начало

Пленумът на ВАС отново не издигна кандидат за председател на съда Пленумът на ВАС отново не издигна кандидат за председател на съда

Домашно насилие

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Домашно насилие

Мнениеот bea-999 » 07 Май 2009, 22:24

sisi19 написа:П.С
Ето и схемата която най-често се използва от по силния пол, целяща доказване на надмоищие именно на неуредиците на този закон.Най-често чрез децата.
Обещание на бащата да се изпълни нещо спрямо детето(най-често финансово).
Спазва се до половината и се прекратява. По този начин поставя жената в неизбежна ситуация, подтиквайки и принизявайки я да го търси и моли за пари.Наред с това бащата спира автоматично лич. контакт с детето, не отговаря на тел. обаждания нито на детето нито на майката. Подава молба и декл. по ЗЗДН че се опражнява дом. насилие върху него от страна на жената и иска заповед за защита. В съда се явяват двама свид. от страна на бащата и дават лажливи и нагласени показания. Майчето няма с какво да докаже правотата си.
Съда издава заповед за защита в полза на бащата.
Пред история на случая:
По време на тяхното съжителство, от стресови психо-емоционален тормоз, майчето ражда преждевременно с опасност за живота на плода и нейния.
По време на бременноста е имало опит за насилие над нея от страна на бащата,ограничавана финансово, не и се е позволявало да работи, бащата насъсквал околните срещу нея с клевети по неин адрес.Майчето намира сили да си отиде от него когато детето е било на 2 год. Преди година урежда статуквото за род.права над детето в нейна полза.И от тук на татък започват манипулациите от страна на бащата към нея, чрез детето до този момент.
Съжителството е било от 2001 -2003 г. Сега насилника съди жертвата си.

Много си права, Сиси.

Пък на мен в същата ситуация, бащата разгласи навсякъде, че съм го малтретирала с телефонни обаждания, когато се опитвах само да го накарам да си изплати издръжките (смешни са, ама все са нещо, да купя това-онова на детето...) и той тръгна да ме клевети, че съм го тормозела. Тормоз ли? казах аз, ти не си видял тормоз, и почнах да звъня напук, денем и нощем, за да му покажа разликата между небрежно позвъняване два пъти в седмицата напомнящо, и истински тормоз. Сега знае отлично каква е разликата между напомняне за неизплатени издръжки и истински телефонен тормоз!
Ама защо трябваше да се стигне дотам, и щеше ли да се стигне, ако не си беше купил нова кола за 20 000, но все пак забравил да плаща детски издръжки по 50лв месечно, за почти цяла година? Но нова кола все пак, беше сметнал за нужда от първа необходимост, а детски издръжки в смешен размер, не са му първа необходимост? Да, и аз разбирам относителността на Айншайн, както и закона за ентропията, но определено не ги прилагам върху собственото си дете!

О, аз имам много казуси за поставяне тук, и явно ще съм активна в близките дни и седмици, имам дело за Домашно насилие, както и изпълнителен лист за виждане с бащата, като бащата разправя демонстративно, че не съм позволявала да се вижда с детето, а истината е, че той не си вдига телефоните, и не идва да си вижда детето. В следващия момент (две години по-късно) се виждам с изпълнителен лист в ръце, че съм възпрепятствала контакта между бащата и детето, а бащата не се е вяснал две години. Праща си издръжката по пощенски запис, като просрочва понякога седмици, спрямо датата от бракоразводното съдебно решение. Обаче знае да реве, колко е онеправдан, нищо че не е купил два чифта гащи на собственото си дете, но знае как да се изкара жертва на подлата майка, и да си търси занемарените бащински права, и да се потупа по оная работа, че някога си на младини е правил дете, в еуфория, че е открил секса и канала за семеизпразване!
bea-999
Потребител

Мнениеот sisi19 » 08 Май 2009, 14:10

Я ,да ви разкажа още малко.

Майче с две малки деца, едното на 3 другото на 5. Мъжа и ходи по чуждо и хич не се връща у дома си, или ако си си дойде, другата пред входа го чака. Всичките си пари по к-и ги дава.Майчето едва смогва да върже двата края.Скарват се че тоя ........ никави пари не внасял.Отива и завежда дело за психическо насилие срещу жена си и иска заповед за защита.Една от к-те му влиза в съда и казва, че жена му постоянно го изнудвала за пари, и милия за това не искал да се прибира във вкъщи, защото жена му постоянно го тормозила.
Апартамента в които живеят е негов.
Съда издава заповед за защита в полза на тоя кретен.
:?: :?: :?: :?:
sisi19
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Май 2009, 14:24

тоя кретен.

е баща на децата ви...
Малко себеуважение :?: :idea:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sisi19 » 08 Май 2009, 15:27

poli_g написа:
тоя кретен.

е баща на децата ви...
Малко себеуважение :?: :idea:
[*]

Ами, не е баща на децата ми, защото разкавам казуса. А той не е моя. Ако четете малко по внимателно, а не избератолно може и да го забележите.
sisi19
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Май 2009, 16:42

Не знам.... не знам, въпреки забележката ви, въпреки внимателния прочит на постовете ви - на преден план изпъква твърде обстоятелствен и детайлен разказ на "чуждия" казус...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sisi19 » 08 Май 2009, 16:58

poli_g написа:Не знам.... не знам, въпреки забележката ви, въпреки внимателния прочит на постовете ви - на преден план изпъква твърде обстоятелствен и детайлен разказ на "чуждия" казус...
[*]
poli_g - няма проблеми. Това са случки на хора, професията ми е такава, свързана с тях.
Въпроса не е в това. Въпроса е в закона, както писах вече по горе в постовете си. С тези казуси исках да потвърдя и покажа как ЗЗДН се маниполира и интерпретира в различни ситуации от който се възползват именно насилниците.
sisi19
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Май 2009, 17:01

Имам един въпрос към вас- вие, какво предпочитате- да има, макар и в този му вид, закон за защита или изобщо да го няма?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bea-999 » 08 Май 2009, 23:33

poli_g написа:Имам един въпрос към вас- вие, какво предпочитате- да има, макар и в този му вид, закон за защита или изобщо да го няма?

Лично аз предпочитам да го има, макар и несъвършен, съгласна съм с критиките.

Но също така, в повечето случаи насилника внимателно се грижи насилието да се извършва на 5 очи. Никак не е странно, насилниците осъзнават много добре колко им е грозно поведението, и че е подло, гнусно, злоумишлено и наказуемо.

Трябва да се внимава да не се остава насаме с насилника. Останалото е лесно. Насилниците са много суетни .... и рано или късно отново показват душевните си лайна.

Заведете дело за домашно насилие. Регистрирайте го в системата. Дори да нямате успех за момента, ще имате възможност по-късно да поискате отново разглеждане на случая, при нови обстоятелства. Рано или късно насилника ще се изпусне и ще покаже какво прави. Имайте готовност и го спипайте на място, и пред свидетели и съответните служебни лица. Тогава му разкажете играта, и нямайте никаква пощада! За да не му позволите да върши отново злобните си деяния и гнусни гадости!
bea-999
Потребител

Мнениеот laridii » 09 Май 2009, 00:21

bea-999 написа:
Трябва да се внимава да не се остава насаме с насилника. Останалото е лесно. Насилниците са много суетни .... и рано или късно отново показват душевните си лайна

Честно казано, аз след като изчетох 4-5 ваши поста започвам да се питам, кой е истинския насилник, Вие или бившият Ви?

Колкото до писанията Ви характеризиращи умствения капацитет и качествата на бившият Ви съпруг, моля не забравяйте, че Ви сте тази, която се е омъжила за него, лягала си е с него и му е родила дете. Ако всичко написано от Вас за него е вярно, то и Вашият умствен потенциал не е блестящ щом сте се занимавал с него.
Ако модераторът реши, нека изтрие поста ми, признавам, че тази "госпожа", провокира не съвсем юридически правилни реакции у мен.
laridii
Потребител

Мнениеот sisi19 » 09 Май 2009, 12:37

poli_g написа:Имам един въпрос към вас- вие, какво предпочитате- да има, макар и в този му вид, закон за защита или изобщо да го няма?
[*]
Разбира се, че искам да има такъв закон. Но той трябва да се обосновава на точни и твърди обстоятелства. Не да се използват различията в характера на хората и техите слабости и това да бъде считано като акт на дом. насилие.
Чл. 2. гласи - Домашно насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство или които обитават едно жилище. - Хайде да порасъждаваме и дефинираме това.
С оглед на чл.2 - това са престъпления срещу личноста по глава втора от НК.
1. Физическо, сексуално насилие всеки знае какво е.
2. Но какво значи психическо? Кой са формите на психическо насилие и до каква степен те могат да се квалифицират в този закон.Може ли едно психическо насилие да се докаже само от дадено действие на даден човек възприето от другия като такова над него.(Като на пример:„У„ ми нанася психическо насилие, защото иска да си гледам детето.). Това психическо насилие не трябва ли да бъде констатирано от вещо лице, което в даден казус да констатира дали има или няма такова насилие, каква е степента на насилието, в какво се изразява и др.
3. Ограничаване на лична свобода - в НК точно е дефинирано какво значи ограничаването на лична свобода. Но не можеш да кажеш: Ами вижте сега, :„У„ ми ограничава личната свобода, защото си седи във вкъщи и стова ме принуждава и аз да си стоя у дома. :D
Най - вероятно примерите ще ви се сторят смешни. Но фактите са именно точно такива. Ако вникнем и разгледаме даден казуст(не говаря за драстични такива, където има съдебно удостоверение за нанесен побой),то ще видим, че повечето казуси са именно такива, и решенията на РС се основават само на декларацията по чл. 9
От друга страна, този закон е средство за опит за осуетяване на едно влязло в сила решение по СК и предрешаване на бъдещи искове по СК, с което се получава една доста голяма злоупотреба, изхождайки именно от н неуредиците на ЗЗДН.
sisi19
Потребител

Мнениеот bea-999 » 09 Май 2009, 13:25

laridii написа:
bea-999 написа:
Трябва да се внимава да не се остава насаме с насилника. Останалото е лесно. Насилниците са много суетни .... и рано или късно отново показват душевните си лайна

Честно казано, аз след като изчетох 4-5 ваши поста започвам да се питам, кой е истинския насилник, Вие или бившият Ви?

Колкото до писанията Ви характеризиращи умствения капацитет и качествата на бившият Ви съпруг, моля не забравяйте, че Ви сте тази, която се е омъжила за него, лягала си е с него и му е родила дете. Ако всичко написано от Вас за него е вярно, то и Вашият умствен потенциал не е блестящ щом сте се занимавал с него.
Ако модераторът реши, нека изтрие поста ми, признавам, че тази "госпожа", провокира не съвсем юридически правилни реакции у мен.

Моля да се намеси модератор, по повод на тези груби и грозни нападки с квалификации.

Този човек очевидно не е добре с психиката. Откъде си измисли всичко това?
bea-999
Потребител

Мнениеот bea-999 » 09 Май 2009, 13:30

laridii написа:Колкото до писанията Ви характеризиращи умствения капацитет и качествата на бившият Ви съпруг, моля не забравяйте, че Ви сте тази, която се е омъжила за него, лягала си е с него и му е родила дете. Ако всичко написано от Вас за него е вярно, то и Вашият умствен потенциал не е блестящ щом сте се занимавал с него.

Смея най-любезно да попитам ,къде прочетохте тези "писания, характеризиращи умствения капацитет и качествата на бившият Ви съпруг"?

Цитирайте, или се махнете с измишльотините си негативни! Какви инсинуации, каква безпардонност, какъв лош и зъл тон! Каква махленска саморазправа, от изсмукани от неговите си пръсти злостни измишльотини!

Та къде, моля съм правила квалификации за бившия си съпруг? Цитайте, любезни! :P :P :P

laridii написа: Ако модераторът реши, нека изтрие поста ми, признавам, че тази "госпожа", провокира не съвсем юридически правилни реакции у мен.
bea-999
Потребител

Мнениеот Гост. » 09 Май 2009, 13:31

ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 58 ОТ 01.11.2007 Г. ПО Ч. Н. Д. № 86/2007 Г. НА ВОЕННО - АПЕЛАТИВЕН СЪД

Председател: полк. Владимир Димитров
Членове: полк. Румен Петков
полк. Петьо Сл. Петков

Докладчик: съдията полк. Румен Петков

При секретар Катя Симова, разгледа частно наказателно дело № 86 по описа на съда за 2007 г., образувано по жалба от адвокат В. К. - повереник на С. Ю. М. срещу определение № 120 от 30.07.2007 г. по ч. н. д. № 120/2007 г. на С. военен съд.
Производството е по реда на чл. 243 от НПК във въззивната му фаза.
С постановление от 23.03.2007 г. на прокурор от С. военно - окръжна прокуратура е прекратено досъдебното производство по следствено дело № ІХ-9/2006 г., образувано и водено срещу старшина Ю. Б. М. от НСО при Президента на Р. България за извършено престъпление по чл. 149, ал. 1 НК.
Постановлението е потвърдено с определение на С. военен съд.
В жалбата пред настоящата инстанция се прави искане да бъде отменено определението на първоинстанционния съд от 30.07.2007 г. Сочат се допуснати процесуални нарушения на досъдебната фаза и от основния съд. Обсъжда се конкретно, че експертното заключение не е пълно и е необосновано. Не са допуснати експерти при изготвяне на експертизата, които е искала страната. Превратно са тълкувани събраните доказателства по делото от С. военен съд. По същество жалбата пред настоящата инстанция повтаря жалбата пред първоинстанционния съд.
За да прекрати наказателното производство военният прокурор, както и първоинстанционният съд, са приели за установено, че:
Семейство Е. и Ю. М. сключили граждански брак през 1996 г. На 26.04.2000 г. им се родила дъщеря - С. Детето се родило нормално, като било отгледано със съвместното участие и на родителите на съпрузите, поради заетостта на работещите родители. Детето било материално обезпечено, като освен многото играчки, притежавало видео и личен компютър, но към момента на жалбата, не можело нито да пише, нито да чете. Отношенията между съпрузите били нормални в началото на брака им. Впоследствие се влошили по ред причини от субективен характер, които са предмет на изясняване на бракоразводното дело. През 2002 г. съпругата подала молба за развод, но впоследствие го оттеглила. На 06.02.2006 г. съпрузите решили да се разделят, като всеки отишъл да живее при родителите си. Детето им С., решили да го гледат по равно - по два дни, а впоследствие по три дни, което продължило повече от месец. Междувременно на 27.02.2006 г. съпругата подала молба до СРС за развод. На 16.03.2006 г. детето С., което по това време било на 5 години, 10 месеца и 20 дни, било взето от майката, която го отвела в дома на родителите си. Там при направена забележка от бабата на С. - Г. К., че шумно затваряла вратата на тоалетната, детето разказало, че баща й не затварял вратата на тоалетната, а я викал и я карал да го гледа как уринира и я карал да му казва, че го обича. При запитване, а друго правил ли е баща й, детето С. разказало, както пред баба си и дядо си, така и пред майка си, а впоследствие и пред психолозите, дознателката и военния следовател, че баща й я е опипвал по половите органи, от което, С. изпитвала силна болка, бил я наранил до кръв, след което изтривал кръвта от половия й орган с памук. С. споделила също, че баща й и дърпал зърната на гърдите с пръсти и също така ги хапел. С. разказала още, че когато баща й я вземал с колата от дома на родителите на съпругата, спирал в някоя уличка и там след като й събувал гащичките, започвал да я опипва по половите органи. С. разказала, че тези действия на баща й били от доста време, но не можела да определи с точност времето, тъй като била малка и не била ориентирана за времето (виж показанията на майката - л. 15, т. 1 от сл. дело). На въпроса на майката, дали баща й я е опипвал по половия й орган в деня, когато я е върнал, т. е. на 15.03.2006 г., С. отговорила утвърдително, че е правил с нея същите неща. Детето заявило още, че баща й давал "шарено хапче", което спирало болките и всичко й минавало. На следващия ден - на 17.03.2006 г., в 08:30 часа, С. била освидетелствана от съдебен лекар - д-р Е. И. (л. 20 от т. 1 от сл. дело). Заключението е било, че липсват повреди по половия орган на С., а също така и по тялото липсвали увреждания. В тази връзка съпругата Е. М. пуснала жалба в VІ РПУ – СДП - от 20.03.06 г. срещу съпруга си, като било образувано дознание под същия номер. Отделно жалбоподателката завела гражданско дело № 1286/20.03.2006 г., 91 състав на СРС, на основание чл. 5 от Закон за защита от домашно насилие (л. 114, т. 1 от сл. дело). Със същата дата, Е. М. завела жалба и в Софийска военноокръжна прокуратура под № 552/20.03.2006 г.
Проведеното досъдебно производство, извършено както от дознателя, така и от военния следовател е било разследвано обективно, всестранно и пълно, като са били установени съгласно нормите на НПК всички фактически положения посочени по-горе. Показанията на малолетната С. били повторени и от майка й - Е. М., бабата по майчина линия св. Г. К. и дядото - св. П. К. С. била прегледана и от психолога Р. М. В.-Г. От 17.03.06 г. в МЦСИП по детски болести - С. Направлението е било с молба за предприемане на мерки по закрила на детето от насилие. Показанията на С. били обект на социален доклад по гр. дело № 1286/2006 г. от "Агенция за социално подпомагане към община "К. с." от 07.06.2006 г. изготвен от социалния работник М. М., който дава заключение, че е следвало да се преустанови сексуалното насилие срещу малолетната С. от баща й. На последно място, в делото има и "Протокол от оценъчно интервю" от 23.02.2007 г., изготвен от психолога Е.В.
От друга страна са били разпитани като свидетели - старшина Ю. М., неговите родители Б. Д. и С. Д., шуреят на М. - К. И. и сестрата на старшина М. - М. И.
По делото са били назначени две комплексни експертизи по отношение на малолетната С. и една експертиза по отношение на старшина М.
Така установените фактически положения се подкрепят от доказателствата по делото. Военният прокурор е направил правилен и обоснован извод, че наказателното производство следва да бъде прекратено, поради липса на доказателства за извършено престъпление по чл. 149, ал. 1 от НК от страна на старшина Ю. М.
Основният съд, при осъществяване на контролните си функции е направил верния извод, че постановлението на прокурора при С. военно - окръжна прокуратура е правилно. Изложени са обстойни аргументи, които настоящата инстанция споделя изцяло.
Военно - апелативният съд в настоящия състав, след като прецени събраните по делото доказателства и възраженията, направени в жалбата, и след като извърши цялостна проверка на обжалвания съдебен акт, намери жалбата за неоснователна.
Не е вярно твърдението, че определението на С. военен съд е необосновано и незаконосъобразно. В мотивите си първоинстанционният съд е обосновал своето решение.
Относно поискания отвод на наблюдаващия прокурор от страна на поверениците на малолетната С. Ю. М. По това искане с постановление от 22.02.2007 г. се е произнесъл прокурор от Военно - апелативната прокуратура, като го е оставил без уважение. Същото е обжалвано пред Върховна касационна прокуратура с молба от 06.03.2007 г.
С оглед разпоредбата на чл. 202, ал. 1 НПК, жалбата не спира изпълнението на обжалваното постановление, освен ако съответният прокурор постанови друго. В настоящия случай нямаме такова произнасяне и затова не може да се приеме, че постановлението за прекратяване на наказателното производство е изготвено от некомпетентен орган.
Правилно основният съд е акцентирал и е проверил дали има извършено престъпление с участието на старшина Ю. М. От доказателствената съвкупност, единствено в показанията на малолетната му дъщеря се говори за извършени блудствени действия с нея. Тези "показания" се повтарят от майката и нейните роднини. От тях не може да се установи нито времето, мястото и начина на извършване на тези действия. От заключението на тройната комплексна съдебно - психиатрична, психологична и сексологична експертиза е видно, че по отношение свидетелската годност на С. Ю. М. нейните "… показания трябва да се приемат много внимателно при всички възможни резерви…". Също така "… такива реални възприятия могат да се получат от действия на някои лица върху половите органи на детето, но също така и от неприятни и болестни усещания от половия орган поради паразити, възпаления и други причини, при случайно наблюдавани интимни сцени между родителите, при гледане на еротични филми и илюстрации, дочути разговори против бащата и други… ". Както и "… че е невъзможно да се отдели истината от измислицата…". Тоест, че показанията на малолетната могат да бъдат възприети като верни само и единствено, когато са подкрепени с други доказателствени средства за извършени блудствени действия. Такива обаче, в следственото дело липсват. Няма свидетели на инцидентите (освен заинтересованата майка и нейните родители, които преразказват показанията й). Няма и намерени телесни повреди по половия орган и по тялото на С. Ю. М. при освидетелстването от съдебния лекар. Правилно експертите са констатирали, че "… оплакванията от сексуално насилие на бащата и изграждането на отрицателно отношение към него и родителите му започват от м. март 2006 г., след разделянето на родителите през февруари 2006 г., откогато детето живее при майка си и несъмнено е ставало свидетел на разговори и обвинения към бащата и неговите родители от страна на майката и нейните родители…" При това в показанията има подробности, които будят сериозни съмнения за тяхната достоверност. Тя е виждала родителите си голи и знае, че половите им органи се различават. Помолена да нарисува половия орган на баща си, който твърди, че е надувала, тя рисува само една надебелена черта без никакви подробности (главата и тялото на члена, скротум), каквито едно дете на нейната възраст при такива обстоятелства не може да не забележи. Освидетелстваната разказва, че в ануса й са вкарвани вилици и ножове, (а от разказа и рисунката й се установява, че всъщност се касае не за нож, а за голям сатър!), което е невъзможно без да останат каквито и да са травматични следи по тялото, както е отбелязано в съдебно - медицинската експертиза…".
Правилно основният съд не намира отговор на въпроса, след като малолетната С. сочи, че баща й е постъпвал с нея така много време - къде е била майката на пострадалата и нейните роднини, които безспорно са могли да забележат "многобройните наранявания" по гениталиите на детето при положение, че са я преобличали и къпели.
В тази насока е изследван и въпросът относно и роднините на старшина М. дали са имали блудствени действия с малолетната. Тук също няма никакви доказателства и затова правилно С. военен съд е стигнал до извода, че малолетната С. М. фантазира несъществуващи неща.
Всички доводи в жалбата относно експертните заключения по делото са несъстоятелни.
"Становището" на психолог Р. М. В. - Г. (л. 14 - гърба, том 1, сл. дело), няма никаква процесуална стойност. Съгласно разпоредбата на чл. 99, ал. 3 на тогава действащия НПК, тя е можела единствено с разрешение на органа да задава въпроси на свидетеля, а не и да дава "становище". Този разпит е бил опорочен, като процесуално действие още в самото начало. Нарушена е разпоредбата на чл. 99, ал. 4 НПК, като малолетната свидетелка е била предупредена за "… отговорността, която носи при съзнателно потвърждаване на неистина или затаяване на истина…" - чл. 290, ал. 1 НК. Затова и позоваването на това "становище" в жалбата е голословно.
Правилно основният съд е обсъдил и заключението на социалния доклад на психолога И. М. от Агенцията за социално подпомагане. Той е изготвен избирателно и се базира "… на разговори с майката, разговори с детето, разговори с Р. М., разговори с разширеното семейство по майчина линия, посещение на жилището, в което се отглежда детето…". За неговата достоверност с право се поставя под въпрос дали докладът не е насочен срещу другия родител, с цел лишаването му от родителски права.
Съгласно разпоредбата на чл. 136, ал. 1 от НПК (чл. 116, ал. 1 НПК отм.) са посочени способите за събиране и проверка на доказателствата по наказателни дела. Там не са предвидени "становища" и "социален доклад". За това и не са приети като доказателствени средства, събрани по реда предвиден в НПК. Те могат да дават някаква насока, индикация, но е недопустимо да се ползват като доказателства и на базата на тях да се правят заключения при мотивиране становището на съда.
Правилно в жалбата е посочено, че искането за участието на точно определени специалисти или на специалисти от точно определено лечебно заведение не нарушава основното начало в наказателния процес и НПК не предвижда никакви пречки в тази насока. Това обаче не означава, че всяко искане на страните по делото следва да бъде уважавано. Назначените експерти по делото притежават необходимата компетентност и са изготвили пълни и ясни експертизи. Същите са обосновани и не възникват съмнения за тяхната правилност. За това и доводът, че не са назначени като експерти исканите от жалбоподателя специалисти се явява неоснователен.
Военно - апелативният съд в настоящия състав намира, че определението на С. военен съд, с което е потвърдено постановлението за прекратяване на наказателното производство на прокурора от С. военноокръжна прокуратура е правилно и законосъобразно, и следва да бъде потвърдено.
Водим от изложеното и на основание чл. 243, ал. 7 от НПК, Военно - апелативният съд

ОПРЕДЕЛИ:

ПОТВЪРЖДАВА определение № 120 от 30.07.2007 г. по ч. н. д. № 120/2007 г. на С. военен съд, с което е потвърдено постановление от 23.03.2007 г. на прокурор от С. военно - окръжна прокуратура за прекратяване на досъдебното производство по следствено дело № ІХ-9/2006 г. образувано и водено срещу старшина Ю. Б. М. от НСО при Президента на Р България за извършено престъпление по чл. 149, ал. 1 НК.
Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Пействам първото ми попаднало определение...
Няма да изпадам в дебати и разяснения/ твърдите, че професионално сте ангажирана с тази материя, ерго разбирате разликата/, но само заради защитата чл. 18 от ЗЗДН си струва да се ползва този нормативен акт.
Не съществуват други правни механизми, освен посочените в чл. 5, ал.1 т.2,3 и 4 които да запълват празнотата в нормативната уредба.

Не ми е ясно, защо всички се насочвате директно към чл.13, ал.3 и игнорирате разпоредбата на ал.1 от същата норма...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 09 Май 2009, 13:45

Апропо, дискусията е интересна и тъкмо ви приготвих пост със съдебна практика по отношение 2, 3 и следващите от поста ви и поставените въпроси за какъвто и да е вид домашно насилие, но... се отказах да го публикувам.
Не мисля да е редно да разсъждавам по този въпрос публично, не защото няма да ме разбере някой- напротив, именно защото този ми пост би могъл да бъде прочетен от неправилните хора.
Вярвам ще ме разберете.
Ще ви кажа и следното - съдът разсъждава доста трезво, когато налага мерките по ЗЗДН... :)

От друга страна, този закон е средство за опит за осуетяване на едно влязло в сила решение по СК и предрешаване на бъдещи искове по СК, с което се получава една доста голяма злоупотреба, изхождайки именно от н неуредиците на ЗЗДН.

Абсолютно съм съгласна с това твърдение- всичко Е възможно....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bea-999 » 09 Май 2009, 13:51

sisi19 написа:
[*]
Разбира се, че искам да има такъв закон. Но той трябва да се обосновава на точни и твърди обстоятелства. Не да се използват различията в характера на хората и техите слабости и това да бъде считано като акт на дом. насилие.
Чл. 2. гласи - Домашно насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство или които обитават едно жилище. - Хайде да порасъждаваме и дефинираме това.
С оглед на чл.2 - това са престъпления срещу личноста по глава втора от НК.
1. Физическо, сексуално насилие всеки знае какво е.
2. Но какво значи психическо? Кой са формите на психическо насилие и до каква степен те могат да се квалифицират в този закон.Може ли едно психическо насилие да се докаже само от дадено действие на даден човек възприето от другия като такова над него.(Като на пример:„У„ ми нанася психическо насилие, защото иска да си гледам детето.). Това психическо насилие не трябва ли да бъде констатирано от вещо лице, което в даден казус да констатира дали има или няма такова насилие, каква е степента на насилието, в какво се изразява и др.
3. Ограничаване на лична свобода - в НК точно е дефинирано какво значи ограничаването на лична свобода. Но не можеш да кажеш: Ами вижте сега, :„У„ ми ограничава личната свобода, защото си седи във вкъщи и стова ме принуждава и аз да си стоя у дома. :D
Най - вероятно примерите ще ви се сторят смешни. Но фактите са именно точно такива. Ако вникнем и разгледаме даден казуст(не говаря за драстични такива, където има съдебно удостоверение за нанесен побой),то ще видим, че повечето казуси са именно такива, и решенията на РС се основават само на декларацията по чл. 9

Сиси, този закон е писан и прокаран от психолози. От "Анимус" и тяхното лоби в парламента.

Има и една специфична особеност.

Всяко насилие съдържа задължително елемент от психологическо насилие. Това е така да се каже, основата на насилието. Няма значение дали е физическо, или вербално, но жертвата задължително изпитва психологически травми.

Затова, окончателната преценка кога е извършено насилие се дава от психолози, и то задължително добре квалифицирани, а не някакви врачки измислени, или телевизионни водещи на психарски предавания.

То си е така и в юридическата гилдия. Че има много самозванци и неграмотни с дипломи, дето не им е мястото и призванието да са юристи, то си е факт, особено в България. Същото важи изобщо за нивото на професионализма в България. Имаше една поговорка, като знам какъв лекар съм, как да съм сигурен какъв юрист си ти? Или, като знам колко съм инженер, как да ида на лекар?

Психолог с наистина добра квалификация и с опит няма да има проблем да ти даде заключение. Основният маркер за идентифициране на насилие е травмата и последствията от травмата. Няма травма, няма насилие. Има си ясни и видими белези за травма. Това ,че непрофесионалист не ги вижда, не значи, че ги няма.
bea-999
Потребител

Мнениеот sisi19 » 09 Май 2009, 14:32

poli_g - Не игнорирам нищо. Просто казвам, че всяко едно твърдение за дом. насилие посочено в чл.9 трябва да бъде доказуемо, а не основано само на една декларация.Казвам пак - не говоря за драстични случай като посочения от вас казус (забелязвайки обвиняемия към кого е назначен да работи-но това вече е друга тема за разговор).И все пак делото не е образувано по ЗЗДН а изцяло се базира на НК.
Да допуснем произволна ситуация с която в ежедневието се сблъскваме постояно, основавайки се на ЗЗДН.
„О„ и М са бивши съпруг и съпруга който имат от брака си дете К. О напуска съпруга си М, като на същия му е определен режим на свиждане с детето.Свиждането се изпълнява изцяло без пречки от страна на О.
М казва на О, че няма да може да вземе детето К в идващия ден за свиждане и я кани да се срещнат за да даде покупките които бил купил за К. Двамата влизат в заведение. След тях влязла жена която седнала на съседна маса до тях.Всичко е нормално до излизането им до входната врата.Тръгнали да излизат и , а след тях ги последвала жената която стояла на съседната маса. На входа на заведението жената се блъснала в М, от своя страна той се блъснал в О. О го подпряла. М се развикал защо О го била блъскала и удряла. Разразило се скандал. Не след дълго О получила призовка за образувано дело срещу нея по ЗЗДН.
В декларацията си М посочва, че на тази дата О му е нанесла домашно насилие психическо и физическо изразено като блъскане, щипане опити О да го удари и всичко което трябва да се напише в една бланкетна молба или декл. по ЗЗДН.
За случилото се , М сочи като свидетел дамата седяла на тяхната маса, и личния си лекър, които пък от своя страна казва че на същата дата М е отишъл при него много разтроен и му било нужно да му се изпишат оспокоителни.
В решението на съда е написано. В съвкупност от гласови и писменни доказателства съда намира, че са логични............, като взема предвид степента на деянието извършено от страна на О, следва да бъде издадена заповед за защита на М, като наказва О...................за срок от 6 месеца.
Как виждате вие нещата в този случай??
sisi19
Потребител

Мнениеот sisi19 » 09 Май 2009, 14:45

[url]Затова, окончателната преценка кога е извършено насилие се дава от психолози, и то задължително добре квалифицирани, а не някакви врачки измислени, или телевизионни водещи на психарски предавания.

Психолог с наистина добра квалификация и с опит няма да има проблем да ти даде заключение. Основният маркер за идентифициране на насилие е травмата и последствията от травмата. Няма травма, няма насилие. Има си ясни и видими белези за травма. Това ,че непрофесионалист не ги вижда, не значи, че ги няма.[/quote][*][*][/url]

Нали именноза това говоря, че едно такова психическо насилие е необходимо да бъде констатирано от такъв специалист, но съдебен, който да обследва цялосната ситуация и да прецизира, а не някой си намерен на улицата. И тогава взимайки под внимание становището на този специалист съда да се произнесе с решение, е не дайте сега че У твърди , че му било нанесено псих насилие да дадем на Л заповед за защита.
sisi19
Потребител

Мнениеот Melly » 09 Май 2009, 14:47

Колеги, предлагам да оставим събеседничките да си общуват на воля. И двете имат богата житейска практика.

Дами, от мен УСПЕХ!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 09 Май 2009, 14:49

:) Няма логика- М нищо не печели от това. Брачната връзка е прекратена, двамата живеят разделено, ерго- свързва ги само времето, през което си предават детенце...

Аз наистина не искам да дискутирам публично темата, защото така даваме хляб на болни мозъци. Или изобретателни- все там...

Видях, че сте отговорили допълнително- аз от кога повтарям за ал.1 на чл. 13...
-----------------------------------------------------------------------------------

п.п.И все пак зависи :)
Имате проблем с ЛС, за това ви отговарям тук, разбираем е начина...
Някой от потребителите не могат да бъдат добавени, защото са изключили личните си съобщения.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bea-999 » 09 Май 2009, 15:27

sisi19 написа:[url]Затова, окончателната преценка кога е извършено насилие се дава от психолози, и то задължително добре квалифицирани, а не някакви врачки измислени, или телевизионни водещи на психарски предавания.

Психолог с наистина добра квалификация и с опит няма да има проблем да ти даде заключение. Основният маркер за идентифициране на насилие е травмата и последствията от травмата. Няма травма, няма насилие. Има си ясни и видими белези за травма. Това ,че непрофесионалист не ги вижда, не значи, че ги няма.
[*][*][/url]

Нали именноза това говоря, че едно такова психическо насилие е необходимо да бъде констатирано от такъв специалист, но съдебен, който да обследва цялосната ситуация и да прецизира, а не някой си намерен на улицата. И тогава взимайки под внимание становището на този специалист съда да се произнесе с решение, е не дайте сега че У твърди , че му било нанесено псих насилие да дадем на Л заповед за защита.[/quote]

Нямам идея защо така се получава, че аз, дето съм лаик и изобщо не съм юрист, трябва да обяснявам точно тук очевидни неща и ситуации.

Докато психолога обследва травмата и даде заключение, може да минат месеци. Защитата се дава предварително, защото при насилие понякога дори минутите са важни и могат да спасят нечий живот, обикновено на деца или жена, но по правило, на слаби и беззащитни същества. Често насилникът не знае къде да спре, и живота на жертвите е застрашен по особено брутален и болезнен начин.

Нали няма да чакате насилника да изпребива системно едно дете (примерно), докато психолога изготни заключение?

Затова се предвижда на жертвата една предварителна защита, за да може психолога да работи на споскойствие. Жертвата се извежда на сигурно място, често това е шелтър или просто извън дома си и извън обхвата на насилника, и чак тогава психолога може да си свърши работата. Не вярвам нормален човек да може да работи с измъчено и изтерзано същество, което подскача от всяка дума. И вие няма да сте очарована от гледката на насилвани и изпребивани същества, които страдат в неописуемо страдание, както е най-често в ситуация на домашно насилие.

Познати ли са ви симптомите на жертвата? Част от психопортрета на типична жертва на насилие е обратната агресия, както и посттравматичния стрес. Разбира се, има и дуга симптоматика, не ме карайте да пиша романи с описания и дефиниции. Защо не пробвате от любознателност да посетите шелтъра на Център Надя или този на Анимус?

Ей така, образователно, за да си спестите задаването на наивни въпроси тук отново.
bea-999
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси