- Дата и час: 17 Дек 2024, 17:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за завещание
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за завещание
Здравейте,искам да ви попитам.Имам баба,която ми направи саморъчно завещание,в него пише,че ми оставя всичкото движимо и недвижимо имущество,което има до момента на смъртта си.Въпроса ми е,в това включват ли се банкови сметки?
- mariela_angelova
- Нов потребител
Re: Въпрос за завещание
Не пишете жива ли е баба Ви, а това е от съществено значение за отговора на въпроса Ви.
- fani_i
- Потребител
Апропо, ако изразът
означава именно, че е жива - не само сметките не се включват, ами и всичко останало, описано в завещаниетоИмам баба,
- fani_i
- Потребител
Да,баба ми е жива.Завещанието е валидно след смъртта на баба ми,това го знам.Въпросът ми е,дали в описаното движимо и недвижимо имущество се включват и банкови сметки,т.е.банковата сметка движимо имущество ли е?
- mariela_angelova
- Нов потребител
Като го знаете, редно е и да знаете, че каквото и да има в момента баба Ви и то е описано в завещанието, възможно е към момента на откриване на наследството да не е в нейния патримониум; освен това възможно е и да се промени, както и да се отмени. Също така е възможно да са налични и наследници с право на запазена част...
По морално-етични съображения законът е обявил за недействителни договорите върху неоткрити наследства - същите съображения би трябвало да ръководят и Вас, макар и само задавайки въпроси. По-скоро следва баба Ви да се консултира - все пак тя извършва едностранно волеизявление, а не Вие.
По морално-етични съображения законът е обявил за недействителни договорите върху неоткрити наследства - същите съображения би трябвало да ръководят и Вас, макар и само задавайки въпроси. По-скоро следва баба Ви да се консултира - все пак тя извършва едностранно волеизявление, а не Вие.
- fani_i
- Потребител
Баба ми се консултира и написа завещанието,вече даже е при нотариус.
Въпросът не ми е за други наследници,а просто дали банковата сметка е движимо имущество,нищо повече.
Въпросът не ми е за други наследници,а просто дали банковата сметка е движимо имущество,нищо повече.
- mariela_angelova
- Нов потребител
mariela_angelova написа:..просто дали банковата сметка е движимо имущество,нищо повече.
Банковата сметка си е банкова сметка. Парите по нея (ако ги има към смъртта на бабата) са имущество. Дали ги има сега - няма никакво значение. Това се опитват да кажат колегите.
-
error - Потребител
error написа:mariela_angelova написа:..просто дали банковата сметка е движимо имущество,нищо повече.
Банковата сметка си е банкова сметка. Парите по нея (ако ги има към смъртта на бабата) са имущество. Дали ги има сега - няма никакво значение. Това се опитват да кажат колегите.
благодаря за отговорите.
исках просто да разбера дали трябва към написаното завещание да се добавя нещо или така написано се включват и банковите сметки.
- mariela_angelova
- Нов потребител
Включено е спокойно.
Друг въпрос е че има запазени части и може да не успеете да вземете всички пари, а скоро имах и друг случай.
Законните наследници узнават за завещание и два три дни след смъртта с удостоворение за наследници изтеглят всички пари от банковите сметки.
Важното е да си хитър!
Друг въпрос е че има запазени части и може да не успеете да вземете всички пари, а скоро имах и друг случай.
Законните наследници узнават за завещание и два три дни след смъртта с удостоворение за наследници изтеглят всички пари от банковите сметки.
Важното е да си хитър!
- pitasht
- Активен потребител
Когато завещателката няма наследници а само братя и сестри и е направила завещание на внука на 1 от сестрите си това означава ли че те имат запазена част от наследство.
- bobi-12
- Младши потребител
bobi-12 написа:Когато завещателката няма наследници а само братя и сестри /те също са наследници ,съгласно ЗН/и е направила завещание на внука на 1 от сестрите си това означава ли че те имат запазена част от наследство./кои,сестрите или внуците им/
Ползвайте все пак пунктуация, не само за красота , а и за разбираемост на това ,което пишете!
- sunrise
- Активен потребител
Извинете за това че не зададох правилно въпроса.Завещателката няма супруг и деца.Остава за наследници само братя и сестри.Направила е завещание на детето на едната си сестра.Въпроса е останалите братя и сестри дали имат запазена част.В ЗВЕЩАНИЕТО Е ПОСОЧЕНО-че оставя всичко движимо и недвижимо на детето на 1 си сестра.Останалите братя и сестри не оспорват завещанието но при продажба на насленствени имоти който са им въстановени от поземлената комисия и редом с завещателката са наследници този внук се явява с завещанието и получава целия дял .Въпросът ми е останалите дали имат запазена част от въстановените имоти на завещателката заедно с внука или той е пълен собственик.Дано съм задал този път правилно въпроса.
- bobi-12
- Младши потребител
Еех все мислите, че нещата са прости.
Зависи кога е обявено това завещание и кога е починала завещателката.
Зависи кога е обявено това завещание и кога е починала завещателката.
- pitasht
- Активен потребител
Първо , коя година е направено завещанието:преди или след възстановяване на земите?
Второ, коя година е починала жената?
Трето , запазена част имат само низходящите , съпругът.Ако имате пред вид, дали тези земи също са включени в завещанието или отделно се наследяват съгласно ЗН, то е нещо съвсем друго.
Второ, коя година е починала жената?
Трето , запазена част имат само низходящите , съпругът.Ако имате пред вид, дали тези земи също са включени в завещанието или отделно се наследяват съгласно ЗН, то е нещо съвсем друго.
- sunrise
- Активен потребител
Прав сте починала е 96 г.обявено е 3 месеца след неината смърт но има само протокол от нотариус и не е вписано в нотариата.При справка в нотариата казаха че е валидно и не е нужно да е било вписано.едва при продажба на земеделски имот те разбират че има направено завещание и не искат да го оспорват .Нотариуса нищо не каза за запазена част на останалите наследници . някой от имотите са върнати и въстановени както преди така и след нейната смърт.Проблем стана че и същия този внук който има завещание също почина.
- bobi-12
- Младши потребител
Тези земи се въстановяват по ЗН.
- bobi-12
- Младши потребител
И Вас какво точно Ви притеснява в тази история?
Не воиждам причина земеделските земи да не са включени в завещанието.
Не воиждам причина земеделските земи да не са включени в завещанието.
- sunrise
- Активен потребител
pitasht написа:Включено е спокойно.
Важното е да си хитър!
благодаря много!!!
- mariela_angelova
- Нов потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|