начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

наследство по време на брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство по време на брак

Мнениеот avalons » 03 Сеп 2009, 15:27

Здравейте!
Ще ви помоля да ми разясните 2 казуса,ако е възможно.
В момента имам сключен брак. Баща ми и съпругата му притежават имот, в който живеем в момента само двамата със съпруга ми. На апартамента преди брака със съпруга ми направихме пълен ремонт. Как е най-добре да придобия имота от тях (в случай че решат да ми го предоставят), така че той да си остане лично имущество за мен, а не СИО?
Вторият казус е следният: Да не дава Господ, но в случай че един ден почине баща ми какви права ще имам върху апартамента, ако не ми го е предписал или дарил преди това?
Благодаря за отговорите ви предварително.
avalons
Нов потребител

Re: наследство по време на брак

Мнениеот sunrise » 03 Сеп 2009, 15:32

За предписан незнам, щот се предписват хапове, а от тях отбират дофтурите. :D :wink:
Сега по ред:
1.Ако не искате съпругът Ви да придобие право на собственост върху апартамента, трябва да Ви го дарят.В този случай обаче, сте уязвима при нарушаване на запазената част от други наследници.
2.Ако баща Ви почине, ще Ви се полага квота в зависимост от броя на наследниците.
Ако апартаментът е придобит по време на брака му , в резултата на съвместен принос и баща Ви няма други деца, Вие ще получите 1/4 от него.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 03 Сеп 2009, 15:45

Нищо общо с темата и се извинявам на питащата, но не се въздържах като прочетох темата. :D "Наследство по време на брак" - много ми хареса! Звучи ми като "Пир по време на чума"...
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 03 Сеп 2009, 15:54

stillminkova написа:Нищо общо с темата и се извинявам на питащата, но не се въздържах като прочетох темата. :D "Наследство по време на брак" - много ми хареса! Звучи ми като "Пир по време на чума"...

Моля, разяснете брака пирът ли е или чумата?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 03 Сеп 2009, 16:45

Не исках да обидя никого с шантавото си чувство за хумор и пак се извинявам!
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот avalons » 03 Сеп 2009, 17:13

sunrise написа:За предписан незнам, щот се предписват хапове, а от тях отбират дофтурите. :D :wink:
Сега по ред:
1.Ако не искате съпругът Ви да придобие право на собственост върху апартамента, трябва да Ви го дарят.В този случай обаче, сте уязвима при нарушаване на запазената част от други наследници.
2.Ако баща Ви почине, ще Ви се полага квота в зависимост от броя на наследниците.
Ако апартаментът е придобит по време на брака му , в резултата на съвместен принос и баща Ви няма други деца, Вие ще получите 1/4 от него.

Благодаря за бързия отговор sunrise! Само ще помоля за разяснение на изречението ти в червено, тъй като не мога да го разбера. Да уточня че апартамента е придобит по време на брака на татко със съпругата му и те двамата нямат деца.
:roll: А що се отнася за "предписан", явно си личи че от 7 дни се боря с настинка. От толкова доктори и лекарства взех да говоря като тях. :D
avalons
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 03 Сеп 2009, 17:25

Ами съпругата и низходящите имат право на запазена част от наследството, която се определя според броя на наследниците. Ако наследодателят е дарил, завещал над разполагаемата чу частт, тоест отнел е това ,което им се полага по закон, могат да искат от съда да го възстанови.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dimist » 03 Сеп 2009, 17:33

Това, какво ще наследите, не зависи от това дали сте в брак, или не сте.
Ако имате други братя или сестри, които/който искате да прецакате, няма проблеми, има си достатъчно хватки, без да се нарушава запазената част и без да придобива дял съпруга ви.
Между впрочем,1 октомври е близо.
dimist
Потребител

Мнениеот avalons » 03 Сеп 2009, 17:55

dimist написа:Това, какво ще наследите, не зависи от това дали сте в брак, или не сте.
Ако имате други братя или сестри, които/който искате да прецакате, няма проблеми, има си достатъчно хватки, без да се нарушава запазената част и без да придобива дял съпруга ви.

И какво ще се случи на 1 октомври?
avalons
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 03 Сеп 2009, 20:26

Колега, аз съм скептична по отношение октомврийската революция.
АВ все още не е започнала обмен на данни с ГРАО.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Сеп 2009, 09:44

avalons написа:
dimist написа:Това, какво ще наследите, не зависи от това дали сте в брак, или не сте.

И какво ще се случи на 1 октомври?

Ами нищо ,което да Ви касае в случая. Проблемът би дошъл от други наследници, а не от съпруга Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот city24 » 05 Сеп 2009, 18:34

Какви са тези хватки? Продажба? Също така мисля , че ако питащият не е на издръжка на баща си и е живял поне 10 год. в този имот,то той може да го придобие по давност.
city24
Потребител

Мнениеот sunrise » 07 Сеп 2009, 11:14

city24 написа:

Какви са тези хватки? Продажба? Също така мисля , че ако питащият не е на издръжка на баща си и е живял поне 10 год. в този имот,то той може да го придобие по давност.

Пълни глупости!Да ме прощавате , ако сте колега.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kinshasa » 07 Сеп 2009, 11:46

Накарайте съпругата на баща Ви да се откаже от запазената й част и после направете дарение. Ако са почтенни хора ще го направят.
Успех.
kinshasa
Потребител

Мнениеот sunrise » 07 Сеп 2009, 11:48

kinshasa написа:Накарайте съпругата на баща Ви да се откаже от запазената й част и после направете дарение. Ако са почтенни хора ще го направят.
Успех.

Още една глупост!Не може да се откаже от запазената си част, докато човекът е жив, защото не може да се разпорежда с неоткрито наследство.
Нека даващете съвети тук,все пак бъдат поне малко правно грамотни!
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси