Имам следния въпрос.
В момента строим къща, която е готова на груб строеж. По последното замерване установихме че едното ъгълче на къщата е с 30 см. (диагонал) отвъд 5те метра.
Става въпрос само за ъгълчето тъй като къщата е завъртяна и не е в права линия с границата. По сметки това са някъде около 0,19 кв.м. Всъщност това е малка верандичка, която изидана с тухли и върху нея няма покрив, а само плоча, която ще е горната част на верандата, но също е открита и без покрив отгоре.
Въпреки че става въпрос за 0,19 кв.м. на мен ми е малко притеснено, иначе трябва цялата колона да се измести навътре с 30-на см. за да има угодия.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 17:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Колко е незначителната грешка в границите
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Колко е незначителната грешка в границите
Вашият пост повдига някои въпроси:
1. За кои 5 метра става въпрос? Дали това е минимално допустимото разстояние до вътрешната регулационна линия към дъното на урегулирания имот?
2. Кой и с какво е премерил тези 30 см?
3. Тази "малка верандичка" е ли част от застроената площ на сградата съгласно проекта?
Между другото, дали сте в нарушение с 0,19 кв. м, или със 190 кв. м е абсолютно без значение по отношение на последиците от същото.
1. За кои 5 метра става въпрос? Дали това е минимално допустимото разстояние до вътрешната регулационна линия към дъното на урегулирания имот?
2. Кой и с какво е премерил тези 30 см?
3. Тази "малка верандичка" е ли част от застроената площ на сградата съгласно проекта?
Между другото, дали сте в нарушение с 0,19 кв. м, или със 190 кв. м е абсолютно без значение по отношение на последиците от същото.
- magodeoz
- Активен потребител
Да става въпрос за 5м които са към дъното на имота.
Това е премерено след последното геодезическо заснемане.
Иначе дали е част от имота незнам. Всъщност то не е и веранда дори а по скоро площадка от която се влиза в къща през задния двор. Има стълби и т.н. но е покрита с плоча съответно за да не вали пред вратата.
Иначе са ми грешни изчисленията всъщност става въпрос дори за по-малка квадратура ако се сметне с по-голяма точност (0,12 кв.м.)
Абсолютно съм съгласен все пак има малко отклонение и затова съм притеснен, но все пак площа е незначителна и затова питам дали все пак неможе да мине като незначителна.
Между другото имота е в къра, тоест никъде около мен няма постройки. А точно там където леко е мръднало, започва голяма денивилация, която не позволява строеж. Също така до другите парцели няма път и достъп до тях, защото се водят земеделски земи.
Иначе дали е част от имота незнам. Всъщност то не е и веранда дори а по скоро площадка от която се влиза в къща през задния двор. Има стълби и т.н. но е покрита с плоча съответно за да не вали пред вратата.
Иначе са ми грешни изчисленията всъщност става въпрос дори за по-малка квадратура ако се сметне с по-голяма точност (0,12 кв.м.)
Абсолютно съм съгласен все пак има малко отклонение и затова съм притеснен, но все пак площа е незначителна и затова питам дали все пак неможе да мине като незначителна.
Между другото имота е в къра, тоест никъде около мен няма постройки. А точно там където леко е мръднало, започва голяма денивилация, която не позволява строеж. Също така до другите парцели няма път и достъп до тях, защото се водят земеделски земи.
- minchoto
- Нов потребител
minchoto написа:Да става въпрос за 5м които са към дъното на имота.
По норматив, кадастралните данни, определени с пряко мерене, са с точност от порядъка на 30 см. За карта, правена на базата на стари оцифрени планове, допустимото отклонение е 50 см.
Така че спете спокойно, това е в границите на допустимата грешка.
minchoto написа:Иначе дали е част от имота незнам. Всъщност то не е и веранда дори а по скоро площадка от която се влиза в къща през задния двор. Има стълби и т.н. но е покрита с плоча съответно за да не вали пред вратата.
Съгласно ЗУТ: "Застроена площ" е площта, ограничена от външните очертания на ограждащите стени на първия надземен етаж или на полуподземния етаж, включително площта на проветрителните шахти и проходите в тези очертания. В застроената площ на приземно ниво не се включват тераси, външни стълби и стълбищни площадки, рампи, гаражи и други елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен.
Горното означава, че може въпросната "верандичка" да не е меродавна при определяне на разстоянието от сградата до границата.
Останалите изложени в поста Ви факти не са от значение в случая.
- magodeoz
- Активен потребител
Сега погледнах, че в геодезическото заснемане тази част е отбелязана с пунтктир и кръстче в него, каквото и да значи това.
п.с. Благодаря за разясненията, доста начетен/а ми се струвате. Явно сте профисионалист.
п.с. Благодаря за разясненията, доста начетен/а ми се струвате. Явно сте профисионалист.
- minchoto
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|