начало

Пленумът на ВАС отново не издигна кандидат за председател на съда Пленумът на ВАС отново не издигна кандидат за председател на съда

въпрос за припознаване на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос за припознаване на дете

Мнениеот carmacoma » 02 Сеп 2009, 12:46

Въпрос- приятелят ми има брак, не се е развеждал, но живее разделен с жена си. Искаме да имаме дете, което той да припознае като свое без да се женим. Това възможно ли е, при положение, че той няма развод с другата жена и има син от този брак?
carmacoma
Нов потребител

Re: въпрос за припознаване на дете

Мнениеот sunshine_75 » 02 Сеп 2009, 15:18

Може, може...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот becky83 » 02 Сеп 2009, 15:21

няма проблем да припознае детето
becky83
Нов потребител

Мнениеот carmacoma » 02 Сеп 2009, 15:45

Благодаря за отговорите. Моля да ми посочите правните основания за възможността за припознаване на дете при един родител без развод на другия. Въпросът ми е дали се налага да се развежда??
carmacoma
Нов потребител

Мнениеот nemirim » 02 Сеп 2009, 15:51

Не се налага да се развежда, ако решите да имате дете, няма никакъв проблем той да го припознае, независимо че има брак с друга жена. По-особена ще е ситуацията, ако Вие имате брак с друго лице, но явно нямате...
nemirim
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 02 Сеп 2009, 15:53

Не се налага да се развежда. Няма проблем да се припознае детето , важно е Вие да не сте в брак по време на раждането на детето и триста дни преди това.
Друг е моралният аспект на нещата.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 02 Сеп 2009, 19:50

Не ги слушай, carmacoma.
Налага се и още как! Ако пък не иска- жена му да му ражда деца!
Айде де!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Сеп 2009, 23:10

razli4na написа:Не ги слушай, carmacoma.
Налага се и още как! Ако пък не иска- жена му да му ражда деца!
Айде де!

:roll: Моята болест била заразна?!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Martini_Bianco » 03 Сеп 2009, 11:24

carmacoma написа:Благодаря за отговорите. Моля да ми посочите правните основания за възможността за припознаване на дете при един родител без развод на другия. Въпросът ми е дали се налага да се развежда??

Принципът е следният - ако една жена има брак с мъж (т.к....по света вече опциите са по - разнообрзни :roll: ), за времето през брака им и малко след това важи презумпцията за бащинство - че съпругът е бащата. Поради тази причина, никое трето лице (изпълзяло изпод леглото/гардероба/хладилника), не може да се "меси" и оспорва бащинството, припознава или установява своето бащинство по съдебен ред. НИТО МАЙКАТА МОЖЕ ДА ЗАЯВИ В РОДИЛНОТО, ЧЕ СЪПРУГЪТ НЕ Е БАЩА НА ДЕТЕТО - за да не бъде вписан той в акта за раждане на детето.
Съвсем по друг начин стои въпросът, ако майката няма брак, а бащата има - с друга жена. Житейски и законово оправдано е, че той може да "твори" деца както в рамките на брака си, така и, паралелно, извън тях.
Смисълът на това разрешение, и в едната, и в другата хипотеза е, повече деца да имат "татко по закон" - т.е., да не се водят с "баща - неизвестен". И, от друга страна, веднъж установено едно бащинство (а, то е крехко и деликатно нещо...това установяване), да не може всеки сульо и пульо да се меси и "разклаща" работата. :)
Martini_Bianco
Младши потребител

Мнениеот afrodi1975 » 06 Окт 2009, 16:18

Здравейте!Аз явно нито съм омъжена нито разведена.Хахаха!Малко е дълго,но ще ви разкажа,за да ви стане ясно.През 2005г.август подадох молба за развод.2007г получих такъв,но бившия имаше право да обжалва куп неща и съответно не ни сложиха печат влязло в сила.Имахме още няколко дела на различни инстанции и на 29.09.2009г.пред Висш Касационен Съд нещата приключиха.Междувременно аз реших да си сменя личната карта и съответно направих справка в ЕСГРАОН.Ужас и безумие.След 4г.и 2 месеца аз все още се водя омъжена.В момента съм бременна.Не желая да подписвам наново с таткото,защото явно до няколко месеца папката с делото ще се върне в първоинстанционния съд и ще сложат печат влязло в сила.Ама нали има някакви до 300дни от развода в които ако родиш автоматично бившият ти мъж е баща на това дете.Е!какво да правя??????????Вече незнам да плача,или да се смея на тези идиотщини.Ако има някой,който да даде компетентен съвет БЛАГОДАРЯ МУ!!!!!!!!!!
afrodi1975
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 06 Окт 2009, 17:03

carmacoma написа:Въпрос- приятелят ми има брак, не се е развеждал, но живее разделен с жена си. Искаме да имаме дете, което той да припознае като свое без да се женим. Това възможно ли е, при положение, че той няма развод с другата жена и има син от този брак?

