начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Покупка на жилище чрез откупуване на дял и ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на жилище чрез откупуване на дял и ипотека

Мнениеот vatahov » 19 Фев 2009, 16:26

Здравейте, искам да помоля за съвет. Ще купувам апартамент, кайто е семейна собсвеност-на баба ми/вдовица/, майка ми и нейния брат. Мога ли да купя апартамента от тях, като да го прехвърля на данъчна оценка, а след това, вече на мое име да го ипотекирам, като с парите от кредита го платя, а идеята ми е да спестя разходи-нотариални такси и пр. Крие ли рискове подобна операция, какви? Към коя банка бихте ми препоръчали да се насоча и по-специално какво мислите за ипотечния кредит на Юнионбанк?
Искам да се извиня за лаишкия изказ, благодаря предварително!
vatahov
Нов потребител

Re: Покупка на жилище чрез откупуване на дял и ипотека

Мнениеот ceko1969 » 19 Фев 2009, 16:35

А продавачите съгласни ли са първо да Ви прехвърлят апартамента пък после да чакат да им го платите?
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот vatahov » 19 Фев 2009, 16:41

мисля, че няма да имам проблем, смятам, че едновременно с покупката мога да задествам и нешата по кредита
vatahov
Нов потребител

Мнениеот taen » 19 Фев 2009, 16:44

Пак помисли кой вариант е най-изгоден за теб, защото, ако закупиш апартамента на реалната цена ще може да се учреди законова ипотека, при която таксите са доста по-ниски от договорната. А след повишението на данъчните оценки често разликата с реалната цена на таксите и данъците при сделка е пренебрежимо малка.

Не е коректно да даваме оценки за работата на различните банки, а и всичко е само лично мнение. Моите впечатления за Юнионбанк са доста добри - подбират си по-внимателно клиентите, но им предлагат по-добри условия. Останалото е въпрос на сметки и намиране на най-доброто за вашия конкретен случай.
taen
Младши потребител

Мнениеот neviadv » 19 Фев 2009, 16:49

Здравейте,
Ако мотива Ви за тези операции е само да спестите от прехвърляне не мисля че ще получи:
1. една сделка, която е по данъчна оценка и се плащат такси
2. една ипотека, която след като е вече ваша собственост обекта трябва да е "договорна", а таксите които се плащат при нотариус не са никак малки за такива ипотеки.
По тази начин не пестите повече отколкото в следния:
Говорите с банка и направо кандидатствате за кредит за покупка на жилище, а не за ваше жилище, тук има два варианта за оформяне на сделката- отново изповядване по данъчна оценка и договорна ипотека - сумата ще е същата както в първия случай, но поне собствениците си получават веднага парите.А и доколкото знам повечето банки предлагат по-добри условия за кредит ако е с цел покупка на жилище, отколкото ако ипотекирате собствен имот.
Втроия вариант при теглене на кредит за покупка на жилище е изповядване по цена на кредита, съответно "законна" ипотека и по-малки такси.Препоръчвам Ви този.
Относно банки, доколкото съм запозната в момента Емпорики банк имат най-добри условия.
Успех
neviadv
Младши потребител

Мнениеот taen » 19 Фев 2009, 17:08

Колега neviadv, точно тези оценки "...банка "Х" има най-добри условия" са некоректни. Първо, че не са верни, защото такова животно "най-добри условия", ако въобще съществува, то това е възможно само като се вземат предвид потребностите на кредитополучателя, специфичните белези на обезпечението, доходи, срокове и т.н. На мен не ми е известна формула, която изчислява "кредит при най-добри условия". И второ въобще, ама въобще не е тук мястото да се рекламират продуктите на една или друга банка.

Дано думите ми не ви се сторят прекалено резки, иначе разяснението и съветите ви към питащия са много изчерпателни и аз го съветвам да ви послуша.
taen
Младши потребител

Мнениеот vatahov » 19 Фев 2009, 17:12

благодаря за споделените мнения, бих искал да попитам и откъде мога да науча повече за същността и разликите между законна и договорна ипотека и как да разбера какви такси и изобщо разходи ще имам по ипотеката за жилище за 30000Е
vatahov
Нов потребител

Мнениеот vatahov » 19 Фев 2009, 17:15

не съм искал да се получи сравняване на банкови продукти, насочихте ме в тази посока, благодаря!
vatahov
Нов потребител

Мнениеот vatahov » 20 Фев 2009, 10:14

taen, благодаря ви от все сърце за насоките кото ми дадохте. С няколко думи това, което ме интересуваше от пусната тема го разбрах-прехвърлям на цената на кредита, за разходите-в друга тема намерих линк с калулатор за нот. такси, предполагам поне може да ме ориентира, колкото до банката, ще посетя няколко, за да сравня офертите им. Относно детайлите и подробностите ще се консултирам със юрист, вещ в тази материя. Благодаря на всички отзивчиви, за добронамеррения тон.
vatahov
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 20 Фев 2009, 15:57

kak така ще да е непочтен въпроса на Vatahov, много си е почтен. Човека се консултира как да намали и оптимизира своите разходи по сделката. Та нима всеки не го прави. Та нима всеки не контролира и разумно не ограничава разходите си, иначе би фалирал.
Тук хората, които са правили и правят подобни сделки по занятие, да им се отпусне душата и да обяснят на човека, което впрочем някои са направили, за което и аз им благодаря.
По отношение на банките, малко е трудна пазарната ситуация, доста банки са ограничили до минимум финансирането и сконтиран цената на имота значително, все пак по-важно ще бъде каква е твоята кредабилност.
p_dyan
Потребител

Назад към Покупко-продажба