начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Тази семейна история... нормална ли е?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Тази семейна история... нормална ли е?

Мнениеот sunrise » 29 Май 2009, 14:25

А какво пише в нашата конституция за гражданството на лица , на които единия родител е български гражданин? :roll:
Или и затова да вземем да питаме полските дипломати,пък ако не им се нрави да си променим конституцията?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 29 Май 2009, 15:13

portokal написа:Все ми се струва, че и по сегашния, и по предишния ГПК е недопустимо дете да се предава с насилие върху него. Т.е. че не са баш дотам законосъобразни действията на съдебния изпълнител. Противоречи на други, по-важни правила и принципи.

Ммммм, да и на мен така ми се струва. Пък и на камерите не им е там мястото, ама някой е трябвало да се разпореди в тази връзка :mrgreen: Браво и на служителите на ОЗД - Асеновград - перфектна психологическа помощ и работа с децата - навременна, адекватна и компетентна, като мнението на хамелиона за липсата на въображение у пингвините :mrgreen:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот gudio » 29 Май 2009, 15:49

sunrise написа:А какво пише в нашата конституция за гражданството на лица , на които единия родител е български гражданин? :roll:
Или и затова да вземем да питаме полските дипломати,пък ако не им се нрави да си променим конституцията?

:roll: Какво ли пише ?
Конституцията написа:Чл. 25. (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 29 Май 2009, 15:55

Това е вярно имам клиентка от смесен брак само с бг гражданство . Беше завела дела по 72 СК /децата са спортисти и не могат да мръднат от БГ / , а трябваше да се обяснявам надълго с това гражданство в смисъл ,че майката не е полски гражданин .
donna
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 29 Май 2009, 16:08

Струва ми се, че sunrise говори за "правото на кръвта", а не за "правото на земята" към което се отнася болдваната част... нещата са различни.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 29 Май 2009, 16:22

laridii написа:Протокал, мен ако питате, на такова предаване нямат работа не само тия от посолството, ами и половината квартал няма работа там, че и бабата и телевизионния екип, ама ето, че ...

Пропуснала съм голяма част от диалога, но... да ми обясните, колега, като как и защо да нямат място изброените в цялата ситуация?
Доколкото разбрах, гледайки видео материала- действията се развиват на обществено място, пред някаква сграда/ жилищна/ в български жилищен комплекс и така... все е публично място, както и да го третираме.
По отношение присъствието на камерите- не забелязвам някой да възразява по отношение факта, че физиономията му е запечатана на видео лента.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2009, 17:05

gudio написа:
sunrise написа:А какво пише в нашата конституция за гражданството на лица , на които единия родител е български гражданин? :roll:

:roll: Какво ли пише ?
Конституцията написа:Чл. 25. (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.

Бравос, бе, Гъдьо, ти изкара, че нашата държава не дава гражданството си на децата на собствените си граждани, щом те могат да придобият и чуждо. :idea:
А представяш ли си и в конституцията на родната за другия родител държава да пише същото (както явно го тълкуваш ти): "наши граждани са, ама само ако не придобиват друго гражданство по произход". Тогава чии граждани са? 8)

В действителност подчертаното от теб се отнася само за втората част от изречението - след "или". Български граждани са родените у нас деца, ако по произход не придобиват друго гражданство. Децата на български гражданин според нашата конституция са български граждани по произход винаги.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Май 2009, 17:28

Открих го със звук/ признавам да не бях го гледала озвучено/ потресаващо! :evil:

http://www.vbox7.com/play:dab7d60b
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 29 Май 2009, 17:41

Не можах да разбера, моля някой да ме светне! Този съдия изпълнител и тези полицаи чие съдебно разпореждане (или решение, все тая) изпълняваха? На полски или на български съд?
И още нещо не схванах... онова детенце дето го натикаха в колата викаше "помощ" към полицаите. Не им ли е задължение да отпочнат процедура за оказване на помощ? Поне да изяснят каква помощ иска детето?
Последна промяна plamen_penev на 29 Май 2009, 17:44, променена общо 1 път
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот infoman » 29 Май 2009, 17:42

Някой успя ли да намери съдебните решения? Дайте да видим на хартия какво е положението! Струва ми се, че нещата не са черно-бели, както се представят.. та чак протести щяло да има...
infoman
Нов потребител

Мнениеот dimist » 29 Май 2009, 18:18

Пропуска се факта, че има влязло в сила решение на български съд за връщане на дете по силата на Хагската конвенция.
Друг момент - да не забравяме, че в България действа най рестриктивния закон за извеждане на деца от страната.Знаете защо - за да не могат арабите да извеждат от България децата си без съгласието на майките си. Знаете също, че в мюсюлманския свят християнка няма как да вземе попечителство върху децата си - там тя е обречена да разчита на добрата воля на бащата. Та затова въведоха този рестрикционен режим за извеждане на деца от България, от който между впрочем патят и напълно невинни деца - на практика няма как да пътуват вън от страната ако единият родител е в нелегалност, или ако просто реши отново да се заяде с другия родител, а понякога и с детето.
Отново на казуса - Полша е страна с добре функционираща съдебна система, бащата може да разчита на справедлив процес в разумни срокове. Друг е въпроса какъв облик си е създал след като посегна да души и бие двете жени?
Въобще - говоря вече като човек , не като адвокат/ боже, нима е възможно/- не мога да симпатизирам на никого от двете страни.Да припомням ли, че брака е изкуство на компромисите?
dimist
Потребител

Мнениеот donna » 29 Май 2009, 18:19

Какво отвличане видяхте тука та ние сме на територията на ЕС ,аз видях че две деца да не искат да се отделят от баща си щом е така съобразно нашето прао СИ нищо не може да направи .Тука някакъв си ЧСИ мислейки се за голямата работа и направил таква простотия дето равна няма. Но това ЧСИ е характерно - ако камарата на ЧСИ е на място и министъра на правосъдието тоже , тоя трябва да му забранят да упражнява професията .
Второ полицията е превишила правата си вижте само как се държат ,а отдел закрила на детето са най-смотаната институция у нас. Полския посланник при това положение трябва да бъде отзован.
От кадрите аз видях "отвличане" на едно дете -ако майка му му беше толкова мила така ли щеше да се държи детето и.

Аман вече ,като видим един чужденец да и смъкваме гащите ,точно това видях аз , а тоя ЧСИ е срам меко казано ! И после тука да не ми реве Калахан и компания!
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Май 2009, 18:23

Балуев се оказа прав.

КОНВЕНЦИЯ МЕЖДУ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПОЛСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА ЗА УРЕЖДАНЕ НА ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО (РАТИФИЦИРАНА С УКАЗ НА ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ № 432 ОТ 7 МАРТ 1972 Г. ВЛЯЗЛА В СИЛА НА 25 СЕПТЕМВРИ 1972 Г.)

Член 9
(1) Родители, единият от които е гражданин на една от договарящите се Страни, а вторият на другата договаряща се Страна, могат да изберат по взаимно съгласие, гражданството на една от договарящите се Страни за децата, родени след влизане в сила на настоящата Конвенция.
(2) Родителите избират гражданството на детето чрез подаване декларация пред компетентния орган на договарящата се Страна, чието гражданство избират.
(3) Родителите подават декларация за избор на гражданство на детето в два екземпляра в шестмесечен срок от датата на раждането на му. Ако декларацията не се подава лично, подписите на родителите трябва да бъдат заверени.
(4) Дете, единият от родителите на което при изтичане на срока по алинея 3 е починал или местожителството му е неизвестно, или му са отнети родителските права, остава само с гражданството на другия родител.
(5) Компетентни органи по смисъла на ал. 2 са:
органите, компетентни за местожителството на родителите, ако се избира гражданството на договарящата се Страна, на чиято територия родителите имат местожителство;
дипломатическото или съответното консулско представителство на договарящата се Страна, чието гражданство се избира, ако родителите имат местожителство на територията на другата договаряща се Страна или на територията на трета страна.

Член 10 :idea:
Дете, за което родителите не са подали декларация за избор на гражданство съгласно член 9, алинея 2 и 3 от настоящата Конвенция:
1) ако се е родило на територията на една от договарящите се Страни, остава гражданин само на тази Страна;
2) ако се е родило на територията на трета страна, остава гражданин само на тази Страна, в която родителите са имали местожителство преди заминаването за трета страна, а ако родителите не са имали местожителство в една от договарящите се Страни, детето остава само с гражданството на майката. В случай, че майката е лишена от родителски права, то остава само с гражданството на бащата.

Член 17

Настоящата Конвенция подлежи на ратификация и влиза в сила 30 дни от размяната на ратификационните документи, което ще стане в София.
Настоящата Конвенция се сключва за срок от пет години от деня на влизането й в сила. Валидността й ще се продължава автоматически всеки път с нови пет години, ако някоя от договарящите се Страни не я денонсира до шест месеца преди изтичането срока.
Настоящата Конвенция е съставена във Варшава на 7 февруари 1972 година в два екземпляра, всеки на български и полски език, като и двата текста имат еднаква сила.

А аз не откривам данни същата да е денонсирана.
И сериозно поставям под въпрос твърденията на таткото, че децата са с двойно гражданство. :|
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 29 Май 2009, 18:28

А според мен гражданството няма никакво значение ,децата са на територията на ЕС , та какъв е проблема .
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Май 2009, 18:31

donna написа:Аман вече ,като видим един чужденец да и смъкваме гащите ,точно това видях аз , а тоя ЧСИ е срам меко казано !

Абе, ако трябва да помислим по този въпрос- тя, колегата Дерменджиева/в медиите се твърди тя да е СИ :!: / вероятно не е очаквала такова изпълнение, ама живота е шарен.
Балуев каза, че това нищо не е.../справка- стр. първа от темата/.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 29 Май 2009, 18:50

Е не е очаквала , та тя води изпълнеието ,а не полицията ,закрила на детето и Полша нали така.
Явно много добре го е водила ,видяхме го.
donna
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Май 2009, 18:56

:mrgreen:
Аз си промених мнението! :D
Последна промяна REVOLUTION на 30 Май 2009, 15:53, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gudio » 29 Май 2009, 19:16

8) Някой спомена арабите, "отвличащи" децата си в... "Арабистан" :wink:
Давате ли си сметка, че:
1) В очите на поляците българите по принцип се отъждествяват с нашенските крадливи роми и сутеньори и пр. измет, от която Полша отдавна е пропищяла ?
2) Случаят е много сходен, направо идентичен с "арабските отвличания на деца" у нас.
3) Защо вярвате безрезервно на Бай Мангу, че майката била наркоманка, алкохоличка и пр. ?
4) Защо считате, че майката няма право на контакти с децата си, а нашенският... ром, а той е такъв, според мен - той може да си прави каквото си иска ?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 29 Май 2009, 19:23

gudio ,ти се опитваш да оправиш имиджа на колежката си , но ние видяхме видеото ...
donna
Старши потребител

Мнениеот gudio » 29 Май 2009, 19:27

:mrgreen: И аз го видях... За следващото предаване му пожелавам да го посети друг пловдивски колега... :mrgreen: :mrgreen: ~Щото на мен не ми е в района... :twisted:
Аватар
gudio
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси