начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка

Мнениеот pmidas » 07 Сеп 2009, 10:52

Здравейте,
С бившата си съпруга и детето ни живеем вече 1 година под един покрив. Делим домакинските разходи и тн. В общи линии сме интересни съквартиранти. От преди 3 години съдът разпореди да се изплаща издръжка на детето в размер от 100 лв като половината я поемам аз (която изплащам и сега), и половината тя. Сега тя иска да увеличи издръжката двойно. Любопитно ми е има ли какво да направя по въпроса.
Предварително благодаря за отговорите.
pmidas
Нов потребител

Re: Издръжка

Мнениеот Гост. » 07 Сеп 2009, 16:14

:roll: :lol: .........
Факта, че с бившата делите режийните разноски по жилището, какво общо според вас има с детето?!? Издръжката, която плащате е ЗА детето.То расте, трябват му нови дрехи, обувки( вие имате поне един кат такива за всеки сезон, нали така?!) е, то също има някакви жизнени нужди.

Факта, че делите един покрив, не значи че бившата няма право да претендира по-голям размер на издръжка за детето си.
Спогодете се преди да заведе тя съдебно производство- ще ви излезе по-евтино, а спестените пари за адвокати и съд можете да вложите разумно в детето си.
Това, като майка!
Като адвокат- намерете колега, за да ви консултира с оглед конкретните обстоятелства, но от мен едно- ще и постанови съда увеличение, възможно не в границите, които претендира, обаче всичките съдебни такси, адвокатски хонорари и нерви си остават за ваша сметка.
Та- широко скроен човек ли сте? :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pmidas » 07 Сеп 2009, 16:24

Да делим един покрив и разходи. Разходи и по детето също има .... дрешки играчки и тн.
Подразни ме това че ми каза ,,Или ще ми даваш пари на ръка или ще ти увелича издръжката ..... ". Не че е голяма но все пак живеем под един покрив. А и никога не съм мислил за редно да кажа нещо от сорта ,,Аз му купих дънки и детско меню в макдонълдс - на теб са отредени правата (разходите) ето касовите бележки ......
pmidas
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Сеп 2009, 16:48

pmidas написа:Да делим един покрив и разходи. Разходи и по детето също има .... дрешки играчки и тн.
Подразни ме това че ми каза ,,Или ще ми даваш пари на ръка или ще ти увелича издръжката ..... ". Не че е голяма но все пак живеем под един покрив. А и никога не съм мислил за редно да кажа нещо от сорта ,,Аз му купих дънки и детско меню в макдонълдс - на теб са отредени правата (разходите) ето касовите бележки ......

Пари на ръка, без доказателство за плащане( разписка от нея) не давайте.
Меркантилизираха се и майчетата...
Пазете си касовите бонове, когато купувате нещо с по-голяма стойност на детето ( дрешки).
Всъщност- колко над тези 50лв. ви иска тя "на ръка"?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pmidas » 07 Сеп 2009, 21:30

още толкова ..... но вече се успокоих. Ще и ги дам, така или иначе те си отиват за детето. Ще си пазя касови бележки от сега нататък.
Бях се ядосал от поведението и ..... детето тръгва на училище. Ясно е че разходите се повишават, но вместо да каже хайде да отидем да купим тетрадки и учебници раница или нещо друго ...... - Дай пари (или на ръка или ще мине през адвокатите) ...... (което означава нищо че сме тук ТИ не участваш с нищо освен с парите)
Мерси за съвета.
Поздрави
pmidas
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Сеп 2009, 21:44

Имам предложение- плащайте, стига да имате възможности, тези 100лв., но го правете, по банков път, или с пощенски запис, или на ръка, но винаги с разписка от нейна страна.

Поздравления от мен- широко сте скроен, а парите са за детенце. Вашето.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bgpavlp » 09 Сеп 2009, 02:01

А,дали наистина са за детето?

Съдът винаги постановява исканите суми от този на който са присъдени правата,но никъде не се сппоменава за някакъв вид контрол.Значи ние мъжете да даваме ,щот иначе лошо-съд,адвокати и т.н. и то толкова колко искат майкати,а в един момент ние не можем да видим какво е купено,а и не можем да опражним някакъв контрол.

Всичко това го казвам,защото и аз съм на този хал.Плащаш колкото ти кажат.А не дай си боже съдията да е техен човек (както се оказа при мен),МЪКА,МЪКА.

СКАПАНА ДЪРЖАВА - ....................... (оставям мнготочие,изводите си направете сами.Не искам да обидя някой,който си върши работата,но със сигурност тези хора в България се броят на пръсти).
bgpavlp
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 09 Сеп 2009, 10:39

Колко да е техен човек съдията, най-много осемдесет лева издръжка да присъди . Вие може ли да живеете със 160 лв.?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pmidas » 10 Сеп 2009, 10:39

По последни данни няма горна граница за издръжката. Ако е техен човек и има много злоба може да се случи наистина нещо нечувано. Това теоретично.
pmidas
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Сеп 2009, 10:48

:lol: Но на практика нещата не са така черновати. На практика!
А, теоретично- четете закона, като дявола евангелието...
Старата трактовка е запазена. Вярно, в 142, ал.2 е указано, че е в размер на 1/4 от МРЗ, но :!: в чл. 142, ал.1 нещо за възможности да четете?!? Корелация между нужди и възможности е диференцирана в 59/5
размерът на издръжката трябва да осигури условията на живот на детето, които е имало преди развода :idea: , освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pmidas » 10 Сеп 2009, 17:15

Да съгласен съм че ако има решение за някаква непосилна сума ще има обжалване на по-висока инстанция (или господари на ефира - което е по страшно за човека издал присъдата).
Но какво значи особенни затруднения. В днешни времена доходът не е сигурен. Ако вземаш минимална или нека да е двойна минимална заплата (мисля че това е към 500 лв) и си на квартира - 350 лв. От тука за какви особенни затруднения може да се говори? Ако това е днес ... ами утре ако си без работа? Ще водиш дело за промяна на издръжка? А от къде пари за юредическа помож?
ПС - Това не е моя случай но съм сигурен че при повечето хора нещата седят по подобен начин.
pmidas
Нов потребител

Мнениеот laridii » 11 Сеп 2009, 16:33

pmidas написа:Да съгласен съм че ако има решение за някаква непосилна сума ще има обжалване на по-висока инстанция (или господари на ефира - което е по страшно за човека издал присъдата).
Но какво значи особенни затруднения. В днешни времена доходът не е сигурен. Ако вземаш минимална или нека да е двойна минимална заплата (мисля че това е към 500 лв) и си на квартира - 350 лв. От тука за какви особенни затруднения може да се говори? Ако това е днес ... ами утре ако си без работа? Ще водиш дело за промяна на издръжка? А от къде пари за юредическа помож?
ПС - Това не е моя случай но съм сигурен че при повечето хора нещата седят по подобен начин.

Вижте, сега, никой не се интересува какъв наем плащате и това, че може да останете без работа, основният принцип е, че който има деца трябва да си ги гледа. Като няма как да ги издържа да практикува безопасен секс и да остане бездетен. Щом си здрав и прав, а дори и да не си толкова здрав, работиш ли, имаш ли някакво движимо и недвижимо имущество ще плащаш. Безпаричието не трябва да бъде извинение за родителска безотговорност.
Вашият случай е различен, защото живеете с майката и твърдите, че купувате това-онова на детето, но повечето бащи (разбира се има и майки, макар и по-малко на брой), които дължат издръжка мрънкат без основание, че 100 лв. били много. А, реално погледнато това детето струва много пъти по 100 на родителя, с когото живее и Вие и сам го знаете.
Така, че продължавайте да купувате това-онова на детето и си пазете касовите бележки и фактурки.
laridii
Потребител

Мнениеот pmidas » 12 Сеп 2009, 23:21

laridii написа:Вижте, сега, никой не се интересува какъв наем плащате и това, че може да останете без работа ..........

Kakvo stana s ,,освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител" ?
pmidas
Нов потребител

Назад към Семейни казуси