REVOLUTION, сарказмът ти е неуместен. Благодаря, че ми отговаряш, макар и по този начин. Както може би си прочел/а ? някои от колегите ти, писали след теб, не се съмняват във правото на собственост на момичето. Моля те, ако имаш търпение, обясни ми как наистина при това положение със завещаването на лична собственост от майката, бащата се явява наследник? Вече обясних, че не съм юрист, също така е твърде възможно и да не съм разбрала нещо, извинявай, но не е нужно да ми се подиграваш. Опитвам се да помогна. Както и да е, основният ми въпрос беше как да постъпи момичето при дадените обстоятелства, това питам. Ако имаш желание, дай съвет. Всичко добро ти желая!:)
Гризанка
- Дата и час: 17 Дек 2024, 08:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Много ви моля за съвет!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
33 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Много ви моля за съвет!
778899 написа:госпожо, разсъжденията Ви са неправилни, особено първата точка по-горе...
това, че един имот е придобит преди брака е без значение когато бракът е прекратен със смъртта на единя от съпрузите! личното имущество, а именно-придобитото преди брак, има значение единствено при прекратяване на брака с развод! в този ред на мисли, бащата се явява наследник на починала си съпруга, и то наследник, който има запазена част от наследството, която не може да бъде накърнена с завещателни разпореждания! Тази запазена част ОБАЧЕ се възстановя единствено и само по съдебен ред и то в определен срок от обявяване на завещателното разпореждане...
обърнете се към колега адвокат!
личният ми съвет е да не се предприемат никакви действия по освобождаване на жилището преди да са изтекли пет години от обявяване на завещанието!
това е!
Благодаря много! Бихте ли ми казали, в такъв случай излиза, че завещанието общо взето не никаква роля? Личната воля на завещателя, който е пожелал детето му да го наследи изцяло? Благодаря и за съвета, наистина!:) Научавам нови и полезни неща.
- grizanka
- Младши потребител
не сте ме разбрала! разбира се, че играе роля завещанието, НО при определено развитие на нещата! не се мъчете да ги интерпретирате....има си юристи за тази цел! затова Ви написах-обърнете се към колега адвокат!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
778899 написа:не сте ме разбрала! разбира се, че играе роля завещанието, НО при определено развитие на нещата! не се мъчете да ги интерпретирате....има си юристи за тази цел! затова Ви написах-обърнете се към колега адвокат!
Играе роля , най малкото защото ако го нямаше наследствените квоти щяха да са 1/2 за бащата и 1/2 за дъщерята.А сега след завещанието квотите са 1/3 за бащата и 2/3 за дъщерята.Има разлика нали?Написа ви се , че правото да се иска намаляване на завещанието за възстановяване на запазената част , се реализира по съдебен път , че се погасява с 5 годишна давност , която започва да тече от реализирането на правата по завещанието.Още какво не сте разбрала.Ако приятелката Ви иска да защити правата си , да се обърне към адвокат , за да изградят стратегия , а не да гледа американски филми и да пише по форумите.
- REVOLUTION
- Активен потребител
да, точно така! както Ви е написал колегата! ...не ми се влизаше в подробности!
от мен-лек ден!
от мен-лек ден!
-
778899, REVOLUTION, отново благодаря за отговорите. Простете за невежеството ми, но тази материя е напълно нова и непозната за мен. Аз самата досега не съм имала никакви проблеми свързани с правото и не ми се е налагало да научавам каквото и да е по такива въпроси. Момичето не ми е приятелка, а роднина, в трудно и деликатно положение е, а и е затруднена финансово. Реших, че може би ще мога да и помогна със съвет питайки професионалистите тук. Нещата изглежда са доста по-сложни, отколкото мислех. Ще предам мненията и съветите ви. Още веднъж благодаря на всички, които ми отговориха.
- grizanka
- Младши потребител
Благодаря!
Последна промяна grizanka на 09 Юни 2009, 15:14, променена общо 1 път
- grizanka
- Младши потребител
хайде пак да преповторим...
как е обявено 2002г и как е вписано чак 2006г?!? какво имате предвид по "обявено" и "вписано"....щото, съм се наслушала на дефиниции всякакви, по отношение на "обявено" и "вписано".... та, искам да си изясня Вашата дефиниция...
как е обявено 2002г и как е вписано чак 2006г?!? какво имате предвид по "обявено" и "вписано"....щото, съм се наслушала на дефиниции всякакви, по отношение на "обявено" и "вписано".... та, искам да си изясня Вашата дефиниция...
-
Благодаря!
Последна промяна grizanka на 09 Юни 2009, 15:15, променена общо 3 пъти
- grizanka
- Младши потребител
И, 778899, благодаря!
- grizanka
- Младши потребител
ок, разбрахме се !
сега нямам време, но по-късно ако мога-ще Ви напиша!
сега нямам време, но по-късно ако мога-ще Ви напиша!
-
778899, благодаря, че ми отделяте от времето си и си правите труд да ми отговаряте! Наистина се постарах да разбера какво ми се казва, рових и четох и в интернет, но не всичко ми се изясни докрай. Затова попитах отново каквото не ми е ясно, за да съм сигурна, че това, което съм научила е точно и вярно.
- grizanka
- Младши потребител
отговарям Ви набързо и продължавам с моите си неща...
за да не Ви обърквам нещата повече от необходимото, ще Ви кажа така...
ако аз ви бях адвокат, говорим в хипотеза-бащата е предявил иск за възстановяване на въпростана 1/3, ще доказвам, че той е знаел за завещателното разпореждане от обявяването му, т.е. въпросната 2002г.
НО, съдебната практика говори за давност от датата на "узнаването". като узнаването е приравнено до датата на вписването /във вашия случай това е 2006г./, като акт на манифестиране на правото на собственост от страна на лицето, в полза на което е направено завещателното разпореждане... та така, за мен, давността тече от обявяването, стига да можете да докажете в процеса знанието на бащата!
успех!
за да не Ви обърквам нещата повече от необходимото, ще Ви кажа така...
ако аз ви бях адвокат, говорим в хипотеза-бащата е предявил иск за възстановяване на въпростана 1/3, ще доказвам, че той е знаел за завещателното разпореждане от обявяването му, т.е. въпросната 2002г.
НО, съдебната практика говори за давност от датата на "узнаването". като узнаването е приравнено до датата на вписването /във вашия случай това е 2006г./, като акт на манифестиране на правото на собственост от страна на лицето, в полза на което е направено завещателното разпореждане... та така, за мен, давността тече от обявяването, стига да можете да докажете в процеса знанието на бащата!
успех!
-
33 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|