начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Смяна фамилията на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна фамилията на дете

Мнениеот iveto7 » 16 Окт 2009, 12:15

Здравейте, искам да попитам - имам дете от първия брак и в момента живея с друг мъж, който иска да сключим брак, но и да даде фамилията си и на детето ми.Каква е процедурата по смяната на фамилията? Трябва ли биологичния баща да се откаже законно от детето си или трябва само да даде съгласието си.Благодаря Ви !
iveto7
Нов потребител

Re: Смяна фамилията на дете

Мнениеот razli4na » 16 Окт 2009, 13:25

Фамилното име на всеки български гражданин, в това число и на детето ви, е елемент от гражданското му състояние. За да не ви говоря излишни за вас неща, ще допълня само, че то е свързано с произхода.
Сега сама си отговорихте на въпроса, нали?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот iveto7 » 17 Окт 2009, 09:18

Различна, аз търся конкретен отговор.Това какво означава - че не може да си смени фамилията или, че биологичния баща трябва законно да се откаже от детето си?Просто искам да знам каква е процедурата, за да знам какви стъпки да предприема.Ще ви помоля да не ме оставяте сама да си отговарям :) .Точно затова питам Вас.Благодаря!
iveto7
Нов потребител

Мнениеот karlson » 17 Окт 2009, 13:38

С две думи - не можете просто да смените фамилията.
Може новият Ви съпруг да го осинови, но само след съгласието на бившия.
karlson
Потребител

Мнениеот iveto7 » 17 Окт 2009, 13:56

И аз така преполагах, но исках да потърся компетентно мнение, за което благодаря.Доколкото четох, може би мога да се възползвам от непълното осиновяване, но ако бъркам кажете.
iveto7
Нов потребител

Назад към Семейни казуси