- Дата и час: 17 Дек 2024, 10:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пътуване на дете в чужбина
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Пътуване на дете в чужбина
Здравейте!Искам да попитам какъв е начина да пътувам с дъщеря си в чужбина при условие,че другия родител отказва да подпише декларация?С въпросния нямаме брак,не живеем заедно,минало е дела за упражняване на родителски права.Правата са предоставени на мен.Искам да отбележа,че бащата е чужденец със статут "постоянно пребиваващ".
- mamaemi
- Нов потребител
Re: Пътуване на дете в чужбина
mamaemi написа:Здравейте!Искам да попитам какъв е начина да пътувам с дъщеря си в чужбина при условие,че другия родител отказва да подпише декларация?С въпросния нямаме брак,не живеем заедно,минало е дела за упражняване на родителски права.Правата са предоставени на мен.Искам да отбележа,че бащата е чужденец със статут "постоянно пребиваващ".
Вземете всички документи и отидете с тях при адвокат. Успех!
- katerinakuch
- Активен потребител
Тази тема е толкова обсъждана, че няма къде повече. Но ето отново ...
Дете, пътуващо без придружител
Необходимо е при пътуването детето да притежава декларация, подписана от двамата родители и заверена в консулска служба на Посолството, в която те да упоменават, че дават своето съгласие детето да пътува без придружител. Образац на декларация за пътуване на дете/деца.
Дете, придружавано от един родител
Единият родител, придружаващ детето, трябва да притежава пълномощно/декларация от другия родител, в което той да упоменава, че дава своето съгласие детето да пътува придружено от него.
Дете, придружавано от трето лице
Придружителят трябва да притежава пълномощно/декларация, подписано, от двамата родители, в което упоменават, че дават своето съгласие детето да пътува, придружавано от него. Образец на декларация за пътуване на дете/деца с придружител.
Когато посредством съдебно решение върху детето се упражняват родителски права само от единия от родителител, единствено от него се изисква пълномощно/декларация за съгласие за пътуване на детето без придружител или придружавано от другия родител или от трето лице. В този случай е необходимо да се представи копие на самото съдебно решение. Съдебното решение да е преведено и легализирано.
Дете, пътуващо без придружител
Необходимо е при пътуването детето да притежава декларация, подписана от двамата родители и заверена в консулска служба на Посолството, в която те да упоменават, че дават своето съгласие детето да пътува без придружител. Образац на декларация за пътуване на дете/деца.
Дете, придружавано от един родител
Единият родител, придружаващ детето, трябва да притежава пълномощно/декларация от другия родител, в което той да упоменава, че дава своето съгласие детето да пътува придружено от него.
Дете, придружавано от трето лице
Придружителят трябва да притежава пълномощно/декларация, подписано, от двамата родители, в което упоменават, че дават своето съгласие детето да пътува, придружавано от него. Образец на декларация за пътуване на дете/деца с придружител.
Когато посредством съдебно решение върху детето се упражняват родителски права само от единия от родителител, единствено от него се изисква пълномощно/декларация за съгласие за пътуване на детето без придружител или придружавано от другия родител или от трето лице. В този случай е необходимо да се представи копие на самото съдебно решение. Съдебното решение да е преведено и легализирано.
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
Много Ви благодаря за отговора!Това значи,че не се налага да се моля на биологичния,за подпис.
- mamaemi
- Нов потребител
mamaemi написа:Много Ви благодаря за отговора!Това значи,че не се налага да се моля на биологичния,за подпис.
Когато посредством съдебно решение върху детето се упражняват родителски права само от единия от родителител (а вие пишете, че имате такива права)
Правата са предоставени на мен.
Би трябвало вие да си преведете и легализирате съдебното решение (в него съответно е упоменато чии са правата) и това ще е документа с който ще излезете с детето си извън границите на страната (вместо декларация). Решението трябва да е преведено и легализирано за държавата в която смятате да пътувате.
По-горе пише, че при положение, че детето не пътува с вас (майката), а с 3-то лице (баба, дядо и т.н.), а правата са предоставени на вас, следва вие да ги упълномощите на основание същото съдебно решение. Много зависи и какъв точно е текста в решението, това няма как да знам.
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
Мисля си, че с оглед честите случаи, при които много бащи на извънбрачни деца отказват да дадат съгласие за излизане на детето в чужбина, стигам до извода, че явно, за да се избягва такава колизия между родителите на такива деца, най-"удобно за майката" /щом толкова и се иска да пътува/ би било, ако детето носи само нейното име. Така тя хем дете ще си има, хем няма да има нужда да иска съгласието на бащата, няма да му се "моли", но поне ще може да си пътува с детото на воля... Бащата, ако има доверие в майката, пак може да и помага за отглеждането на детето.
- katerinakuch
- Активен потребител
Здравейте и от мен. Обходих всички теми, свързани със свободното пътуване на децата на разведените родители. Стигнах до извода, че поради простотията на единият от родителите, или пък и на двамата, тези деца принудително преминават в графата "с ограничени" права! Не ми се коментира проблема, но и аз съм в кюпа така да се кажае. Бившият ми съпруг, когато му съобщих миналата година, че желая развод и ще го получа, независимо дали той иска или не, първото нещо, което направи още на следващия ден след съобщението ми бе следното: Докато съм била на работа, а детенце на градина, преровил всички чекмеджета, в които държа различни документи и скрил задграничния паспорт на детето. И до ден днешен отказва да го върне, а вече почти година след развода се опитвам да го убедя да го върне и взаимно да си направим декларации за съгласие детето да пътува с всеки от нас. Но уви! Въпросчето ми значи е- има ли той право да държи в себе си този документ, при положение, че родителскита права са присъдени на мен- майката? Ако няма право, тогава какво бих могла да предприема? Предварително благодаря на всички ви!
- zvezdomira
- Младши потребител
Я пусни една жалбица с твърдението ,че той е взел паспорта и не ви го дава и поискай една проверка от прокуратурата по случая , да видим как ще докаже ,че не е !
Може би ще откажат да се занимават с вас и най много да го предупредят с протокол ,но и това ще ти е добре дошло ,пускаш иска по чл.72 СК ,прилагаш прокурорския отказ/преписката / искаш съда да разреши за паспорт и напускане на страната и да видим тогава какво ще прави бившия.С иска твърдиш ,че не може да идеш най-малко на една екскурзия с детето дори до Румъния ,камо ли в някоя др. държава от ЕС , факт който може да се докаже и със свидетели ,които да потвърдят желанието ти за екскурзията.
На него не му ли е ясно ,че паспорта има определен срок и после ако откаже нов ,няма как да се издаде освен чрез съд. решение.
Може би ще откажат да се занимават с вас и най много да го предупредят с протокол ,но и това ще ти е добре дошло ,пускаш иска по чл.72 СК ,прилагаш прокурорския отказ/преписката / искаш съда да разреши за паспорт и напускане на страната и да видим тогава какво ще прави бившия.С иска твърдиш ,че не може да идеш най-малко на една екскурзия с детето дори до Румъния ,камо ли в някоя др. държава от ЕС , факт който може да се докаже и със свидетели ,които да потвърдят желанието ти за екскурзията.
На него не му ли е ясно ,че паспорта има определен срок и после ако откаже нов ,няма как да се издаде освен чрез съд. решение.
- donna
- Старши потребител
Благодаря Ви donna, но малко не ми е ясно, това мога ли и без адвокат да го направя? Защото нямам кой знае какви възможности и излишни средства... Познато състояние за повечето от нас! Както и да е, това е друга тема- издръжката. Връщам се обаче отново на казуса за паспорта. Добре, да предположим, че обърнат внимание на жалбата ми в прокуратурата, тогава ако момченцето заяви, че е "загубил" паспората? Миналата седмица отново го уговарях да ми предаде документа, а той нагло заяви: "Няма го, загубих го!" А това за пътуването до Румъния си е точно така, аз имам възможност и желание да заведа детенце на едно от най- големите технически изложения в Букурещ, което стартира края на октомври- мислех да е добавка към подаръка му за Рождения ден- става на 6г. на 22.10. Искам да го заведа и в прекрасния Природо- научен музей "Джеордже Антипа". Много по- близо и удобно ми е Букурещ, отколкото София, защото живеем в Русе, а Букурещ е на 65 км! Направо вече полудявам от яд, този човек лишава собственото си дете от толкова удоволствия, а самият той не желае да му ги осигури! Детето постоянно ме пита: Мамо, кога ще ме заведеш на изложението в Румъния?... Питал е и баща си, защо не връща паспорта, а баща му се правеле, че не чува- просто не му отговарял, мълчал... Най- тъжното е, че по ирония на съдбата бившият ми съпруг е моряк и пътува където, когато и колкото си поиска! Обиколил е почти целия свят, а отнема това право на собственото си дете!
- zvezdomira
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|