начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Въпрос за оттегляне на декларация за пътуване на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за оттегляне на декларация за пътуване на дете

Мнениеот chicobebe » 09 Юни 2009, 03:34

Ако оригиналната декларация за пътуване извън страната е заверена с апостил в чужбина и сега е оттеглена там, как може същата да бъде оттеглена и в БГ? За съжаление не говорим за ЕС, а за Канада. Адвокатът, с който говорихме каза, че в БГ декларацията може да се оттегли само при нотариусът при който е направена, но тя не е правена там и детето все още може да бъде изведено от страната (БГ) с тази декларация...Някой имал ли е такъв проблем и може ли да ми даде съвет? Извинявам се, ако не го обясних точно...но бих се радвала да уточня

Имам и една молба: Нуждая се от добър адвокат в София, който би се заел с оспорване на споразумение. Разведени сме по взаимно съгласие в БГ; имаме две споразумения за БГ и Канада - като и двете са представени в съда в БГ, който е издал решението за развод преди малко повече от половин година. Едната страна живее и в БГ и в Канада, а другата в Канада за по-голямата част от времето, но и двете страни са БГ граждани. За съжаление едната страна не спазва нито едното от двете споразумения. Канадското е в процес на "променяне", ако така мога да се изкажа имаме назначена дата в съда, но с БГ ще ми е по-трудно и затова ми трябва добър адвокат. Моля за съвет - бих писала повече на лични, за да не разводнявам темата.

Пак се извинявам, ако не съм написала нещо както трябва или много объркващо. :oops:
chicobebe
Нов потребител

Re: Въпрос за оттегляне на декларация за пътуване на дете

Мнениеот sunrise » 09 Юни 2009, 09:43

Първо, къде , ако не при нотариус е заверена декларацията.
Второ, какво ще оспорвате на споразумението?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот chicobebe » 09 Юни 2009, 22:39

1. Декларацията е заверена пред Канадски нотариус и има апостил...след разговор с нотариуса там ми се каза, че за да се оттегли декларацията, трябва да се направи нова декларация, в която се пише че предната декларация (с номер и дата) не е валидна, но тъй като законите в Канада са различни относно този вид документи - аз трябва да уведомя властите и в Канада и в БГ. Точно това ме интересува как става в БГ?!? Дори, ако направя новата деклрация - при кой трябва да отида? Ще ми свърши ли работа тази нова декларация в БГ или там е съвсем различна процедурата?

2. Клауза, в която пише, че детето може да пътува извън БГ само с единият родител, без изричното съгласие на другия за всяко пътуване.
chicobebe
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 09 Юни 2009, 23:19

Няма начин да оттеглите нотариален документ.

Няма да е перфектно, но все пак разпространете при нотариуса и на други места информацията за оттегленото пълномощно - митници, КПП, летище София, Варна.

За съжаление няма добър вариант за оттегляне на пълномощно.

Единственият вариант е да сте споделили пред адвокат съмнение, така че, същият да постави клауза в декларацията - опция за "срок", опция за "глоба", опция за "еди-какво".
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот chicobebe » 09 Юни 2009, 23:41

Да, за споразумението наистина ще е много трудно - няма срок или глоба опомената; няма нищо с две думи...По настояване на другата страна, която пътува често се съгласихме да го направим така. Просто пише, че "детето може да напуска пределите на България с единия родител само"; без съгласието на другия за всяко изрично пътуване. След това, като решението на съда излезе, тази клауза се опоменава специално. Което ме кара да си мисля, че дори и да махна декларацията, детето може да бъде изведено само с решението на съда. Тогава моят адвокат в БГ, не ме посъветва добре точно как да се направи тази клауза. Тъй като се разделихме като приятели без да има проблеми си мислех, че така ще е и занапред. Ама то хората са го казали: какво сам си направиш, никой друг не може да ти го направи (или нещо такова беше). Много съжалявам, че не се консултирах с друг адвокат преди да се подпиша. Ако някой има идея какво може да се направи - моля ви споделете.
chicobebe
Нов потребител

Назад към Семейни казуси