начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Отнемане на фамилно име на бивша съпруга

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отнемане на фамилно име на бивша съпруга

Мнениеот dimpe » 11 Фев 2009, 20:54

Здравейте!

Имам нужда от съвет и ще съм благодарен на всички които откликнат.
Казуса е следният: Разведохме се по взаимно съгласие преди повече от осем години. При развода дадох съгласие бившата ми съпруга да продължи да носи моето фамилно име. Сега искам да и отнема тази възможност принудително по извънсъдебен ред. Възможно ли е това, ако ли не - то какъв е пътят за постигането на тази цел.
Цялата общественност бе възмутена от жестокото и и нечовешко отношение към родната и майка и смятам че небива да петни моята фамилия повече. :oops:
dimpe
Нов потребител

Re: Отнемане на фамилно име на бивша съпруга

Мнениеот REVOLUTION » 11 Фев 2009, 21:24

Здравейте ,
желаното от вас може да се осъществи само и единствено по съдебен ред!
Консултирайте се с адвокат , успех! :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот dimpe » 12 Фев 2009, 14:17

Искренно ви благодаря Revolution за изказаното мнение, бих се консултирал лично с вас но съм от Бургас. Бих упълномощил адвокат да ме представлява, но не съм наясно каква точно е процедурата - освен подаден иск, необходим ли е някякъв докозателствен материал и най-важното - необходимо ли е моето присъствие за времето на делото/делата. Проблема е че по-голямата част от времето съм извън страната и съм си у дома за не повече от два месеца, също така не желая лични контакти с бившата си съпруга по какъвто и да е повод.
Още веднъж - благодаря ви!
dimpe
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Фев 2009, 15:33

dimpe написа:Искренно ви благодаря Revolution за изказаното мнение, бих се консултирал лично с вас но съм от Бургас. Бих упълномощил адвокат да ме представлява, но не съм наясно каква точно е процедурата - освен подаден иск, необходим ли е някякъв докозателствен материал и най-важното - необходимо ли е моето присъствие за времето на делото/делата. Проблема е че по-голямата част от времето съм извън страната и съм си у дома за не повече от два месеца, също така не желая лични контакти с бившата си съпруга по какъвто и да е повод.
Още веднъж - благодаря ви!

Колегата , който поеме делото ще Ви обясни подробно , но най-общо за ваше успокоение-не не е нужно да присъствате лично на съдебните заседания.Относно доказателствата , да трябва да се представят доказателства , за да се установят обстоятелствата , който ви карат да искате бившата ви съпруга да престане да носи вашата фамилия-напр.свидетелски показания , за действията , които описвате по-горе...
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 12 Фев 2009, 16:02

Не знам защо, но точно този случай ми се вижда почти неразрешим, освен ако наистина не докажете с някакъв документ (именно документ), че съпругата Ви е провела със фамилното Ви име, действия опетняващи същото.
Имайте предвид, че опитните адвокати не водят направо дела, тоест, ако попаднете на принципа на случайния си избор на наш колега - адвокат, това ще бъде горе-долу руска рулетка.
Защо - защото всяко едно дело разрешава един спор и ако загубите делото, после трябва дса чакате бившата си съпруга да рецедивира с действията си и отново да съберете материал за ново дело.
Впрочем имайки предвид, това че указвате - широко е известен случая, възможно е лесно и практично да разрешите случая.
Възможно е да осъдите бившата и по смисъла на правилото "всеки е длъжен да има добро поведение и да упражнява правата си до границата с правата на другите членове на обществното".
Решението на съда се изпълнява с последователно налагане на глоби от страна на държавен съдебен изпълнител.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Фев 2009, 16:15

ivan_lawyer3 написа:Не знам защо, но точно този случай ми се вижда почти неразрешим, освен ако наистина не докажете с някакъв документ (именно документ) :?: и защо именно с документ , да нямаизменение на закона и да е въведено начало на писменото доказателство :?: , че съпругата Ви е провела със фамилното Ви име, действия опетняващи същото.
Имайте предвид, че опитните адвокати не водят направо дела :?: а какво правят , вуду магии :!: , тоест, ако попаднете на принципа на случайния си избор на наш колега - адвокат, това ще бъде горе-долу руска рулетка.
Защо - защото всяко едно дело разрешава един спор и ако загубите делото, после трябва дса чакате бившата си съпруга да рецедивира с действията си и отново да съберете материал за ново дело.
Впрочем имайки предвид, това че указвате - широко е известен случая, възможно е лесно и практично да разрешите случая.
Възможно е да осъдите бившата и по смисъла на правилото "всеки е длъжен да има добро поведение и да упражнява правата си до границата с правата на другите членове на обществното" :D :D , точно това правило-никакъв шанс в случая.
Решението на съда се изпълнява с последователно налагане на глоби от страна на държавен съдебен изпълнител :mrgreen: кое решение? , не и по 103(3)СК.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 12 Фев 2009, 17:00

