предварително благодаря на всички които биха отделили малко време за да ми дадат съвет.
проблемът се състои в това, че баща ми е тотален алкохолик, продаде си жилището заради разни жени, в момента доколкото знам е останал и без работа.
проблема е че от около 10 години не контактувам с него по никакъв начин /дълга история защо/, живея извън бг и нямам възможност да пътувам. още по-малко възможно ми е да следя какво се случва с него, та при евентуална смърт да откажа "наследство" /в случая - твърде вероятно дългове/ в рамките на 6 месеца както е по закон.
Искам да ви помоля за съвет в тази посока - има ли някакъв начин по който да мога да се предпазя от подобна опасност - връщане на дългове на родител при негова смърт? може би ще прозвучи глупаво, но ако има правно-регламентиран начин за отказване от родител - може това би би най-доброто решение в случая и всеки съвет как да го направя би бил високо оценен.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 13:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Връщане на дългове при смърт на родител?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Връщане на дългове при смърт на родител?
отказ от наследство! това е!
Успех!
Успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Няма начин това да стане при жив родител/наследодател/. Не е голям проблем ,че сте в чужбина , за да направите отказ.
- sunrise
- Активен потребител
до колко време след смъртта имам право да откажа наследство - 6 месеца?
проблем е това че съм в чужбина - аз с този човек нямам никакъв контакт от години. съпругът ми е англичанин, а обкръжението ми на работа и вкъщи изключва контакти с други българи.
не мога да знам до кога ще живее. нямам никакви контакти със хора, които биха могли да ми дадат инфо. а и честно казано нямам и желание да поддържам връзка с него.
от друга страна - живея извън бг от години. кой ще ме информира при смъртта му?? посолствата ни в чужбина са абсолютно безполезни. не мога половин живот да го мисля и да следя кога е починал, нали?
не може да няма някакъв регламентиран начин за отказване от родители, след като има възможност родители да се откажат от децата си. или някаква декларация че при евентуална смърт на родителя ми аз отсега заявявам нежелание да приемам каквото и да е наследство? това възможно ли е и има ли юридическа стойност?
по-скоро бих завела дело за отказване от родител сега /възможно ли е? при какви условия имам право да го изискам?/, отколкото да се налага да търся начини да следя какво се случва с него.
представям си как ви звучи написаното, но годините психо-тормоз и липса на родителска грижа ми бяха достатъчно, искам да изживея останалата част от живота си спокойно.
поради което се обръщам към вас с искрена молба за правен съвет.
проблем е това че съм в чужбина - аз с този човек нямам никакъв контакт от години. съпругът ми е англичанин, а обкръжението ми на работа и вкъщи изключва контакти с други българи.
не мога да знам до кога ще живее. нямам никакви контакти със хора, които биха могли да ми дадат инфо. а и честно казано нямам и желание да поддържам връзка с него.
от друга страна - живея извън бг от години. кой ще ме информира при смъртта му?? посолствата ни в чужбина са абсолютно безполезни. не мога половин живот да го мисля и да следя кога е починал, нали?
не може да няма някакъв регламентиран начин за отказване от родители, след като има възможност родители да се откажат от децата си. или някаква декларация че при евентуална смърт на родителя ми аз отсега заявявам нежелание да приемам каквото и да е наследство? това възможно ли е и има ли юридическа стойност?
по-скоро бих завела дело за отказване от родител сега /възможно ли е? при какви условия имам право да го изискам?/, отколкото да се налага да търся начини да следя какво се случва с него.
представям си как ви звучи написаното, но годините психо-тормоз и липса на родителска грижа ми бяха достатъчно, искам да изживея останалата част от живота си спокойно.
- maria79
- Нов потребител
до колко време след смъртта имам право да откажа наследство - 6 месеца?
- maria79
- Нов потребител
Вижте тук една извадка от закона за наследството:
Чл. 60. (1) Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават.
(2) Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство.
Чл. 61. (1) Приемането на наследството по опис трябва да се заяви писмено пред районния съдия в тримесечен срок, откакто наследникът е узнал, че наследството е открито. Този срок може да бъде продължен от районния съдия до три месеца. Приемането се вписва по реда на чл. 49, ал. 1.
Чл. 62. Приемането по опис от един от наследниците ползува останалите, но то не лишава последните от правото да приемат наследството направо или да се откажат от него.
Та, мисля си:
1. Вие не знаете всъщност дали "баланса" на наследството е минус или плюс и не мисля, че е редно ей така да се отказвате направо, както казва народът "това ви е бащиния";
2. По опис е добър вариант помоему. Нищо не губите;
3. Ако има и други наследници, чл. 62 е идеален вариант за вас. Наговорете ги да приемат по опис, за да се ползвате и вие, след като се притеснявате, че сте далеч и т. н.
Надявам се да съм бил полезен.
Чл. 60. (1) Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават.
(2) Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство.
Чл. 61. (1) Приемането на наследството по опис трябва да се заяви писмено пред районния съдия в тримесечен срок, откакто наследникът е узнал, че наследството е открито. Този срок може да бъде продължен от районния съдия до три месеца. Приемането се вписва по реда на чл. 49, ал. 1.
Чл. 62. Приемането по опис от един от наследниците ползува останалите, но то не лишава последните от правото да приемат наследството направо или да се откажат от него.
Та, мисля си:
1. Вие не знаете всъщност дали "баланса" на наследството е минус или плюс и не мисля, че е редно ей така да се отказвате направо, както казва народът "това ви е бащиния";
2. По опис е добър вариант помоему. Нищо не губите;
3. Ако има и други наследници, чл. 62 е идеален вариант за вас. Наговорете ги да приемат по опис, за да се ползвате и вие, след като се притеснявате, че сте далеч и т. н.
Надявам се да съм бил полезен.
- hwang
- Младши потребител
искрено благодаря за съвета!
аз съм единствен наследник.
ако правилно съм разбрала - приемането на наследство по опис мога да уредя преди смъртта му, като след нея ще бъда отговорна единствено за това, което е споменато във въпросния "опис"?
при първа възможност за пътуване ще уредя въпроса с адвокат в бг.
много благодаря за отделеното време и помощ.
аз съм единствен наследник.
ако правилно съм разбрала - приемането на наследство по опис мога да уредя преди смъртта му, като след нея ще бъда отговорна единствено за това, което е споменато във въпросния "опис"?
при първа възможност за пътуване ще уредя въпроса с адвокат в бг.
много благодаря за отделеното време и помощ.
- maria79
- Нов потребител
Не, не! Не сме се разбрали. Не може да се приеме наследство по опис преди да е открито, т. е. преди да почине наследодателят. Все пак не се знае кой кого ще изпревари, колкото и зловещо да звучи. Но подходът ви е правилен - като си дойдете в БГ се съветвайте с адвокат. Лек ден.
- hwang
- Младши потребител
нямах предвид приемането на наследството, то е ясно че преди смъртта му не може да се случи. мислех че това
"(2) Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство."
означава че мога да направя въпросния "опис" по някакъв начин предварително. в моя случай това би означавало че не желая никакво наследство, нито да поемам дълговете му.
ако и при въпросния опис става дума за след смъртта на родителя - излиза че няма никакъв начин преди нея да се защитя от задължението да изплащам неговите дългове??
не ме интересува изобщо какво има баща ми /алкохолиците не са сред най-богатите хора както сигурно се сещате/, просто не желая да изплащам чужди дългове.
"(2) Наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство."
означава че мога да направя въпросния "опис" по някакъв начин предварително. в моя случай това би означавало че не желая никакво наследство, нито да поемам дълговете му.
ако и при въпросния опис става дума за след смъртта на родителя - излиза че няма никакъв начин преди нея да се защитя от задължението да изплащам неговите дългове??
не ме интересува изобщо какво има баща ми /алкохолиците не са сред най-богатите хора както сигурно се сещате/, просто не желая да изплащам чужди дългове.
- maria79
- Нов потребител
Аз пък си мисля, че това е баща ви и трябва да се погрижите. Принципно всеки наследник трябва да се погрижи за родителите си, добри или лоши, това е наш дълг, ако ще и да сме на Луната отишли.
Стана ми чоглаво как говорите за проблема, дори много-милионна заплата на Уолстрийт не би трябвало да ви спре да се погрижите за възрастните си родители, да идвате по-често в България и да знаете проблемите им, да се видите с роднини, приятели, съученици. Сякаш искате да избягате от миналото.
Стана ми чоглаво как говорите за проблема, дори много-милионна заплата на Уолстрийт не би трябвало да ви спре да се погрижите за възрастните си родители, да идвате по-често в България и да знаете проблемите им, да се видите с роднини, приятели, съученици. Сякаш искате да избягате от миналото.
- p_dyan
- Потребител
не съм молила за мнение до колко трябва и с какво трябва аз към родителите си да бъда ангажирана. както и не съм тръгнала да обяснявам в резултат на какво е такава ситуацията.
виждам се с хора, които ме правят щастлива. това че не са в бг и не са типа хора с които вие обичате да се срещате няма никакво отношение към питането ми.
въпроса ми е съвсем различен и след като нямате представа каква е причината, ще ви бъда благодарна да не си позволявате да ми давате съвети в тази посока.
родителите също имат отговорност към децата си и след като никога не са ги поемали не виждам на базата на какво биха очаквали нещо от децата си и на базата на какво децата трябва да поемат ангажимент към тях.
но както казах не това е съвета за който моля.
виждам се с хора, които ме правят щастлива. това че не са в бг и не са типа хора с които вие обичате да се срещате няма никакво отношение към питането ми.
въпроса ми е съвсем различен и след като нямате представа каква е причината, ще ви бъда благодарна да не си позволявате да ми давате съвети в тази посока.
родителите също имат отговорност към децата си и след като никога не са ги поемали не виждам на базата на какво биха очаквали нещо от децата си и на базата на какво децата трябва да поемат ангажимент към тях.
но както казах не това е съвета за който моля.
- maria79
- Нов потребител
MRIDKEJFMariq,ne se qdosvaite na izkasvaniq kato tova na p_dyan. Pitam se, zasto ne se zamisli kakwo mu e na edno dete bez roditelska griza i togawa da mu stane malko "choglawo" i za deza s's podobni s'dbi?! I posle da pishe "roditeli sa trqbwa da se grizite"-a dali sa vi prebivali pres den i detstwoto vi e bilo edna edinstwenna trawma tova b'rzat da go iztriqt(ne tw'rdq,che washeto e bilo takova,dano ne)...Gorko im na takiva deza. I kak predvaritelno e iznameril prichina, che ne se grizite, zastoto mnogo vi e visoka zaplatata oh,oh ama nebiwa taka g-n p_dyan
A was napalno vi razbiram i zelaq uspeh i dano nai-setne poluchite spokoistvieto,koeto za s'zelenie v detstvoto si ne ste poluchili.(Boze samo kato si pomislq primerno da ne se griza za d'sterq si i daze d'lgove da i ostawq da plasta i da iskam da se grizi za men!Eeee,ne, towa naprawo si e zivo prest'plenie)
A was napalno vi razbiram i zelaq uspeh i dano nai-setne poluchite spokoistvieto,koeto za s'zelenie v detstvoto si ne ste poluchili.(Boze samo kato si pomislq primerno da ne se griza za d'sterq si i daze d'lgove da i ostawq da plasta i da iskam da se grizi za men!Eeee,ne, towa naprawo si e zivo prest'plenie)
Последна промяна lutman на 11 Авг 2009, 20:50, променена общо 2 пъти
Причина: ПИСАНЕТО НА КИРИЛИЦА Е ЗАДАЛЖИТЕЛНО!!!!
Причина: ПИСАНЕТО НА КИРИЛИЦА Е ЗАДАЛЖИТЕЛНО!!!!
- magdim
- Нов потребител
Не се вълнувам от дебата ви, но следва да съобразите , че правото е ТУК!
Чл. 80. (1) Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред:
1. от съпруг или бивш съпруг;
2. от деца;
3. от родители;
4. от внуци и правнуци;
5. от братя и сестри;
6. от дядо и баба и от възходящи от по-горна степен.
(2) Ако лицата от предходен ред нямат възможност да дават издръжка, дължат издръжка лицата от следващия ред.
(3) Когато няколко лица от един и същи ред дължат издръжка, задълженията между тях се разпределят съобразно възможностите им. Ако издръжката е давана от едно от тях, то може да търси от останалите това, което те са били длъжни да дават, заедно с лихвата.
Ред на лицата, които имат право на издръжка
Чл. 81. Задълженият към няколко лица с право на издръжка е длъжен да я дава в следния ред:
1. на деца, съпруг или бивш съпруг;
2. на родители;
3. на внуци и правнуци;
4. на братя и сестри;
5. на дядо и баба и на възходящи от по-горна степен.
Чл. 80. (1) Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред:
1. от съпруг или бивш съпруг;
2. от деца;
3. от родители;
4. от внуци и правнуци;
5. от братя и сестри;
6. от дядо и баба и от възходящи от по-горна степен.
(2) Ако лицата от предходен ред нямат възможност да дават издръжка, дължат издръжка лицата от следващия ред.
(3) Когато няколко лица от един и същи ред дължат издръжка, задълженията между тях се разпределят съобразно възможностите им. Ако издръжката е давана от едно от тях, то може да търси от останалите това, което те са били длъжни да дават, заедно с лихвата.
Ред на лицата, които имат право на издръжка
Чл. 81. Задълженият към няколко лица с право на издръжка е длъжен да я дава в следния ред:
1. на деца, съпруг или бивш съпруг;
2. на родители;
3. на внуци и правнуци;
4. на братя и сестри;
5. на дядо и баба и на възходящи от по-горна степен.
- Гост.
- Старши потребител
Ami to i dezata imat prawo na izdr'zka, no dali q poluchavat.. Ta tochno tolkova prawo imat i roditelite na izdrazka, no dali ste q poluchat.....
Pardon, poli- , za kakwa izdrazka pishesh izobsto, mai nesto ...?
Pardon, poli- , za kakwa izdrazka pishesh izobsto, mai nesto ...?
Последна промяна lutman на 11 Авг 2009, 20:51, променена общо 1 път
Причина: ПИСАНЕТО НА КИРИЛИЦА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!!
Причина: ПИСАНЕТО НА КИРИЛИЦА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!!
- magdim
- Нов потребител
за който умее да чете кирилица.poli_g написа:Не се вълнувам от дебата ви
А по същество на питането в първия пост - 778899 е дала отговор в началото. Каквото и да бистрите тук- повече няма какво да се каже.
- Гост.
- Старши потребител
ето и моята история:Баща ми живееше с една жена и неиното дете (с майками имахаот10год.развод)теглил заем,а посли и втори тои беше военен-пенсионер но се споразумял някакси с банката да не му срират пенсията по документи живеел сам и срещу ипотека на жилището му отпускат 10хил.лева.след смърта му банката искаше да продаде апартамента му на търг само и само да си вземе парите.С помоща на майка ми погасихме 4 вноски в рамките на 1месец и платихме спрян ток за 3 месеца +вода за 6месеца.до миналата седмица изплащахме заема в рамките на 4 год. но и за двете със сестра ми е по добре сега.Тя си има апартамент а аз си построих къща след продажбата на татковия апартамент.добре че всичко свърши ,но все пак ме е ят как на едни не разрешават заем от 1000лева,а други беззастраховка и без спиране на пари от доходите им могат да получат?
- tsveti78
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|