начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

защита на личните данни ???

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

защита на личните данни ???

Мнениеот ejkobejko » 17 Май 2009, 12:04

Здравейте, адвокатът на ищеца по ГД за издръжка има удостоверение от съдията , въз основа на което да се снабди с друго удостоверение от НОЙ , от което да е видно има ли рег.трудов договор на мое име и какъв е размерът на месечното ми възнаграждение
Въпросът ми е , дали действително в удостоверението ще напишат размера на мес. възнагражд. /някой от вас вземал ли е такова удост. /

Представете си следния казус - аз съм подписал декларация, че месечното ми възнаграждение е фирмена тайна и нямам право да посочвам неговия размер и тн....а адвоката на ищеца ще се "изцепи" в залата ОТВЕТНИКА ПОЛУЧАВА ....лв.
ами ако ищеца работи за конкурентна фирма ?
Как стоят нещата със защита на личните данни / не съм запознат /

Предварително благодаря на всички които ще се включат
ejkobejko
Младши потребител

Re: защита на личните данни ???

Мнениеот Гост. » 17 Май 2009, 13:35

Колегата се е издънил, както и съда апропо.
Искането се прави до ТД та НАП... но ще се поправи тази нередовност. :lol:
По делото ще бъде приложена справка, в която ще е записано, че от дата тази, този работодател е регистрирал в НАП трудов договор с вас, като брутното ви месечно възнаграждение по същия е в размер на.... толкова.Първата страница от тази справка съдържа указания, че посоченото е данъчна тайна и за разгласяването и се носи нак. отговорност.
Съда и адвокатите, по силата на различни правни норми, имат право на достъп до така наречените лични данни, според вас.

Аз 8) , лично, в тези дела изисквам и прилагам толкова доказателства в тази насока, че мога да ви кажа не само какво представлява ответника като имот и пари, но и колко му е разхода на месец. 8)
Това :roll: ако последният не е благоразумен...
Париците ги давате за ВАШЕТО ДЕТЕ, не за чуждо. :)

И защото задавате хипотетични въпроси, и аз да питам, хей така хипотетично- ако вие имате разход от порядъка на 300-500лв. месечно, кое ви кара да мислите, че на детенце са достатъчни, да речем, 50лв.?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ejkobejko » 17 Май 2009, 15:08

ами 70 от мен + 70 от другия родител + 35 надбавки от държавата = 175 лв.
според мен е достатъчно за 16г дете
има хора които изкарват и с по-малко /държавата плаща по 6лв. на ден на безработните, значи е преценила, че тази сума е достатъччна дори за хора които плащат наем и др. а камо ли за едно дете на 16г ? /
това беше извън темата обаче poli_g ме предизвика :evil:
ejkobejko
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Май 2009, 15:18

:roll: Много лесно отговаряте на провокации, въпреки да не съм ви провокирала- зададох въпрос, по същия начин, както и вие поставихте питането си тук.
От отговорът ви установих от къде иде неразбирането...
Често пъти питам ответниците, в свободен разговор- вие бихте ли се грижили за детето и посочената сума е ли била достатъчна според вас за отглеждането му?
Факта, че държавата е зле социално ориентирана, просто ще го подмина.
Няма спор, че издръжката се дължи от двамата родители, като и не споря, че в посочената сума влизат и помощите за отглеждане на дете.
Казвате на 16г..... а какви разходи има човек на такава възраст дали сте запознат? :roll:
Чистосърдечно- не сме в съдебна зала, просто коментираме.

Да се допълня, не знам дали ще го приемете, като аргумент, но все тази
180лв. месечно/ на 30 дни- по 6лв. на ден.
Така, с тези 6 лв., детето следва
1. Да се храни по 3 пъти дневно/ тук ще пропусна факта, че следва да е пълноценно храненето, но при този бюджет- трябва да е такова/
2. С тази сума следва и да се закупуват обувки, дрехи и всичко останало- освен ако не е съботянин/ мисля те ходят в събота голи.., не претендирам за точност/
3. Тази сума следва да покрива и нуждите от закупуване на ученически пособия- тук вече е въпрос на импровизация... каквото се сетите
4. В тази възраст/ 16г./ мисля е по-добре да е момче, че ако е от противоположния пол, сещате се за физиологията на момичетата- извънреден разход
5. С тази сума се предполага, че се покриват и всички останали битови нужди- топлина, вода, препарати в това отношение
6. Молим се детето да не прояви някакви творчески наклонности, че и те струват пари

и още, и още, но ще спра -разбира се посочената сума покрива всичко това. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ejkobejko » 17 Май 2009, 15:47

Чистосърдечно, според мен са достатъчни 175лв на месец/за 16г дете/
според ищеца колкото и да има винаги му се виждат малко. и аз ако бях на неговото място щеше да е същото.

Мен ме притеснява факта, че някой ще каже в съдебната зала /знаете, че по ГД в залата има всякъкви хора/ колко пари получавам :twisted:
Предполагам, че и за вас е притеснително да обявят пред всички колко ви е заплатата.
Най вероятно ще се съглася с иска и няма да допусна подобно нещо да се случи.
ще се споразумея с адвоката на ищеца /макар ,че ще бъдат най-лесно изкараните пари, а би ми се искало да ги заработи /

Ще го преживея някък си.
Явно няма защита на личните данни
ejkobejko
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Май 2009, 16:10

ejkobejko написа:Чистосърдечно, според мен са достатъчни 175лв на месец/за 16г дете/
според ищеца колкото и да има винаги му се виждат малко. и аз ако бях на неговото място щеше да е същото.

Мен ме притеснява факта, че някой ще каже в съдебната зала /знаете, че по ГД в залата има всякъкви хора/ колко пари получавам :twisted:

Не, съдията само ще уведоми страните, че по делото е получена служебно изисканата справка, да вземете отношение по същата и ще я приобщи, като допустима и относима, към доказателствения материал по делото. Ако сте добросъвестни- двете страни ще и знаете параметрите. Никой не може да ви задължи да коментирате цифрата. Но и нямате правна възможност да искате делото да се гледа при затворени врати.

ejkobejko написа:Предполагам, че и за вас е притеснително да обявят пред всички колко ви е заплатата.

:lol: Колкото- толкова, платила съм си налога...
ejkobejko написа:Най вероятно ще се съглася с иска и няма да допусна подобно нещо да се случи.
ще се споразумея с адвоката на ищеца /макар ,че ще бъдат най-лесно изкараните пари, а би ми се искало да ги заработи /

Ще го преживея някък си.

Въпрос на личен избор и осигурена правна възможност...
Често казвам- във всяко дело се преследва определена цел, която не е задължително дори да е обективирана в иска, при вас тя е да не стане достояние на околните размера на брутното ви възнаграждение, а при ищеца- по висок размер на издръжка.
Някъде по пътя, на преразглеждане приоритетите, вие сте открили вашата допирна точка. :)

Погледнете и от финансовата страна- ще платите на съда само 2% ДТ , вместо 4%/ остатъкът може да дадете на детенце :) , примерно/.
По отношение сторените разноски от ищеца по делото и адв. възнаграждение - в споразумението може да договорите по изгодни позиции.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 17 Май 2009, 17:42

ejkobejko каза:
Чистосърдечно, според мен са достатъчни 175лв на месец/за 16г дете/

Има една поговорка: "Сит на гладен вяра не хваща". Изглежда питащия/питащата е от "ситите"... Да е жив/жива и здрав/здрава и още по-сит/сита да става! Но 175 лв за 16 годишен младеж или млада дама са колкото да не умре от глад и да изпитва само умерено унижение сред съучениците си...
Обаче най-ме впечатли следното генирализирано заключение на господин/госпожата питащия/питаща, изведено от неговия/нейния случай и без съмнение съобразено с неговия/нейния ... разбирания:

За мен е явно друго: неразбирането за понятието съд и правова държава са широко разпространени...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот imhotep » 17 Май 2009, 19:07

от poli_g на 17 Май 2009 02:18 pm
Често пъти питам ответниците, в свободен разговор- вие бихте ли се грижили за детето и посочената сума е ли била достатъчна според вас за отглеждането му?
Няма спор, че издръжката се дължи от двамата родители, като и не споря, че в посочената сума влизат и помощите за отглеждане на дете.
Казвате на 16г..... а какви разходи има човек на такава възраст дали сте запознат?