По-добре за Вас, приятеля Ви и детето му е той да опита да има второ дете със съпругата си.
Вие може да се опитате да си насочите вниманието към мъж, който не е женен/ако разбира се и той го насочи към Вас, защото знаете, че тези неща са израз на взаимност/.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 06 Окт 2009, 17:12

За съжаление, познавам една жена, която има дете от женен мъж.
Причината да има дете от този мъж е, че явно не се намира неженен такъв, който да и обърне внимание, освен това тя е твърде претенциозна и има прекалено големи изисквания към мъжете. Жалко е, че не осъзнава своите недостатъци, защото се мисли за голяма работа. В момента не може да се каже, че е щастлива. Според мен дори не заслужава да е щастлива, особено след като е наранила толкова много хора.
Жалко за детето, че има такива родители...
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 07 Окт 2009, 09:33

afrodi1975 написа:Здравейте!Аз явно нито съм омъжена нито разведена.Хахаха!Малко е дълго,но ще ви разкажа,за да ви стане ясно.През 2005г.август подадох молба за развод.2007г получих такъв,но бившия имаше право да обжалва куп неща и съответно не ни сложиха печат влязло в сила.Имахме още няколко дела на различни инстанции и на 29.09.2009г.пред Висш Касационен Съд нещата приключиха.Междувременно аз реших да си сменя личната карта и съответно направих справка в ЕСГРАОН.Ужас и безумие.След 4г.и 2 месеца аз все още се водя омъжена.В момента съм бременна.Не желая да подписвам наново с таткото,защото явно до няколко месеца папката с делото ще се върне в първоинстанционния съд и ще сложат печат влязло в сила.Ама нали има някакви до 300дни от развода в които ако родиш автоматично бившият ти мъж е баща на това дете.Е!какво да правя??????????Вече незнам да плача,или да се смея на тези идиотщини.Ако има някой,който да даде компетентен съвет БЛАГОДАРЯ МУ!!!!!!!!!!

Струва ми се ,че съвсем не сте наясно с фактите по делото си. Решението за развод не се обжалваше пред ВКС, така че то си е влязло в сила и Вие сте разведенаВ есграона , нещата са поправими , така че действайте.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 07 Окт 2009, 10:15

За съжаление, познавам една жена, която има дете от женен мъж.

:roll: :lol: :lol: :lol: Винаги съм се учудвала...Благодаря. :lol:

afrodi1975 със заварените преписи на постановените СР и в дирекция ГРАО на вашата община- да си отстранят пропуска.
Вие до сега документ за самоличност не сте ли сменяли?!?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dahlia1980 » 13 Окт 2009, 11:59

Здравейте,
и аз съм с подобен проблем. В момента съм в процес на развод, но съм бременна в 4 месец? Не искаме да сключваме брак с бащата на детето и очевидно няма да са минали 300 дни от излизане на съдебното решение за развода.
Какво мога да направя?...
1.Има ли шанс да впишат за баща на детето този които занесе нотариално заверена декларация в родилния дом и да се надяваме на разсеян чиновник?
2.Рушвет?
3.Дело след като детето се роди и вече е издаден акта за раждане и вписан баща, моят бивш съпруг? И ако това е единствения изход /дело/ трябва ли бившия да е в течение и да присъства на делото?
Благодаря ви, предварително!
dahlia1980
Нов потребител

Мнениеот portokal » 13 Окт 2009, 12:17

1.Има ли шанс да впишат за баща на детето този които занесе нотариално заверена декларация в родилния дом и да се надяваме на разсеян чиновник?
2.Рушвет?
3.Дело след като детето се роди и вече е издаден акта за раждане и вписан баща, моят бивш съпруг? И ако това е единствения изход /дело/ трябва ли бившия да е в течение и да присъства на делото?

1. Има, но не е голям. Все пак виждала съм лично такива случаи - дело според мен не толкова на разсеяни, колкото може би на неинформирани чиновници. Имайте предвид, че подобно отразяване на бащата в акта за раждане означава просто сгрешен акт за раждане, а не установен по реда на закона произход. В този форум имаше една тема за проблемите около бащинството и имената, с които едно 16-17-годишно момиче от малък дунавски град с "установен" по този начин произход се е сблъскало, естествено, не по своя вина, когато грешката е "лъснала" по някакъв повод.
2. Свежда се до т. 1, но усложнена от заплаха от Наказателния кодекс (ако случайно се докаже).
3. Не само трябва да е в течение, ами трябва да е ответник по Вашия иск. Напротив, за биологичния баща не е необходимо да "присъства" (макар да съм чувала и мнение, че искът за оспорване бил допустим само съединен с иск за установяване - не го споделям).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот dahlia1980 » 13 Окт 2009, 12:30

Благодаря за бързия отговор.
Значи единствен вариант е гражданско дело, а с какъв документ се докзва, че не той е бащата- ДНК или свидетел биологичния баща?
Мога ли да направя нещо преди да се роди детето/ освен брак с биологичния баща/ с което да си спестя ходене по мъки и съдилища?
dahlia1980
Нов потребител

Мнениеот portokal » 13 Окт 2009, 12:38

И двете са допустими (ДНК-експертиза, други експертизи, свидетели...), зависи какво ще прецени съдът, че е достатъчно.
Друго освен дело или брак, сключен преди раждането, не може.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот jagito » 14 Окт 2009, 16:56

Друго освен дело или брак, сключен преди раждането, не може.[/quote]
здравейте първо да разбирам ли че ако сключа брак с биологичния баща след развода и преди да се е родило детето щте го пишат на него :D и ако може дами обясните точно как да постъпя защото не искам да запишат детето на "бившия"
jagito
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 14 Окт 2009, 20:16

Сключете граждански брак с биологичния.
Бракът сочи бащата...
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси