Здравейте колеги!
Имам въпрос по конкретен казус на мои близки (защото не се занимавам със семейно и наследствено право), ми се иска да ги успокоя малко. Български гражданин и чужденец (от страна в ЕС) са сключили граждански брак. Имат две деца родени в чужбина и са чужди граждани (страна от ЕС). Родителите (чужденец и българин) последните 15 години са живели в България. През това време съпругът български гражданин е закупил дворно място с къща (СИО). През 2001г. съпругът чужденец е починал, тогава се е открило и наследството. Тогава чл.22 от Конституцията и чл.29 от ЗС на бяха изменен още и Договорът за присъединяване на Р България към ЕС не беше подписан и ратифициран. Към онзи момент важеше изискването чуждите граждани наследили по закон недвижим имот (земя) да прехвърлят дела си в 3 год. срок. Децата не са го направили и сега са се замислили дали могат да го прехвърлят на майка си която все още живее в България, но моето терзание е собственици ли са на наследените идеални части от този имот...
- Дата и час: 17 Дек 2024, 11:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследяване по закон от чужденци
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследяване по закон от чужденци
По същия казуса с наследяването по закон от чужденци по който сам си разсъждавам засега , още нещо се сетих: как ще извадят Удостоверение за наследници на починал в България чужденец без ЕГН? Бракът е сключен в Швеция. Те са донесли Удостоверение от Швеция издадено от Нотариус (?) там - (тук е преведено само но е без апостил и затова не е легализирано). В това удостоверение освен че са вписани двете деца и съпругата, е написано че съгласно местния закон в Швеция преживелият съпруг е наследник преди децата и ги елиминира (?) докато е жив! Освен това Удостоверението има един абзац с текст, който има характеристика на Декларация за отказ от наследство и е подписан от децата, но не е вписано в Агенцията по вписванията... Много мазано стана.
-
stillminkova - Младши потребител
...моето терзание е собственици ли са на наследените идеални части от този имот
Неизпълнението на задължението да се "отърват" от собствеността не може да ги направи несобственици според мен. Не е като забрана въобще за придобиване, нито е предвидено изгубване на собствеността по силата на закона. А не се сещам - малко странно - да има и конкретна санкция за неизпълнение на задължението за прехвърляне в тригодишен срок (но може да пропускам нещо).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:...моето терзание е собственици ли са на наследените идеални части от този имот
Неизпълнението на задължението да се "отърват" от собствеността не може да ги направи несобственици според мен. Не е като забрана въобще за придобиване, нито е предвидено изгубване на собствеността по силата на закона. А не се сещам - малко странно - да има и конкретна санкция за неизпълнение на задължението за прехвърляне в тригодишен срок (но може да пропускам нещо).
На същото мнение съм. Имаше някъде из законите, че след срока - трите години - държавата може да изкупи, но не ми се рови сега къде беше в ЗС ли, в ЗСПЗЗ
но не съм срещал случай това да се е случвало.
На практика при делба чуждият гражданин не получава имот, а уравнение в пари
Към автора на темата вж. Кодекса за международно частно право
има цяла глава
-
Standbay - Потребител
Щом наследниците са деца на български гражданин /дори и само един от родителите/, то те са български граждани по закон. Ако нямат възражения да си ползват двете гражданства, уредете им статута с гражданството и.... да почерпите!
- razli4na
- Активен потребител
То и чужденци могат да придобиват ПС, но си зависи от доста неща...
това само да вметна.
това само да вметна.
- Гост.
- Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|