начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

Дело за родителски права след развод по взаимно съгласие

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело за родителски права след развод по взаимно съгласие

Мнениеот danitta » 04 Авг 2009, 15:52

Здравейте!
Извинявам се предварително че отново подхвашам темата за родителските права след развода. Изчетох доста подобни теми тук във форума и въпреки това съм доста объркана по отношение на нашия конкретен случай, затова си позволявам да задам и моя въпрос.
Развода с бащата на детето(10г, момче) е по взаимно съгласие, като в споразумението родителските права са поверени на мен като майка. Режима на лични отношения е определен почти като на всички останали- един месец през лятото, несъвпадащ с моя отпуск и всяка първа и трета неделя от месеца.Този режим се спазва без никакви проблеми и спънки от моя страна до този момент – след развода се върнахме да живеем с детето в друго населено място при родителите ми, и променихме сами кратките виждания за уикенд вместо за 1 ден за да е по удобно и за бащата. След уикендите детето е объркано, всеки път „дъвчем” темата за развода и защо баща му твърди че аз съм виновна за него и т.н, детето е под влияние на такива разговори през цялото време на виждането им.
Сега, след първото им лятно, едномесечно виждане, ситуацията е още по сериозна. На детето се обяснява как майките по принцип са безотговорни. Колко е важно момчетата да живеят при бащите си, защото майките ще ги научат само да бъдат женчовци. Как детето ще живее с баща си постоянно и как майката ще го взема само за лятото (обратно на сегашното положение). Как ако майката говори с детето по телефона, това е основание бащата да поиска удължаване на престоя на детето при него, защото майката е „изяла” това време... Как бащата искал да прави напук на майката, като не и давал пари навреме, щото той бил подразнен че тя си печели достатъчно.. Все неща които смятам че не са полезни и подходящи за разбиранията на детето и го обременяват допълнително.
От всичко това и след разговор с бащата установих че той възнамерява да заведе дело за родителските права над детето. Лично аз смятам че това желание е продиктувано повече от мисълта да решава някакви лични сметки с мен ( защото аз инициирах развода първоначално), отколкото от закъсняло желание да си играе на родител.

Въпроса ми е какви са възможностите в това дело да ми бъдат отнети родителските права да се случи и по какъв най подходящ начин, освен наемането на адвокат, (като действия) да мога да го предотвратя? И тъй като с бащата, въпреки желанието ми, не водим нормален диалог, мога ли по някакъв начин (чрез социален работник) да повлияя над начина му на комуникация с детето- само до толкова че не искам да се опитва да му влияе на разбиранията?

Благодаря предварително!
danitta
Нов потребител

Re: Дело за родителски права след развод по взаимно съгласие

Мнениеот dimist » 04 Авг 2009, 16:02

Можете да изявите претенция, че детето е жертва на домашно насилие в дома на бащата , но ще трябва да го докажете. Ако детето е над 10 години, ще бъде изслушано в съда, но то би могло само да потвърди това, което вие вече сте доказали, не можете да се основавате единствено на неговите думи. Въобще това с домашното насилие...
Ако сте определили един по нисък размер на издръжка, можете да поискате увеличаването и - все пак инфлация , пораснали разходи. Има и други съображения за това, но не са за писане.
Приятен ден
dimist
Потребител

Мнениеот danitta » 04 Авг 2009, 17:16

За съжаление е невъзможно за доказване подобно нещо, сигурно го знаете..
Издръжката е в размер на 60лв, споразумяхме се за такава просто защото не желаех да споря за нищо и приех всички претенции на бащата- за да мине развода възможно най бързо и да не създавам стрес на детето от евентуални скандали. Почти цялото имущество остана в негово ползване, слава богу нямахме жилище, защото най вероятно то би предизвикало някакъв спор..
Сега бащата си пасува да плати издръжка за месеца през който детето е било при него, защото "аз пари да ти давам на теб да ги харчиш няма да стане", въпреки че никъде в споразумението ни не фигурира месец през който има изключение от плащания..
Безпокои ме само риска от евентуално дело и доколко бащата има шансове да го спечели?
danitta
Нов потребител

Мнениеот danitta » 04 Авг 2009, 17:22

dimist написа:Има и други съображения за това, но не са за писане.

Ако не ви затруднявам, може да ми ги опишете в ЛС?
danitta
Нов потребител

Назад към Семейни казуси