начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Неприемлива промяна на фамилно име.Помощ!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неприемлива промяна на фамилно име.Помощ!

Мнениеот any_hristeva » 13 Ное 2008, 10:38

Съпруга ми се е развел с мен чрез публикация в \"Държавен вестник\"
и е сменил фамилията ми на моминското ми име. Това е станало
без мое знание и съгласие.
Налага се да си подновя паспорта и ми отказват понеже трябва да представя
документи че сам си сменила фамилията.
Аз не съм си сменяла фамилията и не искам да я сменям точно сега,
понеже ми предстои смяна на фамилията след година и половина.
Как мога да си подновя паспорта без да си сменям фамилията и дали е законна
смяната на фамилията ми без мое знание и съгласие?
Нов потребител

Re: Неприемлива промяна на фамилно име.Помощ!

Мнениеот dimist » 13 Ное 2008, 11:27

Българино,/ и вие българки/ знай своя род и език.
П.П. - ако не бе зарязала тотално контактите с мъжа си преди да си се развела,най вероятно щяхте да се споразумеете за развод по взаимно съгласие и щяхте да уредите всички интересуващи ви въпроси доброволно.
dimist
Потребител

Мнениеот any_hristeva » 13 Ное 2008, 11:51

Gospodin, dimist,
Ne vigdam da mi davate praven savet po postavenia vapros.
Ot moia vapros se vigda che v Bulgaria vseki zloupotrebiava i narushava zakonite, dori sadiata vzel reshenieto za smiana na imeto i slugitelia promenil moite dani.
Molia da mi posochite po koi zakon e vzeto reshenieto za smiana na familiata mi, a ne da se prismivate nad problemite mi?
any_hristeva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 13 Ное 2008, 11:57

Но който каквото не му е кеф, все не си е виновен той, а България и неизброимите несправедливости и закононарушения в нея.
Дреме му на съдията за Вашите безценни лични данни. Злоупотребил бил. Кво мислите, че е взел рушвет от бившия Ви мъж, ли?
Ответник по дело, който не може да бъде призован на постоянния си адрес, по действалия съвсем доскоро закон се призовава чрез Държавен вестник. Сега му се лепи съобщение.
За намирането Ви можете да се обърнете към ищеца, тоест съпруга, или/и към лицето, което е трябвало да Ви получава съобщенията на постоянния Ви адрес.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот any_hristeva » 13 Ное 2008, 12:41

Propusnah da dopalnia, che bivshia mi saprug ima postoianno mestogitelstvo v chugbina i poslednata adresna registracia e na adres koito ne e validen/imota e prodaden predi da zapochne deloto/, dali izobshto ima pravo da poluchi sadebno reshenie za razvod? Ili naistina narusheniata stavat bezkraino mnogo?
Tozi dokument edva li e validen?
Sashto taka az niamam adres na koito da polucha poshta, saobshtenie i.t...
any_hristeva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 13 Ное 2008, 12:43

Ili naistina narusheniata stavat bezkraino mnogo?

Нарушения на какво? Дотук не виждам нито едно. :)
Ако нямате постоянен адрес у нас - да сте имали. Щом сте българска гражданка, сте длъжна да имате.
Няма никакво значение на кой адрес е регистриран ищецът. Той сочи на кой адрес иска да бъде призоваван.
За "невалиден адрес" пък изобщо не може да се говори.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот any_hristeva » 13 Ное 2008, 15:29

Problema s adresnata registracia se svegda do tova, che ishteca e bil prizovan v sada i ne se e iavil , ponege e prebivaval v chugbina i vapreki tova sada e vzel reshenie.
Niama zakon koito da zadalgava balgarskite gragdani ako ne giveiat v Bulgaria da imat postoianen adres tam...ne iskam da sporia , no vsichki mnenia do tuk po zadadenia vapros sa emoziaonalni i ne se osnovavat opit v sadebnata sistema.
any_hristeva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Ное 2008, 16:47

Интересно, понеже не Ви харесват законите, как след като сама твърдите ,че нямате адресна регистрация мислите ,че е редно да Ви призове съда?Просто ми е любопитно с оглед особено новия ГПК. Или защото не сте благоволили да си направите адресна регистрация , никой не може да води дела срещу Вас?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот any_hristeva » 14 Ное 2008, 08:13

1/ Vapros:
Molia da komentirate kakvo e zakonnoto osnovanie , pri koieto sada vzima slednoto reshenie.
zitat ot reshenieto na sada:

“ Vina za nastapiloto rastroistvo na braka imat I dvamata sapruzi”

“Postanoviava sled prekaratiavane na braka saprugata da nosi predbrachnoto familno ime – ATANASOVA”

“Osagda saprugata Ivanka Georgieva Spasova s neizvesten adres da vnese 15lv....”

I tova reshenie e vzeto sled publiakzia v Dargaven vestnik bez prisastvieto na ishteca?
Kakvo tochno me zadalgava da napravia edno reshenie na sada vzeto na baza na publikacia v Dargaven vestnik?

2/ Vapros :
Ako ishteca e bil prizovavan v sada 2-3 pati v prodalgenie na godina I polovina / vremeto za koeto e prikluchilo deloto/ I se e iavil samo parvia pat v sada, kak sada e vzel okonchatelno reshenie bez negovo prisastvie?Imam dokazatelstva I svideteli che e bil v chugbina na vaprosnite dati.

3/ Vapros:

No tova ne e negovia nastoiasht adres....zashto e izpolzvan tozi adres v sada?
Tozi adres ne e nito nastoiasht, nito postoianen?

(3)(Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Настоящият адрес на българските граждани, на които мястото на пребиваване е в чужбина, се отразява в автоматизираните информационни фондове само с името на държавата, в която пребивават.
Всяко лице има само един настоящ адрес.
Zashto sadebnoto reshenie glasi:
“Osagdam Petar Milkov Spasov ot Grad Plovdiv... ...
/ I sledva adresa na poslednata adresna registrazia , na imota koito e prodaden 2,5 godini predi da e napisan tozi text/....?
any_hristeva
Нов потребител

Мнениеот any_hristeva » 14 Ное 2008, 08:16

Или защото не сте благоволили да си направите адресна регистрация , никой не може да води дела срещу Вас?

Delata ne se li vodiat po mestogiveene?S zakonni adresi?
any_hristeva
Нов потребител

Мнениеот any_hristeva » 14 Ное 2008, 08:31

Po vaprosa za Постоянен адрес /Настоящ адрес

Чл. 93. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистрите на населението.

(4)Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район "Средец" на град София.

“се вписват служебно” samo kogato se pravi prebroiavane na naselenieto ot statisticheskia institut.
се вписват служебно = niama adresna registrazia

Na praktika tova oznachava che az I bivshia mi saprug niamame postoianen Adres.

Чл. 95 Постоянният адрес се заявява чрез подаване на заявление от лицето .

(2)Заявяването се извършва лично, а по изключение - от упълномощено лице

Pri pologenie che ne sam prebivavala v stranata prez poslednite niakolko godini sashto ne pritegavam imot v Bulgaria, ne e bilo nugno da si pravia adresna registrazia I sami razbirate che tozi zakon e neprilogim v moia sluchai?

Чл. 94. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Настоящ адрес е адресът, на който лицето пребивава.
(2) Всяко лице има само един настоящ адрес.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Настоящият адрес на българските граждани, на които мястото на пребиваване е в чужбина, се отразява в автоматизираните информационни фондове само с името на държавата, в която пребивават.

MOLIA DA MI OBIASNITE KAK TOCHNO DA PRILOGA ZAKONA ZA Постоянен адрес /Настоящ адрес?
Kakvo tochno sam “ длъжна “ da napravia?
Sagaliavam, no ne namerih nikade che sam “ длъжна “ da si napravia adresna registrazia sled kato :
Настоящият адрес се отразява в автоматизираните информационни фондове само с името на държавата .....

Nadiavam se da raztalkuvate prilaganeto na tozi zakon profesionalno
Blagodaria !
any_hristeva
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer8 » 14 Ное 2008, 08:37

Драга any_hristeva ,
Виждам, че имате голям опит със съдебната система , при което упорито я коментирате . Виждам, че имате опит и в съдебната зала и със законодателството, което не само коментирате, но и критикувате ...
Много ми е интересно какво може да търси тук , в един форум, лице с такива богати познания?
Обърнете се към някой от професорите по семейно право или по граждански процес, защото само с хора от този ранг можете да кореспондирате с тези Ваши познания .
Време си е да потърсите помощ от адвокат, вместо да се поставяте непрекъснато на челни позиции, още повече, че не мисля, че който и да било Ви е длъжен с нещо , за да държите тон на невъзпитана кокотка . Тук сме „ най-прости” юристи и претенциите Ви не могат да бъдат задоволени !...
ivan_lawyer8
Нов потребител

Мнениеот any_hristeva » 14 Ное 2008, 08:47

ivan_lawyer8 на 14 Ное 2008 07:37 am
napisa :
"Време си е да потърсите помощ от адвокат:"

Nadiavam se che reclamata na saita pokazva che veche sam napravila tova za koeto me savetvate:

Lex.bg - Българският правен портал
Портал и справочник за събиране на актуална и полезна правна информация за
безплатно ползуване от българските юристи и всички заинтересовани лица .
any_hristeva
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 17 Ное 2008, 15:34

Ако не сте съгласна със съдебното решение и сметнете, че съпругът Ви е знаел добре адреса, но го е укрил може да искате отмяна на влязло в сила решение, но не за развода а в частта за името Ви.
Трябва да установите по надлежен ред, че съпругът Ви е знаел адреса, на който живеете-например пишел е писма до Вас или сте разговаряли по телефон и т.н., което е нелека задача.
След като се отмени това решение /което ще е една почти непосилна задача/ за името може да представите доказателства, че сте станала известна в обществото с тази фамилия и да запазите фамилията си. това дори и да се случи ще Ви отнеме твърде много време и средства, а е възможно и съдът да не иска отмяна и в частта за фамилията. не знам дали има практика, но категорично бракоразводните решения не подлежат на отмяна. Според мен това е в отделен диспозитив и подлежи на отмяна.
По-лесното ще е да представите удостоверение за прекратен брак от делото и да смените фамилията си. Едва ли държите толкова много да си я запазите при така влошените Ви отношения.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот any_hristeva » 17 Ное 2008, 21:31

Mnogo blagodaria na advokat ianeva za uchastieto v diskusiata I za izcherpatelnata konsultazia po postavenite vaprosi.
Napalno sam saglasna s mnenieto vi Gospodin pitasht , vzemam go v predvid i vi blagodaria.
S zialoto si Uvagenie kam vsichki vzeli otnoshenie po vaprosa, vi molia da ne priemate sledvashtite redove lichno.

1/ Ot obshirnata konsultacia po temata stava iasno che “problema sas smenenata Familiata” moge da bade reshen po mnogo nachini, edin ot koito e:
Чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация:
Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда………………..
когато важни обстоятелства налагат това.
struva 8lv+taksite

2/Za vsiaka badeshta sapruga vaznikva vaprosa, dali da prieme familiata na badeshtia sprug , ako ot tova sledva vazmognostta da bade osadena bez da bade informirana za tova i tazi prisada da dovede do mnogobroini problemi ot administrativen i praven harakter?

3/Za bulgarite giveeshti v chugbina ostava pritesnenito, dali ne sa osagdani v Bulgaria bez tiahno znanie I dali ne sagitelstvat v Bulgaria s niakoi podsadim, koito e posochil v sada tehnia adres?

4/Deistvame ot poziciata : “NA MEN TOVA NIAMA DA MI SE SLUCHI”, no jurnalistkata ot v."TRUD" dokaza protivnoto s nebezizvestnata adresna registracia.
Obiknovenno kogato:
” Омръзнало ми е да слушам колко е "лош" съда, как "извършва нарушения" и прочие “
se pravi sociologichesko izsledvane sas saotvetnite analizi za da se razbere zashto edna sistema deistva po tozi nachin. Sistemi koito ne funkcionirat celesaobrazno otmirat.

Blagodaria na vsichki koito proiaviavat interes kam temata I na ekipa koito poddarga tozi FORUM!
any_hristeva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 18 Ное 2008, 08:19

Уважаема госпожо, с риск да не харесате мнението ми, считам ,че изводите до които достигате са погрешни.
На първо място, не мисля , че е възможна тази промяна на името, по реда на ЗГР.Вече е имало процес в който е можело да поискате запазване на фамилията си и това не е сторено . Какви нови обстоятелства трябва да докажете за да убедите съда?
Освен това, Вие нямате присъда, а само съдът е постановил да не носите повече фамилията на бившия съпруг, на която неизвестно защо толкова държите.
Уверявам Ви, за българите в чужбина не съществува никакъв риск, ако са се погрижили предварително.
А и не съм съгласна с опонирането Ви спрямо мнението на колегата. В главата Ви е пълна каша относно правни понякия и изобщо българската правна система. Не отричам , че в нея има доста неща , които трябва да се оправят , но написаното от Вас не е част от нея.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 18 Ное 2008, 11:23

Г-жо Христева,
Във вашия случай мнението ми че като цяло най-обърканите българи отиват да живеят в чужбина се потвърждава. Като цяло си мислите че проблемите ви ще се решат като избягате от България, а не решавате сами проблемите си. Бягството не е решение на нищо.
Ако желаете да не ви съдят по този начин обикновено се заявява адрес при издаване на документа за самоличност в България на който живеят Ваши близки или роднини, а не фиктивен адрес или адрес на който сте живяли под наем и така ще знаете във всеки един момент какво се случва, като те ще ви предават информацията. Това не са правни знания, това са знания за живота.
Ако сега в чужбина живеете под наем, не на адреса на който живеете по адресна регистрация да не си мислите че съдът ще Ви издирва под дърво и камък? Разликата е, че вероятно там съвестно спазвате законите, а българските игнорирате и смятате, че не сте длъжна да спазвате. Какво очаквате?
Препоръка: откажете се от българско гражданство, така или иначе не разбирате законите и реда ни който не ви е приятен. Едва ли искате да сте българка и си сменете изцяло имената като ги нагодите към държавата където живеете например Ани Хай/за САЩ знам, че е възможно. Може и другаде да стане/
pitasht
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 13 Апр 2009, 22:25

А като отидете в чужбина защо първото нещо е да декларирате къде ще живеете?
Странно, тук в България не Ви дреме какъв е постоянния Ви адрес, но в чужбина веднага тичате да спазвате законите.
Ако някой реши да ме съди - ще получа призовка или уведомление на адреса си, който винаги променям. Една смяна на постоянен адрес в общината = много спестени неприятности...
nikiboy
Потребител

Мнениеот eeelly » 28 Апр 2009, 17:06

Уважаема госпожо, с риск да повторя някои от отговорите, искам да уточня, че при така проведеното дело за развод (без присъствието Ви) решението на съда е абсолютно законно. Защото:
1. Постоянният адрес, за който толкова се изписа, е този, който всеки български гражданин има записан в личната си карта. Той е и адресът, на който държавата, респективно съдът, търси или уведомява гражданите си. Той е задължителен за всеки български гражданин, т.е. и Вие, и бившият ви съпруг имате такъв постоянен адрес. Настоящият адрес (или адресната регистрация) е адресът, на който лицето физически пребивава, т.е. той може да бъде в България или в чужда страна. Той не се записва в документите за самоличност на гражданите, а присъства само в масивите на полицията и общините. Този адрес не се ползва за призоваване от съда или за уведомяване от страна на държавата.
В конкретния случай Вас са ви призовали от съда по Вашия постоянен адрес и понеже Вие не сте била там, за да си получите призовката, за съда Вие сте "С неизвестен адрес".
Относно промяната на фамилното Ви име след развода - в СК ясно е записано, че след развод жената може да запази фамилното име, което е приела от съпруга си само ако той е съгласен с това. Във Вашия случай явно той не е бил съгласен и съдът е постановил да носите моминската си фамилия.
Ами това е. Дано е ясно! А това дали Ви устройва, е съвсем отделна тема...
eeelly
Нов потребител

Назад към Семейни казуси