начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Развод, но без подялба на движимото имущество

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод, но без подялба на движимото имущество

Мнениеот zvezdomira » 21 Юли 2009, 09:55

Здравейте на всички потребители на този изключително полезен сайт! Чудесно е, че съществува. Пуснах нова тема, защото не успях да намеря къде точно бих могла да "поместя" и моя казус.
Преди година се разделихме официално с бившият ми съпруг. Решението на съда, както и самото дело беше само за уреждане на семейните взаимоотношения. Имаме недв. имущество, придобито преди брака в идеална съсобственост 50% на 50%. Поради това не бе необходимо да се насрочва друго дело за дебла. Бившият ми съпруг към днешна дата е в България (той пътува и отсъства дълго време) и ползва общото жилище, но поради неприятното му поведение и в името на спокойствието, моето и на детето, временно живея при родителите си. Чакам го да замине отново, за да се приберем обратно със синът ми.И сега идва въпросът ми. Моля, да ми отговорите колкото е възможно по- бързо! Вчера разбрах, че той има намериние да изнесе доста голяма част от движимото имущество- все неща, които са нужни за нормален живот. Помогнете! Какво бих могла да направя, за да го предотвратя? Пак повтарям- нямаме делба на движимите вещи. Ако напарави това, просто няма да можем да живеем там с детето.
zvezdomira
Младши потребител

Re: Развод, но без подялба на движимото имущество

Мнениеот sunrise » 21 Юли 2009, 10:01

Може да заведете дело за делба и на това имущество, ако стойността му си заслужава и ако е СИО или съсобственост. Щом не сте уреждали имуществени отношения ,явно не е било развод по взоимно съгласие.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zvezdomira » 21 Юли 2009, 11:56

Да, разводът ни първоначално не бе по взаимно съгласие, т. е аз подадох молба без да имаме предварително споразумение. Преди да бъде насрочено делото обаче, бившият ми вече съпруг сам ме потърси за споразумение, в което описахме подробностите около семейните взаимоотношения, родителски права, фамилията и правото на ползване на придобитото ПРЕДИ брака жилище. Подчертавам, че не сме делили движимо имущество. Права сте, съветвайки ме да заведа дело, но като цяло нито имам тази фин. възможност, нито пък това, което той ще вземе е на голяма стойност. Просто това са уреди, които принадлежат и на двамата... В тази връзка би ли помогнал предварителен опис на движимото имущество с подписи на свидетели или обезателно трябва да е подготвен от вещо лице? Въпросът като че ли е по- скоро с морален харктер, защото, изнасяйки тези вещи, просто ме лишава от възможността аз да се върна там с детето, когато той замине...
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот dimist » 21 Юли 2009, 12:06

А защо смятате, че след като сте придобили имота преди брака в режим на обикновенна съсобственост, няма нужда от делба? Имате това право. А и това жилище би трябвало да е било семейно жилище, и съдът със сигурност се е произнесъл за ползването му.
Всъщност най доброто решение за вас е доброволната делба на движимото имущество.
dimist
Потребител

Мнениеот sunrise » 21 Юли 2009, 12:07

И какъв ще е ефектът от този опис , според Вас? Щом няма да водите дело, какво вещо лице?
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси