- Дата и час: 17 Дек 2024, 07:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Иск по чл.75, ал.1, т.2 от СК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Иск по чл.75, ал.1, т.2 от СК
Здравейте колеги,
Знам, че производството е трудно и шансовете са малко, но бих искала вашето мнение за конкретния случай.
Детето е на 5 години. Майката и бащата не се били в брак, дори не са живели заедно. При раждането на детето бащата подписва дакларацията за припознаване пред директора на болницата. От раждането на детето до сега не се е интересувал от него и не го е виждал, въпреки, че се е обаждал за да чуе майката. Агресивен мъж с няколко висящи досъдебни производства. По време на връзката му с майката многократно я е тормозил физически.
От година и половина майката е омъжена. Съпругът й обича и се грижи за детето и то го смята за свой баща. Детето е в добра семейна атмосфера. При възможност съпруга на майката би искал да осинови детето.
Всичко това са факти, които споменавам за да стане по-ясен случая.
Напълно ми е ясно, че лишаване от родителски права е тежко и крайно, но в интерес е на детето да има спокойна семейна обстановка.
Моля за вашето мнение.
Знам, че производството е трудно и шансовете са малко, но бих искала вашето мнение за конкретния случай.
Детето е на 5 години. Майката и бащата не се били в брак, дори не са живели заедно. При раждането на детето бащата подписва дакларацията за припознаване пред директора на болницата. От раждането на детето до сега не се е интересувал от него и не го е виждал, въпреки, че се е обаждал за да чуе майката. Агресивен мъж с няколко висящи досъдебни производства. По време на връзката му с майката многократно я е тормозил физически.
От година и половина майката е омъжена. Съпругът й обича и се грижи за детето и то го смята за свой баща. Детето е в добра семейна атмосфера. При възможност съпруга на майката би искал да осинови детето.
Всичко това са факти, които споменавам за да стане по-ясен случая.
Напълно ми е ясно, че лишаване от родителски права е тежко и крайно, но в интерес е на детето да има спокойна семейна обстановка.
Моля за вашето мнение.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
Re: Иск по чл.75, ал.1, т.2 от СК
Здравейте!
При така изложените обстоятелства, не считам че пр-вото по лишаване ще е особено тежко!
При така изложените обстоятелства, не считам че пр-вото по лишаване ще е особено тежко!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Колега а какво ще кажете и да прибавите и ал.1 т.1...преди много години водих такова след 7г борба го спечелих , не се позовах на неполагане на грижи и недаване на издръжка ,а само инцидентно ги споменах , дори нямах свидетели за тоя факт. Но лицето като ги чу направо заяви ,че е съгласен да го лишат от права само да не дава издръжка ...
- donna
- Старши потребител
Лишаването от родителски права по чл.75 от СК НЕ ЗАЛИЧАВА произхода на детето от своя родител-баща И НЕ СЕ ЯВЯВА ОСНОВАНИЕ за последващо осиновявяне !
Ако това Ви е целта на делото ,просто е безмислено.Детето си остава наследник на лишения родител от права,а родителя му дължи издръжка.
Ако това Ви е целта на делото ,просто е безмислено.Детето си остава наследник на лишения родител от права,а родителя му дължи издръжка.
- sarbijanac
- Активен потребител
По спомен от лишения родител не се иска съгласие за осиновяването на детето, той само се изслушва. Така че "смисъл" си има.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Вярно е,че само се изслушва,но и лишаването от родителски права не е ЗАВИНАГИ.
Лишеният от права родител може при възникване на основание да депозира иск по чл.77 от СК без ограничение във времето.
Лишеният от права родител може при възникване на основание да депозира иск по чл.77 от СК без ограничение във времето.
- sarbijanac
- Активен потребител
Вярно е ,че може да депозира иск по чл.77 СК , но и да го депозира и да не го депозира какво ще се промени при едно осиновяване.
Според мен СК трябва да се промени.
Според мен СК трябва да се промени.
- donna
- Старши потребител
Първо , колега, каква е целта на мероприятието, така да се каже.
Както са посочили колегите, той ще продължи да фигурира като баща, а и не мисля ,че отпада задължението му да плаща издръжка , щом е лишен.
Така,че да видим какво целите първо.
Както са посочили колегите, той ще продължи да фигурира като баща, а и не мисля ,че отпада задължението му да плаща издръжка , щом е лишен.
- sunrise
- Активен потребител
Ще помоля всички с опит в тези дела, да споделят на практика каква е разликата между ограничаване и лишаване от родителски права, защото аз лично такава не открих, очаквайки, че лишеният, за разлика от ограниченият, няма право на лични срещи с детето. Интересувам се лично от лишаването на родителски права, имам такива намерения спрямо бащата на детето ми, но не разполагам със свидетели, затова съм силно притеснена. Не живеем в едно домакинство с бащата откакто бебето беше на месец и половина. Причината - той все ми казваше да си събирам багажа и да се махам, упражнявал е най-вече психически тормоз върху мен, а и върху детето въпреки възрастта му - крещеше ми постоянно пред него, обиждаше ме, гонеше ме. Ако аз не му се обадя, за да го подсетя за родителските му права и задължения, резултат никакъв. Вижда го, когато се самопоканим у тях. Когато отида, продължава да крещи, понякога е пил, позволява си да държи детето в ръка и да пали цигара /!!!/, пуши на метър от детето в затворено помещение с оправданието, че другото му дете, което е от друга жена, така било израстнало- като и двамата били пушили от бебе при него /!!!/, веднъж бебока беше полу-завит с одеалото, докато се намираше в ръцете му и аз посегнах да го завия хубаво, а той като се разлюти, като ми я тръшна в ръцете... Искам да кажа, че детето се стресира. Като му го дам да го вземе, то почва да плаче, като го взема отново, то се успокоява. Вярно е, че баща му е като непознат за него, но на моите познати, дори с които се виждаме рядко, то реагира с усмивка. Затова смятам, че се стресира. Още повече, че откакто не живеем заедно, той ту отказва да плаща издръжка за детето, ту казва, че щял да ми дава по 100 лв. месечно, ала до сега и лев не съм видяла. При това е човек с финансови възможности, но вероятно недоказани документално. Не желая да го съдя за издръжка. Вече дори не желая да вижда детето.Вече осъзнавам като грешка, че детето ми носи неговите имена, при положение, че баща му много пъти е казвал, че не би му ги дал, да съм си намерела друг мъж да му даде имената си. Общо-взето, според мен имам основание да го лиша от родителски права, но нямам доказателства, понеже всичко е ставало на саме. Че се чудя дали съда би ми имал вяра. Друго, което ме притеснавя, роднините от страна на бащата на детето ми, освен че още докато бях бременна хранеха открита неприязън към мен, нито са честитили за бебето, нито са се интересували от него, да не говорим, че с нищо не са подпомогнали развитието му. Но бабата и дядото имат право на личен контакт с детето, което ме притеснява. Само, за да ме наранят, ако знаят това си законно право, ще заведат иск. ко трябва да съдя по постъпките и възпитанието, което видях у роднините на бащата на детето ми, а и в последствие у самия него, силно съм притеснена за детето ми, ако един ден то попадне в тяхна среда. Аз самата съм юрист /не съм цивилист обаче/ и въпреки това съм отчаяна. Затова моля колегите с опит в лишаване от родителски права да ме посъветват.
- naany
- Младши потребител
sunrise написа:Първо , колега, каква е целта на мероприятието, така да се каже.
Колеги,
Първо благодаря за отговорите.
Целта най-важната е правата на бащата върху детето максимално да се ограничат, като личните отношения да са в присъствието на майката или някой друг. Безотговорността на бащата изразена в неплащане на издръжка и дезинтересиране от живота на детето не е в случая най-важна. Въпроса е в отрицателното влияние, което може да породи евентуално негово решение "някога" да прояви интерес към детето. Както и факта, че детето приема съпруга на майката за баща - обича го и т.н. Травмата за детето в тази възраст би била значителна. В момента то е щастливо и доволно детенце без стресови ситуации и проблеми. Това обаче би могло да се промени в негативна за него насока.
Пак повтарям, че в случая става въпрос за това, кое е по- добре за детето. Не става въпрос за отмъщение или нещо подобно. Ако бащата беше поискал достъп до детето или беше се обърнал към съда за определяне на режим за да вижда и контактува с детето би било друго. Но той не се интересува. Опасявам се обаче, че за да направи напук на майката, колкото и глупаво да звучи, той може да иска да взима детето и да "осъществява" родителските си права.
Питам ви за мнение дали факта, че детето живее в нормална семейна среда и се чувства щастливо би било от значение за делото.
Иначе въпроса с осиновяването не е целта. А евентуална възможност, защото съпруга на майката е приел детето за свое. Това е.
Благодаря още веднъж, че така бързо се включихте с отговори.
-
Magnollia - Потребител
Колега так както го чета ...първо кажете осъден ли е тоя човек да плаща издръжка , не е ли нищо няма да можете да докажете , второ относно изнесените от вас факти ще ви трябват свидетели . Разбирам ,че искате детето да бъде осиновено , но няма да ви е лесно. Първо опитайте с добро може да се съгласи да даде съгласие за осиновяване . Второ и да е осъден да плаща издръжка биде ли осъден по наказателен ред то как ще я плаща няма да има възможност и затова общината ще я плаща , казвате има възможоности финансови ,сигурно има и имущество ...
Не зная за какво са му висящите дела , но ако е някоя кражбица , обсебване ,някое ПТП или нещо от сорта пак няма да мине мисля си с лишаване ...освен ако с опведението си не е опасен за детето ,но последното се доказва трудно . Можете да ми ипшете на лична.
Не зная за какво са му висящите дела , но ако е някоя кражбица , обсебване ,някое ПТП или нещо от сорта пак няма да мине мисля си с лишаване ...освен ако с опведението си не е опасен за детето ,но последното се доказва трудно . Можете да ми ипшете на лична.
- donna
- Старши потребител
Дона,
Едното висящо за средна телесна повреда вследствие на побой, едно за хулигански прояви.
Невярвам да се съгласи на осиновяване. Когато се е разделял с майката е имало много проблеми и разправии. Той продължава да се интересува от майката, но не и от детето, но за да прави напук е в състояние да иска детето.
Истината е, че няма присъдена издръжка, защото майката не е търсила такава съдебно макар бащата да има финансова възможност. Мисля си обаче, че дори и да не е осъден той е длъжен да се грижи за детето и да го подкрепя материално.
Поздрави
Едното висящо за средна телесна повреда вследствие на побой, едно за хулигански прояви.
Невярвам да се съгласи на осиновяване. Когато се е разделял с майката е имало много проблеми и разправии. Той продължава да се интересува от майката, но не и от детето, но за да прави напук е в състояние да иска детето.
Истината е, че няма присъдена издръжка, защото майката не е търсила такава съдебно макар бащата да има финансова възможност. Мисля си обаче, че дори и да не е осъден той е длъжен да се грижи за детето и да го подкрепя материално.
Поздрави
-
Magnollia - Потребител
Ако целта Ви е само предоставянето на родителските права защо е нужно да си имате работа с чл.75 от СК.
Спокойно в случая чл.71,ал.2 от СК ще Ви бъде приложим.В това число по този иск допълнително можете да искате решение на съда,което да замества съгласието на бащата за пътуване на детето зад граница само с Вас,както и за издаването на необходимите му документи за това.
В момента аз имам чл.75,ал.1,т.2 от СК,но там ситуацията е много по-различна.Бащата ги е зарязал от преди повече от 10 години,от тогава нито е търсил децата си,нито пък се е интересувал от тях.Дори на делото не пожела да се яви и защити пред съда.
Имал съм и чл.74 от СК,където родителските права на майката бяха ограни
чени поради психично заболяване-т.е налична обективна невъзможност за реалното и ефективно упражняване.
А Вашия случай такъв ли е наистина и следва ли чак иск по чл.75 от Ск да решава проблема Ви?И дали и бащата няма да се яви и възрази срещу иска почл.75 от СК,явяващ се една крайна санкция ?
Спокойно в случая чл.71,ал.2 от СК ще Ви бъде приложим.В това число по този иск допълнително можете да искате решение на съда,което да замества съгласието на бащата за пътуване на детето зад граница само с Вас,както и за издаването на необходимите му документи за това.
В момента аз имам чл.75,ал.1,т.2 от СК,но там ситуацията е много по-различна.Бащата ги е зарязал от преди повече от 10 години,от тогава нито е търсил децата си,нито пък се е интересувал от тях.Дори на делото не пожела да се яви и защити пред съда.
Имал съм и чл.74 от СК,където родителските права на майката бяха ограни
чени поради психично заболяване-т.е налична обективна невъзможност за реалното и ефективно упражняване.
А Вашия случай такъв ли е наистина и следва ли чак иск по чл.75 от Ск да решава проблема Ви?И дали и бащата няма да се яви и възрази срещу иска почл.75 от СК,явяващ се една крайна санкция ?
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac написа:Ако целта Ви е само предоставянето на родителските права защо е нужно да си имате работа с чл.75 от СК.
Колега,
За съжаление нещата с иск по чл.71, ал.2 от СК няма да се рашат.
Въпроса е, да се гледа интереса на детето. Както подчертах то е в семейна среда. Спокойно и щастливо. Едно евентуално появяване на бащата, който го няма никакъв 5г. би стресирало и объркало изключително много детето.
Освен всичко друго бащата не е "цвете за мирисане" - образно казано и без да целя да обидя някого. Той може да използва детето за да шантажира и притаснява майката.
Важно е докато детето навърши пълнолетие да живее в сигурна среда. по-късно никой не би могъл да му забрани да се вижда с биологичния баща, ако последния иска.
-
Magnollia - Потребител
Аз пък не съм сигурен,че иска по чл.75 от СК забранява родителския контакт.Напротив-съгл.чл.76 от СК съда го регламентира задължително.
Ако сте го внесли вече иска следва добре да се подготвите и аргументирате.Труден е доста - и аз не очаквам,че съда следва на 100% да ми уважи мой такъв иск,макар че бащата 8 години не е търсил децата си и през всичките тези 8 години издръжката им е плащана от Община.
А ако все още не сте го внесли помислете си за правното основание на иска.Чл.75 Ви обвързва и с участие на "проки" и със съдебни заседатели,с които малко или много следва да се съобразяваш.Макар,че участието на "прокито" си е чиста формалност,а съдебните заседатели в повечето случаи са "доста далеч" от правото
Ако сте го внесли вече иска следва добре да се подготвите и аргументирате.Труден е доста - и аз не очаквам,че съда следва на 100% да ми уважи мой такъв иск,макар че бащата 8 години не е търсил децата си и през всичките тези 8 години издръжката им е плащана от Община.
А ако все още не сте го внесли помислете си за правното основание на иска.Чл.75 Ви обвързва и с участие на "проки" и със съдебни заседатели,с които малко или много следва да се съобразяваш.Макар,че участието на "прокито" си е чиста формалност,а съдебните заседатели в повечето случаи са "доста далеч" от правото
- sarbijanac
- Активен потребител
В първата фаза е добре, но с припознаването-Защо? "Втория" не може да си направи дете? Защо му е да гледа чуждо при условие, че е мъж?
Не ми се връзват работите. Ти си що годе стар юрист помисли в/у ?-те.
-
iskrec - Потребител
iskrec написа:В първата фаза е добре, но с припознаването-Защо? "Втория" не може да си направи дете? Защо му е да гледа чуждо при условие, че е мъж?
Ама тук каква е връзката дали е мъж или не? Той обича това дете. И сто да има после, няма никакво значение. А следната реплика ме "уби" направо:
iskrec написа: Защо му е да гледа чуждо при условие, че е мъж?
Не знам как за я коментирам
-
Magnollia - Потребител
Вече имам решение ,с което искът ми по чл.75,ал.1,т.2 от СК е УВАЖЕН ИЗЦЯЛО.
Но имайте в предвид,че по този иск основната тежест на доказване е трайното неполагане на грижи без основателна причина.На неизплатената издръжка съда гледа по-повърхностно.
Но имайте в предвид,че по този иск основната тежест на доказване е трайното неполагане на грижи без основателна причина.На неизплатената издръжка съда гледа по-повърхностно.
- sarbijanac
- Активен потребител
Имаме решение по чл. 75, ал.1, т.2, но не мога да се похваля с големи успехи, защото майката не е виждала и чувала детето повече от 10 години и не се яви по делото. В тези казуси основното е неполагането на грижа за детето. Интересът на детето е основен, но не преценен от едната страна, а доказан пред съедебния състав. Съдът зъдължително се произнася по въпросът за личните контакти на детето с лишения от правата родител. Родителят не може да бъде лишен от лични контакти поради предположения на отсрещната страна. Друг е въпросът, ако разполагате с доказателства, че с поведението си родителят представлява опасност за личността, възпитанието и здравето на детето.
- neli-glushkova
- Нов потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|