Колеги, моля за помощ! Във възивното решение по дело за издръжка е записано, че е окончателно и не подлежи на обжалване, но се чудя, дали наистина е така.
Пред първата инстанция присъдената издръжка, включително и за година преди завеждането на иска е била под 1000 лева, но след излизането на въззивното решение вече е надвишавала 1000 лева, каквото е изискването на чл. 280, ал. 2 от ГПК за касационно обжалване. Тези 1000 лв. към кой момент следва да се имат предвид?
- Дата и час: 17 Дек 2024, 05:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Касационно обжалване на дело за издръжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Касационно обжалване на дело за издръжка
Колега според мен вижте чл. 69ГПК за ценаат на иска за една година назад ясно главница и лихва и от там за напред предполагам ще е по чл.69 т.6 .
Не виждам проблем да опитате да обжалвате ,обосновете си цената на иска и ви желая късмет.
Не виждам проблем да опитате да обжалвате ,обосновете си цената на иска и ви желая късмет.
- donna
- Старши потребител
Проблемът не е в определянето цената на иска. Силно ме смущава, че решението на въззивната инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване, при положение, че материалния интерес е над 1000 лв?! Уточнявам, че това е дължимата издръжка /иск по чл.82, ал.1 от СК обективно съединен с иск по чл. 87 от СК/към момента, когато делото се е гледало от въззивната инстанция. Пред първоинстанционния съд присъдената издръжка, която се е дължала от ответника е била под 1000 лв. Много моля да ми отговорите, намирате ли решението за законосъобразно и смятате ли, че може да се обжалва?
- betina
- Потребител
Подлежи
Имах такова чудо, но ми дай някви коордивати да ти пратя решенията и определението на ВКС по допустимост , е не го допуснаха ,но по др. причини .
Имах такова чудо, но ми дай някви коордивати да ти пратя решенията и определението на ВКС по допустимост , е не го допуснаха ,но по др. причини .
- donna
- Старши потребител
Донна, дай и тук малко практика, за да се "ограмотим" и ние.
- moni_d
- Потребител
Донна, личният ми и-мейл е: betina.apostolova@email.bg. Съдебната практика наистина е противоречива. Имала съм две дела за издръжка с бащи чужди граждани с неустановени доходи, които се представляваха в процеса от особен представител. Децата бяха на еднаква възраст, а делата се гледеха в СРС. По едното дело ми присъдиха минимална, а по другото максимална издръжка. Е това ако не е субективизъм?!
Въпреки това си пмисля, че каквито и доводи да изложа, няма да го допуснат до касация. Може би е най-добре след време да искам увеличаване на присъдената издръжка. Признавам, че тази несправедливост ме вбесява! Бих дала детето на съдията да видя как ще го гледа с 30 лева на месец!
Въпреки това си пмисля, че каквито и доводи да изложа, няма да го допуснат до касация. Може би е най-добре след време да искам увеличаване на присъдената издръжка. Признавам, че тази несправедливост ме вбесява! Бих дала детето на съдията да видя как ще го гледа с 30 лева на месец!
- betina
- Потребител
На хартия са не мога да ти ги пратя на мейл , дай някакв факс .
- donna
- Старши потребител
Тоест изпрати ми го на лична , не мога да боравя със скенер , нямам под ръка ,а тоя до който имам достъп е със купирна машина и там пък хич ме няма ,сори .
- donna
- Старши потребител
явно различна практика по различните ОС има. в пловдивския окръжен съд досега съм имал три издръжки по новия ГПК, и по трите в решението си е записано, че решението подлежи на облжаване. правилно донна е казала за обжалваемия интерес.колкото до това съдът , че е написал решението да е необжалваемо- това не пречи да си пуснете касационна жалба и ако съдът сам не се подсети от изложението по чл. 280 ГПК, то дори и да върне жалбата, това разпореждане подлежи на обжалване пред ВКС, от където ще бъде върнато с едни благи указания- понеже съдиите от ВКС сами искат да връщат касационни жалби като не допускат разглеждането им, а не някаквиси там окъжни съдии предварително да им отнемат удоволствието от тази дейност
ако някой го интересува мога да пейстна един съдебен акто по недопускане на касационно обжалване на решение за издръжка.
ако някой го интересува мога да пейстна един съдебен акто по недопускане на касационно обжалване на решение за издръжка.
- liolio
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|