начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Фактическо съжителство с проблем

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фактическо съжителство с проблем

Мнениеот plamen_penev » 25 Апр 2009, 18:06

Мой познат живее на съпружески начала над 20 години. Имат 18 годишен син. Сега съпругата му го гони от апартамента, който е на нейно име. Сменила е патрона на бравата. Приятелят ми се чуди какво да прави, а аз не мога да му дам никаква свястна идея... Някой би ли подсказал? Бих се радвал да ми посочите прецеденти, ако ви се намират такива...
Последна промяна plamen_penev на 25 Апр 2009, 21:04, променена общо 1 път
plamen_penev
Активен потребител

Re: Фактическо съжителство с проблем

Мнениеот REVOLUTION » 25 Апр 2009, 18:23

За съжаление , аз поне не мога да се сетя за някаква защита.След като нямат сключен брак , по действащото семейно законодателство , това жилище няма статут на семейно и затова жената като пълноправен собственик може да изпъди мъжът си!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 26 Апр 2009, 09:30

Абе чувал съм, че било голям проблем да изгониш наемател, който не си плаща, от къщата си.
Как може да изгониш бащата на детето си, още повече, че къщата ти е пълна с мебели, тенджери и тигани, които сте купували от общия си бюджет по времето, когато сте се гледали по цял ден в очите и сте си говорили на "муцинка", мислейки си, че болестите са за другите, смъртта на съществува, а любовта като дар от Бога е вечна?!
Все има нещо някъде в сбърканата ни от всякъде нормативна база? :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 26 Апр 2009, 11:03

Пенев, сбъркани са хората, не нормативната база, в случая. Ако господинът има претенции за вещи и т.н., законът му е предоставил възможности да си ги удовлетвори. Друг е въпросът, че ще трябва да ги доказва - все пак всеки сам избира дали да сключи брак и да се ползва от разпоредбите на чл.19, ал.1 СК или да живее във фактическо съжителство с всички произтичащи от това последици, включително имуществени.
Следвало е при втория вариант закупуването на имоти и други вещи на значителна стойност, извън тюлените пердета и порцелановите сервизи, ако е с общи средства, да се оформи съобразно действителното фактическо положение - т.е. и двамата да се явят и сключат договорите като купувачи в съсобственост, каквато преценят.
Законът предоставя възможност за упражняване и защита на правата, но самото упражняване е предоставено на преценката на правоимащите.
fani_i
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 26 Апр 2009, 12:21

Няма спор, fani_i, че една чиста формалност (на пръв поглед!) каквато е сключването на брак в подходящия момент би премахнало бъдещите неудобства, които в конкретния случай са вече "в дневния ред". Тази възможност, обаче, е 20 (или малко повече!) години назад във времето и да се обсъжда в по-скоро безсмислено, от колкото досадно. Да му я натяквам сега (все пак ми е много близък приятел!) пък би било най-малкото нетактично в такъв кофти за него момент... Преди време моя приятелка имаше проблеми със заем от банка... Нищо не можеше да се направи... Хората са наистина отчайващо неграмотни в правната област (не че аз съм...). Сега ще плаща за чуждото безхаберие и собстената си правна неграмотност... Помогнах с пари според възможностите си и това е... А когато любовта е изпразнила главата на някого от съдържание... Да не виним никого!
Всъщност аз се надявах и все още се надявам някой знаещ да ми подскаже що за чудо е това т.н. "фактическо съпружеско съжителство", и дали не се среща и на други места, освен при отводите и при отказите за свидетелстване... Ако не за друго, то поне да знам, че няма никаква законна стойност при действително наличие на фактическо съпружеско съжителство... :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Апр 2009, 13:04

plamen_penev написа:Всъщност аз се надявах и все още се надявам някой знаещ да ми подскаже що за чудо е това т.н. "фактическо съпружеско съжителство", и дали не се среща и на други места, освен при отводите и при отказите за свидетелстване... Ако не за друго, то поне да знам, че няма никаква законна стойност при действително наличие на фактическо съпружеско съжителство... :roll:

Действащото семейно законодателство е изградено върху основния принцип , че единствените юридически факти , който създават семейноправни отношения са брак , родство и осиновяване ; настойничество и попечителство.Фактическото съпружеско съжителство не поражда никакви семейноправни последици между партньорите и поради това тяхните имуществени отношения се уреждат от общото гражданско право.Оттам нататък знаете -неприкосновеност на частната собственост и т.нататък.Единственото което остава на човека е да си вземе движимите вещи , за които има доказателства , че са негови и евентуално ако са правили някакви подобрения в апартамента с общи средства , да си търси своята част по реда на неоснователното обогатяване.Разбира се , това е според мен , ще се радвам да се включат и др. колеги.

П.П.Фактическото брачно съжителство е уредено като юридически факт , който поражда семейноправни отношения в новя СК , който обаче явно този парламент няма да го приеме.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 27 Апр 2009, 09:07

Питам се - този вече изтрития спамър... защо ли го прави? Няма ли начин да му се помогне на човечеца? :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот laridii » 28 Апр 2009, 12:30

В случая няма как да му се помогне. Ако беше предложил брак на мадамата за тия 20 години съвместно съжителство, щеше да е друго, но сега вече ... няма накъде. Жената е в правото си по документи тя е собственик. И вероятно преди да смени бравата и т.н. си е проверила възможностите. Колкото до тенджерите и тиганите, електроуреди и други, ако някой от тях е закупувал на свое име и си пази бележките и договорите, би могъл да си ги търси, ама ... :roll: ще е една доста смешна картинка.
Защо ли обаче съм 99% сигурна, че индивид, който за 20 години не се е преборил със страха си от брачната халка едва ли се е сетил да си пази някакви документи.
laridii
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 28 Апр 2009, 21:30

Благодаря на всички включили се по темата. Исках да бъда сигурен, че нищо не може да се направи... И това е от полза!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот miriam » 28 Апр 2009, 21:42

кажи му , че господ като затвори врата отваря порти... :lol:
нали мъжете обожавате новите начала? , е , кажи му да даде най доброто от себе си и да започва наново;
обрисувай му светлото бъдеще с 20 годишно маце , което ще го реновира напълно , нали най ценното било свободата ? еми ето , тя е изгонила охлюва но е задържала къщичката , гадни жени мама му стара , опиши му че ще може да ходи за риба , да пие бира и да играе карти с приятели на воля и никой няма да му пречи да гледа гергьовденския парад , докато му мърмори "Кога ще изхвърлиш елхата та кога ще изхвърлиш елхата?!" :D :P
miriam
Потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 22:00

miriam, колко ще му струва на човечеца 20г маце и за какв период от време? :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот miriam » 28 Апр 2009, 22:05

аз че се пошегувах -пошегувах се-нали защото пламен пенев пита за каква да е надежда и аз изсмуках каквото ми хрумна... :lol:
колко ще му струва 20 годишната ли? ами зависи , но средно от 300 нагоре на месец , некои струват и десеторно и стократно повече, ама да не изкористяваме чистите чувства , които един мъж на зряла възраст може да събуди в едно нежно младо създание :lol:
Доне , ти не вярваш ли в либовта? :mrgreen:
miriam
Потребител

Мнениеот imhotep » 28 Апр 2009, 23:28

Хм.. тази тема ми е любимата - за любовта. ;-)
И тъй като е мноого ама наистина много обширна ще си позволя само един два цитата и някое друго изречение.

"Много повече гениалност се изисква, за да правиш любов, отколкото да командваш армии" - Ниньон Дьо Ланкло

"Следователно, комбинацията от тези два елемента - омайване и капитулиране - е същността на любовта, за която говорим. В любовта съществува само покоряване в резултат от очароване" Хосе Ортега и Гасет

За големите майстори не е тайна (както е описано в горния казус с дамата изгонила благоверния партньор при "фактическо съжителство"), че много по-голяма е ползата от породената любов, отколкото от събудената сласт.
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот donna » 29 Апр 2009, 00:15

miriam :D аз вярвам в много неща . Е за някои мои вери съм чакала години потрошила съм много нерви ,но накрая става моето ...дори с цената да се отърват от мен или да ми затворят голямата уста/е в тия случаи не съм допирала до сърдечни проблеми ,сигурно съм луда с тия мои вери :mrgreen: /
donna
Старши потребител

Мнениеот finman » 29 Апр 2009, 07:44

spam
finman
Нов потребител

Мнениеот plamen_penev » 29 Апр 2009, 08:17

Благодаря, miriam, donna, imhotep, REVOLUTION, fani_i !
И аз така му казах. Без 20 годишното маце де... Опазил го господ на тези години! :lol: Всички сме в Божиите ръце, му рекох, не знаеш какво печелиш като губиш... Имам толкова много примери. Самият аз се разведох "по нейно желание" преди години и бях изненадан да установя, че това ми харесва!
Но трябва да признаем, че любовта, докато я има, е най-красивото нещо на света и единственото, за което си струва да полагаш някакво усилие! Всичко друго - пари, слава, плюскане... е суета.
Обаче всяко нещо си има начало, разцвет, упадък и ... край.
Бъдете влюбени докато можете!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот miriam » 29 Апр 2009, 08:31

Жените били като ураганите-върти се като пумпал , идва шумна и влажна , а на тръгване ти отнася къщата и колата..... :D :D

finman, любовта може да се превърне в спам-никой не е застрахован , но ние тука просто я споменаваме , а не я упражняваме, а я споменаваме защото от нея възникват дечица , СИО , рразводи , сексуални посегателства , отвличания на малолетни ромки , бой с чадъри пред 13 зала , трепане от ревност и т.н. юридически факти :mrgreen:
miriam
Потребител

Мнениеот system » 29 Апр 2009, 09:44

plamen_penev написа:
Мой познат живее на съпружески начала над 20 години. Имат 18 годишен син.

Малко късно се включвам, за което поднасям извинения.
Какво мисли 18-годишният син по въпроса ? Може ли да бъде убеден от баща си (или от Вас, господин Пенев - щом сте познати, предполагам че познавате и сина) да повлияе на майка си за промяна в отношението или поне за някаква по-благоприятна за бащата раздяла ?
system
Активен потребител

Мнениеот punisher » 29 Апр 2009, 10:51

Много си е хубаво фактическото съжителство.Но само като форма преди брак.
Аз съм твърдо за браковете,и то бързите и необмислените.Че това води до разводи :mrgreen: .....................
:D :D :D
punisher
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 29 Апр 2009, 14:21

Чувствам се задължен да отговоря на въпроса ви system, но наистина не трябва, Не искам да навлизам в подробности, защото те са наистина много (а и не всички са ми известни!). Там става дума за скрити документи по плащане на общото жилище, за грешни решения (от егоистична гледна точка) с 20 годишна давност, за изневери, за вече естествено за нашето време безочие... За мен обаче, колкото и гадно да звучи, този въпрос има чисто познавателна стойност. За мен е по-интересно да разбера как Закона гледа на "фактически съвместното съжителство". Доколко то е съпоставимо във финансово отношение с формалния брак. Това което открих, включително и в този форум, определено не ми хареса...
plamen_penev
Активен потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси