Колеги, фактите са следните:
1. Лицето Х е родено от извънбрачна връзка
2. Бащата на лицето Х има последващ /първи/ брак
3. Майката и бащата на Х са починали
4. Лицето Х има 2 еднокръвни сестри и първи братовчеди по майчина линия
5. Лицето Х има имот, който идва от страна на майката
Въпросът е кои ще са наследници на лицето Х?
По закон това трябва да са еднокръвните сестри. Но ми споменаха за някакво решение, което давало предпочитание на братовчедите,след като имотът идвал от майката и че в такъв случай еднокр.сестри не наследявали това имущество, защото нямат кръвна връзка с майката на лицето Х.
Не можах да открия подобно решение. Тези по чл.9а ЗН не ми вършат работа.
Аз мисля, че произходът на имота в случая няма значение.
Някой срещал ли е решение в обратна посока?
- Дата и час: 17 Дек 2024, 09:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Права ли съм?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
- REVOLUTION
- Активен потребител
Re: Права ли съм?
Според мен няма значение от кого лицето Х е наследило имота приживе, нито наличието или липсата на кръвна връзка на неговите еднокръвни сестри с майката. След неговата смърт наследяват еднокръвните братя и сестри като наследници от "третия ред" на наследяване. Фактът, че са еднокръвни, а не родни, има значение само когато те наследяват заедно с родни братя и сестри. Ако наследодателят Х има само еднокръвни сестри, те наследяват имуществото му. Първите братовчеди са наследници от "четвъртия ред" и те в случая не наследяват.
- system
- Активен потребител
system написа:Според мен няма значение от кого лицето Х е наследило имота приживе, нито наличието или липсата на кръвна връзка на неговите еднокръвни сестри с майката. След неговата смърт наследяват еднокръвните братя и сестри като наследници от "третия ред" на наследяване. Фактът, че са еднокръвни, а не родни, има значение само когато те наследяват заедно с родни братя и сестри. Ако наследодателят Х има само еднокръвни сестри, те наследяват имуществото му. Първите братовчеди са наследници от "четвъртия ред" и те в случая не наследяват.
Аз се заблудих в първия си пост и затова го изтрих и докато си напиша втория , систем ме е изпреварил , затова се задоволявам само да го подкрепя , точно така е както го е написал.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Хапсолютно подкрепям, или както се пише по форумите: +1.
Никакво значение няма откъде лицето Х е придобило имота си. Може дори да го е купило приживе от самите първи братовчеди.
Не вярвам и да има съд, който някога някъде да е решавал дело по описания начин. Някой друг се е объркал според мен.
Никакво значение няма откъде лицето Х е придобило имота си. Може дори да го е купило приживе от самите първи братовчеди.
Не вярвам и да има съд, който някога някъде да е решавал дело по описания начин. Някой друг се е объркал според мен.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
По условие имотът идва по линия на майката.
І. Наследствено правоотношение между майката, бащата и дъщерята:
1. По линия на майката (починала) наследник е лицето Х.
2. Бащата (също починал) се изключва от кръга наследници, тъй като липсва брачна връзка между майката и бащата.Следователно разпоредбата на чл.9 ЗН е неприложима.
ІІ. Ако лището Х почине и не е оставило пряк наследник (от първи ред), каква ще е наследствената връзка между кръвните сести и първите братовчеди преживели Х:
В този случай считам, че ще е приложима разпоредбата на чл.8 ЗН и кръвните сестри ще наследят лицето Х, тъй като братовчедите се явяват от следващ ред - четвърти.
Така мисля, в случай че правилно съм разбрала казуса.
І. Наследствено правоотношение между майката, бащата и дъщерята:
1. По линия на майката (починала) наследник е лицето Х.
2. Бащата (също починал) се изключва от кръга наследници, тъй като липсва брачна връзка между майката и бащата.Следователно разпоредбата на чл.9 ЗН е неприложима.
ІІ. Ако лището Х почине и не е оставило пряк наследник (от първи ред), каква ще е наследствената връзка между кръвните сести и първите братовчеди преживели Х:
В този случай считам, че ще е приложима разпоредбата на чл.8 ЗН и кръвните сестри ще наследят лицето Х, тъй като братовчедите се явяват от следващ ред - четвърти.
Така мисля, в случай че правилно съм разбрала казуса.
-
Melly - Старши потребител
Значи, все пак съм права Произходът на имота не дава предимство на наследниците от 4-ти ред пред тези от 3-ти. Реших, че може би съм пропуснала някое решение.
Много благодаря на всички Ви!
Много благодаря на всички Ви!
- Biby
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|