Здравейте!
Ще ви помоля да ми разясните 2 казуса,ако е възможно.
В момента имам сключен брак. Баща ми и съпругата му притежават имот, в който живеем в момента само двамата със съпруга ми. На апартамента преди брака със съпруга ми направихме пълен ремонт. Как е най-добре да придобия имота от тях (в случай че решат да ми го предоставят), така че той да си остане лично имущество за мен, а не СИО?
Вторият казус е следният: Да не дава Господ, но в случай че един ден почине баща ми какви права ще имам върху апартамента, ако не ми го е предписал или дарил преди това?
Благодаря за отговорите ви предварително.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 07:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследство по време на брак
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: наследство по време на брак
За предписан незнам, щот се предписват хапове, а от тях отбират дофтурите.
Сега по ред:
1.Ако не искате съпругът Ви да придобие право на собственост върху апартамента, трябва да Ви го дарят.В този случай обаче, сте уязвима при нарушаване на запазената част от други наследници.
2.Ако баща Ви почине, ще Ви се полага квота в зависимост от броя на наследниците.
Ако апартаментът е придобит по време на брака му , в резултата на съвместен принос и баща Ви няма други деца, Вие ще получите 1/4 от него.
Сега по ред:
1.Ако не искате съпругът Ви да придобие право на собственост върху апартамента, трябва да Ви го дарят.В този случай обаче, сте уязвима при нарушаване на запазената част от други наследници.
2.Ако баща Ви почине, ще Ви се полага квота в зависимост от броя на наследниците.
Ако апартаментът е придобит по време на брака му , в резултата на съвместен принос и баща Ви няма други деца, Вие ще получите 1/4 от него.
- sunrise
- Активен потребител
Нищо общо с темата и се извинявам на питащата, но не се въздържах като прочетох темата. "Наследство по време на брак" - много ми хареса! Звучи ми като "Пир по време на чума"...
-
stillminkova - Младши потребител
stillminkova написа:Нищо общо с темата и се извинявам на питащата, но не се въздържах като прочетох темата. "Наследство по време на брак" - много ми хареса! Звучи ми като "Пир по време на чума"...
Моля, разяснете брака пирът ли е или чумата?
- sunrise
- Активен потребител
Не исках да обидя никого с шантавото си чувство за хумор и пак се извинявам!
-
stillminkova - Младши потребител
sunrise написа:За предписан незнам, щот се предписват хапове, а от тях отбират дофтурите.
Сега по ред:
Благодаря за бързия отговор sunrise! Само ще помоля за разяснение на изречението ти в червено, тъй като не мога да го разбера. Да уточня че апартамента е придобит по време на брака на татко със съпругата му и те двамата нямат деца.
А що се отнася за "предписан", явно си личи че от 7 дни се боря с настинка. От толкова доктори и лекарства взех да говоря като тях.
- avalons
- Нов потребител
Ами съпругата и низходящите имат право на запазена част от наследството, която се определя според броя на наследниците. Ако наследодателят е дарил, завещал над разполагаемата чу частт, тоест отнел е това ,което им се полага по закон, могат да искат от съда да го възстанови.
- sunrise
- Активен потребител
Това, какво ще наследите, не зависи от това дали сте в брак, или не сте.
Ако имате други братя или сестри, които/който искате да прецакате, няма проблеми, има си достатъчно хватки, без да се нарушава запазената част и без да придобива дял съпруга ви.
Между впрочем,1 октомври е близо.
Ако имате други братя или сестри, които/който искате да прецакате, няма проблеми, има си достатъчно хватки, без да се нарушава запазената част и без да придобива дял съпруга ви.
- dimist
- Потребител
dimist написа:Това, какво ще наследите, не зависи от това дали сте в брак, или не сте.
И какво ще се случи на 1 октомври?
- avalons
- Нов потребител
Колега, аз съм скептична по отношение октомврийската революция.
АВ все още не е започнала обмен на данни с ГРАО.
АВ все още не е започнала обмен на данни с ГРАО.
- Гост.
- Старши потребител
avalons написа:dimist написа:Това, какво ще наследите, не зависи от това дали сте в брак, или не сте.
И какво ще се случи на 1 октомври?
Ами нищо ,което да Ви касае в случая. Проблемът би дошъл от други наследници, а не от съпруга Ви.
- sunrise
- Активен потребител
Какви са тези хватки? Продажба? Също така мисля , че ако питащият не е на издръжка на баща си и е живял поне 10 год. в този имот,то той може да го придобие по давност.
- city24
- Потребител
city24 написа:Ако имате други братя или сестри, които/който искате да прецакате, няма проблеми, има си достатъчно хватки, без да се нарушава запазената част и без да придобива дял съпруга ви.
Какви са тези хватки? Продажба? Също така мисля , че ако питащият не е на издръжка на баща си и е живял поне 10 год. в този имот,то той може да го придобие по давност.
Пълни глупости!Да ме прощавате , ако сте колега.
- sunrise
- Активен потребител
Накарайте съпругата на баща Ви да се откаже от запазената й част и после направете дарение. Ако са почтенни хора ще го направят.
Успех.
Успех.
- kinshasa
- Потребител
kinshasa написа:Накарайте съпругата на баща Ви да се откаже от запазената й част и после направете дарение. Ако са почтенни хора ще го направят.
Успех.
Още една глупост!Не може да се откаже от запазената си част, докато човекът е жив, защото не може да се разпорежда с неоткрито наследство.
Нека даващете съвети тук,все пак бъдат поне малко правно грамотни!
- sunrise
- Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|