- Дата и час: 17 Дек 2024, 18:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля Ви Помогнете,
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Моля Ви Помогнете,
Здравейте,имам две деца на шест и на две годинки.Баткото ще бъде първи клас септември месец с баща му не живеем заедно вече повече от три години подържахме добри взаимоотношения до скоро никога не е плащал издръжка на детето.Само да кажа че нямамахме брак но детето е припознато от него.Сега когато се наложи да напусна работа за да му помагам като се прибере от училище понеже сме сами с настоящият ми съпруг нямаме кой да ни помага баби дядовци.Аз се обърнах към бившия съпруг за издръжка той отказва да ми дава някакви пари всеки месец.Каза че,може да ни даде 20-30лв. Интересува ме мога ли да искам по съдебен ред издръжка и за каква сума мога да очаквам.Като се има предвид че,работи в поделение като Гражданско лице.Предварително Ви Благодаря за отделеното време
- slanze
- Нов потребител
Re: Моля Ви Помогнете,
ДА, имате право на издръжка от бащата за общото Ви дете.
Следва да я търсите по съдебен ред.
Следва да я търсите по съдебен ред.
-
Melly - Старши потребител
Благодаря за бързия отговор.Да попитам още нещо ще има ли дело и за сметка на кой ще бъдат разходите по него.Питам защото нямам финансовата възможност да поема разходи по адвокат и дело.И нещо друго горе долу каква е сумата която мога да получа като издръжка.Казаха че,след 01.10.2009г щяло да има изменение в закона за издръжките.
- slanze
- Нов потребител
Отговорите ще получите от адвоката си.
В случай, че отговаряте на изискванията, в един бъдещ процес може да ползвате безплатна правна помощ - чл.94-99 ГПК
В случай, че отговаряте на изискванията, в един бъдещ процес може да ползвате безплатна правна помощ - чл.94-99 ГПК
Глава десета.
ПРАВНА ПОМОЩ
Съдържание на правната помощ
Чл. 94. Правната помощ се състои в осигуряване на безплатна адвокатска защита.
Предоставяне на правна помощ
Чл. 95. (1) Молбата за правна помощ се подава в писмена форма до съда, пред който делото е висящо.
(2) В определението, с което се уважава молбата, съдът посочва вида и обема на предоставяната правна помощ.
(3) Определението за предоставяне на правна помощ има действие от подаването на молбата, освен ако съдът постанови друго.
(4) Определението се постановява в закрито заседание, освен ако съдът прецени за необходимо да изслуша страната за изясняване на всички обстоятелства.
(5) Определението, с което се отказва правна помощ, подлежи на обжалване с частна жалба.
(6) Определението на съда по частната жалба е окончателно.
Прекратяване на правната помощ
Чл. 96. (1) Правната помощ се прекратява:
1. при промяна на обстоятелствата, поради които е предоставена;
2. със смъртта на физическото лице, на което е предоставена.
(2) Съдът служебно или по искане на страна или на назначения служебен адвокат постановява прекратяване изцяло или частично на предоставената правна помощ считано от момента на настъпване на промяна в обстоятелствата, обусловили предоставянето й.
Лишаване от правна помощ
Чл. 97. (1) Съдът служебно или по искане на страна или на назначения служебен адвокат лишава страната от правна помощ изцяло или частично, ако се установи, че условията за нейното предоставяне не са съществували изобщо или отчасти.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) В случая по ал. 1 страната е длъжна да внесе или да върне всички суми, от плащането на които е била неоснователно освободена, както и да заплати определеното възнаграждение на назначения й служебен адвокат.
Последици от прекратяването и лишаването от правна помощ
Чл. 98. (1) Назначеният служебен адвокат упражнява правомощията си до влизането в сила на определението за прекратяване или за лишаване от правна помощ, ако това е необходимо за предпазване на страната от неблагоприятни правни последици.
(2) От постановяването до влизането в сила на определението за прекратяване или лишаване от правна помощ се прекъсват сроковете за обжалване, след което започват да текат отново.
Напътване на страните за правната помощ
Чл. 99. Съдът информира страните за техните законни права и задължения във връзка с правната помощ, както и за правните последици при неизпълнение на задълженията им.
-
Melly - Старши потребител
Разноските по делото, включително хонорар за един адвокат ще ви бъдат възстановени от бащата на детето ви по силата на съдебното решение, което без никакво съмнение ще бъде във ваша полза. Кога и дали ще си получите парите е отделен въпрос... Трябва да ги имате сега и в брой! В случай, че отговаряте на условията за правна помощ, в което малко се съмнявам, няма да имате проблем в тази насока.
Лично аз смятам, че господина ще трябва да е доста ... ъъъъ ... неинтелигентен..., ако реши да не приеме вашето предложение да плаща издръжката, която дължи и реши да представите спора си пред съдия...
Лично аз смятам, че господина ще трябва да е доста ... ъъъъ ... неинтелигентен..., ако реши да не приеме вашето предложение да плаща издръжката, която дължи и реши да представите спора си пред съдия...
- plamen_penev
- Активен потребител
slanze, не сте включила личните си съобщения. По подразбиране то е "изключено". Виждам, че сте се регистрирала днес... Няма как да ви отговоря на личните ако не ги разрешите.
- plamen_penev
- Активен потребител
Благодаря за отговорите който получих.Но изникна още един важен въпрос.Детето ще се наложи ли да присъства на дело?Интересувам се защото няма да е никак приятно за самото дете.
- slanze
- Нов потребител
Инспекторе, защо не и отговорихте направо на дамата?.....
Размера на издръжката сега- в рамките на 30-80лв.( с известни усилия и сега съдът постановява повече от 80лв.- дори и без да са налице изключителни нужди за това). От 01.10- култова дата за целокупния български народ, издръжката ще достига 200лв. . Разбира се- има и нюанси, но да не ви разказвам за новия СК.
По отношение завеждане на делото- аз до сега в практиката си не съм срещала дела, в които ищецът да си е осигурил правна помощ от самото начало на делото- консултиране с цел завеждане на дело. По-скоро ще се наложи да платите някой да ви напише молбата, като изрично в нея пожелаете да ви се подсигури такава. Но, свят широк- възможно е само аз да не съм се срещала с такива хипотези.
За да ви се осигури правна помощ, все пак да не забравяме колеги, следва да отговаряте на определени условия.
А, личното ми мнение- вероятно, но не сигурно,( че се меркантилизираха хората), да намерите колега, да ви съдейства без пари. И тук изобщо не съм сигурна- сиренето, казват ...
Ще се разпитва ли детето- зависи, няма 100% категоричност в отговора. Принципно не е във възраст, която да задължава за това, но ако ответникът- биологичен татко пожелае и изложи мотиви за такова искане- съдът ще реши дали да го уважи.
По отношение издръжката- имате право да претендирате 1. издръжка по реда на чл. 87 от СК- не повече от година назад от дата на подаване на молбата, както и 2. издръжка по чл. 82.
Такива работи- правото не е математика, хипотези житейски, много- пътища за разрешаване, поне двойно.
Ако нещо не е ясно, г-н Пенев ще ви разясни.
Размера на издръжката сега- в рамките на 30-80лв.( с известни усилия и сега съдът постановява повече от 80лв.- дори и без да са налице изключителни нужди за това). От 01.10- култова дата за целокупния български народ, издръжката ще достига 200лв. . Разбира се- има и нюанси, но да не ви разказвам за новия СК.
По отношение завеждане на делото- аз до сега в практиката си не съм срещала дела, в които ищецът да си е осигурил правна помощ от самото начало на делото- консултиране с цел завеждане на дело. По-скоро ще се наложи да платите някой да ви напише молбата, като изрично в нея пожелаете да ви се подсигури такава. Но, свят широк- възможно е само аз да не съм се срещала с такива хипотези.
За да ви се осигури правна помощ, все пак да не забравяме колеги, следва да отговаряте на определени условия.
А, личното ми мнение- вероятно, но не сигурно,( че се меркантилизираха хората), да намерите колега, да ви съдейства без пари. И тук изобщо не съм сигурна- сиренето, казват ...
Ще се разпитва ли детето- зависи, няма 100% категоричност в отговора. Принципно не е във възраст, която да задължава за това, но ако ответникът- биологичен татко пожелае и изложи мотиви за такова искане- съдът ще реши дали да го уважи.
По отношение издръжката- имате право да претендирате 1. издръжка по реда на чл. 87 от СК- не повече от година назад от дата на подаване на молбата, както и 2. издръжка по чл. 82.
Такива работи- правото не е математика, хипотези житейски, много- пътища за разрешаване, поне двойно.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря на всички за компетентните отговори.Горе долу съм наясно с нещата вече.Имах среща с адвоката си и нещата са пределно ясни вече за мен лично.Днес ще се заведе делото.За изхода от него разходи и прочие ще пиша когато всичко приключи.Да г-жо poli_g намират се все още приятели с който човек живее по добре благодарение на тях имам личен адвокат който ще ни представлява в името на едно дете.Още веднъж Благодаря
- slanze
- Нов потребител
Е.ж.к.
Като гледам обилния сарказъм, с който е полято това иначе кратичко изречение, си представям как гадно се чувстват юрисконсултите, които са губили в съда срещу мен... Питам се какво ли е да те победи на собствената ти територия един юридически неграмотен физик?
За детето: няма никаква причина да го викат в съдебната зала. Вие не водите дело за попечителство, а за издръжка, при това очевидно дължима...
Пожелавам леко и бързо дело на адвоката ви, slanze!
- plamen_penev
- Активен потребител
plamen_penev написа:Е.ж.к.
Като гледам обилния сарказъм, с който е полято това иначе кратичко изречение, си представям как гадно се чувстват юрисконсултите, които са губили в съда срещу мен... Питам се какво ли е да те победи на собствената ти територия един юридически неграмотен физик?
За детето: няма никаква причина да го викат в съдебната зала. Вие не водите дело за попечителство, а за издръжка, при това очевидно дължима...
Пожелавам леко и бързо дело на адвоката ви, slanze!
Е, няма да има цилиндри за този баир, както казва Мириам... въпреки твърденията, че някъде мачкате някого.
Пенев, с риск да ви шокирам, но си прочетете чл. 15 от ЗЗДетето.
slanze написа:Да г-жо poli_g намират се все още приятели с който човек живее по добре благодарение на тях имам личен адвокат който ще ни представлява в името на едно дете.
Не разбирам защо ме шамаросвате?
- Гост.
- Старши потребител
Шокиран съм
Но защо се нервиш, приятелко, на slanze? Нима не виждаш, че в цитата ти тя ни е поставила сред своите приятели, напълно справедливо включая и теб, за оказаната, макар и скромна, помощ?
Но защо се нервиш, приятелко, на slanze? Нима не виждаш, че в цитата ти тя ни е поставила сред своите приятели, напълно справедливо включая и теб, за оказаната, макар и скромна, помощ?
- plamen_penev
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|