече разбира,иска да бъде при нас.Всеки път ни пита какво каза лелята,кога ще идваме при вас за постоянно?Винаги,при всяко вземане ни се оплаква,че я тормозят и не я искат,като иска при нас да идва и да не се връща никога повече.Кажете ми как да постъпя?Към кого да се обърна за съвет?:(
iuli_radeva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 27 Яну 2009, 11:21

iuli_radeva, постта Ви е емоционален , но не много конкретен. Водите дела за издръжка или за упражняването на родителските права ? Дайте повече информация.Иначе няма проблем да искате изпълнение на задължението на съпруга Ви да предава децата Ви,когато са Вашите дни за свиждане.
ralica333 , обърнете се към частен съдебен изпълнител или Социално подпомагане.
alloma, потърсете адвокат, има вече много дела по закона за защита срещу домашното насилие. И кой Ви каза ,че майка Ви ще загуби делото.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот iuli_radeva » 27 Яну 2009, 12:08

Здравейте отново,
Родителските права са дадени на бащата.Аз съм от гр.Горна Оряховица.На бракоразводното дело,двете деца се присъдиха на него.След това започнахме да водим дело след дело,за да си възвърна упажняването на родителските права да са мои.Сега на 8април сме на дело в София.В Горнооряховския съд,разделиха децата-момиченцето се присъди на мен,а момченцето на баща му.Във Великотърновския съд се отхвърли решението на предната инстанция и двете деца отново са дадени на бащата.А относно издръжката на мен ми е присъдена да плащат издръжка от 60лв.за двете деца.Но поради това,че се наложи да си сменя фирмата,се получи малко забавяне на месечното ми майчинство.Аз издръжките трябва да ги платя, знам,но след като не ни дават редовно децата,имат ли право да пускат жалба,че съм закъсняла с 3месечни вноски.Взе много често да им се случва да се обаждат предната вечер и да ни казват,че са болни и да не ходим да ги вземаме.
Извинете ме,че стане таково объркване!
iuli_radeva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 27 Яну 2009, 13:50

Не може да се откаже да се плаща издръжка, поради това, че не Ви дават децата.
А голямото дете ,което е на 10 г., разпита ли го съда?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот iuli_radeva » 27 Яну 2009, 14:42

Аз издръжката ще я платя тей или иначе.Момиченцето е на 8години.Какво ще ни посъветвате?
iuli_radeva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 27 Яну 2009, 14:53

Да, аз реших ,че едното дете е на 10 г.Какво казва доклада на социалните? Вземете , ако може поне едното дете сега.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот iuli_radeva » 27 Яну 2009, 15:07

Преди това дело имаме дело за момиченцето само.И него загубихме.Незнам вече какво да правя.Социалния доклад е добър.Пиши, че и в двете къщи има добри условия за отглеждане на децата.
iuli_radeva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 27 Яну 2009, 16:40

А какви са мотивите на съда за да отхвърли иска Ви? Обикновено, в това отношение майките са превилигеровани.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот iuli_radeva » 27 Яну 2009, 16:56

Грешката ни беше,че още при бракоразводното дело не се противопоставихме много.Изтъкват,че съм омъжена втори път и втория ми съпруг няма да полага грижи за моите деца.И,че малкото дете не трябва да си променя средата,в която живее.И за него било да си остане в средата,в която е в момента.
iuli_radeva
Нов потребител

Мнениеот iuli_radeva » 27 Яну 2009, 17:28

Косито има проблеми с говора.Преди развода го водихме в София да му изследват слуха.Изследването излези,че всичко е нормално.Доцентката ни каза,че това е наследствено.Баща му е проговорил в 1клас.Те го водиха на телк и го изкараха,че е с аутизъм и му дадоха 80% намалена трудоспособност.
iuli_radeva
Нов потребител

Мнениеот marielitka » 18 Фев 2009, 12:30

Здравейте!
Притеснявам се от това,което ще споделя,но наистина съм в безизходица!
Майка съм на 3 деца:
-18
-16
-15,
От известно време насам със съпругът ми живеехме само заради децата и то в къщата на родителите му.Миналата година след поредната сцена под влиянието на алкохол ми заяви да напусна къщата.Напуснах я(забравих,да спомена,че му беше отнета книжката заради употреба на алкохол-3,8 промила...живеем в БГ и се започна едно плащане :roll: и му се размина.Аз се принудих да работя на 2 места,защото не се издържаше,а имам и взет кредит,за да се обзаведем).Сега сме на квартира с децата,едва смогваме.Той с нищо не помага на децата,даже не им дава да се прибират,за да видят баба си и дядо си.Аз пари за развод нямам,той иска аз да се разправям с бюрокрацията.. и плащанията.Питането ми е за кредита,не смогвам да го изплащам:какви ще са последиците за мен,ако откажа внасянето на вноските всичко,което съм купила го ползва той, не съм взимала каквото и да било от дома ни,дори е продал колата,която е на мое име ,без мое знание и съгласие(научих го случайно).За колата е второто ми питане,как да постъпя,към кого мога да се обърна?Виждам,че и новите "собственици"не предприемат нищо,за да си узаконят собствеността,а знам,че в случай на нарушение на мен ще ми се търси отговорност.
Ще съм благодарна на какъвто и да е съвет:имам подадени жалби в полицията,но хората са с вързани ръце,без съдебна заповед нищо не могат да направят!!!Нищо не искам от него,дори издръжка за децата,справедливо би било след като съм го обзавела да си плаща за лукса който ползва,а парите които аз внасям за вноската в банката са моят наем за квартирата.....
marielitka
Нов потребител

Мнениеот kesten69 » 18 Фев 2009, 12:34

Дайте го на прокурор, да му назначи и пси експертиза и да го вкарват я в лудница, я в клиника за алкохолици, но вие НЕ СТЕ ЖИВОТНИ.
kesten69
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 18 Фев 2009, 12:37

Здравейте, съжалявам за проблема , който имате , но в живота какво ли не се случва. С уговорката,че тук можем само да дадем насоки , ще кажа следното7
1 Щом сте съпрузи, при теглене на кредита , съпругът Ви би трябвало да е съдлъжник , банките винаги се застраховат. Най-малко ще е поръчител, зависи от обезпечението на кредита. Вижте си договора. В този случай, при неплащане от Ваша страна , те ще се обърнат към него.
2. Как колата е продадена , а не е узаконена на името на новите собственици,с пълномощно ли я карат?
Колата на Ваше име е купена или е отпреди брака ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот marielitka » 18 Фев 2009, 13:05

Здравейте! Благодаря,
че откликнахте толкова бързо и проявихте разбиране!
Относно кредита-да,той е съдлъжник по него!
За колата купена е на мое име( по време на брака),аз съм си и плащала застраховки и данъци!Дали я карат с пълномощно,незнам.Не съм упълномощавала никого,даже незнам дали е все още в София.Обмисляла съм варианта да я дам за издирване-но,неискам да навредя на никого.
marielitka
Нов потребител

Мнениеот marielitka » 18 Фев 2009, 13:09

Пропуснах,да добавя документите за колата си останаха у дома,възможно е и да е прехвърлена-но без мен възможно ли е??
marielitka
Нов потребител

Мнениеот ralira4eva » 18 Фев 2009, 13:44

ЗДРАВЕЙ! КОЛАТА ,БЕЗ ТЕБ НЯМА КАК ДА Е ПРЕХВЪРЛЕНА НА ДРУГО ЛИЦЕ, ТЪЙ КАТО НЕ СИ ДАВАЛА ПЪЛНОМОЩНО НА НИКОГО. И СЕ ВЗЕМИ В РЪЦЕ И Я ПУСНИ ЗА ИЗДИРВАНЕ. КАКВО ЗНАЧИ- НЕИСКАМ ДА НАВРЕДЯ НА НИКОГО- АМИ ВЪЗМОЖНО Е ДА НАВРЕДЯТ НА ТЕБ. ДРУГОТО , КОЕТО МИ ИДВА НАУМ Е ,ЧЕ КОЛАТА НЕ Е САМО ТВОЯ, КУПЕНА Е В РЕЖИМ НА СИО . 1/2 Е НА СЪПРУГА ТИ БЕЗ НЕГО И ТИ НЕ МОЖЕШ ДА Я ПРОДАДЕШ.
ralira4eva
Младши потребител

Назад към Семейни казуси