- Дата и час: 17 Дек 2024, 05:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Фактическо съжителство с проблем
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
48 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Фактическо съжителство с проблем
Мой познат живее на съпружески начала над 20 години. Имат 18 годишен син. Сега съпругата му го гони от апартамента, който е на нейно име. Сменила е патрона на бравата. Приятелят ми се чуди какво да прави, а аз не мога да му дам никаква свястна идея... Някой би ли подсказал? Бих се радвал да ми посочите прецеденти, ако ви се намират такива...
Последна промяна plamen_penev на 25 Апр 2009, 21:04, променена общо 1 път
- plamen_penev
- Активен потребител
Re: Фактическо съжителство с проблем
За съжаление , аз поне не мога да се сетя за някаква защита.След като нямат сключен брак , по действащото семейно законодателство , това жилище няма статут на семейно и затова жената като пълноправен собственик може да изпъди мъжът си!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Абе чувал съм, че било голям проблем да изгониш наемател, който не си плаща, от къщата си.
Как може да изгониш бащата на детето си, още повече, че къщата ти е пълна с мебели, тенджери и тигани, които сте купували от общия си бюджет по времето, когато сте се гледали по цял ден в очите и сте си говорили на "муцинка", мислейки си, че болестите са за другите, смъртта на съществува, а любовта като дар от Бога е вечна?!
Все има нещо някъде в сбърканата ни от всякъде нормативна база?
Как може да изгониш бащата на детето си, още повече, че къщата ти е пълна с мебели, тенджери и тигани, които сте купували от общия си бюджет по времето, когато сте се гледали по цял ден в очите и сте си говорили на "муцинка", мислейки си, че болестите са за другите, смъртта на съществува, а любовта като дар от Бога е вечна?!
Все има нещо някъде в сбърканата ни от всякъде нормативна база?
- plamen_penev
- Активен потребител
Пенев, сбъркани са хората, не нормативната база, в случая. Ако господинът има претенции за вещи и т.н., законът му е предоставил възможности да си ги удовлетвори. Друг е въпросът, че ще трябва да ги доказва - все пак всеки сам избира дали да сключи брак и да се ползва от разпоредбите на чл.19, ал.1 СК или да живее във фактическо съжителство с всички произтичащи от това последици, включително имуществени.
Следвало е при втория вариант закупуването на имоти и други вещи на значителна стойност, извън тюлените пердета и порцелановите сервизи, ако е с общи средства, да се оформи съобразно действителното фактическо положение - т.е. и двамата да се явят и сключат договорите като купувачи в съсобственост, каквато преценят.
Законът предоставя възможност за упражняване и защита на правата, но самото упражняване е предоставено на преценката на правоимащите.
Следвало е при втория вариант закупуването на имоти и други вещи на значителна стойност, извън тюлените пердета и порцелановите сервизи, ако е с общи средства, да се оформи съобразно действителното фактическо положение - т.е. и двамата да се явят и сключат договорите като купувачи в съсобственост, каквато преценят.
Законът предоставя възможност за упражняване и защита на правата, но самото упражняване е предоставено на преценката на правоимащите.
- fani_i
- Потребител
Няма спор, fani_i, че една чиста формалност (на пръв поглед!) каквато е сключването на брак в подходящия момент би премахнало бъдещите неудобства, които в конкретния случай са вече "в дневния ред". Тази възможност, обаче, е 20 (или малко повече!) години назад във времето и да се обсъжда в по-скоро безсмислено, от колкото досадно. Да му я натяквам сега (все пак ми е много близък приятел!) пък би било най-малкото нетактично в такъв кофти за него момент... Преди време моя приятелка имаше проблеми със заем от банка... Нищо не можеше да се направи... Хората са наистина отчайващо неграмотни в правната област (не че аз съм...). Сега ще плаща за чуждото безхаберие и собстената си правна неграмотност... Помогнах с пари според възможностите си и това е... А когато любовта е изпразнила главата на някого от съдържание... Да не виним никого!
Всъщност аз се надявах и все още се надявам някой знаещ да ми подскаже що за чудо е това т.н. "фактическо съпружеско съжителство", и дали не се среща и на други места, освен при отводите и при отказите за свидетелстване... Ако не за друго, то поне да знам, че няма никаква законна стойност при действително наличие на фактическо съпружеско съжителство...
Всъщност аз се надявах и все още се надявам някой знаещ да ми подскаже що за чудо е това т.н. "фактическо съпружеско съжителство", и дали не се среща и на други места, освен при отводите и при отказите за свидетелстване... Ако не за друго, то поне да знам, че няма никаква законна стойност при действително наличие на фактическо съпружеско съжителство...
- plamen_penev
- Активен потребител
plamen_penev написа:Всъщност аз се надявах и все още се надявам някой знаещ да ми подскаже що за чудо е това т.н. "фактическо съпружеско съжителство", и дали не се среща и на други места, освен при отводите и при отказите за свидетелстване... Ако не за друго, то поне да знам, че няма никаква законна стойност при действително наличие на фактическо съпружеско съжителство...
Действащото семейно законодателство е изградено върху основния принцип , че единствените юридически факти , който създават семейноправни отношения са брак , родство и осиновяване ; настойничество и попечителство.Фактическото съпружеско съжителство не поражда никакви семейноправни последици между партньорите и поради това тяхните имуществени отношения се уреждат от общото гражданско право.Оттам нататък знаете -неприкосновеност на частната собственост и т.нататък.Единственото което остава на човека е да си вземе движимите вещи , за които има доказателства , че са негови и евентуално ако са правили някакви подобрения в апартамента с общи средства , да си търси своята част по реда на неоснователното обогатяване.Разбира се , това е според мен , ще се радвам да се включат и др. колеги.
П.П.Фактическото брачно съжителство е уредено като юридически факт , който поражда семейноправни отношения в новя СК , който обаче явно този парламент няма да го приеме.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Питам се - този вече изтрития спамър... защо ли го прави? Няма ли начин да му се помогне на човечеца?
- plamen_penev
- Активен потребител
В случая няма как да му се помогне. Ако беше предложил брак на мадамата за тия 20 години съвместно съжителство, щеше да е друго, но сега вече ... няма накъде. Жената е в правото си по документи тя е собственик. И вероятно преди да смени бравата и т.н. си е проверила възможностите. Колкото до тенджерите и тиганите, електроуреди и други, ако някой от тях е закупувал на свое име и си пази бележките и договорите, би могъл да си ги търси, ама ... ще е една доста смешна картинка.
Защо ли обаче съм 99% сигурна, че индивид, който за 20 години не се е преборил със страха си от брачната халка едва ли се е сетил да си пази някакви документи.
Защо ли обаче съм 99% сигурна, че индивид, който за 20 години не се е преборил със страха си от брачната халка едва ли се е сетил да си пази някакви документи.
- laridii
- Потребител
Благодаря на всички включили се по темата. Исках да бъда сигурен, че нищо не може да се направи... И това е от полза!
- plamen_penev
- Активен потребител
кажи му , че господ като затвори врата отваря порти...
нали мъжете обожавате новите начала? , е , кажи му да даде най доброто от себе си и да започва наново;
обрисувай му светлото бъдеще с 20 годишно маце , което ще го реновира напълно , нали най ценното било свободата ? еми ето , тя е изгонила охлюва но е задържала къщичката , гадни жени мама му стара , опиши му че ще може да ходи за риба , да пие бира и да играе карти с приятели на воля и никой няма да му пречи да гледа гергьовденския парад , докато му мърмори "Кога ще изхвърлиш елхата та кога ще изхвърлиш елхата?!"
нали мъжете обожавате новите начала? , е , кажи му да даде най доброто от себе си и да започва наново;
обрисувай му светлото бъдеще с 20 годишно маце , което ще го реновира напълно , нали най ценното било свободата ? еми ето , тя е изгонила охлюва но е задържала къщичката , гадни жени мама му стара , опиши му че ще може да ходи за риба , да пие бира и да играе карти с приятели на воля и никой няма да му пречи да гледа гергьовденския парад , докато му мърмори "Кога ще изхвърлиш елхата та кога ще изхвърлиш елхата?!"
- miriam
- Потребител
miriam, колко ще му струва на човечеца 20г маце и за какв период от време?
- donna
- Старши потребител
аз че се пошегувах -пошегувах се-нали защото пламен пенев пита за каква да е надежда и аз изсмуках каквото ми хрумна...
колко ще му струва 20 годишната ли? ами зависи , но средно от 300 нагоре на месец , некои струват и десеторно и стократно повече, ама да не изкористяваме чистите чувства , които един мъж на зряла възраст може да събуди в едно нежно младо създание
Доне , ти не вярваш ли в либовта?
колко ще му струва 20 годишната ли? ами зависи , но средно от 300 нагоре на месец , некои струват и десеторно и стократно повече, ама да не изкористяваме чистите чувства , които един мъж на зряла възраст може да събуди в едно нежно младо създание
Доне , ти не вярваш ли в либовта?
- miriam
- Потребител
Хм.. тази тема ми е любимата - за любовта.
И тъй като е мноого ама наистина много обширна ще си позволя само един два цитата и някое друго изречение.
"Много повече гениалност се изисква, за да правиш любов, отколкото да командваш армии" - Ниньон Дьо Ланкло
"Следователно, комбинацията от тези два елемента - омайване и капитулиране - е същността на любовта, за която говорим. В любовта съществува само покоряване в резултат от очароване" Хосе Ортега и Гасет
За големите майстори не е тайна (както е описано в горния казус с дамата изгонила благоверния партньор при "фактическо съжителство"), че много по-голяма е ползата от породената любов, отколкото от събудената сласт.
И тъй като е мноого ама наистина много обширна ще си позволя само един два цитата и някое друго изречение.
"Много повече гениалност се изисква, за да правиш любов, отколкото да командваш армии" - Ниньон Дьо Ланкло
"Следователно, комбинацията от тези два елемента - омайване и капитулиране - е същността на любовта, за която говорим. В любовта съществува само покоряване в резултат от очароване" Хосе Ортега и Гасет
За големите майстори не е тайна (както е описано в горния казус с дамата изгонила благоверния партньор при "фактическо съжителство"), че много по-голяма е ползата от породената любов, отколкото от събудената сласт.
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
-
imhotep - Потребител
miriam аз вярвам в много неща . Е за някои мои вери съм чакала години потрошила съм много нерви ,но накрая става моето ...дори с цената да се отърват от мен или да ми затворят голямата уста/е в тия случаи не съм допирала до сърдечни проблеми ,сигурно съм луда с тия мои вери /
- donna
- Старши потребител
Благодаря, miriam, donna, imhotep, REVOLUTION, fani_i !
И аз така му казах. Без 20 годишното маце де... Опазил го господ на тези години! Всички сме в Божиите ръце, му рекох, не знаеш какво печелиш като губиш... Имам толкова много примери. Самият аз се разведох "по нейно желание" преди години и бях изненадан да установя, че това ми харесва!
Но трябва да признаем, че любовта, докато я има, е най-красивото нещо на света и единственото, за което си струва да полагаш някакво усилие! Всичко друго - пари, слава, плюскане... е суета.
Обаче всяко нещо си има начало, разцвет, упадък и ... край.
Бъдете влюбени докато можете!
И аз така му казах. Без 20 годишното маце де... Опазил го господ на тези години! Всички сме в Божиите ръце, му рекох, не знаеш какво печелиш като губиш... Имам толкова много примери. Самият аз се разведох "по нейно желание" преди години и бях изненадан да установя, че това ми харесва!
Но трябва да признаем, че любовта, докато я има, е най-красивото нещо на света и единственото, за което си струва да полагаш някакво усилие! Всичко друго - пари, слава, плюскане... е суета.
Обаче всяко нещо си има начало, разцвет, упадък и ... край.
Бъдете влюбени докато можете!
- plamen_penev
- Активен потребител
Жените били като ураганите-върти се като пумпал , идва шумна и влажна , а на тръгване ти отнася къщата и колата.....
finman, любовта може да се превърне в спам-никой не е застрахован , но ние тука просто я споменаваме , а не я упражняваме, а я споменаваме защото от нея възникват дечица , СИО , рразводи , сексуални посегателства , отвличания на малолетни ромки , бой с чадъри пред 13 зала , трепане от ревност и т.н. юридически факти
finman, любовта може да се превърне в спам-никой не е застрахован , но ние тука просто я споменаваме , а не я упражняваме, а я споменаваме защото от нея възникват дечица , СИО , рразводи , сексуални посегателства , отвличания на малолетни ромки , бой с чадъри пред 13 зала , трепане от ревност и т.н. юридически факти
- miriam
- Потребител
plamen_penev написа:
Мой познат живее на съпружески начала над 20 години. Имат 18 годишен син.
Малко късно се включвам, за което поднасям извинения.
Какво мисли 18-годишният син по въпроса ? Може ли да бъде убеден от баща си (или от Вас, господин Пенев - щом сте познати, предполагам че познавате и сина) да повлияе на майка си за промяна в отношението или поне за някаква по-благоприятна за бащата раздяла ?
- system
- Активен потребител
Много си е хубаво фактическото съжителство.Но само като форма преди брак.
Аз съм твърдо за браковете,и то бързите и необмислените.Че това води до разводи .....................
Аз съм твърдо за браковете,и то бързите и необмислените.Че това води до разводи .....................
- punisher
- Потребител
Чувствам се задължен да отговоря на въпроса ви system, но наистина не трябва, Не искам да навлизам в подробности, защото те са наистина много (а и не всички са ми известни!). Там става дума за скрити документи по плащане на общото жилище, за грешни решения (от егоистична гледна точка) с 20 годишна давност, за изневери, за вече естествено за нашето време безочие... За мен обаче, колкото и гадно да звучи, този въпрос има чисто познавателна стойност. За мен е по-интересно да разбера как Закона гледа на "фактически съвместното съжителство". Доколко то е съпоставимо във финансово отношение с формалния брак. Това което открих, включително и в този форум, определено не ми хареса...
- plamen_penev
- Активен потребител
48 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|