начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Има ли "уважителни" причини за да не се състои свиждането?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли "уважителни" причини за да не се състои свиждането?

Мнениеот kokonata » 28 Фев 2009, 23:03

Здравейте!Открих ви докато търся отговор на моя въпрос,а той е следния:

В решението за развода пише,че бащата има право на лични отношения с детето всяка първа и трета събота на месеца от 8 до 20ч.

Има ли "уважителни причини",при което свиждането да не може да се осъществи?Детето ако е болно?А други причини?

Относно вземането на детето за 1 месец през [url]лятото[/url],ако майката НЕ ползва платен годишен отпуск-ако майката работи на две места и от двете места има право на платен годишен отпуск?Тогава този месец при бащата може ли да не се осъществи?

Ще си помислите,че имам нещо против бащата да вижда детето си-НЕ!Детето е на 7 години,досега не сме имали проблеми с виждането,но отношенията ни се обтегнаха след като той си намери приятелка и тя му дава "съвети" как да се държи с мен и разбирателството ни изчезна.Искам да си знам правата!

Много ви благодаря предварително!
kokonata
Нов потребител

Re: Има ли "уважителни" причини за да не се състои свиждането?

Мнениеот donna » 01 Мар 2009, 09:33

Правата са ти ,че нямаш права да правиш такива неща. Личните отношения между бивши съпрузи са си тяхна лична работа , както и отношенията с любовниците им. Не те ли е срам да ни замимаваш с глупостите си и с това ,че бившия си намерил приятелка. Темата е за психоаналитик ,да не кажа психиятър ,не за правен форум!
donna
Старши потребител

Мнениеот kokonata » 01 Мар 2009, 09:44

Благодаря за изчерпателния отговор,много бяхте мила и любезна!понякога в нет пространството неможе да се напише цялата история по обясними причини и понякога хората които четат(например Вие) не са изцяло наясно със ситуацията и изказвания като Вашето е много намясто.Благодаря,ще се обърна към психиатър! :D
kokonata
Нов потребител

Мнениеот laridii » 01 Мар 2009, 10:54

Госпожо, ще се опитам по-любезно от Донна, не е необходимо да пишете цялата си история, тя не ни вълнува. Недейте да търсите под вола теле, като се опитвате да ограничите контактите на детето с бащата, няма да стане, най-много историята да продължи в съда. Това, че бащата си имал приятелка и че Вие не се разбирате с него не бива да се превръща в проблем за детето. Бащата е в правото си да вижда детето в определеното време, това, че на Вас не ви харесва идеята, не е наш проблем.
laridii
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Мар 2009, 18:30

Много ясно, че новата приятелка ще внесе ред, ако не иска мъжът да се върне към Вас.
Освен това разбирателството Ви по-добре да беше преди развода, даже преди брака.
Редно е детето да има контакти с баща си, тъй като това помага до известна степен за укрепването на характера и също така за някаква родова история и т.н.
Освен това не бива да разигравате детето като разменна монета.
Но, наистина, повечето въпроси са актуални към семейната психология - в никакъв случай не внасям присмех, че сте за психиатър.
Но, както и да го погледнете, детето има нужда от относително здрава среда - разумно е да обясните защо живеете отделени, но това може би ще направи по-добре някой социален професионалист.
Иначе не можете да коригирате споразумение, тъй като то е одобрено от съда.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 04 Мар 2009, 12:28

Не мисля, че има "уважителни причини", поради които да не се осъществява такова свиждане. Все пак решението на съда трябва да се спазва.
А що се касае до обстоятелството, че приятелката на бившия Ви съпруг му казва как да се държи той с Вас, разбира се, че в момента той ще се съобразява с нея, а не с Вас. Вие сте вече "бивша съпруга" и не би следвало въобще да Ви прави впечатление личният живот на бившия си съпруг. Важно е, че той спазва съдебното решение по отношение на развода, среща се с детето, плаща му дължимата издръжка, а в това решение едва ли има забрана бившите съпрузи да си имат приятели и да сключват повторно бракове.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 04 Мар 2009, 15:50

Вместо да търсите под вола теле, Вие се радвайте, че имате такъв кратък режим на лични контакти- "всяка първа и трета събота на месеца от 8 до 20ч." и един месец през лятото. Че като гледам, детето е на 7, не е малко. Може и някой да се сети да поиска промяна.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 04 Мар 2009, 17:55

Госпожо, явно мъжът Ви си е намерил още по-голяма кокона...ще ме прощавате, но никът Ви ме взриви!

Добре са Ви посъветвали колегите! Внимавайте, понеже "волът рие и му пада на гърба"! Отношенията в триъгълника "мъж-кокона- още по-голяма кокона" нямат общо с детето! Съветвам Ви да не си измисляте безумни поводи и да го лишавате от отношенията с баща му, още по-малко, когато бившият Ви не вреди на детето с нищо!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот iskrec » 07 Мар 2009, 23:57

Правата са ти ,че нямаш права да правиш такива неща. Личните отношения между бивши съпрузи са си тяхна лична работа , както и отношенията с любовниците им. Не те ли е срам да ни замимаваш с глупостите си и с това ,че бившия си намерил приятелка. Темата е за психоаналитик ,да не кажа психиятър ,не за правен форум!

Има те съд. Реш-е по силата на което са ви предоставени права! Какво иска те от форума? Да развалим съдйското съдебно решение. Къде е вашия адвокат?
Ако го имах те, нямаше да задавате въпроси те си в форума. :evil:
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот iskrec » 08 Мар 2009, 00:02

Спечела делото, а иска бащата да не вижда децата поради SR. Закаво въобще си тука? :evil: :evil: :evil: :evil:
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот arthurmorgan » 28 Мар 2009, 10:43

Моят случай е огледален на описания казус.

В края на 2005г. бившата ми съпруга ме напусна и взе детето ми / тогава на 8 години/. До 02.2006 отказваше да се върне у дома, но не ми позволяваше да виждам детето, понеже - " То не иска да те вижда!!" В началото на 03.2006 заведох дело за развод. До края на 2006 не можах да се виждам с детето нито ден. Ходех в училището му, а веднъж, когато беше само дори отидох в жилището на майка му и бях с него 30 минути :cry: . Беше много наплашено. През 2006 подадох жалба в Отдел за Закрила на Детето с молба да се извършат срещи с майката, детето , мен и психолог и да се престане с томоза над малкото, защото заради горния случай му забраниха дори да говори с мен. В резултат подписахме протокол в ОЗД, че майката се съгласява да ми дава детето всяка събота. Видяхме с 4 пъти. Спря да го дава. Подадох нова жалба в ОЗД. Отговориха ми, че изготвили задължителни предписания по ЗЗД, но тя оказвала да ги получи и не можели да направят нищо :( Делото за развода приключи едва Август 2008 с определение да го виждам всяка събота. Не ми дадоха детето до Януари 2009 - 26 месеца нито един ден - виждах го само в училище. Междувременно бившата започна дело за делба на семейното жилище, като пред адвокатите ни заяви, че докато не и платя 1/2 по пазарни цени няма да виждам детето :!: . Жилището е купено с пари дарени от баща ми!
С изпълнителен лист за режиме на контакт с детето потърсих Съдия Изпълнител, който организира среща с мен, детето и майка му. Тя твърдеше, че детето не иска да ме вижда, но на срещата СИ видя, че това е лъжа. Сега проблемът ми е, че майката постоянно измисля "уважителни" причини да няма срещи - детето е "болно"/и отива в дома на дядо си/, по-предната събота бе работен ден - значи няма да се видим, трябва да ходи на тренировки и т.н. Писах жалба до СИ, но майката не се стресна! Какво друго мога да направя?? Има ли наистина "уважителни' причини?
arthurmorgan
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Мар 2009, 12:29

Грешката идва оттам, че сте й подарили апартамента.

Трябвало е още по време на брака да осигурите разписките от бащата и да направите така, че да задължите съпругата си да си плати скъпо и прескъпо за удоволствието.

Парите решават нещата - дори и да е яла медузи за закуска, няма как да не отстъпи при перспективата.

Сега по време на делбата - не й давайте пари, а направете искане апартамента да бъде оценен като собственост на баща Ви.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 30 Мар 2009, 10:13

Така, като смятам , детето е над десет години вече.Не искате ли да получите Вие родителските права върху детето си. Съдът, ако е над 10г. ще изслуша и него. Аргумент във Ваша полза е и това, че възпрепятства отношенията Ви с детето.
Иначе, глоби до дупка, всеки път като откаже да го даде.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bea-999 » 07 Май 2009, 22:48

arthurmorgan написа:Моят случай е огледален на описания казус.

В края на 2005г. бившата ми съпруга ме напусна и взе детето ми / тогава на 8 години/. До 02.2006 отказваше да се върне у дома, но не ми позволяваше да виждам детето, понеже - " То не иска да те вижда!!" В началото на 03.2006 заведох дело за развод. До края на 2006 не можах да се виждам с детето нито ден. Ходех в училището му, а веднъж, когато беше само дори отидох в жилището на майка му и бях с него 30 минути :cry: . Беше много наплашено. През 2006 подадох жалба в Отдел за Закрила на Детето с молба да се извършат срещи с майката, детето , мен и психолог и да се престане с томоза над малкото, защото заради горния случай му забраниха дори да говори с мен. В резултат подписахме протокол в ОЗД, че майката се съгласява да ми дава детето всяка събота. Видяхме с 4 пъти. Спря да го дава. Подадох нова жалба в ОЗД. Отговориха ми, че изготвили задължителни предписания по ЗЗД, но тя оказвала да ги получи и не можели да направят нищо :( Делото за развода приключи едва Август 2008 с определение да го виждам всяка събота. Не ми дадоха детето до Януари 2009 - 26 месеца нито един ден - виждах го само в училище. Междувременно бившата започна дело за делба на семейното жилище, като пред адвокатите ни заяви, че докато не и платя 1/2 по пазарни цени няма да виждам детето :!: . Жилището е купено с пари дарени от баща ми!
С изпълнителен лист за режиме на контакт с детето потърсих Съдия Изпълнител, който организира среща с мен, детето и майка му. Тя твърдеше, че детето не иска да ме вижда, но на срещата СИ видя, че това е лъжа. Сега проблемът ми е, че майката постоянно измисля "уважителни" причини да няма срещи - детето е "болно"/и отива в дома на дядо си/, по-предната събота бе работен ден - значи няма да се видим, трябва да ходи на тренировки и т.н. Писах жалба до СИ, но майката не се стресна! Какво друго мога да направя?? Има ли наистина "уважителни' причини?

Моят случай е огледален и на зададената тема, и на горецитираният.

Бащата не се явява изобщо. Отказва телефонни разговори, отказва каквото и да е. Това в продължение на последните две години. Преди три години си намери приятелка, която почна да му дава акъл как да се държи с детето си, и да проявява амбиции да определя отношенията между бащата, мен (майката) и детето, защото била в момента актуалната (наебана? амбицирана? актуална какво?)

В резултат, всички си влошихме отношенията, водихме дела, едното по Закона за доашно насилие, защото бащата откачи (по нейни съвети, явно го е насъскала срещу нас, дойде да ни убива и се опита да разпердушини мазилките и плочките наоколо).

Което никога дотогава не се беше случвало, дотогава човека проявяваше данни да притежава поне средно количество мозъчни клетки. Не е ясно по каква логика трябваше да бъдем убити, явно претендентката за настояща е нервничела, че изобщо има бивша съпруга и вече роден наследник. Не мога да си представя как иначе сме пречели на плановете й, аз отдавна не се инетересувам от бившия и имам втори брак, до степен, че човека се тресеше от злоба, как смея да съм щастлива, когато той не е?

Е, заведоха се дела, тръгна се по съдилища, ахмака още живее в сладки заблуди какво му се полага, и се опитва да се изкара жертва, че сме се разбирали 9 години след развода си. Сега претендентката го убеждавала, че се е прецакал с това дълго разбирателство, на детето и на бившата не има се полагали екстри като нормален живот, трябвало да ни покаже къде зимуват раците. Резултат, кавги, насилие, трепане, дела, разправии, за кефа на една интригантка. Разбира се, аз ще изкарам това през носа на наивника, и той вече плюе кръв и зъби, и се проклина, но според мен му е малко, не трябва да му хрумва пак да прави истерии и да следва точка по точка чужди амбиции и да трови живота на всички ни, защото една продажна ......... е решила да му гледа сеира.
bea-999
Потребител

Назад към Семейни казуси