Здравейте!Моята история е следната:Имам законен брак от 18год.С мъжа ми никога не можахме да се "сработим "и да имаме нормално семейство...Имаме син на 17 год./който е най-ощетен емоционално от нас/.В момент на умопомрачение от моя страна заради натрупани стари финансови проблеми и надежда най-сетне да повярвам,че ще се промени живота ни,преди 3 год.продадох единственото ми наследствено жилище.Парите заминаха,оттогава сме на квартира.Миналото лято закупихме къща на 13км.от града където живеем.Къщата изцяло е на кредит.Кредита е на мое име,съпругът ми е солидарен длъжник....Надеждата беше да градим нещо ново,но...
Отношенията продължават да се влошават м/у нас,особено когато сме отново в силни фин.затруднения.Сутринта ми заяви,че не желае да има повече общо каквото и да било с мен и ще си плаща само неговите кредити/има фирмен потр.кредит/,а за ипотеката и наема,който не е плащан вече 5 месеца,да се оправям...Не искам да ви занимавам със семейни кирливи ризи,но истината е че аз виждам своята глупост,какво загубих и как вярвах на химери.Помогнете ми със съвет как да постъпя сега?Не мога с моята заплата да изплащам ипотеката,да стоя на свободен наем и да се издържам/от вноската по ипотеката ми остават само 80 лв.доход!!!Какво се прави в тази ситуация?
Само да допълня ,че с мъжа ми не мога да действам с рогата напред,тъй като е достатъчно агресивен и е способен да стигне далеч в собственото си правосъдие,а аз съм сама с/у всичко,нямам родители,братя или сестри на които мога поне да споделя!
- Дата и час: 17 Дек 2024, 07:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да се справя с тази ситуация?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да се справя с тази ситуация?
Хайде бе хора,дръпнете ми поне една критика,къде съм спала толкоз години... Отговорете нещо,нямам си представа какво да предприема в тази каша!!!
- jarface
- Нов потребител
Няма да Ви критикуваме, спокойно. Съпругът Ви е съдлъжник по кредита и е солидарно отговорен с Вас. Все едно , какво си заявява пред Вас, банката хич и не е еня за тази работа. Къщата в селото не става ли за живеене?Нямахте ли някакъв процент самоучастие при покупката на тази къща, която да е с пари, които са Ви останали от наследственото жилище?
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря!Бях се отчаяла за получаването на отговор Къщата е на замазка само,става да се хвърли един мокет и да се живее,но той вече заяви,че ще отиде там,поне за 2 месеца докато банката си я вземе,а аз да се оправям,голяма съм... Дължа 5 наема на квартирата/1000лв/.
Къщата е купена изцяло на кредит-50000лв,само преди година.Дори и да отида да живея аз там,няма да мога да плащам вноската от 350 лв...!Направо незная накъде да се обърна...Положението е много тежко,аз нямам пари за адвокати или каквито и да били разходи,досега сме плащали редовно ипотеката,но в отношенията обрата е пълен и аз съм в безизходица.Моля,помагайте със съвети!
Къщата е купена изцяло на кредит-50000лв,само преди година.Дори и да отида да живея аз там,няма да мога да плащам вноската от 350 лв...!Направо незная накъде да се обърна...Положението е много тежко,аз нямам пари за адвокати или каквито и да били разходи,досега сме плащали редовно ипотеката,но в отношенията обрата е пълен и аз съм в безизходица.Моля,помагайте със съвети!
- jarface
- Нов потребител
Странно, че банка е отпуснала кредит и то за селска къща без самоучастие, на както и да е.
В каква насока искате съвет?
Дори и да я продадете ,ще Ви е необходимо неговото съгласие.
Към развод ли вървят нещата?
В каква насока искате съвет?
Дори и да я продадете ,ще Ви е необходимо неговото съгласие.
Към развод ли вървят нещата?
- sunrise
- Активен потребител
Ами може и да е странно,но нямаше проблем с отпускането,тъй като се касаеше за закупуване на основно и единствено жилище,семейно...Нещата вървят към раздяла...Думата развод на този етап я свързвам с пари,които нямам ,за да предявявам претенции Искам да знам конкретно какво би ми се случило,ако се наложи да си намеря стая под наем за мен и сина ми,която да мога да плащам и спра да внасям по ипотеката...?Освен ,че ще ми вземат къщата и ще я продават,какво още може да ми изисква банката.Съпругът ми със сигурност ще откаже да внася също по ипотеката!Единствено,ако това предприема ще мога да разполагам със заплатата си и да се грижа за сина си...
- jarface
- Нов потребител
Най-добре си преструктурираите кредита - за известен период от време, примерно 10м. или година да плащате по-малко /наполовина/. Обявете къщата за продан и предоговорете условията с наемодателя си. Плащайте си наема, а това което дължите до момента ще му заплатите, като продадете къщата. След това ... от Вас зависи. Но при всички положения от продажната цена ще е добре да си изплатите наведнъж ипотеката, а остатъка евентуално да разделите на две със съпруга си. Така ще излезете на чисто от цялата схема.
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
Благодаря!Да това е добра възможност,но първо трябва да се разбера с мъжа си,а там нещата в момента са категорични-няма да плаща повече и това е!Колкото и да ми свали банката,лихвата си я иска месечно,а точно сега тя е висока,т.е няма да падне сумата кой знае колко...Наема е 200лв+вноската-пак ми отива цялата заплата.... Мисля за продан на къщата,но трябва да я продам на цената поне,за да изчистя кредита,в което няма лошо,но това е процес във времето,който може и да се проточи/криза е,селски имот е... /Но все пак е вариант,само как да убедя хазяина да ме чака докато се оправя.Едва ли,вече 5 месеца ме чака човека...Сигурно ще се наложи да се разплатя с някое движимо имущество/телевизор,компютър.../незная просто...
- jarface
- Нов потребител
Не виждам за какво точно ще се разбирате с мъжа си в случая. С банката трябва да се разберете. И не гадайте с колко ще Ви падне месечната вноска. Има възможност тя да Ви бъде намалена с 50% за срок от една година. Все пак, както казвате, криза е. А банките не са агенции за недвижими имоти. Предпочитат плащане, вместо принудително изпълнение. Друг е въпросът, че за момента може и да Ви е по-изгодно банката да вземе къщата, вместо да й търсите купувач. И без това вероятността да цъфнете с лошо кредитно досие в Кредитния регистър никак не е малка. Не че Ви препоръчвам този вариант ... просто разяснявам опциите във Вашата ситуация.
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
А продажба без съгласието на съпруга Ви, няма как да стане, ще е атакуемо, ако изобщо намерите нотариус ,който да го направи без удостоверение за тежести.
Първо , изяснете приоритети си:къщата или наема? Ако съпругът Ви не живее в Вас и не дава издръжка на детето, поискайте я след 01.10.2009г. Минималната дори, пак ще Ви е от помощ.
Първо , изяснете приоритети си:къщата или наема? Ако съпругът Ви не живее в Вас и не дава издръжка на детето, поискайте я след 01.10.2009г. Минималната дори, пак ще Ви е от помощ.
- sunrise
- Активен потребител
Според може да претендира и за максималния размер на издръжката,не че е много голям де,но все пак.......Детето е на 17г. и нуждите му са огромни в тази възраст,още повече като майката докаже доходите си. Размерът на издръжката зависи и от доходите на бащата,така че е добре да се поинтересувате колко получава.
- cveti1605
- Младши потребител
Госпожо хайде да ви дам еди нестандартен съвет , вие развод нямате идете и се настанете в тая къща , междувременно предоговорете кредита .
Тоя човек ви тормози , с едно дело за домашно насилие ще се отървете от присъствието му в жилището до 1г ,тъй като съдът може да постанови насилникът да напусне имота за тоя срок-молбата се подава в 1м срок от насилието било то физическо или психическо .
Вземете и се разведете и ако не се разберете доброволно за собствеността на жилището пак има светлина в тунела.
Сега не зная в тоя имот вложени ли са някви лични средства при закупуването освен кредита ,ако е така опитайте се да докажете ,че са средства от продадения ви наследствен имот -тоест трансформация , за кредита докажете -принос , тоя има кредити пи фирвмата нищо не внася в домакинството , вие сте се нагърбила със всичко и т.н-иска в 1г срок от развода ...делото няма да е леко но няма и да е невъзможно .
Дори и да нямате развод ,ако сте разделени пак можете да се иска издръжка за детето -иска от него с ваше съгласие .
При развода дори и да ви присъдят семейното жилище то по новия СК ще се дължи наем за вашето ползване ,наем за частта на съпруга , е той ще е предполагам по малко от отва което плащате сега .
Особенно ако не се стигне до доказване на принос и съпруга ви остане с няква ид. част ,а вие ще плащата заема тоя наем може да се прихване срещу вашите внесени банкови вноски така.
Варияти има въпроса е до колко вие сте съгласна с тях .
Тоя човек ви тормози , с едно дело за домашно насилие ще се отървете от присъствието му в жилището до 1г ,тъй като съдът може да постанови насилникът да напусне имота за тоя срок-молбата се подава в 1м срок от насилието било то физическо или психическо .
Вземете и се разведете и ако не се разберете доброволно за собствеността на жилището пак има светлина в тунела.
Сега не зная в тоя имот вложени ли са някви лични средства при закупуването освен кредита ,ако е така опитайте се да докажете ,че са средства от продадения ви наследствен имот -тоест трансформация , за кредита докажете -принос , тоя има кредити пи фирвмата нищо не внася в домакинството , вие сте се нагърбила със всичко и т.н-иска в 1г срок от развода ...делото няма да е леко но няма и да е невъзможно .
Дори и да нямате развод ,ако сте разделени пак можете да се иска издръжка за детето -иска от него с ваше съгласие .
При развода дори и да ви присъдят семейното жилище то по новия СК ще се дължи наем за вашето ползване ,наем за частта на съпруга , е той ще е предполагам по малко от отва което плащате сега .
Особенно ако не се стигне до доказване на принос и съпруга ви остане с няква ид. част ,а вие ще плащата заема тоя наем може да се прихване срещу вашите внесени банкови вноски така.
Варияти има въпроса е до колко вие сте съгласна с тях .
- donna
- Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|