начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

За изневярата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За изневярата

Мнениеот hidden » 04 Окт 2009, 23:04

Здравейте,
По стария СК изневярата се считаше за препоставка за дълбоко и непоправимо разстройство на брака, като това се извеждаше по тълкувателен път от текста на чл. 15 СК /отм./:
Чл. 15. Отношенията между съпрузите се изграждат на основата на взаимно уважение, общи грижи за семейството, разбирателство и вярност.

В новия СК обаче е налицe аналогичен текст, като "верността" е пропусната.
Чл. 14. Отношенията между съпрузите се изграждат на основата на взаимно уважение, общи грижи за семейството и разбирателство.

Това значи ли, че изневярата няма вече да се счита за такава предпоставка и няма да се гледа при изследване на вината за ДНРБ? Мисля, че неслучайно в новия СК верността липсва като задължение на съпрузите.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: За изневярата

Мнениеот portokal » 04 Окт 2009, 23:23

Това е, щото верни съпрузи в последните стотина години и със свещ не можеш да намериш. Законът търси начин да догони реалността.
Дет са вика, може да си изневеряваме и пак да се уважаваме взаимно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 05 Окт 2009, 01:09

:roll: :lol: :lol: Портокал, тази интерпретация ми хареса, особено след като се сетих, че назад във времето бях чела някакво СР, където в мотивите бе отразено, че еднократната изневяра не била основание за дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Искът, мисля, бе отхвърлен...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Окт 2009, 08:07

Харесва ми новия текст! Какво е едно моментно увлечение, съпоставено с истинската изпепеляваща любов?! Бракът е далеч по-сериозна работа от някакво си търкане на кожни повърхности. Ами че ние не сме талибани! По какво изискването за моногамност/моноандрия се различава от изискването да се носят фереджета? Сещам се за едно научно изследване, в което се показа, че флирта е положителен фактор за сплотяване на работните екипи. Защо не и по-близките връзки, които не носят вредни за института на семейството последици? :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот hidden » 05 Окт 2009, 08:21

Колеги, аз питам от професионална гледна точка. Житейската не е за този форум. Съдът ще изследва вече ли факти като изневярата при определяне на вината за ДНРБ?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот mladej » 05 Окт 2009, 08:52

Естествено е ,че изневярата пак ще се разглежда, но в контекста от дължимото"уважение", между съпрузите; е някои някога много ги "уважаваха"...Помните ли??
mladej
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 05 Окт 2009, 09:04

Постановление № 10 от 3.XI.1971 г., Пленум на ВС
2. Според Семейния кодекс развод се допуска само при дълбоко и непоправимо разстройство в брака. Абсолютните бракоразводни основания са отречени. Във всеки отделен случай съдът трябва да установи, че брачните отношения на съпрузите са разстроени дълбоко и непоправимо и че бракът е опразнен от съдържание. Съдът трябва да обсъди всички субективни и обективни причини, посочени от страните, и да прецени какво отражение са дали те в съзнанието на съпрузите и в брачния им живот. Всяка конкретна причина, колкото и значителна да е тя (изневяра, пиянство и др.), не може да бъде приравнена със състоянието на дълбоко и непоправимо разстроен брак. Възможно е тя да не е дала съществено отражение върху съзнанието на другия съпруг и върху брачните отношения. Съдът трябва да прекрати брака само когато констатира, че разстройството в него е дълбоко и непоправимо и че запазването му не създава нормални условия на живот на съпрузите и за отглеждане на децата им.

Дълбоко е това разстройство, при което между съпрузите липсва взаимност, уважение, доверие и другарски отношения. В тези случаи брачната връзка съществува само формално и в нея няма такова съдържание, каквото изискват законът и моралът.
Непоправимо е разстройството, което не може да се преодолее и да се възстановят нормални отношения между съпрузите. То ще бъде налице, когато отношенията между съпрузите са достигнали такова лошо състояние, което изключва възможността да се преодолее.

http://www.trudipravo.bg/index.php?opti ... &Itemid=37
Преуреден е и разводът. Запазени са двете форми на развод - по взаимно съгласие и развод по исков път на основание дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Но и в двете уредби има важни нови положения. Взети са предвид и промените, извършени с Гражданския процесуален кодекс (ДВ, бр. 59 от 2007 г.), на производството по брачни дела. Между новите моменти се открояват: премахване на тригодишния срок за допустимост на развода по взаимно съгласие; премахване на помирителното производство; опростено и по-динамично исково производство за развод, като вината губи значението си на елемент от фактическия състав на развода. По вината съдът се произнася само ако някоя от страните е поискала това. Отпада отдавна отреченото положение съдът да откаже развода, когато виновен е само ищецът, а ответникът настоява за запазването на брака. Отдава се по-голямо значение на съгласието на съпрузите за прекратяване на брака им и за уреждане на последиците от развода. Допуска се споразумяване между съпрузите при всяко положение на делото.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mladej » 05 Окт 2009, 09:15

Браво Poli ! Връх си ! Но цитираното от теб постановление е отменено,.. НО е запазило в съзнанието ни социалистическият морал поотношение спрямо семейството . Сега обществото има други идеали/ може би/ "Изневярата=част от начините да скрепиш съвременното пбщество !" :D Кога ли ще отменят и ряазводите в съда??? Да ги правят в общинските администрации, щом там подписват граждански брак/ просто с едно изменение на длъжностната характеристика на лицето по гражданско състояние; и вменяването му на още едно задължение: да развежда хората, които е бракосъчетал:))/
mladej
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 05 Окт 2009, 09:37

mladej написа:Браво Poli Връх си ! Но цитираното от теб постановление е отменено,.. НО е запазило в съзнанието ни социалистическият морал поотношение спрямо семейството . Сега обществото има други идеали/ може "Изневярата=част от начините да скрепиш съвременното пбщество !" :D Кога ли ще отменят и ряазводите в съда??? Да ги правят в общинските администрации, щом там подписват граждански брак/ просто с едно изменение на длъжностната характеристика на лицето по гражданско състояние; и вменяването му на още едно задължение: да развежда хората, които е бракосъчетал:))/

:roll: 8) Какво ви става напоследък в този форум?! Защото ако мисли някой, че не мога да съм саркастична или да употребявам ирония в излишък - врЪх е.
И кога за Бога ще гледате, какво точно пействам?!? И към кой НА е относим?
Когато съм в грешка, нямам против да ме санкционират. 8)

Всъщност, поста ви показва какво сте разбрали... или не сте?! Все ми е тази.
Вероятно е грешка от моя страна да ви връщам толкова назад във времето, та вие сте смогнали да четете само СК от 85, вероятно пропускайки, че преди него е имало от 69 , а още по- преди това има едно законче- ЗЛС, и там има един чл. 47 и там в нормата са указани едни неща, които в СК от 69 ги няма, пък после са въведени изрично в СК от 85/ който явно само знаете/....
И какво всъщност се цели с измененията в СК нов...

А питането по същество бе за изневярата- нищо не прочитам от вас, при все литературното ви отклонение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 05 Окт 2009, 09:55

И само да допълня, защото не сте коректен/ коректна!
*(1) Постановлението е прието при действието на отменения Семеен кодекс, поради което се помества само в частите му, относими към разпоредби от сега действуващия СК от 1985 г.
8)
Т.е. по т.5 и т.6, които изобщо не съм цитирала.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 05 Окт 2009, 10:07

Съдът ще изследва вече ли факти като изневярата при определяне на вината за ДНРБ?

Да, разбира се - поне според мен нищо съществено не трябва да се смята за променено с това. Все още се смята за нормално хората да очакват известна вярност и не се ли оправдае очакването, бракът да се разстрои. ;-) Този път говоря сравнително сериозно.
Ако можем да правим от промяната някакви изводи, те според мен ще са в посока: изневярата не винаги води до дълбоко и т.н. разстройство на брака; но това си беше кажи-речи несъмнено и досега.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mladej » 05 Окт 2009, 12:07

Hi-hi-hi.. :))) "POLI_g"...нищо лично, уважавам хората, които са работили при семейният кодекс и при фараоните.........Но все пак сме 21 век, нали..? Браво portokal, и аз съм на това мнение, но живота ще покаже... . Всъщност "ИЗНЕВЯРАТА",какво е това??-дали винаги е свързано със секса???; или е нещо повече ???. Все пак -И в определените и форми, или части ТЯ- винаги може да бъде, - И част от фактическият състав на разстройството на брака... Последните данни сочат, че в Европа и САЩ-еднократната изневяра сплотява семействата, а сега де.....??? Нека съдиите потворят и на тази тема. НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО...по отношение на изневярата, само:.. думи, думи, думи....
mladej
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Окт 2009, 12:30

Никой тук poli_g, не се съмнява в дълбоките ви и обширни познания, включително и върху историята на семейните кодекси в страната от Освобождението до днешни дни! Или от фараоните, както на място е отбелязал mladej. Въпросът на hidden, ако си направите труда да забележите, е съвсем прост и ясен: как ще действа съдът при съкратения текст в новия СК...
Напълно съм съгласен с portokal:
изневярата не винаги води до дълбоко и т.н. разстройство на брака;

Аз бих добавил, че по-скоро е обратното - ДНРБ води до изневярата... В този смисъл изневярата може да бъде едно указание за съда, индикатор, който намеква за разстройство на брака, но не и причина за неговото разтрогване.
И за да завърша, hidden: не разбирам защо ни се ядосвате на малко абстрактните отговори! Та вие сте дал и отговора на запитването ви и в този смисъл въпросът ви е риторичен! Какво друго ни остава, освен да споделим личното си мнение за изневярата, а накои от нас дори дълбоките си историческите си познания... При това сигурно ще отбележите, че никой не може да отговори на въпрос... Ясно е че всеки съдия ще си го интерпретира сам СК. След време ще знаем каква е средната практика. Но днес можем само да гадаем... :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 05 Окт 2009, 12:33

Вече съм сигурна, че в Благоевград оценяват по странен начин. :lol:

Пенев, какво да отговарям на очевадни неща.
След като вярността не е въздигната в абсолютно условие в отношенията между съпрузите, какво искате да ви напиша. Освен да цитирам кое всъщност е дълбоко и непоправимо разстройство на брака- нещо относимо към питането.
Но, разбирам, че Вие г-н Пенев имате повече знания от мен- по отношение "търкането" и прочие. :lol:
Последна промяна poli_g на 05 Окт 2009, 13:06, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Окт 2009, 13:06

Не знам защо сега Вие, poli_g, изгрубявате разговора? Май ще е по-добре да понасяме археологическите Ви изследвания... :(
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 05 Окт 2009, 13:24

plamen_penev написа:Не знам защо сега Вие, poli_g, изгрубявате разговора? Май ще е по-добре да понасяме археологическите Ви изследвания... :(

Г-н Пенев, разбирам, че не само на младежа/ който има къса памет 8), но ще приема, че е грешка на растежа/ му е трудно да осмисли съдържанието във втория ми пост, но ако Вие си позволявате подобно тенденциозно отношение( за което ме уведомихте, благодаря), защо мислите, че не бих манипулирала думите Ви? :roll:
Във военно положение, ще ползвам същия арсенал, какъвто и Вие. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Окт 2009, 13:32

Не се засягайте уважаема poli_g, но във вторият Ви пост, ако ми позволите да бъда откровен, няма никакво "съдържание"... още по-малко нещо за "осмисляне"... :roll: Огромните полета "копи/пасте" не само не създават "съдържание", но дори правят текста трудно читаем... с цялото ми уважение към разбиранията Ви за красота на изказа и изящество на повествованието, които без съмнение не споделям...
Но нали това, че не мисля като Вас не е причина да сипете грознички заплахи към форумния физик...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 05 Окт 2009, 13:44

Има разлика между съставите на чл. 99 на СК (отм.) и чл. 49 от СК(нов)- няма вменено задължение на съда да се произнася по въпроса за вината, освен ако ако някой от съпрузите е поискал това.
След като изневярата има отношение към вината за настъпване на дълбоко и непоправимо разстройство на брака, а вината НЕ е елемент от състава за прекратяване на брака по СК нов, освен в хипотезата на изрично искане, смятам, законодателят веднъж е помислил трезво и е отговорил на обществените отношения.
До сега съдът бе задължен да изследва въпроса за вината ако предявеният иск е по чл. 99- поради разстройство на брака( хипотезата на чл.99, ал.3 е обратна на сега действащата ал.3 на чл. 49 - изрично искане от съпрузите, съдът да не се произнася и разбира се споразумение).

п.п. Има една народна максима- Внимавай, какво си пожелаваш. Не съм задължила да ме четете, въпрос на осъзнат избор е да го правите, вместо да пропуснете съдържанието. :D
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mladej » 05 Окт 2009, 14:46

До- poli-g ....защо реши,че имам къса памет ??? Историческа ли ? Или относно близалката ?
Все пак, не всички сме живяли с динозаврите, мойте уважения..."Дет са вика, може да си изневеряваме и пак да се уважаваме взаимно..."/цитат/. Колкото до паметта, нека се върнем и на казаното по твоето време от др. Ф.Енгелс в : „Произход на семейството, частната собственост и държавата. В съответствие с изследванията на Луис Х. Морган"; ако си спомняш колежке Poli_g ;че "сексът и изневярата са белег на семейни отношения, САМО при първобитно-общинният строй". Е, все е имало за нещо да го уважавам човечеца, умен е бил..."младежа" тогаз....и в онези времена;та това за изневярата:)))
mladej
Младши потребител

Мнениеот huligan » 05 Окт 2009, 14:48

plamen_penev написа: Но нали това, че не мисля като Вас не е причина да сипете грознички заплахи към форумния физик...

ООООО! Форумният скучаещ едноличен търговец бил специалист и по изневерите :). То за изневерите е разбираемо, ама гледам, че пак на правни становища го избива. То, аслъ, остана ли неомазан раздел (след административния и съдебна)..: :?: :mrgreen:
Аватар
huligan
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси