начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Въпрос относно издръжка....

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно издръжка....

Мнениеот wolfenstein » 22 Авг 2009, 00:31

Сигурно повечето от вас знаят че скоро ще бъде активна Родителската издръжка - до 25-годишна възраст http://dnes.dir.bg/2009/06/12/news46032 ... #sepultura . Аз съм на 19 години уча редовно в унито тая година ще ми е първа.Ще мога ли да осъдя баща ми да ми увеличи издръжката , и ще може ли да го осъдя и с задна дата тъи като за август и септември и другите месеци докато не спечеля делото няма да ми плати , и може ли да направя така че ако го осъдя да плати цялото дело + на моя адвокат? Или не става? На каква цена вървят тези дела маика ми е в чужбина има годишен доход 5000евро това проблем ли е? Предварително ви благодаря за отделеното време и отговора, ако ви трябва повече информация кажете.Последния път баща ми искара че е болен от много неща и си крие доходите тъи като има фирма на негово име и си прави каквото иска и е голям мошеник ...... :evil:
wolfenstein
Младши потребител

Re: Въпрос относно издръжка....

Мнениеот Гост. » 22 Авг 2009, 23:24

:) ...

Чл. 82. (2) (Нова - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения за предвидения срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение.
(3) (Нова - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Издръжката по предходната алинея се дължи, ако тя не съставлява особени затруднения за родителите.

СК нов
Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

Както и да го четете- все едни и същи са предпоставките за постановяване на този вид издръжка- без особени затруднения... но всичко( размер, липса на възможност да се издържате сам, наличия на възможности у родителят да ви я плаща) е въпрос на доказване в един бъдещ съдебен процес.
По отношение иска- претендирате изплащане на постановения размер на издръжката от дата на завеждане на исковата молба, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, като молите на осн. 78 от ГПК да ви бъдат присъдени и сторените по делото разноски( вкл. адвокатско възнаграждение). ...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот wolfenstein » 23 Авг 2009, 21:50

Имам ли право на адвокат продео както не работя? Колко време траят такива дела?
Колко пари струват :)? Ще трябва ли документа с които е присадена парвата издражка по време на развода документа за решението за неиното увеличаване и други документи какви ще трябват?
Това ли трябва да се направи :)
1.Искова молба за постановиване на издражка примерно с дата 1ви август,както и сумата която искам за издражка.
2.Претендиране за неиното изплащане + лихва за просрочване + претендиране на основание 78от гпк за да бада изплатени сторените по делото разноски включително и адвокатството възнаграждение.
3.Трябва да докажа че нямам важмоност да се издаржам сам тоест да представя бележка че не работя от борсата бележка от даначното че нямам имущества ,адресна регистрация която доказва че живея при баба и дядо и може би други документи?
wolfenstein
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Авг 2009, 12:08

Не мога да ви отговоря на двете лични( а за скайп забравете), защото е нужно повече от това да искате. И предпочитам учтивата форма на обръщение! 8)

Вие определено не ме четете... Вижте в нормата колко факти и обстоятелства следва да са налице кумулативно, че да ви присъдят издръжка.
1. Да докажете, че сте студент редовна форма на обучение( удостоверение от ВУЗ) и нямате доходи или имущество, от което да се издържате ...
2. Да докажете, че няма да съставлява особена трудност за баща ви изплащане на тази издръжка

Отивате в адвокатската колегия, към вашия град и питате как и какво следва да сторите, за да ви бъде назначен служебен защитник- ако все още сте с намерения да водите делото.

Другия вариант е да чакате тук някой да ви напише исковата молба и да се представлявате сам. Срещу "големият мошеник"- ваш биологичен баща( с това изречение ме загубихте за каузата).
Апропо- имате право на издръжка и от майка ви. 8)

А колко време траят тези дела никой не може да ви каже. Не съм от гадателския колектив. Въоръжете се с търпение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот wolfenstein » 24 Авг 2009, 14:33

Относно моя биологичен баща не съм го виждал от над 10 години поради неговото нежелание ще кажа също така че ме изнуди да подпиша и декларация с която се отказвам от издръжка уж че съм я получил няколко години напред .Та аз не знам и не познавам друг човек които да вземе издръжката на детето си ,а вие?
wolfenstein
Младши потребител

Мнениеот rts » 24 Авг 2009, 16:00

Нещо не ми се връзва - сега сте на 19г., от 10г. не сте Виждали баща си, но сте му предоставили декларация, че Вие наплатил издръжката за няколко години.
На колко години бяхте, уважаеми като подписахте въпросната декларация - на 7, на 8 , на 9 или може би на 5 ? И как предоставите декларацията - лично, чрез майка си или по друг начин ?
rts
Активен потребител

Мнениеот wolfenstein » 24 Авг 2009, 16:20

Мога да я пратя на някоя поща деакларацията бях непълнолетен декларацията беше с цел да си спести издръжката сичко това беше с цел да даде подписа си за декларация че мога да излизам в чужбина тъи като бях непълнолетен.Всичко е сложно и не бих могъл да го обесня в форума за това ако има някои желание и малко време мога да го обесня по скаип или кю примерно.
Декларацията вече изтече.
wolfenstein
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Авг 2009, 17:00

Те тая декларация не чини нищо. :D
Ама започвам да си задавам и аз въпроси- майка ви къде беше, когато я подписвахте, защо сте се съгласили на такъв акт и прочее- не че ми е важно.

Сега ще кажете, че решението за издръжката е постановено, когато сте бил на 9 и ... става веселко. Но, иначе баща ви е мошеник.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 24 Авг 2009, 17:54

wolfenstein каза:
Относно моя биологичен баща не съм го виждал от над 10 години поради неговото нежелание ще кажа също така че ме изнуди да подпиша и декларация с която се отказвам от издръжка уж че съм я получил няколко години напред .Та аз не знам и не познавам друг човек които да вземе издръжката на детето си ,а вие?

Не се обиждайте wolfenstein, но в този кратък пост се подредили толкова много глупости, че ми се вижда невероятна хипорезата на poli_g, че ще намерите някой тук да ви помогне като ви напише исковата молба... Така че - при адвокат!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот wolfenstein » 24 Авг 2009, 22:34

poli_g написа:Те тая декларация не чини нищо. :D
Ама започвам да си задавам и аз въпроси- майка ви къде беше, когато я подписвахте, защо сте се съгласили на такъв акт и прочее- не че ми е важно.

Сега ще кажете, че решението за издръжката е постановено, когато сте бил на 9 и ... става веселко. Но, иначе баща ви е мошеник.

Делото за първата издръжка е било като бях на 8 или 9 аз тогава участие не съм вземал второто дело за увеличение да е било когато бях на 15-16 тогава взех участие но баща ми не се яви в съда само някакъв негов адвокат , ние иначе живеем и в различни градове аи тои няма намерение да се види с мен :) , относно декларацията трябваше да се подпише защото иначе нямаше да направи пълномощно или там както се вика за да изляза в чужбина за малко........ Баща ми ако не беше мошеник нямаше на предното дело да си искарва 1000 болести и да си крие доходите..... :mrgreen: с цел да се направи едва ли не трудоспособен нищо че има фирма и имущество и т.н. а аз нямам нищо. И никога не ми е помогнал с нищо относно маика ми тя ми помага винаги ако не беше тя нямаше да мога да завърша и средно дори! А тои откакто е спрял издръжката си с оная декларация дори и преди това само издръжката плащаше която ако не се лъжа последно го осъдихме за 60лв. Нима е смешно или по-скоро трагично за доста години тои с нищо да не ми помогне дори и когато съм му искал пари ся се сещам за нова раница за какво ли не последно му се обадих да ми помогне с такста за университета тои ми каза не мога да ти помогна приятелю , и аз му отговорих че декларацията му изтече но на него не му пука. :mrgreen:
wolfenstein
Младши потребител

Мнениеот rts » 25 Авг 2009, 11:01

Цитат: "маика ми е в чужбина има годишен доход 5000евро това проблем ли е?".
Друг цитат: "маика ми тя ми помага винаги ".
Добре, Г-не - майка Ви има годишен доход от 5 000 евро, което прави около 850 лева на месец и винаги Ви помага. Тогава, защо търсите издръжка от баща си, който както сам писахте е болен ?
Освен това сте пълнолетен, завършил сте средното си образование - опитахте ли да си намерите някаква работа и да се издъжате сам ?
rts
Активен потребител

Мнениеот wolfenstein » 25 Авг 2009, 11:54

rts маика ми е женена повторно 5000 евро е общия и доход с втория и мъж освен това тя не работи постояно и наи-важното баща ми изобщо не е болен просто си искарва фалшиви бележки от лекари и т.н. за да не плати нищо.Работих до преди няколко месеца тъи като уча редовно ся няма как да работя аи нямам работа.
wolfenstein
Младши потребител

Мнениеот rts » 25 Авг 2009, 15:01

Господине, при обстановката, която описахте до тук, мисля, че почти нямате шанс да осъдите баща си да Ви плаща издръжка. Ако дължимата до момента издръжка не е била плащана за някакъв период или, ако желаете все пак да опитате да се снабдите със съдебно решение във Ваша полза занапред, можете да се обърнете за съдействие към Адвокатския Съвет в най-близката Ви Адвокатска Колегия - така, както вече Ви посъветва Поли. Тук, във форума можем да дадем някои съвети, но във Вашия случай се касае за водене на съдебно дело - тази работа не е за форума, трябва да се свърши лично от адвокат, с когото ще се свържете.
Имайте предвид, че осъдителното решение още не означава пари в джоба Ви - оттам насетне имате да водите и изпълнителен процес, резултатът от който не може да се предскаже.
rts
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 25 Авг 2009, 15:40

Няма начин почти, да искаш да хванеш някого за издръжка и да не можеш-. Явно майка Ви не е била особено активна в тази насока. А и отказ от издръжка за бъдеще време е нищожна. Подписваш каквото иска и пак си я търсиш.
Мен ми се чини,че става въпрос не за нужда , а за отмъщение.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 25 Авг 2009, 15:52

Сигурно повечето от вас знаят че скоро ще бъде активна Родителската издръжка - до 25-годишна възраст

Тя и сега не е никак пасивна, но на журналистите дай им да творят новини. ;-)
Такава издръжка дължи единствено ако даването и не представлява особено затруднение за родителя. Така ще бъде и след 1.10., доколкото ми е известно. Все пак говорим за пълнолетен син или дъщеря. Ако не докажете, че баща Ви получава доход, който му позволява без особени затруднения да Ви я дава, просто нищо няма да получите. Вината за влошените ви отношения може и да е изцяло в него, хора всякакви, но това не помага.

А декларацията защо нищо да не чини?! :roll: Тя явно не е в смисъл "отказвам се от издръжка за в бъдеще", а "получих сумата Х лева, представляваща издръжка за бъдещия период еди-кой си". Не е едно и също. Все едно разписка за получаване на сума. Според мен си чини и още как, друг въпрос е честно ли е постъпил бащата в случая.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот wolfenstein » 25 Авг 2009, 16:19

portokal става въпрос за "получих сумата Х лева, представляваща издръжка за бъдещия период еди-кой си" :)
явно сте по навътре от мен ,аз хич не ги разбирам .Колко време траят такива дела години може би? И за какви пари говорим може би 2000-3000 и нагоре лева? Някои може ли да разясни тъи като нямам идея за какви пари става въпрос за делата адвокатите таксите и т.н.
wolfenstein
Младши потребител

Мнениеот zikzuk » 11 Окт 2009, 19:20

Намери си адвокат и поговори с него,
това е тегав и сложен проблем.
Има и онлайн консултации в интернет, там можеш да попиташ лично някой юрист как да постъпиш.
Има неясноти в твоя въпрос, които е хубаво да обсъдите лично с някой.
Без да съм юрист ми звучът смешно.
Например това, че се отказваш от издръжката примерно. Дете подписва на баща си подобно нещо, звучи ми смешно. Но си бил-а дете, не си знаела - сега можеш да действаш смело напред. Дали да го съдиш или не, това вече е друг въпрос.
Прочети из интернет, има много по темата.
Успех!
zikzuk
Нов потребител

Назад към Семейни казуси