начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Петиция за нашите деца

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Петиция за нашите деца

Мнениеот justine » 24 Мар 2009, 10:40

Iliev, и аз съм давала авторитетното си мнение по съдебни производства в Щатите, но след като там и такива като теб изслушват, моментално спирам да се фукам...
justine
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 24 Мар 2009, 12:53

Zonnetje, не мисля, че за едно дете е наказание ако не може да отиде на екскурзия в чужбина. Тази екскурзия не се включва като задължителен компонент от издръжката му. Ако то със своето поведение и възпитание спрямо ДВАМАТА СИ РОДИТЕЛИ е заслужило да отиде, нека отиде. То също трябва да се постарае, а не само да иска и да счита, че родителите му са длъжни за всичко и те да удовлетворяват всичките му прищевки. Това си зависи пак от родителите и ако някой от тях не е съгласен, явно има защо. А иначе детето като порасне и стане пълнолетно и започне да печели и да си изкарва само парите, нека да ходи, където си иска, но докато е дете и не работи, ще се съобразява с волята на родителите си /поне докато е непълнолетно и не само защото е финансово зависимо от тях/. ТО НЯМА ПРАВО ДА ОБВИНЯВА И СЪДИ, КОЙТО И ДА БИЛО ОТ СВОИТЕ РОДИТЕЛИ, но има право да ги уважава. То може да разбере своите родители само когато то самото някой ден стане родител.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот zonnetje » 24 Мар 2009, 13:25

iliev,

Благодаря за отговора!

Моля, прочетете мойят предишен пост (преди този, в който цитирам какво мисли настоящия ми съпруг; не се опитвам да внушам на никого как трябва да мисли; всеки има право на мнение, както и да го изразява).

Прочетете и петицията (там не се казва, че родителят с правото на контакт няма право да отказва и е задължен да си даде съгласието детето да живее извън България; моля, не смесвайте нещата с краткосрочните пътувания).

И сега и след март 2011г. нито един от родителите не може да вземе детето и да отпраши да живее в Испания или САЩ (например), без да има за това съгласието на на другия родител/или съдебно решение заместващо неговото съгласие, а също така съдебно решение в което е указано, че той/тя упражнява родителските права (детето остава за отглеждане и възпитание при него/нея).

Вие като адвокат с практика в такива дела за промяна местоживеенето на дете в САЩ можете да ни кажете какво е времетраенето на съдебната процедура (за колко време съда се произнася с решение), вкл. обжалването. Моля, Ви ще е полезно да се знае. (по-горе съм написала за Холандия; в Белгия ми каза адвокат, че може да е максимум 1г. и половина (ако се стигне до касация, но в общия случай не се стига; делата не са толкава "трудни" и вероятността за процедурни грешки не е голяма; освен това касационното обжалване не спира изпълнението).

На бащата на дъщеря ми му предложих да заплащам самолетните й билети, когато тя ходи в България за ваканциите за да бъде при него (той ми отказа :mrgreen: ).
СГС постанови в решението си, че евентуалните транспортни разходи, свързани с пътуванията на детето следва да бъдат заплатени от бащата. :mrgreen:

Никъде в Петицията не искаме промяна на местоживеенето на детето да става без съгласието на другия родител или без съдебно решение заместващо неговото съгласие.
Искаме ускорена съдебна процедура за промяна на местоживеенето на дете в чужбина. А не делата да се точат с години. Съдът трябва в нормален срок да прецени и да се произнесе в интерес ли и е на детето една промяна на неговото местоживеене в чужбина или не.

Ще си позволя да поставя тук коментара на един баща, който е подкрепил петицията (в неговия случай не се е стигнало до обжалване от страна на майката):
"В момента работя в САЩ (от 2007г) и съм на договор до 2010. Професията ми е такава, че често може да променям държавата или щата в който работя. Отне ми повече от година да получа съдебно разрешение за да взема сина си при мен (решението е валидно само за конкретното работно място и град в който съм сега), въпреки, че майка му е неспособна да се грижи адекватно за него (има дагноза шизофрения, непрестанно прекъсва лечението си и почти всяка година се налага вкарването й за лечение в психиатричната клиника в Курило, или в тази на 4-ти км). Майка му отказва да даде разрешение за пътуване в чужбина. Сега ме е страх да заведа сина си в България, защото не съм сигурен, дали някой митничар няма да реши, че крада детето. Определено смятам, че трябва да има опростени процедури, позволяващи децата да пътуват в чужбина, с родителя упражняващ родителски права, без да е необходимо при всяко напускане на страната да се водят безкрайни и скъпо струващи съдебни дела..."

Относно пътуванията (краткосрочни) на детето с единия родител: написано е в Петицията какво искаме.

След присъединяването на България към Шенген март 2011г. (както е планирано), всеки един от родителите ще може да пътува (краткосрочно) с детето си извън България; на вътрешните граници няма да има граничен контрол.

"Да,обаче Законът трябва да е за всички,не да се прави за изключения."
Не разбирам за какви изключения говорите.
Така както са законово уредени в България тези взаимоотношения, предизвикват много проблеми, конфликтни ситуации в които децата са въвлечени и лошото е, че продължават с години и се задълбочават.

Нещата биха могли да бъдат много по елегантно и интелигентно уредени и разрешени "за всички".
zonnetje
Младши потребител

Мнениеот zonnetje » 24 Мар 2009, 13:56

katerina,

"Zonnetje, не мисля, че за едно дете е наказание ако не може да отиде на екскурзия в чужбина. Тази екскурзия не се включва като задължителен компонент от издръжката му. Ако то със своето поведение и възпитание спрямо ДВАМАТА СИ РОДИТЕЛИ е заслужило да отиде, нека отиде. То също трябва да се постарае, а не само да иска и да счита, че родителите му са длъжни за всичко и те да удовлетворяват всичките му прищевки. Това си зависи пак от родителите и ако някой от тях не е съгласен, явно има защо. А иначе детето като порасне и стане пълнолетно и започне да печели и да си изкарва само парите, нека да ходи, където си иска, но докато е дете и не работи, ще се съобразява с волята на родителите си /поне докато е непълнолетно и не само защото е финансово зависимо от тях/. ТО НЯМА ПРАВО ДА ОБВИНЯВА И СЪДИ, КОЙТО И ДА БИЛО ОТ СВОИТЕ РОДИТЕЛИ, но има право да ги уважава. То може да разбере своите родители само когато то самото някой ден стане родител."

Никъде в петицията не се казва, че детето може и има право да отиде извън България на екскурзия, без да има за това съгласието (а бих се изразила разрешението) на единия от родителите си. И това е нормално, до навършване на 18г.
Проблемът идва ако родителите на детето са в конфликт и единия прави на пук на другия, дори когато това не е в интерес на детето.
Например:
1. Детето учи в езикова гимназия. През лятото от училище организират лятна езикова практика-курс във Франция. Единият от родителите е съгласен детето да отиде на обучение и е готов да заплати изцяло разходите, свързани с това. Но другият родител отказва, само защото трябва да се заяжда и да прави на пук на бившия си партньор (много "разумно" поведение). Целият калас на това дете (в пубертета) заминава за Франция, само това дете не. То е наказано. Как мислиш се чувства.
2. Детето е добър спортист, тренира от години. Неговият клуб ходи често на състезания извън България. Единият от родителите (този при когото детето живее) и детето (тийнейджър) искат съгласието от другия родител с правото на контакт за да може да пътува и участва на състезания извън България. Другият родител не си дава съгласието (как ще го даде, важното е да тормози бившия си партньор няма значение как, с какви средства и за сметка на кой). Знаеш ли, че това детете е осакатено. В спорта се развиваш в и до определена възраст и е важно да ходиш на състезания на които нивото е високо, иначе колкото и да си талантлив не можеш да постигнеш тези резултати (от личен опит ти го казвам това; повече от 20г. практикувах спорт на добро ниво). Ако родителите отидат и се разправят в съда за пътуванията на детето....1-2 години...тук и месеците имат значение.
3. Майката е омъжена повторно. От предишния си брак има дъщеря на 11г. С вторият си съпруг осиновяват дете. Искат да заведат децата за Коледа до Лапландия. Бащата на дъщерята отказва и казва на нейната адвокатка, че имал сметки за уреждане с бившата си жена.
4. Бащата отглежда сина си (разведени са, съда е предоставил упражняването на родителските права на него). Майката се появява от време на време за кратко да види детето. Бащата му е обещал да го заведе лятото на почивка в Анталия. За съжаление, му е обещал без да зане, че ще трябва да поиска съгласието на майката за изваждане на паспорт на детето и декларация-съгласие за пътуване. Той поисква съгласието на майката за това. Тя казва НЕ. Той не може да разбере защо, каква й е логиката (как да разбере като логика няма). Детето се "разсърдва" на майката, на нея й става малко кофти (все пак има малко здрав разум), но пак не си дава съгласието. Какво да прави бащата да ходи в съда...

katerina,
Моля те погледни от човешката гледна точка на нещата. Много родители, деца, цели фамилии имат тези проблеми.

Трябва по някакъв начин нещата да бъдат уредени.
zonnetje
Младши потребител

Мнениеот imhotep » 24 Мар 2009, 17:54

katerinakuch, очарован съм от Вас !!! Прекрасно е да прочета Вашата позиция и съм щастлив, че има някой който защитава родителите. Прегръщам Ви най сърдечно и се моля да има повече хора като Вас !!!

С две думи по петицията. Ако не се нарушават правата на родителите тоест :личните им отношения с децата, родителските им права то тогава нека децата ходят и на луната.

Когато единият родител замине в чужбина кой ще осигури лични контакти на детето с другия родител. Може би имате предвид той да си плаща екскурзийката за да види собственото си дете и всички разноски по пребиваването ??? Ако вашата петиция може да му осигури това нямам нищо против.

И да знаете че в двора на баба ми има една круша дето е по-стара от държавата САЩ. Така , че Културата която разпространява САЩ че децата като пълнолетни са независими на 18 години имат много здраве от мен ! Дори и на 50 г те са си деца за родителите !!! Или може би са чуждо тяло ?

Я ми посочете кои деца плащат на 18г наем за това, че живеят с родителите си ???

Май родителите са им длъжни за цял живот а децата ставали независими на 18г ?!

Хубаво е, че поне има форум !!!
Последна промяна imhotep на 11 Май 2009, 20:08, променена общо 1 път
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот erinara » 29 Мар 2009, 17:33

А аз съм учудена от позицията на imhotep и katerinakluch...
Не виждам нищо лошо в това детето да пътува краткосрочно в ЕС (пък било и на друго място) Ние вече сме европейци и най-големият ефект върху нас като такива беше свободното придвижване в страните членки. Означава ли това, че когато единият родител не е съгласен детето губи тези си права като гражданин на тази държава? И защо постоянно говорите за родителите? Да не би да имате детето за куфар до 18г.? Не стига, че до 10 и в съд не може да влезе, за това дали родителите му да се разделят пак няма думата ами дай сега и за какво му е да пътува...Относно правото му да уважава родителите си- мдам ПРАВО е не е задължение. Ако са живели и решавали достойно и са за уважение - да, ако не са дай ще ги уважаваме по подразбиране :lol: :lol: :lol:
erinara
Нов потребител

Мнениеот proletna » 10 Май 2009, 11:13

Здравейте, пиша ви относно петицията в която искам да се включа, имам следният адрес htt://bgpetition.com/petitsia_za_nashi...index.html, но не мога да вляза. Много ще съм благодарна ако някой ми даде пълният и точен адрес. :?:
proletna
Нов потребител

Мнениеот kalina1 » 11 Май 2009, 10:43

kalina1
Нов потребител

Мнениеот imhotep » 13 Май 2009, 21:25

А аз съм учудена от позицията на imhotep и katerinakluch...
Не виждам нищо лошо в това детето да пътува краткосрочно в ЕС (пък било и на друго място) Ние вече сме европейци и най-големият ефект върху нас като такива беше свободното придвижване в страните членки. Означава ли това, че когато единият родител не е съгласен детето губи тези си права като гражданин на тази държава? И защо постоянно говорите за родителите? Да не би да имате детето за куфар до 18г.? Не стига, че до 10 и в съд не може да влезе, за това дали родителите му да се разделят пак няма думата ами дай сега и за какво му е да пътува...Относно правото му да уважава родителите си- мдам ПРАВО е не е задължение. Ако са живели и решавали достойно и са за уважение - да, ако не са дай ще ги уважаваме по подразбиране

Скъпа моя erinara Ние сме европейци много преди да има европейски съюз.
Ще Ви бъда благодарен ако ми опишете какво разбирате под понятието за родителски права ! Чували ли сте и знаете ли що е това педагогика и с какво се занимава тя ? И сигурно искате да ми кажете, че някой по-добре от мен ще защитава интересите на моите деца, това ли искате да ми кажете ??? Да имаш деца е отговорност !!! Тази отговорност е на родителите и ако в поведението на тези родители няма нищо незаконно тогава не им се бъркайте !!!
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот zvezdomira » 11 Авг 2009, 13:37

Истината е нейде по средата. Тя винаги е ужасна за едната страна и не винаги очаквана от другата. Има си съд! Само не знам мили участници в този подфорум, дали всички Вие, които отправяте напдки, свързани с тази петиция и идеята, залегнала в нея лично сте били засягани от подобен конфликт на интереси и "родителска отговорност"? Може би защото сте били изключително мъдри, за да го избегнете? Може би защото имате щастливи и хармонични бракове- искрено се надявам да е така и ви го пожелавам! Но едно е сигурно- не сте влизали във въртележката на озлоблението, жаждата за мъст и искреното желание да "наранш" по всякакъв начин. Защо си мислите, imhotep, че Вашата дефиниция за това кое е отговорно и добро за Вашите деца е ПРАВИЛНО и наистина ДОБРО? Нали по подобен начин оборвате в повечето си постове мненията на другите: Нещо в смисъла на: "Не си мислете че това което твърдите е правилно...." Вярно, че по- презумция най- добрите родители за едно детете за биологичните му родители, но....Дали е така? Вие, скъпи юристи имате всякакви случаи в практиката си.... Всеки гледа и съди от собствената си камбанария и ако тя е ниска и с малки отвори вижда едно.... или почти не вижда.... Лошото идва когато двама души гледат от тотално различни височини... Обикновено по- озлобеният е този, който гледа през процепките. Личното ми мнение е, че трябва да се преосмисли процедурата за свободно пътуване на децата на разведени родители. Въздържам се от мнение за смяна на местоживеене, защото това са казуси, засягащи бъдещи периоди от време, в които родителят, с право на контакт ще е ощететн. А също и детето. Но да не можеш да заведеш детето си на 65 км. на разходка, защото другият не дава.... при положение, че не искаш нищо дуго, предлагаш му дори той да го заведе и пак НЕ?!
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот imhotep » 12 Авг 2009, 00:22

'Айде пак ...
Старата песен на нов глас. Едно си баба знае - едно си бае !

zvezdomira написа:
Защо си мислите, imhotep, че Вашата дефиниция за това кое е отговорно и добро за Вашите деца е ПРАВИЛНО и наистина ДОБРО?

Ето това исках да чуя скъпа ми zwezdomira ! Вие си намирате основание да направите еничари децата ни ! За кръвен данък ли ми говорите ? Кое е правилно и добро за еничарите Вие знаете ли ? Когато сте готова някой друг да определя за Вашите деца ( но ако беше така нямаше да водим този спор ...)

ТОГАВА и САМО ТОГАВА си пишете небивалици и петиции !

И по друг начин ще Ви го кажа: Тук не стои въпроса за това кое е добро и кое е правилно а това, че с подобни разсъждения и петиции лишавате всеки един от нас да е законен родител !
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 12 Авг 2009, 08:55

zvezdomira каза:
Но едно е сигурно- не сте влизали във въртележката на озлоблението, жаждата за мъст и искреното желание да "наранш" по всякакъв начин.

Аз бях там ... известно време... И трябва да ви кажа, че е безсмислено, но много вълнуващо! Омразата е огледалния образ на любовта! Но всичко е тленно... :lol:
И защото бях там, не вземам отношение по тази петиция. Няма да се подпиша под нея, има много спорни моменти там, но нали това е гражданското обшество - всеки да се бори за това, което счита за правилно! Алтернативата е животинския егоизъм...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот zvezdomira » 12 Авг 2009, 09:47

imhotep написа:И по друг начин ще Ви го кажа: Тук не стои въпроса за това кое е добро и кое е правилно а това, че с подобни разсъждения и петиции лишавате всеки един от нас да е законен родител !

Как мислите, дали да си родител трябва да се урежда и се урежда само със закон? Нима родителството се изразява само с имената на родителите, записани в акта за раждане на едно дете? Да си родител не е професия, не сключваш ТД, нито граждански...От момента на ражаднето та до края винаги си родител, живееш вече не само и единствено за себе си. Никой не Ви пречи да упражнявате законните си права като такъв, стига да искате да го правите....
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот zvezdomira » 12 Авг 2009, 10:36

plamen_penev написа:
:
И защото бях там, не вземам отношение по тази петиция. Няма да се подпиша под нея, има много спорни моменти там, но нали това е гражданското обшество - всеки да се бори за това, което счита за правилно! Алтернативата е животинския егоизъм...

Г-н Пенев, искрено Ви пожелавам нито Вие, нито бившата Ви съпруга да не допуснете тази грозна алтернатива... Наистина! Не намирам обаче кое и е вълнуващото на омразата и всичко, което тя води след себе си! Няма нищо забавно в това! НИЩО!
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 12 Авг 2009, 16:12

Няма какво да допускаме zvezdomira :lol: Тя вече остави сина си без баща в трудни години (не съм чак толкова стар за да съм безполезен) и това е в миналото... Нищо не е вечно... Както казвал мъдреца - "няма да е все така"...
Но аз ви поздравявам! Вие, както и justine, а повярвайте ми и imhotep, сте част от истинското гражданско общество в тази ограбена и съсипана от чужди и свои България! От тези граждани, които не ги показват по телевизиите. Може би защото имате какво да кажате?
А за омразата не сте права. :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот zvezdomira » 13 Авг 2009, 11:05

Като се замисля и се върна година назад, че и сега, ДА, г-н Пенев, така е! Омразата също е чувство все пак! Но и тя затихва! После остава безразличието! Благодаря за интелигентнто Ви и мъдро отношение не само по тази, но и по много други теми в Лекс. БГ форума. На imhotep също! Неговият език може да пиперлив, но често пъти е ТОЧЕН! Желая успех на всички ви!
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот imhotep » 14 Авг 2009, 20:09

Някой го е показал толкова точно, и така добре е предал смисъла, че Омразата или Безразличието бледнеят и не съществуват ако си наистина жив и се бориш (с любов разбира се !) Късмета да имаш възможност !!!

http://www.youtube.com/watch?v=VTdjoA8HeAM

Ако разбираш смисъла на горният линк, zvezdomira ще разбереш,че омразата или безразличието са само понятия ...

http://www.youtube.com/watch?v=g6OI_Ia5Qdg&NR=1
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот Гост. » 15 Авг 2009, 00:31

Встрани от спора, дето се е разгорещил тук.

По същество- винаги съм от отбора на децата, без значение кой ми плаща, но мацки- петицията не струва. Не знам откъде черпите идеи за да сътворите това, но има много и съществени недостатъци( а как ви хрумна да товарите ОДП ?!? с такава отговорност само вие си знаете, като изобщо не споменавам за нарушаване на основни принципи в правото!, които ви убягват).
Два пъти я четох( само защото първият път се потресох) но и при втори прочит категорично затвърдих мнението си- без моя глас. 8)

п.п. Това е първата петиция пусната в този форум, която не подкрепям.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Авг 2009, 00:41

justine написа:Моля, без спам по темата!
Темата не третира проблемите на децата на семейните родители, а на децата на разведени родители. Те не са никак малко и на дневен ред са поставени проблеми, които чакат своето законодателно разрешение.
Не казвайте на хора, които не могат да изведат болното си дете на лечение в чужбина, че проблемът им е незначителен.
Не казвайте на хора с деца от минал брак, че следва да ходят на почивка извън БГ само с природените деца от втория брак, защото родителят на детето от първия брак не разрешава то да замине. Или може би цяло семейство ще трябва да се лиши от правата си за свободно придвижване, понеже едно лице се е запънало и не разрешава това да се случи.
Що се отнася до постинга на Дона: ще взема отношение само по забележката и за "Правото на родителя на контакт с детето да стане негово задължение и най-накрая да се приеме, че ДЕТЕТО има право на контакт, а не задължение за тъкъв."
........... По буква и дух на закона, правото на личен контакт е и задължение в полза на детето, което има право да общува и с другия родител. Право е, но как ще се осъществи това право? Опитайте да поведете принудително изпълнение на задължението на родителя за осъществяване на личен контакт, нищо, че имаме съдебен диспозитив за това. Парадоксално, но точно в случаи, при които родители не се интересуват с години от децата си и не изпълняват режима на личен контакт, да не говорим, че много от тях не изплащат и дължимата издръжка на децата си, та точно такива родители не ДАВАТ РАЗРЕШЕНИЕ НА ДЕЦАТА СИ да заминат в чужбина по никакъв повод или изнудват родителя, упражняващ родителските права за всяко такова разрешение. Така, че Дона, никак не е добре да се генерализира, а подкрепата на петицията, макар и неумело и не съвсем коректно разписана е НЕОБХОДИМА, защото само така ще се повдигне този въпрос и ще спрем да се крием зад лошото законодателство. Него няма какво да го коментирам, с дългогодишния таван при присъжданата издръжка от 80 лв.
Така, че моля, подкрепете петицията, колеги и граждани, това не е закон, а зов за помощ на определен кръг хора, неразделна част от българското общество, които имат жестоки проблеми и на които държавата и не може и не иска да помогне към настоящия момент!!!!

Манипулативно, колега. Добър опит, но като колега сте наясно, че повечето твърдения в поста ви имат уместно законодателно разрешаване, :idea: но забелязвам, че 2052 не са наясно. А дали само те?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zonnetje » 15 Авг 2009, 12:40

Poli_g,

Относно товаренето на ОДП с отговорност, те и сега са си натоварени.

В годишния доклад на Омбудсмана за 2007г. (стр. 133-134 http://ombudsman.bg/annual_report_2007.pdf ) е написано следното:

„Проблеми, свързани с нормативно
ограничаване на правото на
деца на свободно придвижване
– издаване на паспорти на
малолетни и непълнолетни и/или
разрешение за пътуване извън
страната
A. По действащото българско законода-
телство малолетните и непълнолет-
ните могат да пътуват и да им бъдат
издавани документи за задгранично пъ-
туване само със съгласието на родите-
лите (настойниците) им. С приемане на
изменението на Правилника за издаване
на българските документи за самолич-
ност (ПИБДС), в сила от 18.05.2007 г., в
чл. 11, ал. 1, т. 8 се ограничава приложе-
нието на чл. 76 от Закона за българските
документи за самоличност, по силата на
който на директора на регионалната
структура на МВР се дава правото на
преценка дали да издаде документ за зад-
гранично пътуване и/или разрешение за
напускане на страната на деца при липса
на изрично съгласие на техните роди-
тели/настойници. Тази разпоредба има
диспозитивен характер и предоставя на
оперативния орган самостоятелност по
приложението му и възможност за пре-
ценка по всеки конкретен случай.
Основателно можем да предположим, че
тази възможност не се използва и при-
лага поради ограничителните изисквания
на ПИБДС.
В случаи, когато родителите на децата
са разведени и са във влошени отно-
шения, детето се лишава от възмож-
ността да пътува зад граница, което на
практика нарушава правото му на сво-
бодно придвижване като гражданин на
Европейския съюз. Детето е поставено
в ситуация на жертва на взаимоотно-
шенията на родителите си.
По въпроса има натрупана значителна
практика на ВАС, в чиито решения се
посочва, че само несъгласие на единия
родител не е достатъчно основание за
прилагане на принудителната админи-
стративна мярка спрямо дете и не об-
вързва произнасянето на администра-
тивния орган с решение за налагането
на това административно ограниче-
ние. Тази съдебна практика трябва да
се има предвид от административни-
те органи.”

Никой и нищо не е съвършен и перфектен, а и не е необходимо.

Сегашната ситуация в България относно реда за пътуване на децата извън страната, съответното законодателство и (не-доброто) му прилагане, дългите съдебни процедури са също неприемливи.

Разбира се Петицията може да бъде написана и по много други начини напр. като се изброяват проблемите и се иска решение от компетентните институции без да се предлага как това да става. Може да се предложат и различни варианти за разрешаване на проблемите.

Poli_g, със сигурност имаш идеи, които да предложиш, както и всеки един участник в настоящия форум.

Нищо не пречи да се напише писмо до отговорните институции с предложения за разрешаването на тези проблеми.

Poli_g, ако нямаш нищо на против и не те затруднява би ли споделила от твоята практика на адвокат колко дела си имала за: заместване съгласието за издаване на паспорт, еднократно/многократно пътуване/пътувания извън България, промяна местоживеенето извън България; колко е била продължителността на делата, на колко инстанции; съответно как се е произнесъл съда.

Надявам се и други адвокати също да споделят.
zonnetje
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси