Въпросът ми е следният-бившият ми съпруг "забрави" да ми изплаща дължимата издръжка за детето от януари 2008 г. След като се запознах с множество подобни случаи във форума, още повече като се има предвид, че адресът и местонахождението му са неизвестни, (на мъжа, а не на форума ) реших да се обърна към адвокат. От мненията тук останах с впечатление, че с оглед получаването на дължимата сума най-добре е да се заведе изпълнително дело. Адвокатката обаче настоява да подадем тъжба до Прокуратурата, т.е., наказателно дело, за да сме "стреснели" длъжника. Освен това ме предупреди, че процедурата може да се проточи година и половина, а бившия да го накажат с пробация, но той, ако не искал да има "петно" в досието и т.н., щял да ми се издължи. На въпроса ми няма ли алтернативна процедура, например Държавата да ми изплаща издръжката, а после да си търси парите от него, адвокатката каза, че "да, има нещо такова"??, но тя ме съветва да водя накзателно дело. Честно казано, не виждам каква ще е практическата полза за мен и детето, бихте ли ми дали някакъв професионален съвет какви са най-удачните варианти?
Предварително благодаря за отговорите.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 11:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет относно адвокат и дело за издръжка!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за съвет относно адвокат и дело за издръжка!
Адвокатката Ви в общи линии е права. Може да предприемете следните действия:
1.С изпълнителният лист да посетите съдия-изпълнител . Той си знае работата нататък.
2.Наказателното дело е добър Вариант, тъй като при плащане от страна на съпруга Ви , делото ще се прекрати. Това много често стимулира плащането.
3. Имате възможност да получавате издръжка от Общината при определени условия, но не и преди да сте предприели мерки срещу съпруга си по т.1.
1.С изпълнителният лист да посетите съдия-изпълнител . Той си знае работата нататък.
2.Наказателното дело е добър Вариант, тъй като при плащане от страна на съпруга Ви , делото ще се прекрати. Това много често стимулира плащането.
3. Имате възможност да получавате издръжка от Общината при определени условия, но не и преди да сте предприели мерки срещу съпруга си по т.1.
- sunrise
- Активен потребител
Госожо, според мен по-добрият вариант за Вас и детето Ви е незабавно да заведете изпълнително дело. За най-добрата Ви защита там ще е нужен адвокат, тъй като сама едва ли ще се ориентирате какво и кога да предприемете. Именно във връзка с изпълнителното дело, ако в определен срок няма постъпления, въпреки предприетите изпълнителни действия от Ваша страна, може присъдената Ви издръжка да бъде заплатена от Общината.
Независимо от изпълнителното дело, можете да подадете тъжба в Прокуратурата.
Така в комплект: изпълнително дело +тъжба, действията Ви максимално бързо ще Ви доближат до очаквания резултат.
Независимо от изпълнителното дело, можете да подадете тъжба в Прокуратурата.
Така в комплект: изпълнително дело +тъжба, действията Ви максимално бързо ще Ви доближат до очаквания резултат.
- rts
- Активен потребител
sunrise, аз нямам изпълнителен лист, нито идея каква е процедурата да се сдобия с него.
- proletarka
- Нов потребител
След като съдът постанови в решението си размера на дължимата издръжка, не си ли извадихте изпълнителен лист или той си плащаше доброволно?
Ако не сте, коя година беше делото ?
Ако не сте, коя година беше делото ?
- sunrise
- Активен потребител
Делото беше 2002 г., а и той си плащаше, макар и с голямо закъснение.
- proletarka
- Нов потребител
Трябва Ви изпълнителен лист, за да стигнете до съдия-изпълнител. Минали са обаче седем години от делото.
- sunrise
- Активен потребител
Това какво значение има?
- proletarka
- Нов потребител
Е явно не желаете да се жалвате по реда на НК , ваша воля , сега ще подаде една молба до съда по делото от 2002г за издаване на изпълнителния лист ,образци на молби има почти на вс . съдебен сайт ,държавната такса по сметката на съда е 5 лв. за издаване на изп. лист ,сметката на съда я има също на сайта на съда .Като се снабдите с изп. лист идете при адвокат да ви напише молбата за образуване на изпълнителното дело и си претендирайте неплатените суми от 2008 насам.
- donna
- Старши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|