начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

„Запазена част” при продадени имоти

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

„Запазена част” при продадени имоти

Мнениеот vessi123 » 24 Фев 2009, 21:38

Един имот (И1) собственост на баща, който има две деца, едно от предишен брак (Д1) и едно от настоящ брак (Д2). Още наколко имота (И2, И3, ...) собственост на родителите на бащата (баба и дядо).

1) Бабата почива.
2) Дядото дарява половината от имот И2 на сина си (бащата) и другата половина на единия си внук (Д1).
3) Дядото прехяърля останалите имоти (И3, ...) на бащата.
4) Бащата продава всички имоти освен половината от И2 където той е съсобственик с Д1.
5) С парите от продажбите бащата купува нов имот (НИ) на името на настоящата си жена или второто си дете (не се знае).
6) Дядото умира.
7) Бащата прехвърля своята половина от И2 на второто си дете (Д2).

По този начин Д1 остава с половината от И2, в съсобственичество с Д2, и никакъв паричен или наследствен дял от останалите имоти.

Двете деца са пълнолетни.

Питане:

Може ли детето от първия брак (Д1) да предяви иск по закона за „запазена част” от наследство и ако да:
1) За какви дялове и кои имоти (И2 и/или всички останали продадени имоти)
2) Кога (след узнаване за продажбата на имотите, след евентуална смърт на бащата, ...)
3) В какви срокове (след узнаване за продажбата на имотите, след смъртта на дядото, след евентуална смърт на бащата...)

Благодаря!
Веселина
vessi123
Нов потребител

Re: „Запазена част” при продадени имоти

Мнениеот laridii » 24 Фев 2009, 23:31

Веселина, Вашата работа е малко нероден Петко, така, както аз го разбирам бащата си е още жив и здрав и може да се разпорежда с имуществото си, както намери за добре. А Вие вече сънувате наследства и запазени части. Все едно, аз да кажа на майка ми, която е жена в работоспособна възраст и напълно с акъла си, не си тегли парите от банката, за да ходиш на екскурзии, аз от тях имам запазена част. :D
Когато на човекът му дойде времето, пу, пу да не му е на уроки, Д1, Д2, и настоящата съпруга ще го наследяват заедно. Какво ще наследят - Божа работа, той до тогава може 5 пъти да ги продаде и изпие тези имоти, негови са си.
laridii
Потребител

Мнениеот vessi123 » 25 Фев 2009, 06:11

Благодаря за отговорите и извинявайте ако този форум е предимно за юристи. Не съм адвокат и на база това което прочетох тези дни в Интернет изглеждаше, че правилата в ЗН наречени „запазена част” са създадени да пазят правата на някои от наследниците дори когато наследодателят умишлено или по невнимание ги е изключил от наследството. В същото време не ми беше много ясно как точно тези правила пазят наследниците след като всеки който иска да ги заобиколи трабва само да продаде имота приживе и да го „изяде и изпие” или „покрие” като купи нов имот на чуждо име.

В мое оправдание ;) … напълно ви поддържам, че всеки труд, осбоено труд който изисква 10 години учене и чиракуване, трябва да се заплаща. Също така не очквам че хората тук ще ми решат проблема на база написаното. Просто очаквах, че този въпрос може да събуди любопитство и някой ще може да отговри с „не” или „да, правилата за Запазена Част са приложими и Д1 може да търси обещетение”.

Става дума за доста „покрити” имоти и Д1 е леко бясно след като научи за състоянието на бившите „семейни имоти” ;) ... и изгелжда че ще си остане с това чувство защото съгласно laridii „…бащата си е още жив и здрав и може да се разпорежда с имуществото си, както намери за добре…”

Благодаря,
Веслелина
vessi123
Нов потребител

Мнениеот laridii » 25 Фев 2009, 10:54

Вижте, Веселина, по отношение на наследяването бъларина има много странни предстваи, оставм с впечетлението, че Вие едва ли не си мислите, че бащата трябва да се ограничава, само и само за да може наследниците му да получат повече след смъртта му. Но животът е шарен и е възможно бащата да надживее децата. Използвате думичките наледодател и наследник, е да де, ама наследодатели са "починалите лица, чието имущество преминава по реда на наследяване към други лица, лицата, които получават наследственото имущество са техни наследници". ЧОВЕКЪТ Е ЖИВ, нали така!
Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството. - забележете става дума за завещание или дарение, а доклокото разбирам бащата е извършил няколко последователни покупко-продажби.
(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.

Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2. След това се прибавят към нея даренията с изключение на обичайните такива според тяхното положение по време на подаряването и според стойността им по време на откриването на наследството за недвижимите имоти и по време на подаряване - за движимите.
Забележете към момента на смъртта му, не към момента, в който му е удобно на дете Д1.
Още нещо, дори и новозакупените имоти да са на името на съпругата, те са в режим на СИО, т.е. принадлежат и на двамата съпрузи.
laridii
Потребител

Мнениеот ch3oh » 25 Фев 2009, 15:28

:D ще се опитам малко "да налея метанол в огъня" :D
Питащата трябва да знае, че въпросните "продажби" в действителност може да прикриват дарения. Тогава положението на Д1 ще бъде различно.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот vessi123 » 25 Фев 2009, 20:58

Благодаря отново за всички конструктивни отговори!

Време е за „Ниво 2”. Сега Д1 ще се консултира с Адвокат в реалния свят… и ще си плати (ivan_lawyer ;))... и кой знае, ако попадне на 1l2233 или lz2pppg може би те ще променят мението си за моралните аспекти на случая след като разберат някои детайли.

И един коментар към форума като цяло, ако позволите. Няколко от отговорите в тази тема изчезнаха от форума. Имате ли някаква идея как и защо? Сега някои от коментарите изглеждат увиснали в нищото.
vessi123
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 25 Фев 2009, 21:58

Някои се правят на екзаминатори. 8)
Апропо- да благодарим на колегата laridii, за помощта, която ви указа- сега и вие, отивайки на платена консултация, ще се правите на такъв.
Да му е честито на колегата. :)

В този раздел обикновено помагаме на хора в нужда :idea: ...
Вие за мен, от самото поставяне на въпроса, не сте в тази група. 8) Без значение обстоятелствата.

п.п. А, сега вземете, та ми заличете поста отново. :evil: По някога малко истина не вреди. :idea:
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси