начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

увеличение на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

увеличение на издръжка

Мнениеот manidi » 02 Ное 2009, 15:43

здравейте,
имам нужда от разяснение, тъй като не съм юрист и разчитам на вашата помощ.
разведена съм от 2 години по взаимно съгласие. от брака имам 5 год. дете. издръжката към момента е 50 лв на месец, като бащата я изплаща в началото на годината накуп. нуждите на детето не са се променили драстично, а както на всяко нормално растящо дете. във връзка с промените в СК (доколкото разбрах минималната издръжка е вече 60лв) как мога да инициирам промяна на издръжката. може ли с таткото да се разберем и да изплаща по 60 лв(като тук има вариант след 1 год. да му хрумне друго) или трябва да се мине през съда. при вторият вариант какво трябва да направя - какви документи се събират и представят, въобще какъв е реда. благодаря ви.
manidi
Нов потребител

Re: увеличение на издръжка

Мнениеот uvella » 03 Ное 2009, 13:39

Подавате иск пред РС по местоживеене на детето, с правно основание чл. 150 от СК (стария чл.86) - за увеличение размера на присъдена издръжка, поради изменение на обстоятелствата, съществуващи към момента на определяне на първоначалния размер на издръжката.
Искът е от ваше име, като майка и законна представителка на малолетното дете.
Прилагате: бракоразводното решение, в което е първоначалния присъден размер на издръжката и акт за раждане на детето.
Ако искът ви е за увеличание от 50 на 60 лв.месечно, тези писм.доказателства са достатъчни."Изменените обстоятелства" са законови - чл. 142,ал.2 СК: "Минималната издръжка на едно дете е равна на 1/4 от МРЗ.".
Държавна такса не се дължи.
Ако позвате адвокат, хонорара следва да му го заплатите, като след това съдът (по ваше искане) ще осъди ответника да ви възстанови направените разходи.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот 778899 » 03 Ное 2009, 14:22

само да допълня:

...като, разбира се, търсите увеличение с по-висок размер, а не тези шестдесет лева, за които говорите... например 120лв., поне.

също така,
доказвате доходите на бащата, имуществото, което притежава, и всичко което Е или може ДА БЪДЕ източник на доходи

и прилагате всякакви доказателства за разходи, които правите във връзка с отглеждането на детето - служебна бележка от детската градина, която посещава, с посочен в нея размер на месечната такса, ако посещава допълнително други занятия - бележки и за тях....

служебна бележка за доходите Ви - една година назад... ей такива ми ти работи!

Успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот manidi » 04 Ное 2009, 14:34

благодаря ви.
manidi
Нов потребител

Назад към Семейни казуси