Има един учебник на Мастера в Облигационното право - но цитирам по памет, възможно е директно иск срещу мадамата, за преустановяване на действие.
Тъй като Съдебния изпълнител няма как да върже момата с въже, за да я принуди да подчини поведението си на обществения порядък или накратко да изпълни обязанието по изпълнителния лист и налага глоби, до преустановяване на действието.
Този изпълнителен лист е вечен - на практика не го хваща ни перемция, ни давност.
Практически в ЗЗД е заложено онова, което гледаме по филмите.
Например втората част на култовия филм "Умирай трудно" (или "Умирай сравнително средно трудно", защото малко го бяха недоизпипали в сравнение с първата част, която е шедьовър, мога да го гледам нон-стоп), започваше с размяна на реплики между Сали (жената на главния герой) и окарикатурения образ на журналиста от първата част - та жената случайно седна до него в първа класа на самолета, а журналиста я заплаши - Имам издадена съдебна заповед, да не се приближавате до мен на по-малко от 50 метра - та вица беше, че в самолета няма как да бъде изпълнено това.
Лично съм се замислял и имам разработено, на ниво проект как да стане и в България това.
Например една много известна двойка шарлатани непрекъснато заливаха едно добро и послушно наше момче с помия от дела, искове, жалби. Пълна психиатрия - рядък случай на кверулантна девиация, ама понеже бяха откраднали милион-два-три та им хващаше дикиша, щото срещу голям рушвет, голям майстор на голям тезгях ще работи.
Е - на практика как да спреш такова същество? Съдът им прекратява делата, ама тормозът?
Или - пишеш им в жалбата - Уважаеми госпожи/господа съдии, обърнете внимание на изкусното, премислено, но същевременно шиканозно поведение на поискалия обезпечение на бъдещ иск - това е серия от дела, едно от едно няма основание, а цели опозоряване и отваратяване.
В писмен отговор се твърди горе-долу следното - Конституцията, международното право, Вселената, Корана, Библията, Господ ми дават право да защитавама до последна възможност и да водя дела.
Има, има такава възможност и ми се струва, че е паралелна със Семейния кодекс, където едно дело ще има същия ефект, но ще центрира вниманието на съдията, с оглед, ако е повторно действието.
Трудността е, че отвеницата просто ще отрича - няма такова нещо, няма такова нещо, няма такова нещо.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Фев 2009, 17:05

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Иване по-забавен човек от теб , скоро време не съм срещал.Най-добронамерено ти казвам ,че ставам твой лют фен и подръжник......
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот miriam » 12 Фев 2009, 17:39

Ако ще хвалим Иван-бройте ме и мен , той е една интригуваща екзотика на фона на общия трагикомичен скорбутен и леко тесногръдо-претенциозен дух тук.... :D
miriam
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Фев 2009, 19:15

Защо спам, бе колеги, вярно обичам спанак от консерви, ама то за едно се заприказваш, пък за друго се сетиш и така.
Не ми се връзва нещо адвоката с темерутения тип - плюс това обсъждаме живота, а той както казват поетите - "разровиш ли го, ще дойдат багерите и ще го заровят".
Иначе, човек има право на няколко разговора с адвокат преди да изпълнят присъдата му - имам предвид, че съм в оперативна треска, тъй като вчера (11.02.2009г.), клиентът ми се обади да каже, че след люти заплахи на кредиторовия си длъжник (по чудесното изобретение - телефон), е дал адреси, телефони, на моето скромно магарешко име, така че чакам да ме застрелят всеки миг от живота си.
Даже съм си нарисувал мишенка на главата, да не се мъчи килъра - все пак черните нинджи трябва да се уважаваме.
Абе, те не ме убиха като бях малък чайник, че сега ли, като съм вече пътнически влак с разписание.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Djidzafka » 12 Фев 2009, 19:35

Иване по-забавен човек от теб , скоро време не съм срещал.Най-добронамерено ти казвам ,че ставам твой лют фен и подръжник......

Аз също се забавлявам с доста от писанията му. Въпреки, че писанията му са по-скоро "лакърдии", отколкото правни становища - винаги има неочаквано начало, неочаквана среда или поне - неочакван край :)))
Ако ще хвалим Иван-бройте ме и мен , той е една интригуваща екзотика на фона на общия трагикомичен скорбутен и леко тесногръдо-претенциозен дух тук.... :D

Неред с gudio и satir това е моята Света Троица :D
едно съветче към адв. Иван Трети - сложи си нещо яко в подписа освен имейл адреса - колко пъти се бъркам с другия адв. Иван :roll: - днес най после направих разликата :lol:
Аватар
Djidzafka
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Фев 2009, 19:44

Djidzafka написа:едно съветче към адв. Иван Трети - сложи си нещо яко в подписа освен имейл адреса - колко пъти се бъркам с другия адв. Иван :roll: - днес най после направих разликата :lol:

А? :?: :?: :?: :?: :?: Ам те не са ли един и същ чуляк :?: :!: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Фев 2009, 20:37

Регистрирах се като участник след дълго кибичене - имам телефон от малък, но мобифон или ДжисиЕм нямах, поне от 2003 г. После епизодично активирах Интернет - манията си, изразено главно в интересите ми на военен специалист - защо не е превзета Москва, кога Хитлер е загубил войната.
Постепенно придобих интерес към форумното общуване - главно по повод на "семейното жилище", разбира се "разписката", "записът на заповед".
Открих една чудесна съкровищна ценност от мнения - но някои от тях за достойни за Лувъра - завършена комплексна оценка на професионалист - точь в точь.
Регистрирах се като Иван -3 случайно, но понякога се включвам черз този псевдоним, просто поради прищявка.
Абе, идеално е нещо махмурлука, но идвайки на себе си, не мога да не отбележа мерси за отзивите.
Вече си ицмислих и некролога - "Като дълбоководна медузя се гмурна ти, адвокате, роден наш в дълбините на морето" От опечалените ти лекуващи лекари.
Без снимка, щото съм грозен.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Семейни казуси