начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Много ви моля за съвет!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Много ви моля за съвет!

Мнениеот grizanka » 01 Юни 2009, 17:50

На въпросът ми беше отговорено и го изтривам по лични съображения.
Последна промяна grizanka на 09 Юни 2009, 15:09, променена общо 2 пъти
grizanka
Младши потребител

Re: Много ви моля за съвет!

Мнениеот REVOLUTION » 01 Юни 2009, 18:23

Бащата е наследник и като съпруг има право на запазена част , която ако се накърнява от завещанието , дава право на бившия съпруг да предяви иск пред съда , чрез който да се намали завещанието до разполагаемата част на наследодателя.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 01 Юни 2009, 18:27

ТОЧНО колко време е минало от обявяване на завещанието???
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 01 Юни 2009, 18:42

Наследодателят има право да завещава само това, което му принадлежи по право, grizanka. Не можеш да завещаваш, подаряваш или продаваш нещо, което не е твое... За да го разберете прочетете Закона за наследството. Не е голям и не е труден за четене. Ето ви линк: http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2121542657
Ако правилно съм разбрал, обаче, имотът е придобит преди брака и е собственост само и единствено на наследодателя... какъв е проблема тогава? :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот system » 01 Юни 2009, 19:42

plamen_penev написа: Ако правилно съм разбрал, обаче, имотът е придобит преди брака и е собственост само и единствено на наследодателя... какъв е проблема тогава? :roll:

Такъв, че за едноличния собственик има ограничения при завещателни разпореждания - те не могат да накърняват т. нар. запазена част, която Законът за наследството е предвидил в полза на наследниците по закон. В конкретния случай (доколкото разбрах, наследниците по закон са двама - съпругът и дъщерята), тези двама наследници имат равни запазени части. Тогава, т. нар. разполагаема част е 1/3 от имуществото. Майката може да завещае на дъщеря си тази една трета, и още една трета, която е запазена част на дъщерята, или общо 2/3 от имуществото си. Третата третина е запазената част на съпруга. Той може да иска намаляване на завещанието до размера на своята запазена част.
system
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 01 Юни 2009, 19:51

Ясно!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 01 Юни 2009, 20:00

Не съм на тази вълна в момента, така че ще помоля колеги да ме коригират при нужда, но дали не би могла да се позове при спор на изтекла в нейна полза 5-годишна давност за предявяване на иска за запазена част от бащата, считано от датата, на която е упражнила правата по завещанието? Може би в тази посока трябва да се върви.
Най-добре е обаче цялата ситуация, ведно с документите, да се проучи "на живо" от адвокат за конкретно и изчерпателно становище. Тук евентуални насоки и хрумвания...
Иначе, чисто човешки - не знам какъв баща трябва да си, за да водиш дело за запазена част срещу детето си :shock:
fani_i
Потребител

Мнениеот system » 01 Юни 2009, 20:16

fani_i написа: Иначе, чисто човешки - не знам какъв баща трябва да си, за да водиш дело за запазена част срещу детето си :shock:

Е, нека не го обръщаме на "чисто човешка" вълна. Защото въпросът има и обратна страна: какво дете трябва да си, за да искаш да изхвърлиш баща си от дома му. Защото тези приказки за "студения" баща, неполагал грижи, ги чухме от питащата. Не познаваме нито блащата, нито дъщерята.
system
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 01 Юни 2009, 20:32

Систем, съгласна съм и за обратната страна - просто аз самата съм израстнала в семейство, в които дори не се караха и се ужасявам от подобни отношения.
fani_i
Потребител

Мнениеот system » 01 Юни 2009, 20:40

fani_i написа:Систем, съгласна съм и за обратната страна - просто аз самата съм израстнала в семейство, в които дори не се караха и се ужасявам от подобни отношения.

Ооох, де да беше така навсякъде :( А то - кавги за тенджери, тигани, буркани ... В едно делбено дело бяха уточнили: толкова буркани "Омния" с обикновени капачки, толкова буркани с винтови капачки, толкова бурканчета малки ... Ако не се карат за бурканите - децата си ще разкъсат кое при кого да ходи, само да натрият носа на другия :( .
Моля колегите да ме извинят за отклонението.
system
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 01 Юни 2009, 20:44

Абе, то развода си е една малка смърт, ако трябва да бъдем искрени.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот namakak » 01 Юни 2009, 21:07

Щом не е наследник на този имот бащата,са се оженили след вашата 18 годишнина,вие сте си извадили нотариален акт и сте собственица.Или имате и брат/сестра от първия брак?
Ако нямате,отивате при първия адвокат и завеждате дело за въвод и за освобождаване на жилището ви от излишъци.Това е.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот system » 01 Юни 2009, 21:13

namakak написа:Щом не е наследник на този имот бащата,са се оженили след вашата 18 годишнина,вие сте си извадили нотариален акт и сте собственица.Или имате и брат/сестра от първия брак?
Ако нямате,отивате при първия адвокат и завеждате дело за въвод и за освобождаване на жилището ви от излишъци.Това е.

Какво, какво ? :shock: :shock: :shock:
system
Активен потребител

Мнениеот namakak » 01 Юни 2009, 21:28

Ей гъсок,преди години една приятелка беше разведена ,но се събра с разведения си бивш съпруг.Когато отново започна насилието у тях,тя отиде в районен съд и поиска от един сляп машинописец да й напише молба до прокурора..за насилието и за това ,че той е чужд в този дом.Съвета беше:щом го е пуснала и няма дело за въвод,неможе без това.Заварено положение.Аз затова не пускам никой да ми преспива у дома.
Адвокат при всички положения е нужен на това девойче,което е в собствеността си.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот system » 01 Юни 2009, 22:18

Господине или госпожо, първият Ви отговор беше пълен абсурд - за наследствените права на преживелия съпруг нямат значение нито възрастта на дъщерята, нито дали тя е дете на въпросния съпруг. Що се отнася до втория пост - не знам защо в наследствен казус набърквате развод - ако сте прочели въпроса, съпругата е починала, а питащата не споменава развод.
Много странни правила за собственост и наследяване изложихте във форума. От втория Ви пост усетих, че са продукт на Вашите разсъждения.
Боже, Боже, а аз съм тръгнал да се заяждам с господин Пенев. Той поне чете. И като не му е ясно, пита. И мисли. Не че е прав в мненията си, но поне не си измисля правни норми.
Последна промяна system на 01 Юни 2009, 22:51, променена общо 1 път
system
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 01 Юни 2009, 22:42

system написа:
namakak написа:Щом не е наследник на този имот бащата,са се оженили след вашата 18 годишнина,вие сте си извадили нотариален акт и сте собственица.Или имате и брат/сестра от първия брак?

Какво, какво ? :shock: :shock: :shock:

извинете....разсмяхте ме... :lol: :lol: :lol:
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 02 Юни 2009, 09:46

Въобще не става ясно , дали завещанието е обявено или не.А само, че като станала на 18г. си извадила нотариален акт.Едва ли за бащата тече давност, след като не му е известно завещанието,нито обявяването му .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот grizanka » 02 Юни 2009, 13:31

Благодаря на всички за отговорите!
Последна промяна grizanka на 09 Юни 2009, 15:12, променена общо 2 пъти
grizanka
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Юни 2009, 13:37

grizanka написа:Извинете, че се включвам с такова закъснение, просто сега ми е възможно. Да отговоря на някои поставени въпроси и да напомня някои неща, които не са разбрани от някои от отговорилите ми.
1. Въпросният апартамент е изцяло собственост на майката на момичето, която е починала, а не разведена с бащата. Придобит е преди брака, описала съм по какъв начин. Бащата няма никакво финансово участие в придобиването на този дом, което е станало години преди брака им. Разбирам, че яко нямаше изрично завещание от собственика на апартамента, бащата би бил наследник и съсобственик заедно с дъщеря си. Това е ясно. При положение обаче, че собственикът изрично е изразил волята си да завещае личната си собственост на дъщеря си, то не виждам или поне не ми е известно как бащата ще се яви наследник.
2. Завещанието е обявено малко след като момичето навърши 18 години. Отиде при нотариуса, при който се пазеше завещанието и е свършено всичко, което трябва да се свърши, не съм наясно точно какво е то, но въпросът е решен и всичко си е легално и законно. Извинете ако се изказвам лаишки, но не съм юрист и не знам точната терминология. Ако бях, нямаше да питам тук.:)
3. Бащата знае, че майката е написала завещание и знае какво съдържа то, но не отдава никакво значение на това. Смята си се за собственик и не му пука. Не че се е консултирал с адвокат или е попитал нещо, просто не го интересува нищо. Дъщерята не го е информирала, че е придвижила нещата по обявяването му от страх да не избухне и да се стигне да неприятни последствия.
4. Момичето е едно дете, няма братя или сестри.
5. За моралната страна на въпроса, която някои повдигнаха - да, по принцип е така, не е нито хубаво, нито редно деца и родители да имат такива взаимоотношения. Знам, че за правната страна на казуса няма значение какъв човек е бащата и в какви отношения са с момичето. Описах ви накратко този аспект, за да е ясно, че става въпрос за човек с тежък характер, раздялата с когото няма да стане с добро. Ако живееха в мир, любов и разбирателство, щяха да се разберат без проблеми, бащата да се премести в собствения си апартамент и на мен нямаше да ми се налага да пиша тук.
6. Моля, обяснете ми какво означава "дело за въвод", което беше споменато по-нагоре.
7. Уточнявам отново проблема - какви права и възможности има момичето да принуди баща си да освободи апартамента. Как се постъпва в такива случаи?

Благодаря сърдечно на всички, които си направиха труда да ми отговорят!:)
Постарах се да изложа точно и коректно фактите, но може да съм пропуснала да обясня нещо, за което моля за извивение.

офффффф , ти му обясняваш , то си мисли , че вали дъжд. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 02 Юни 2009, 13:56

госпожо, разсъжденията Ви са неправилни, особено първата точка по-горе...

това, че един имот е придобит преди брака е без значение когато бракът е прекратен със смъртта на единя от съпрузите! личното имущество, а именно-придобитото преди брак, има значение единствено при прекратяване на брака с развод! в този ред на мисли, бащата се явява наследник на починала си съпруга, и то наследник, който има запазена част от наследството, която не може да бъде накърнена с завещателни разпореждания! Тази запазена част ОБАЧЕ се възстановя единствено и само по съдебен ред и то в определен срок от обявяване на завещателното разпореждане...

обърнете се към колега адвокат!

личният ми съвет е да не се предприемат никакви действия по освобождаване на жилището преди да са изтекли пет години от обявяване на завещанието!

това е!
Аватар
778899
Активен потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси