- Дата и час: 17 Дек 2024, 10:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как се отказва наследство?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
как се отказва наследство?
Родителите ми са разведени. Не подържам никаква връзка с баща ми повече от 7-8 години.Наскоро разбрах, че е починал. Но приживе е теглил кредит от банка. И аз сега като негов наследник, наследявам този дълг. Недвижими имоти е нямал никакви.С две думи искам да се откажа от наследство за да не му плащам кредитите. За да се откажа от наследство от съда ми поискаха удостоверение за наследници. Това което искам да попитам е счита ли се издаването на удостоверение за наследници за мълчаливо приемане на наследството? И какво мога да направя при положение, че такова ми искат от съда за да впишат отказа? Един вид хем не трябва да се вади удостоверение хем без него не може за да впишат отказа. Благодаря на всички за отделеното време и помоща.
- kalov
- Нов потребител
Re: как се отказва наследство?
Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
(2) Приемане има и когато наследникът извърши действие, което несъмнено предполага неговото намерение да приеме наследството, или когато укрие наследствено имущество. В последния случай наследникът губи правото на наследствен дял от укритото имущество.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
А как без удостоверение за наследници съдът ще е сигурен, че именно Вие сте наследник на Х? Извадете си удостоверението и не се страхувайте-само не пипайте имуществото на баща Ви
- devilchos
- Потребител
Страховете ми идват от това,че на няколко различни сайта търсейки информация срещнах този текст:
"За да се направи отказ, наследникът не трябва преди това да е приемал наследството по какъвто и да е начин – изрично или мълчаливо. Например: да си вади удостоверение за наследници, да плаща данъци на имущество от наследствената маса и т. н. В тези случаи ще се приеме, че той е приел наследството и отказът му става недействителен."
И не знам как да го тълкувам.
"За да се направи отказ, наследникът не трябва преди това да е приемал наследството по какъвто и да е начин – изрично или мълчаливо. Например: да си вади удостоверение за наследници, да плаща данъци на имущество от наследствената маса и т. н. В тези случаи ще се приеме, че той е приел наследството и отказът му става недействителен."
И не знам как да го тълкувам.
- kalov
- Нов потребител
да, но в случая е друга хипотезата, защото винаги може да се появи едно лице, което да каже-отказвам се от наследството на Х, а те изобщо да нямат родствени връзки. Единственият начин да се легитимирате като наследник е чрез това УН.
- devilchos
- Потребител
Благодаря ви за бързите отговори.
- kalov
- Нов потребител
Мълчаливото приемане на наследството от Ваша страна обуславя извършването на такива действия, които несъмнено говорят за Вашето намерение да го приемете. Ваши действия, от които може да се направят и други изводи, не могат да сочат към мълчаливо приемане на наследството.
Само по себе си ваденето на удостоверение за наследници не води до категоричен извод за приемане на наследството.
Само по себе си ваденето на удостоверение за наследници не води до категоричен извод за приемане на наследството.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|