Какви разходи има човек ? Нека направим разбор. Ако е от царско потекло или ако е звезда от попфолка или ако е дете на учителско семейство или например е дете на депутат. Не ясен въпроса.

Разходите скъпи мои се определят от приходите. А не от какво имате нужда !!! А приходите се определят от способностите ви и квалификацията ви. Ако си учил за овчар ще си имаш разходи за овчар, ако си депутат ще си харчиш като депутат. Ако си адвокат ще имаш разходи като адвокат. Нещо несправедливо ли ви се струва ?

Или искате да ми кажете че адвокат и овчар е едно и също ? Днес има възможности, да се учиш, да се трудиш, да емигрираш, каквото искаш, РАЗХОДИТЕ не се определят от това от какво имаш нужда а от това колко можеш сам да си осигуриш за да разполагаш.

А какво му е необходимо на човек ? Ами например ако е добър християнин и живее в манастир е достатъчно малко хляб и вода.

Едно дете на разведени родители не би могло само да си осигури приходи до 18 годишна възраст. За това е отговорен родителят на който са присъдени родителските права. Именно той е отговорен за потребностите на това дете. По закон другият родител дължи издръжка като максималният и размер е 80 лева.(което е неправилно- хем е лишен от детето си хем плаща издръжка)

Моето мнение е че ако родителите се развеждат да им се отнемат родителските права и на двамата. Въобще не е важно кой е виновен. Брака е отговорност. А с тези издръжки и родителски права държавата отнема от плещите отговорността на родителите, дава възможност да се изнудват един друг и какво ли още не. Да сключиш брак е отговорност ! Държавата ни я отнема ! Да сключиш брак не е като да си купиш вестник.

Проблема идва оттам че понятието брак има един смисъл юридически, а съвсем по друг начин се разбира от повечето хора. Затова вместо да четете приказки на децата си как принца отишъл да намери принцесата през девет планини в десета, как принца и принцесата направили сватба и 3 дена яли пили и се веселили, по добре им четете семейният кодекс да си знаят дечицата. Че това което си го представят днес, отдавна е било и днес не съществува.
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 17 Май 2009, 19:43

imhotep написа:
от poli_g на 17 Май 2009 02:18 pm
Казвате на 16г..... а какви разходи има човек на такава възраст дали сте запознат?

Какви разходи има човек ? Нека направим разбор. Ако е от царско потекло или ако е звезда от попфолка или ако е дете на учителско семейство или например е дете на депутат. Не ясен въпроса.

Разходите скъпи мои се определят от приходите. А не от какво имате нужда !!! А приходите се определят от способностите ви и квалификацията ви. Ако си учил за овчар ще си имаш разходи за овчар, ако си депутат ще си харчиш като депутат. Ако си адвокат ще имаш разходи като адвокат. Нещо несправедливо ли ви се струва ?

Или искате да ми кажете че адвокат и овчар е едно и също ? Днес има възможности, да се учиш, да се трудиш, да емигрираш, каквото искаш, РАЗХОДИТЕ не се определят от това от какво имаш нужда а от това колко можеш сам да си осигуриш за да разполагаш.

А какво му е необходимо на човек ? Ами например ако е добър християнин и живее в манастир е достатъчно малко хляб и вода.

Едно дете на разведени родители не би могло само да си осигури приходи до 18 годишна възраст. За това е отговорен родителят на който са присъдени родителските права. Именно той е отговорен за потребностите на това дете. По закон другият родител дължи издръжка като максималният и размер е 80 лева.(което е неправилно- хем е лишен от детето си хем плаща издръжка)

Моето мнение е че ако родителите се развеждат да им се отнемат родителските права и на двамата. Въобще не е важно кой е виновен. Брака е отговорност. А с тези издръжки и родителски права държавата отнема от плещите отговорността на родителите, дава възможност да се изнудват един друг и какво ли още не. Да сключиш брак е отговорност ! Държавата ни я отнема ! Да сключиш брак не е като да си купиш вестник.

Проблема идва оттам че понятието брак има един смисъл юридически, а съвсем по друг начин се разбира от повечето хора. Затова вместо да четете приказки на децата си как принца отишъл да намери принцесата през девет планини в десета, как принца и принцесата направили сватба и 3 дена яли пили и се веселили, по добре им четете семейният кодекс да си знаят дечицата. Че това което си го представят днес, отдавна е било и днес не съществува.

Напълно съм съгласна с мнението, написано от Imhotep. Изключително е разумно и актуално.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Май 2009, 21:22

Изобщо няма да се съглася- липсва, каквато и да е конкретика. Дори в контекста на темата не го възприемам. Казани са няколко истини, но не откриваме топлата вода- все пак.

РАЗХОДИТЕ не се определят от това от какво имаш нужда а от това колко можеш сам да си осигуриш за да разполагаш.

Бихте ли тълкували автентично посоченото изречение към коя категория хора е относимо?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Май 2009, 21:31

Едно дете на разведени родители не би могло само да си осигури приходи до 18 годишна възраст. За това е отговорен родителят на който са присъдени родителските права. Именно той е отговорен за потребностите на това дете

Според вас и с оглед твърдението- другият родител е освободен от всякакви грижи, нали не нему е присъдено упражняване на родителските права, ерго- има задължение да плаща само някаква парична сума/ определена в рамките на 30-80, не защото не е във възможностите да плаща повече, а защото в ПМС е определен такъв размер/, която, отново според вас, покрива всички нужди и потребности на детето...
Нелепо е!

Да сключиш брак не е никаква отговорност/ напоследък житейски се доказа и това/, но да създадеш живот е задължително да поемеш отговорност. Двамата не са важни, разнополови индивиди се събират и разделят- нищо ново под слънцето, но ако в резултата на съвместното съжителство/ дори не брак/ се е появил положителен финансов резултат/ както казва Калахан/ - вече е наложително да проявиш отговорност към това същество. Не за друго- то само не може да се грижи за себе си, за това и закона го брани- пак от такива отговорни родители.

Да им се отнемат родителските права- знаете по силата на какви доказани обстоятелства се случва това. Но, знаете и какво се случва с децата на такива родители.

По повод приказките и прочие- не знам точно какво да ви отговоря, но се радвам, че се намират родители, които още от ранна детска възраст запознават децата си с основни постулати в семейното право.
Последна промяна poli_g на 17 Май 2009, 21:42, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот laridii » 17 Май 2009, 21:40

Господине/госпожо,
защитата на личните данни е предвидена за други по-важни цели, не за да скрива бившият съпруг доходите си при определянето на издръжката, никакви търговски тайни и отношения между конкуренти нямат работа тук. Сферите са различни, ако разбирате какво имам предвид. Интересът на детето е поставен на първо място, неговото благоденствие е по-важно от това дали на родителя ще му е приятно или неприятно да се види в съда размерът на заплата му. В този случай тази цифра изобщо не може, а и не бива да се класифицира като лични данни. Пък дори и да можеше, тя все пак ще се знае от определен кръг лица в съда, няма да се обяви по националното радио.
Колкото до размишленията Ви, че 175 лв. са достатъчни за един 16 г. човек, да оцелее, едвам физически, не да живее. Преди да говорите подобни глупости и да правите такива сметки на чужди бюджети, Ви съветвам да проверите цената на едни хубави зимни обувки, с които детето да си изкара спокойно зимата, на едно хубаво зимно яке, на учебниците, които стартират от 15-20лв парчето. После проверете цената на частните уроци и на езиковите курсове, защото такива за съжаление при цената на нашето образование се налагат. Реалната цифра за издръжката на един тинейджър включено храна, дрехи, образование, битови консумативи, спорт, изключваме екстри като Лап-топ и телефон, е поне 400-500 лв. Хубавото е, че доста съдии вече не ги е шубе и започнаха да присъждат доста по-високи от тавана издръжки. Най-искрено Ви пожелавам Вашия съдия да е от тези! :lol:
laridii
Потребител

Мнениеот laridii » 17 Май 2009, 21:51

Imohotep, личи си от птичи поглед, че нямате деца! Като си родите и отгледате едно-две ще пеете съвсем друга песен за приходите и разходите. Айде пробвайте се като имате дете да му обясните, че няма нужда от колело при условие, че всичките му приятели и връстници имат.
laridii
Потребител

Мнениеот 778899 » 17 Май 2009, 22:28

до питащия:

споразумейте се на 150 лв и никой няма да Ви вади доходите!!!

егати, дребни сметки....75 от мен и 75 от нея!!! и това ми било родител! разходът на месец си е разход, а неразумният такъв се определя от сериозните приходи! от все сърце ги желая на всички сериозните приходи, но такава дребнавост, и то по отношение на собственото Ви дете....
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Май 2009, 22:31

Дори и да се споразумее, без значение сумата, стига ищцовата страна да е доволна, това не му гарантира, че никой няма да прочете приложената справка от НАП. :wink:
Защото, така или иначе- тя вече е изискана, ерго- все ще пристигне по делото.
А в съда тайни няма... :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 17 Май 2009, 22:37

абе, те да се споразумеят на 150, че и отгоре....ще е доволна ищцовата страна! 100% :wink:

всъщност, ако не е много благоразумна ищцовата , може и да не се съгласи...имах едно такова дело, предложих им 150, те отказаха-400 искали! :lol:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Май 2009, 08:01

imhotep каза:
Днес има възможности, да се учиш, да се трудиш, да емигрираш, каквото искаш

Ха-ха-ха!
Къде живеете почитаеми? Да дойдем да живеем и ние там!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот krasko666 » 18 Май 2009, 08:25

kakva za6tita ??? какви 5 лв.
това че някои взема голяма заплата и съда е преценил че трябва да научи каква е е достатъмно слес като не искате да се научи от съда къде тогава да се разкриват лични и други защитени данни - май нещо криворазбраната демокрация ви се е отразила :)
Относно сметките - сега се изчислява лесно но ... недай боже като поостареете, като ви "хване дъртизма" и ви трябват 200 лв месечно само за лекарства без задължителната диета и т.н. как ще реагирате ако детето чиито нужди са се задоволявали със 175 лв е единственат ви опора .....
krasko666
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 18 Май 2009, 11:04

krasko666 каза:
... май нещо криворазбраната демокрация ви се е отразила

Точно казано!
В началото на 90-те един мой роднина казваше: "сега можеш да караш (шофрираш) пиян и никой не те бара. Сега има демокрация"
Така разбираше демокрацията човека... лека му пръст...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот ejkobejko » 18 Май 2009, 11:22

Извинете, явно съм объркал форума :roll:
както навсякъде и тук гледате само от едната страна на монетата.
мислх, че като юристи ще видите и другата гледна точка.
както на вас ви се иска да бъде увеличена сумата определена от МС
така и аз жадувам да намеря адвокат който да успее да намали определената издръжка когато има дело срещу мен за нейното увеличение.
Ще получа огромно морално удовлетворение/...направо душевен оргазъм :oops: /
но тези дела за намаляване размера на издръжката ,май ги има само на теория?
имоло е моменти когато са налице всички факти - безработен съм,плащам наем за жилище,имам дете от следв.брак,нямам никакво имущество на мое име и др.
и пак присъждат увеличение може да е с 5лв. нагоре но +++
и така тя решава ,че винаги когато поиска може да пов.издр.
за нея няма никакви разходи ??? може да го прави когато си иска /на всеки 6 месеца/
сигурно това разбирате за справедливост

все пак ви благодаря
имаше какво да науча от коментарите
ejkobejko
Младши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси