начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

може ли да се анулира брак?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли да се анулира брак?

Мнениеот e-pesheva » 23 Сеп 2009, 19:07

Може ли някой да ми каже, как сключен брак може да се анолира? Има ли някакъв срок за това?
благодаря
e-pesheva
Нов потребител

Re: може ли да се анолира брак?

Мнениеот Melly » 23 Сеп 2009, 19:47

e-pesheva написа:Може ли някой да ми каже, как сключен брак може да се анУлира? Има ли някакъв срок за това?
благодаря

Такова животно "анУлиране" на сключен брак няма.
Вероятно имате предвид това:
СК написа:Основания за унищожаване на брака

Чл. 96. (1) Бракът се унищожава, когато:

1. при сключването му са били нарушени чл. 12 и 13;

2. встъпващият в брак е бил принуден да го сключи чрез заплашване с тежка и предстояща опасност за неговия или на негови близки живот, здраве или чест.

(2) Никой не може да се позовава на унищожаемостта на брака, докато тя не бъде постановена от съда.

Предявяване на иск за унищожаване на брака
Чл. 97. (1) Иск за унищожаване на брака може да се предяви:

1. при нарушаване на чл. 12 - само от непълнолетния съпруг, не по-късно от шест месеца от навършване на пълнолетието, ако няма деца от брака и съпругата не е бременна;

2. в случая на чл. 96, ал. 1, точка 2 - само от заплашения съпруг, не по-късно от една година от сключването на брака;

3. в случая на чл. 13, ал. 1, точка 1 - от всеки от съпрузите, от прокурора и от съпруга от първия брак;

4. в случаите на чл. 13, ал. 1, точки 2 и 3 и ал. 2 - от всеки от съпрузите и от прокурора.

(2) Искът по чл. 13, ал. 1, точка 2 може да се предяви не по-късно от шест месеца от оздравяването или от отменянето на запрещението.

(3) При нарушение на чл. 13, ал. 1, точка 3 бракът не може да бъде унищожен, ако болният съпруг е оздравял.

(4) Прокурорът може да поиска да се установи наличието на основание за унищожаване на брака, сключен в нарушение на чл. 13, ал. 1, точка 1, и след смъртта на единия от съпрузите.

(5) При двубрачие бракът не може да бъде унищожен, ако по-рано сключеният брак е прекратен.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 23 Сеп 2009, 21:28

Може да анОлирате съпруга си, Пешева, но не и брака си. :wink:
По-добре с развод да прекратите брака, отколкото да страда човека. :lol:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 23 Сеп 2009, 22:44

Този път вие ме разсмяхте Melly! И andy70 ме довърши... Супер - точно преди сън! Обичам го този форум! :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот e-pesheva » 24 Сеп 2009, 13:12

според новия семеен кодекс, колко време ще ми е нужно да прекратя брака/месец, година/? В случай че съпруга ми откаже да ми даде развод, какво мога да направя?
може ли някой да ми препоръча добър и сигурен адвокат от пловдив?
благодаря
e-pesheva
Нов потребител

Re: може ли да се анулира брак?

Мнениеот sunrise » 24 Сеп 2009, 14:07

Зависи, какъв развод ще е :по взаимно съгласие или по исков ред. Ако Ви откаже ще е по исков ред, съдът пак може да постанови развод. Колко време ще отнеме това , едва ли някой колега би се наел да прогнозира.
sunrise
Активен потребител

Назад към Семейни казуси