начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Упражняване на родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Упражняване на родителски права

Мнениеот rodopeas » 11 Сеп 2009, 20:24

моля ви за помощ относно следния проблем

От фактическото ни семейно съжителство с български гражданин , без да сме сключвали официално граждански брак,/ имаме дъщеря на 12,5 години. Бащата е припознал детето при раждането.
През 2002 година окончателно се разделихме с бащата като постигнахме единодушно съгласие помежду си дъщеря ни да живее при мен, / имам и черно на бяло удостоверение за настоящ адрес от 2003/ и аз да полагам основни грижи за нея, а събота и неделя, както и през училищни ваканции, официални празници да се вижда с баща си.

В началото на годината напуснахме границата на Република България с нотариално заверена декларация подписана от бащата и се преместихме да живеем за постоянно в Холандия. С друга нотариално заверена декларация бащата даде изрично съгласие, че детето може да живее с мен в Холандия до навършване на пълнолетие . В момента с дъщеря ми живеем на един и същи адрес и аз продължавам да полагам основни грижи за нея, като с бащата имаме уговорени начини при които той да подържа лични контакти с детето, без да се нарушава връзката помежду им.
По изискване на Холандските имиграционни власти (Immigratie- en NaturalisatiedienstIND) дъщеря ми трябва да се регистрира като постоянно прибиваващ гражданин на територията на Кралство Холандия. За да може тази регистрация да бъде направена, се изисква официално правно становище от лигитимна българска институция относно правото ми да упражнявам родителските права върху малолетната ми дъщеря .

Цитирам изискването Documents relating to the parental responsibilities in respect of the child: или документи касаещи родителските права върху детето.

Освен акта за раждане, в който е видно, че аз съм родител на дъщеря ми не притежавам друг документ с който да докажа, че упражнявам родителски права над нея или друг официален документ в който да е видно, че тези ми права произтичат от законите на българското семейно право.
Смятам, че казусът ми се състои в следното: тъй като не сме имали брак с бащата и, не сме се развеждали и не притежавам съдебно решение с което да докажа, че упражняването на родителските права са пресъдени на мен.
Тъй като с баща и нямаме и не сме имали разногласия при кого да живее дъщеря ни след фактическата ни раздяла 2002г. е нелогично да подам иск по чл.71 ал.2 от СК , съдът да определи при кого да живее детото, при положение, че то живее при мен, или бащата да подаде иск по същия член при положение, че той е съгласен детето да живее при мен. Тъй като няма такъв спор между нас, според мен , съдът няма да приеме иска за основателен.

чл. 71, ал. 2 от СК. “ Когато родителите не живеят заедно и не могат да постигнат съгласие при кого от тях да живеят децата им, спорът се решава от районния съд по местопребиваването на децата, след като бъдат изслушани, ако са навършили десет години. Решението може да се обжалва по общия ред. “ В моя случай като не е имало спор при кого да живее детето упражнявам ли аз родителските права, и ако това е така коя българска институция би могла да даде правно становище относно моя случай и в официален документ да разтълкува откъде произлиза законното ми право за упражнявене на родителските права

МНОГО ВИ МОЛЯ ДА МЕ ОРИЕНТИРАТЕ В СИТУАЦИЯТА В КОЯТО СЕ НАМИРАМ И ИНФОРМАЦИЯ ЗА АДВОКАТ, КОЙТО БИ МОГЪЛ ДА СЕ ЗАЕМЕ СЪС СЛУЧАЯ
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!
бЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
rodopeas
Младши потребител

Re: Упражняване на родителски права

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2009, 20:56

Тъй като с баща и нямаме и не сме имали разногласия при кого да живее дъщеря ни след фактическата ни раздяла 2002г. е нелогично да подам иск по чл.71 ал.2 от СК , съдът да определи при кого да живее детото, при положение, че то живее при мен, или бащата да подаде иск по същия член при положение, че той е съгласен детето да живее при мен. Тъй като няма такъв спор между нас, според мен , съдът няма да приеме иска за основателен.

Грешите! Изобщо изначално сте в грешка. Именно искът по 71,2 е вашето решение, но четейки останалите факти- ще е усложнен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rodopeas » 11 Сеп 2009, 21:11

искате да кажите, че трябва да симулираме проблем относно местоживеенето на детето, да стигнем до съд, за да може съдът да се произнесе относно упражняването на родителските права!!???
А какво да кажем на детето? Че ще играем театър за да получим необходимия документ.Не е ли изрично посочено в този член, че ако не се разберем помежду си при кого да остане детето тогава да се обърнем към съда? И не е ли логично този при когото остане да живее детето той да упражнява родителските права!?
rodopeas
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2009, 21:17

Ужасно съм уморена, а вие не ме четете. И това определено не е възпитано.
Къде прочетохте за симулативно поведение, за лъжи , еле и детето да лъжете?!?
На съда изобщо не му е интересно имате ли актьорска дарба или не- той е длъжен да съобрази какви са интересите на детето, и да натовари единия родител с правомощия, до навършване на пълнолетие, да е отговорен за това дете.
Нямате друго решение, но ако вие измислите...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rodopeas » 11 Сеп 2009, 21:30

Извинявам Ви се най-сърдечно, :oops: ако предишният ми отговор е прозвучал невъзпитано. Днес цял следобяд говоря с адвокати от България и те ме съветват бащата да подаде иск по чл.71 ал.2 че иска детето да живее при него за да може иска да се уважи, а ние от години се стараем да инвестираме в добрите отношения помежду си за да може детето да се чувства нормалнор, пък и с годините дори са научехме да се уважаваме повече, отколкото когато живеехме заедно.
Съжалявам още веднъж, аз пък днес съм доста раздразнена от фактите, които научавам постфактум.....търся други варианти, освен съдебният, но май търся под вола теле ....
rodopeas
Младши потребител

Мнениеот donna » 11 Сеп 2009, 21:34

А защо вие не подадете иск в България с оглед детето да живее при вас и род.и по делото бащата да признае иска и готово ?
Аз не виждам какв е проблема вие да поискате от съда да ви присъди правата и определи режим на лични контакти и изрично да поискате съда да разреши детето да живее при вас в Холандия , не сте първата нито сте последната с тоя проблем. Когато има мир и дружба бащата признава още в отговора по иска ,и за още по добре и в ъсдебно заседание ,вие не се явяввате само адвоката ...

Друг вариянт ,ми поговорете с властите,ако искат някакв документ от бащата нека нашия подпише и им посочете факта ,че дела се водят когато родителите не се разбират ,щото според тях вие трябва да симулирате у нас процес.
donna
Старши потребител

Мнениеот rodopeas » 11 Сеп 2009, 21:41

За първи път чувам подобно предложение и възможно ли е това.? Колко време ще отнеме? Ше се водат ли дела и къде да си намеря адвокат, който ще ми свърши тази работа .... все въпроси, но наистина главата ми се е запалила ....Тази вечер разговаряхме с бащата и мислихме за най-бързо да сключим извънсъдебно споразумение, макар, че още не съм убедена каква работа ще ни свърши...
rodopeas
Младши потребител

Мнениеот rodopeas » 11 Сеп 2009, 21:48

donna написа:А защо вие не подадете иск в България с оглед детето да живее при вас и род.и по делото бащата да признае иска и готово ?
Аз не виждам какв е проблема вие да поискате от съда да ви присъди правата и определи режим на лични контакти и изрично да поискате съда да разреши детето да живее при вас в Холандия , не сте първата нито сте последната с тоя проблем. Когато има мир и дружба бащата признава още в отговора по иска ,и за още по добре и в ъсдебно заседание ,вие не се явяввате само адвоката ...

Друг вариянт ,ми поговорете с властите,ако искат някакв документ от бащата нека нашия подпише и им посочете факта ,че дела се водят когато родителите не се разбират ,щото според тях вие трябва да симулирате у нас процес.

аз говорих вече с властите, те ми поискаха официален документ от наша правна институция, в който да бъде разтълкувана ситуацията около случея ми...но се оказа, че навсякъде бях посъветвана да заведа иск па чл.71 ал.2 след като се обаждах на няколко правни кантори да да им възложа реаването на проблема.

Докато бяхме в София имахме двама адвокати по международно право, които ни посъветваха да направим две декларации, които аз имам преведени и легализирани, но холандците си искат черно на бяло документ кой упражнява родителските права.....
rodopeas
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2009, 21:54

Предоставяне упражняване родителски права не става с извънсъдебно споразумение. Проблемите са ви решими, но някъде по пътя не сте попаднали на подходящ колега. Вие ще сте ищец, не съпругът ви..
А кой ви е съветвал за декларация...

п.п. Моля да ме извините, и аз съм била рязка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 11 Сеп 2009, 21:59

А с нотариално заверено съгласие от страна на бащата няма ли да стане , говорете и питайте на място.

"аз говорих вече с властите, те ми поискаха официален документ от наша правна институция, в който да бъде разтълкувана ситуацията около случея ми..."

Я се поинтересувайте преведен текст на семейния кодекс и заверен от съответния отдел в МП няма ли да върши работа в едно с официялно становище от Министерството на правосъдието , кога се водят дела за родителски права.

http://www.bghelp.net/forums/showthread ... tid=169504

погледни и линка
Последна промяна donna на 11 Сеп 2009, 22:06, променена общо 2 пъти
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2009, 22:00

Донна, това не е в правомощията на родителите.. нали така.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rodopeas » 11 Сеп 2009, 22:04

poli_g написа:Предоставяне упражняване родителски права не става с извънсъдебно споразумение. Проблемите са ви решими, но някъде по пътя не сте попаднали на подходящ колега. Вие ще сте ищец, не съпругът ви..
А кой ви е съветвал за декларация...

п.п. Моля да ме извините, и аз съм била рязка.

Написахме декларацията с адвокат по муждународно право. Всъщност той си свърши работата, защото декларацията е във връзка с Хагската конвенция, която България е ратифицирала ....и двете декларации ги приеха властите тук без проблем, остана да докажа, че упражнявам родителските си права върху детето
rodopeas
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2009, 22:08

Да, но декларацията няма нищо общо в конкретния случай...Тя просто удостоверява съгласието на бащата, детето да напусне пределите на страната с Вас...

Вижте, не знам какво са ви казали колегите, с които сте комуникирали, но наистина пред вас не стои голям правен проблем. Истината е, че единствено със съдебно решение ще отстраните същия, но няма да ви отнеме повече от 2-3 месеца след като имате съгласието на бащата. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rodopeas » 11 Сеп 2009, 22:11

А с нотариално заверено съгласие от страна на бащата няма ли да стане , говорете и питайте на място.
----------------------------------------------------------------------------------------------

ами те от бащата не искат вече нищо, а документ от българска правна институция

Това е идея за семейния кодекс
rodopeas
Младши потребител

Мнениеот donna » 11 Сеп 2009, 22:13

Я питай тука ,може някой да е преживял твоя проблем.

http://forum.bg-mamma.com/index.php?board=20.0
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 11 Сеп 2009, 22:34

Друго ,което ми идва наум , идете ви е или ваш пълномощник в районния съд и в общината по постоянен адрес за да ви издат едно удостоверение ,че в архивите на съда за период от раждането на детето -посочвате кога е родено до сега няма заведени дела ,за лишаване от родителски права против вас и предвид на това вие ги упражнявате.

Това го извличам от нормите за лишаване на родителски права ,тъй като съгласно Чл. 78. СК-В случаите на чл. 75 и 77-лишаване и ограничаване от род права съдът съобщава служебно на общината по местожителството на родителя за съответно вписване на лишаването от родителски права или на последвалото им възстановяване.
На вас ще ви издадт документ ,че не сте лишена от тия права значи ги упражнявате , но вземете от съда и от общината така да има по -вече книжа да се радват чиновниците!
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2009, 22:44

:roll: :lol: Направо не мога да повярвам.
Няма да стане без съдебно решение, просто родителите не са властни да уреждат този въпрос.
Последна промяна poli_g на 11 Сеп 2009, 22:56, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rodopeas » 11 Сеп 2009, 22:47

Благодаря ти от сърце Дона, ще опитам и това !!!

На 22 септември имаме втора среща, дотогава месля да събера някакви документи и ще пробвам с тях, както и превод на семейния кодекс ...може и да стане
rodopeas
Младши потребител

Мнениеот donna » 11 Сеп 2009, 23:02

В много държави от ЕС тоя въпрос се решава с една декларация с нот. заверка на подписа ,че бащата в случая е съгласен детето му да живее с майката на територията на съответната държава. Някъде е с попълване на определен формуляр,според зависи от държавата и случая.
Вече ако той не е съгласен тогава със съдебно решение. За Холандия определено не зная как става.
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2009, 23:11

Именно, самата госпожа написа- те от бащата не искат нищо повече( предполагам декларацията им е достатъчна) но вече искат писмен документ от българска правна( ако цитирам точно) институция.
А такъв може да издаде само БГ съд.
А те двамата не могат да договарят извънсъдебно предоставяне на род. права по ред причини...( ровех да ти изпратя решения, не успях, но има такива в тази насока)
Напоследък и при нас, визирам в България, се появи този проблем. Родителите от години живеят във фактическа раздяла( ако са в брак), или просто нямат спор при кого ще живее детето, но с оглед взимане на различни решения относими за детето,от страна на родителят, при когото живее - наложително се урежда проблема само със съдействие на съд.
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси