начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Касационно обжалване на дело за издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Касационно обжалване на дело за издръжка

Мнениеот betina » 08 Мар 2009, 13:51

Колеги, моля за помощ! Във възивното решение по дело за издръжка е записано, че е окончателно и не подлежи на обжалване, но се чудя, дали наистина е така.
Пред първата инстанция присъдената издръжка, включително и за година преди завеждането на иска е била под 1000 лева, но след излизането на въззивното решение вече е надвишавала 1000 лева, каквото е изискването на чл. 280, ал. 2 от ГПК за касационно обжалване. Тези 1000 лв. към кой момент следва да се имат предвид?
betina
Потребител

Re: Касационно обжалване на дело за издръжка

Мнениеот donna » 08 Мар 2009, 15:15

Колега според мен вижте чл. 69ГПК за ценаат на иска за една година назад ясно главница и лихва и от там за напред предполагам ще е по чл.69 т.6 .
Не виждам проблем да опитате да обжалвате ,обосновете си цената на иска и ви желая късмет.
donna
Старши потребител

Мнениеот betina » 09 Мар 2009, 19:32

Проблемът не е в определянето цената на иска. Силно ме смущава, че решението на въззивната инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване, при положение, че материалния интерес е над 1000 лв?! Уточнявам, че това е дължимата издръжка /иск по чл.82, ал.1 от СК обективно съединен с иск по чл. 87 от СК/към момента, когато делото се е гледало от въззивната инстанция. Пред първоинстанционния съд присъдената издръжка, която се е дължала от ответника е била под 1000 лв. Много моля да ми отговорите, намирате ли решението за законосъобразно и смятате ли, че може да се обжалва?
betina
Потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 19:39

Подлежи
Имах такова чудо, но ми дай някви коордивати да ти пратя решенията и определението на ВКС по допустимост , е не го допуснаха ,но по др. причини .
donna
Старши потребител

Мнениеот moni_d » 13 Мар 2009, 15:50

Донна, дай и тук малко практика, за да се "ограмотим" и ние.
moni_d
Потребител

Мнениеот betina » 13 Мар 2009, 19:43

Донна, личният ми и-мейл е: betina.apostolova@email.bg. Съдебната практика наистина е противоречива. Имала съм две дела за издръжка с бащи чужди граждани с неустановени доходи, които се представляваха в процеса от особен представител. Децата бяха на еднаква възраст, а делата се гледеха в СРС. По едното дело ми присъдиха минимална, а по другото максимална издръжка. Е това ако не е субективизъм?!
Въпреки това си пмисля, че каквито и доводи да изложа, няма да го допуснат до касация. Може би е най-добре след време да искам увеличаване на присъдената издръжка. Признавам, че тази несправедливост ме вбесява! Бих дала детето на съдията да видя как ще го гледа с 30 лева на месец!
betina
Потребител

Мнениеот donna » 13 Мар 2009, 21:24

На хартия са не мога да ти ги пратя на мейл , дай някакв факс .
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 13 Мар 2009, 21:26

Тоест изпрати ми го на лична , не мога да боравя със скенер , нямам под ръка ,а тоя до който имам достъп е със купирна машина и там пък хич ме няма ,сори .
donna
Старши потребител

Мнениеот liolio » 14 Мар 2009, 00:50

явно различна практика по различните ОС има. в пловдивския окръжен съд досега съм имал три издръжки по новия ГПК, и по трите в решението си е записано, че решението подлежи на облжаване. правилно донна е казала за обжалваемия интерес.колкото до това съдът , че е написал решението да е необжалваемо- това не пречи да си пуснете касационна жалба и ако съдът сам не се подсети от изложението по чл. 280 ГПК, то дори и да върне жалбата, това разпореждане подлежи на обжалване пред ВКС, от където ще бъде върнато с едни благи указания- понеже съдиите от ВКС сами искат да връщат касационни жалби като не допускат разглеждането им, а не някаквиси там окъжни съдии предварително да им отнемат удоволствието от тази дейност :mrgreen:
ако някой го интересува мога да пейстна един съдебен акто по недопускане на касационно обжалване на решение за издръжка.
liolio
Младши потребител

Назад към Семейни казуси